Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Εθνικό... σάστισμα

Εθνικό... σάστισμα
Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2013 - 19:52

Μετά τη λήξη του ματς του Ολυμπιακού με τον ΝΟ Χίου, πηγαδάκια από ανθρώπους που προφανώς αγαπάνε το πόλο είχαν στηθεί έξω από την είσοδο του κολυμβητηρίου «Αντώνης Δημητρόπουλος» στη Γλυφάδα. Οι περισσότεροι πολίστες του Ολυμπιακού παρέμειναν για να δουν το ματς και οι υπόλοιποι έφυγαν, προκειμένου να ξεκουραστούν εκτός πισίνας για τον απογευματινό τελικό.

Κάποιοι έμειναν, είτε από επαγγελματικό καθήκον είτε από επαγγελματική διαστροφή είτε και τα δύο- όπως ο προπονητής της ομάδας πόλο Ανδρών. Θοδωρής Βλάχος, και ο τιμ μάνατζερ Άκης Λογοθέτης- για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό του ΝΟ Βουλιαγμένης με τον Εθνικό, στο πλαίσιο του τουρνουά του ΣΕΔΥ.

Αυτό το ζευγάρι, με τα ονόματα δίπλα δίπλα, προσφέρει συγκίνηση στους μυημένους τα του ελληνικού πόλο. Το τρίγωνο, μάλιστα, με τρίτη γωνία τη Γλυφάδα είναι ακαταμάχητο: ένα γκολ του νεαρού, στα 1986, Γιώργου Μαυρωτά στο παιχνίδι του ΝΟ Βουλιαγμένης με τον Εθνικό, χάρισε την πρώτη σπουδαία νίκη στους πρώτους «μπέμπηδες» του Γιάννη Γιαννουρή- την ομάδα, δηλαδή, που «γεννήθηκε» κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Μόσχας, το 1980, στη λίμνη της Βουλιαγμένης- και έδωσε το πρωτάθλημα στον ΑΝΟΓ, ο οποίος είχε για προπονητή τον Μίλε Νάκιτς. Έσπασε, δε, ένα σερί 15 κατακτήσεων της ομαδάρας του Εθνικού, της πρώτης που έπαιξε σε Final 4, ακριβώς το 1980, όταν η εθνική ομάδα επέστρεψε στους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την απουσία της στο Μόντρεαλ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα.

Τότε, το πόλο μπήκε σε μία νέα εποχή η οποία έγινε… νεότερη το 1992, όταν ο Ολυμπιακός κατέκτησε το δικό του πρώτο πρωτάθλημα μετά από 21 χρόνια.

Ως εκ τούτου, ένα ματς μεταξύ Εθνικού και Βουλιαγμένης, που κρύβει συγκινήσεις, μεταφέρει το πόλο σε μία άδολη εποχή, τότε που οι παίκτες και οι προπονητές έκαναν ταξίδια για να παρακολουθήσουν ματς άλλων χωρών, που το παιχνίδι βρίσκεται στην αγορά τους, και συνειδητοποιούσαν ότι στην Ελλάδα παίζεται άλλο άθλημα. Με τα χρόνια η ψαλίδα έκλεισε, ειδικά με τη γενιά της Δουνκέρκης το 1995 και το ίδιο ευελπιστούν- έστω και με την πενία της εποχής- οι άνθρωποι που αγαπούν το παιχνίδι ότι θα κάνει η «ασημένια» γενιά του Σίμπενικ και «χάλκινη» του Βόλου το 2009 και το 2011 αντιστοίχως.

Κάποιοι παρέμειναν έξω από το κολυμβητήριο και δεν παρακολούθησαν το πρώτο ημίχρονο του παιχνιδιού, παρ’ όλα αυτά εκείνοι που το έκαναν, έχασαν μία πελώρια έκπληξη. Μία έκπληξη που από την αρχή του ματς φρόντιζε να κλιμακώνει την ένταση για να την απογειώσει, να την φτάσει στην κορυφή της, με 15 δευτερόλεπτα να απομένουν για τη λήξη του παιχνιδιού, όταν στο σουτ του Μάνθου Βουλγαράκη το μπλοκ έστειλε την μπάλα πάνω από το κεφάλι του Χρήστου Αφρουδάκη και ο Ορέστης Σαλάχας βρέθηκε εκεί για να κάνει προσποίηση στον Κώστα Τσαλκάνη και να σκοράρει το νικητήριο γκολ. Ήταν μία έκπληξη που, κατά τη διάρκεια του ματς, συνοδεύτηκε από τα θυελλώδη νέα, «ο Εθνικός τρία γκολ μπροστά», από απορίες, «δεν ξέρω τι γίνεται» και στο τέλος από σάστισμα και διστακτικότητα. Με τη λήξη της αναμέτρησης οι πολίστες του Ολυμπιακού που είχαν μείνει εκεί έφυγαν κατευθείαν, για να κάνουν… συμβούλιο, αφού οι απορίες είχαν παραμείνει και μάλιστα ήταν έκδηλες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Σαλάχας, που σκόραρε, σήκωσε ελάχιστα και δειλά τη γροθιά του, για να πανηγυρίσει. Δεν ήταν σίγουρος για το τι συνέβαινε και δεν ήξερε αν αυτό που γινόταν είναι σημαντικό.

Ήμαστε εκεί όταν ο Εθνικός νίκησε 8-7 τη Βουλιαγμένη, χάρη στη μεγάλη εμφάνιση του Βιτέλα και του Βουλγαράκη, ο οποίος έπαιζε από το 2010 έως και τις 25 Μαΐου του 2013 στον ΝΟΒ και έφυγε ως… μεγάλος για να αναζητήσει αλλού τις τύχες του. Ο Εθνικός έχει συμπαθητική ομάδα, είναι συμπαγής, έχει την ευχέρεια προπονήσεων στο «Πέτρος Καπαγέρωφ», έχει κάνει επένδυση που συνοδεύεται από σύνεση και δεν θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το ανεμογκάστρι προηγούμενων ετών και χαμένων φιλοδοξιών και, ακόμα και αν έκανε εκείνος το δικό του καλύτερο παιχνίδι και η Βουλιαγμένη το δικό της χειρότερο, φαίνεται να είναι καλύτερος από τουλάχιστον 7 ομάδες στην Α1.

Σίγουρα θα είναι ο φιναλίστ στο τουρνουά του ΣΕΔΥ.

Διαβάστε επίσης

Η Γένοβα στις φλόγες

Η Γένοβα στις φλόγες

Η μονομαχία του Ερυθρού Αστέρα με την Προ Ρέκο ξεχωρίζει από τον τρίτο προκριματικό του Champions League.

Με Ραντνίσκι ο Θρύλος

Με Ραντνίσκι ο Θρύλος

Με την ομάδα της Ραντνίσκι θα πραγματοποιεί προπονήσεις από τις 5 έως τις 8 Νοεμβρίου ο Θρύλος.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Σε κανένα σπορ δεν πρόκειται να χαρείτε στερημένοι. Πάρτε κι άλλη φάπα στο πόλο άτιτλοι.