Ντουντούκα
Άντε να αρχίσει ξανά η μπαλίτσα να δούμε Θρύλο...
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Ο θείος Βάνια

Ο θείος Βάνια
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013 - 01:58

Την πρώτη φορά που βρέθηκε στο τηλέφωνο ο Βάνια Ουντόβιτσιτς, στην πρώτη απόπειρα μάλιστα, ήταν μετά από το ματς της Σερβίας με την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2010, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ (16-5). Το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού ήταν ήδη εντυπωσιακό, μια και η ομάδα είχε τα μύρια όσα προβλήματα και ο Ουντόβιτσιτς είχε ενημερωθεί για αυτά. Δεν απέρριπτε κάτι, αλλά ήταν δεδομένο ότι θα φύγει από την Προ Ρέκο. Και ο Ολυμπιακός είχε ενδιαφερθεί για εκείνον παρά το γεγονός ότι είχε προβλήματα εντελώς αποθαρρυντικά. Και στον αέρα υπήρχε η ατμόσφαιρα που υπάρχει όταν οι πραγματικά μεγάλες ομάδες ενδιαφέρονται για έναν πραγματικά σπουδαίο παίκτη.

Από εκείνη τη στιγμή και έπειτα άρχισε ο… Βανιομαραθώνιος. Το Ευρωπαϊκό του Ζάγκρεμπ εξελίχθηκε σε ουντοβιτσιάδα και η παράσταση στον προημιτελικό με τους Μαυροβούνιους έφερε ενθουσιασμό, που θα μπορούσε να στείλει τον ήλιο μία βόλτα στην Αλάσκα για καφέ και μετά ποτά μέχρι πρωίας. Ο Ουντόβιτσιτς έλαμπε στα μάτια του αμύητου και δεν υπήρχε τίποτα που να μπορεί να χαλάσει την έκσταση. Ο Δημήτρης Κραβαρίτης έλεγε ότι «τον θέλω για να τον φέρνω στα Βοτσαλάκια και να κάνει χεριές. Δεν μπορείς να καταλάβεις τι είναι αυτή η εικόνα για τους πιτσιρικάδες». Οι Σέρβοι αποκλείστηκαν στον ημιτελικό για τους Κροάτες, αλλά φυσικά αυτό δεν άλλαζε τίποτα και δεν σήμαινε κάτι.

Έτσι μπήκε η μίνι εποχή της Βανιοψύχωσης. Ακόμα και αν δεν υπήρχε πιθανότητα να έρθει στον Ολυμπιακό, κάθε μέρα και από ένα μήνυμα αποστελλόταν. Όταν τέλειωσαν οι μεταγραφές, ο Ουντόβιτσιτς είχε κλείσει στη Μλάντοστ από την Κροατία, αν και όπως ισχυριζόταν δεν ήθελε να πάει στην Κροατία. Παρ’ όλα αυτά στο Ζάγκρεμπ έμεινε δύο χρόνια πριν πάει στο Κραγκούγεβατς, αφήνοντας μία ομάδα διαλυμένη, αλλά που, παρ’ όλα αυτά, συμμετείχε στο Final 4 του Champions League.

Όπως μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, κανονικά το Βάνια Ουντόβιτσιτς είναι λίγο πρόχειρο με βάση το βουλευτικό πρωτόκολλο. Ο κύριος Βάνια Ουντόβιτσιτς είναι λίγο πιο ταιριαστό. Στο κάτω κάτω της γραφής, ο λόγος γίνεται για τον νέο υπουργό Αθλητισμού της Σερβίας. Στα 31 χρόνια ζωής, ο θείος Βάνια του παγκόσμιου πόλο- που μόνο αυτός και ο Χρήστος Αφρουδάκης από όλους τους πολίστες μπορούν να στριφογυρίσουν το χέρι τους με την μπάλα και αυτό, μία εικονική πραγματικότητα της άγριας Δύσης που τους φέρνει σαν καουμπόηδες που πετάνε το λάσο τους, να μοιάζει αισθησιακό- θα ασχολείται σε όλα τα μέτωπα του αθλητισμού στη Σερβία. Το βεβαιότερο, δε, είναι ότι δεν πρόκειται να ξαναπιάσει μπάλα πόλο για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα κάποιας ομάδας ως παίκτης.

Η προσωπικότητα του Βάνια Ουντόβιτσιτς αναδεικνύεται σε αυτήν την επιλογή. Από τον Ολυμπιακό τον κάλεσαν στο τηλέφωνο για να του δώσουν τα συχαρίκια, ενώ φήμες ότι έγινε ερώτηση αν το ασυμβίβαστο ισχύει μόνο για τη Σερβία ή για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ελέγχονται ως ανακριβείς. Ασφαλώς και όχι, μια και παίζει ο Μπλάι Μάλιαρακ στον Θρύλο, παρ’ όλα αυτά θα υπάρχει ένα απωθημένο στη σχέση Ολυμπιακού και Βάνια, που θα κλείσει μόνο αν δουλέψει ποτέ σε αυτή την ομάδα. Όχι ότι έχει σημασία: ό,τι και να κάνεις στη ζωή δεν μπορείς να γλιτώσεις μερικά απωθημένα˙ απλώς προσπαθείς να γλιτώσεις τα περισσότερο κραυγαλέα αν και, σύμφωνα με τη θεωρία του Τζον Νας πρέπει να καλύπτεις τα λιγότερο κραυγαλέα, για να μην υπάρξει κίνδυνος να σου μείνουν και τα δύο.

Ο Ουντόβιτσιτς, βεβαίως, δεν επιλέχθηκε τυχαία για να γίνει υπουργός Αθλητισμού στη Σερβία. Πήγε στη «νεογέννητη» Ραντνίτσκι του Κραγκούγεβατς, δηλαδή σε μία ομάδα η οποία γεννήθηκε με καισαρική, μπήκε στην πρώτη κατηγορία της Σερβίας, έπαιξε στο EuroCup- το οποίο και κατέκτησε- και αυτή έμοιαζε με τυχαία επιλογή. Άλλωστε η Ραντίτσκι είχε λεφτά για να δώσει και αυτό έκανε, «απαντώντας» στην τετράδα του Ερυθρού Αστέρα με τις μεταγραφές του νυν υπουργού Αθλητισμού, του Φιλίπ Φιλίποβιτς, του Μπόρις Ζλόκοβιτς και του Νταμίρ Μπούριτς.

Ωστόσο το Κραγκούγεβατς, η γενέτειρα του προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, αποδείχθηκε γούρικο για τον Βάνια, ο οποίος μέσω αυτής της σύνδεσης έκανε το βήμα παραπάνω και έφθασε στα έδρανα της σερβικής βουλής (που δεν μυρίζει ουίσκι, αλλά φανταζόμαστε ότι μυρίζει και αυτό είναι πιο σημαντικό). Πάντως, αυτή η απόφαση δεν θεωρήθηκε σκανδαλώδης για κανέναν στη χώρα. Η εθνική Σερβίας κρατάει ψηλά το αθλητικό φρόνημα εκεί που οι άλλες εθνικές ομάδες της ίδιας χώρας δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Κάποιος μπορεί να πει ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς, τότε, θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός και αυτό είναι κάτι που δεν αποκλείεται, εφόσον ο «Νόλε» ήθελε να ασχοληθεί με την πολιτική. Και αυτό ισχύει για τους υπόλοιπους συμπατριώτες του, με τους οποίους το 2011 κατέκτησε το Davis Cup- πλην του Βίκτορ Τροΐτσκι- την Άνα Ιβάνοβιτς και τη Γέλενα Γιάνκοβιτς.

Η διαφορά στην επιλογή, βεβαίως, βρίσκεται στο ηλικιακό. Οι Σέρβοι δεν επιτρέπουν στα παιδιά να κάνουν οργανωμένο αθλητισμό μέχρι τα 12, αλλά ως εκείνη την ηλικία τα ενθαρρύνουν να παίζουν. Υπάρχει κάτι βαθύ σε αυτήν την κουλτούρα και αυτό είναι ότι οι μικροί αθλητές πρέπει να έχουν την εικόνα της παιδικής ελευθερίας, όταν ήταν ελεύθεροι να κάνουν ό,τι θέλουν, ώστε να αποτυπωθεί στη μνήμη, να γίνει καθημερινή κατάσταση και να τους συνοδεύει στη συνέχεια, όταν πρέπει να πειθαρχούν και να υπακούουν, κάτι δύσκολο σε κάθε ηλικία, πόσω μάλλον σε αυτή, όταν το μυαλό και το σώμα σπανίως συμβαδίζουν. Αλλά, παρά αυτόν τον περιορισμό- που είναι μάλλον προνόμιο περισσότερο από αφαίρεση- πολλοί Σέρβοι του παρελθόντος ενθαρρύνθηκαν να γίνουν προπονητές από πολύ νωρίς: υπάρχει αυτή η περίφημη φωτογραφία από το Ευρωμπάσκετ του 1973, στην Ισπανία, του πρώτου που κατέκτησαν οι «πλάβι» και στην κάτω σειρά φαίνεται ο Ντούσαν Ίβκοβιτς. Ο φιλόσοφος Μπόγκνταν Τάνιεβιτς και ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, αλλά και ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς παράτησαν το μπάσκετ ως δράση και έγιναν σκακιστές του. Δεν έχουν πρόβλημα να εμπιστευθούν το υπουργείο Αθλητισμού σε έναν 31χρονο αθλητή ο οποίος, προφανώς, δεν έχει ιδέα για το τι πρέπει να κάνει και απλώς θα πάρει όσο χρόνο θέλει.

Ξέρετε, επίσης, ποιος έγινε υπουργός Αθλητισμού; Αυτός που έχει γίνει πρωτοσέλιδο σε κουτσομπολίστικα περιοδικά και έχει συμμετοχή σε αυτό εδώ:

Οι Σέρβοι είναι τσογλάνια, πότες, εκμεταλλευτές, χαμίνια. Μαφιόζοι. Αν κοιτάξεις τον Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς στο πρόσωπο δεν μπορείς παρά να σκεφτείς ότι αν του αντιμιλήσεις θα βρεθείς σε κίνδυνο, από το να φας δυο χέρια ξύλο μέχρι να σου τσιμπολογάνε το συκώτι τα όρνια. Αλλά πουριτανοί δεν είναι. Και αν έχεις ζήσει και κάτι, αν έχεις πλακωθεί μέσα στο νερό, αν έχεις προκαλέσει, αν είσαι λίγο αλητάκος, τότε ταιριάζεις περισσότερο για να γίνεις υπουργός Αθλητισμού. Διότι θα έρθει η Μέρκελ και θα σε φοβερίσει και εσύ, που έχεις φάει μπουκέτο σε τελικό Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από τον Κριστιάν Πρεσιούτι μετά από ντρίμπλα και που έχει πλακωθεί σε τελικούς πρωταθλήματος και θα σηκώσει το δάχτυλο ψηλά μόνο που «δεν μιλάω για τον αντίχειρα ρε», όπως τραγούδησαν και οι Ρόδες.

Διαβάστε επίσης

Πρώτη για τους νταμπλούχους

Πρώτη για τους νταμπλούχους

Ο Θοδωρής Βλάχος δεν είχε την τύχη, τα δύο προηγούμενα χρόνια, να έχει όλους τους παίκτες μαζί του στην προετοιμασία.

«Ευχαριστώ, αλλά...»

«Ευχαριστώ, αλλά...»

Πρόταση του ΝΟ Χίου αρνήθηκε ο Δημήτρης Μάζης, ο οποίος εμμένει στην απόφασή του για αποχώρηση από την ενεργό δράση.