Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο αληθινός στόχος

Ο αληθινός στόχος
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014 - 22:05

Για να διακρίνεις ακριβώς τι σκέφτεται ένας προπονητής που τυγχάνει να είναι υπεύθυνος μίας ακαδημίας πόλο, πρέπει να αντιληφθείς το μήκος κύματος των λεγομένων του. Την αληθινή αθλητική γλώσσα που μιλάει. Αλλιώς, αν δεν φτάσεις σε αυτό το στάδιο, θα μιλάτε πάντα διαφορετική γλώσσα και ποτέ δεν θα γίνουν ακριβώς κατανοητά αυτά που σου λέει.

Ο Δημήτρης Κραβαρίτης είναι ένας τέτοιος προπονητής. Μιλάει τη δική του γλώσσα και έχει τους δικούς του στόχους. Ως υπεύθυνος της ακαδημίας πόλο του Ολυμπιακού ο Κραβαρίτης έχει τη δική του δουλειά. Και αυτή απέχει από το να κατακτούν οι ομάδες της ακαδημίας τίτλους και διακρίσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματά τους. Το σημαντικότερο για τον ίδιο είναι να γίνεται αυτό που γίνεται: να περνούν οι παίκτες όλο το διάστημα της επιμόρφωσης και να μπαίνουν στην πρώτη ομάδα.

Ο Κραβαρίτης νιώθει ωραία με μικρές στιγμές, οι οποίες δεν είναι ακριβώς μικρές, αλλά δεν είναι ένας τελικός Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, που θα κάνει το «μπραφ» στα ΜΜΕ και θα κάνει υπερήφανους τους γονείς. Είναι μία ευκαιρία απεριορίστου χρόνου. Όταν ο Κραβαρίτης βλέπει τον Στέφανο Γαλανόπουλο να παίζει σε ένα αδιάφορο ματς World League με την Τουρκία, με την εθνική Ανδρών, τον Γιώργο Δερβίση να έχει χρόνο συμμετοχής στην εθνική ομάδα, χρόνο που, αν κάνει τη φετινή δουλειά, μόνο ανοδική πορεία μπορεί να έχει, και τον Σάκη Κεχαγιά να καλεί τον Μανώλη Πρέκα επειδή «το αξίζει», όπως χαρακτηριστικά είπε στους ανθρώπους του Ολυμπιακού, τότε νιώθει χαρούμενος, αλλά όχι τόσο όσο να του επιτρέψει η εργασιακή ηθική του να χαλαρώσει.

Ο αληθινός στόχος της ακαδημίας είναι η μεταλαμπάδευση και όχι οι τίτλοι στις μικρές ηλικίες. Είναι να βρεθεί η ειδική φόρμουλα, όπως οι τζογαδόροι που ξέρουν να μετράνε φύλλα, για να μπορεί να γίνει συνήθεια η άνοδος πιτσιρικάδων από την ακαδημία στην ομάδα πόλο Ανδρών.

Ήδη, αν εξαιρεθεί ο Τάσος Χουχούλης, ο οποίος είναι τερματοφύλακας και η θέση του είναι ιδιαίτερη- ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος ότι ο Θοδωρής Βλάχος υπάρχουν παιχνίδια που δηνλώνει 13 παίκτες και μόνο ένα τερματοφύλακα- υπάρχουν πολίστες από την ακαδημία που παίρνουν χρόνο συμμετοχής. Πλην του Πρέκα, οι Μανώλης Λιαπάκης και Μανώλης Τσαχειλίδης, ο Γιώρος Τζώρτζης και ο Στέλιος Αργυρόπουλος έχουν παίξει, αρκετά, στη συντριπτική πλειοψηφία των παιχνιδιών της Α1. «Είναι σημαντικό αυτό που κάνει ο Βλάχος. Δίνει στα παιδιά από την ακαδημία χρόνο συμμετοχής και αυτά θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα επανδρώσουν, κάποια στιγμή, τη μεγάλη ομάδα. Το σημαντικότερο είναι ότι δίνει τα σημεία αναφοράς στην ακαδημία. Οι πιτσιρικάδες, τα παιδιά των μικρών ηλικιών, βλέπουν τον Φουντούλη να παίζει αλλά όχι μόνο. Βλέπουν και αυτά τα παιδιά, οι οποίοι είναι καλοί και έτοιμοι παίκτες και ξέρουν τι χρειάζεται να κάνουν για να φθάσουν σε αυτό το σημείο, ότι, δηλαδή, πρέπει να περάσουν αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο Κραβαρίτης, ο οποίος βλέπει να γίνεται ένα βήμα.

Όλη η άνωθεν ροπή των ανθρώπων της ακαδημίας, του προπονητικού τιμ και του εφόρου, Κώστα Γούρα, δεν σημαίνει ότι δεν παίζουν για τη νίκη. Το 2013 η ακαδημία έκανε την πιο επιτυχημένη χρονιά στην ιστορία της: επτά στα επτά σε τελική φάση των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων, πέντε ομάδες στην τετράδα, δύο πρωτιές (Νέες Γυναίκες και Νεανίδες), ένα ασημένιο (Παίδες) και ένα χάλκινο μετάλλιο (Κορασίδες). Και δύο ας πούμε κακές πορείες, των Νέων Ανδρών και των Εφήβων, που χώριζε από μία ενδεχόμενη επιτυχία κάποια δευτερόλεπτα και λίγη παραπανίσια αδρεναλίνη.

Και παρ’ όλα αυτά, δεν έχει σημασία το 2014 να γίνει το ίδιο, όσο κι αν οι τελικές φάσεις από μόνες τους δείχνουν πρόοδο. Σημασία έχει το υλικό της δουλειάς να μιλάει την ίδια γλώσσα με αυτή που μιλάνε οι άνθρωποι της ακαδημίας.

Διαβάστε επίσης

Ευχές για κούπες!

Ευχές για κούπες!

Μία βόλτα στο Εργοστάσιο των Χριστουγέννων με τέσσερις πολίστριες της ομάδας του Ολυμπιακού κάνει τον φωτογράφο να αισθάνεται τυχερό.

«Έχουμε υλικό για Final 6»

«Έχουμε υλικό για Final 6»

Ο Νικόλας Δεληγιάννης βλέπει στην ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού, τη διάθεση και την επιθυμία για κάτι καλό στο Champions League.