Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ευχές για κούπες!

Ευχές για κούπες!
Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014 - 22:20

Μία βόλτα στο Εργοστάσιο των Χριστουγέννων με τέσσερις πολίστριες της ομάδας του Ολυμπιακού κάνει τον φωτογράφο να αισθάνεται τυχερό. Προϊόντος του χρόνου αναδεικνύεται η γλυκύτητά τους μπροστά στον Αγιο Βασίλη και σε όλα εκείνα τα μέρη που οι καλικάντζαροι εργάζονται για να παραδοθούν τα δώρα στα παιδιά όλου του κόσμου. Στα παιδιά και σε εκείνους που γίνονται ξανά παιδιά, που μπαίνουν στο μηχάνημα φωτογραφίας του Βαν Γκογκ και κρύβονται πίσω από την κουρτίνα, που κάθονται στα αμαξάκια και που γράφουν το γράμμα τους στον Αγιο Βασίλη. Ειδικά στην Ελλάδα τα γράμματα είναι υπερεπείγον να απαντηθούν από τον «ερυθρόλευκο» γενειοφόρο, όπως παραδείγματος χάρη εκείνο που έγραψε η Αλκηστη Αβραμίδου. Η περιφερειακή του Ολυμπιακού ζήτησε υγεία και ειρήνη σε όλο τον κόσμο, να βγει η Ελλάδα από το οικονομικό αδιέξοδο και «ένα πρωτάθλημα και ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο με την ομάδα μου».

Η Αβραμίδου, όπως άλλωστε και η αρχηγός του Ολυμπιακού, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, αλλά και οι νεαρές πολίστριες της ομάδας, Μαρία Σώρα και Μίλβα Καλογεράκου, έχουν τον ίδιο στόχο. Δύο διαφορετικές γενιές του ελληνικού πόλο Γυναικών, βίοι παράλληλοι επί της ουσίας, αλλά και ιστορίες αλληλένδετες. Το 2013 η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, με τον Χάρη Παυλίδη ξανά στο τιμόνι, ενσάρκωσε αυτό που είπε ο Μιχάλης Κουντούρης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε τον Σεπτέμβριο για τον Ερασιτέχνη. «Οι τίτλοι είναι για τους οπαδούς του συλλόγου. Εμάς μας νοιάζει να είμαστε υγιείς». Στο «πρόσωπο» της ομάδας πόλο Γυναικών βρίσκει κάποιος τη φρεσκάδα του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού. Αν ήταν επιχείρηση, θα έδινε, όπως σχεδόν όλες οι ομάδες του την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2013, το ιδεατό: το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με τα λιγότερα δυνατά έσοδα. Και, ποικιλοτρόπως, εμμέσως, θα επηρέαζε την τύχη κάποιων κοριτσιών που βρέθηκαν στην ομάδα για να δημιουργήσουν ένα συγκρότημα που έπαιζε όμορφα και που κατάφερε να κάνει κάτι που καμία άλλη ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού στην ιστορία δεν είχε κάνει: να τελειώσει με ένα άψογο 14-0-0 την κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

ΜΕ ΤΙΤΛΟΥΣ ΚΑΙ… ΠΤΥΧΙΑ

Το πρώτο καλοκαίρι της νέας διοίκησης του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού η ομάδα πόλο Γυναικών ήταν εκείνη που υπέστη τη μεγαλύτερη αφαίμαξη. Εφυγαν ονόματα που σημάδεψαν τα δύο πρωταθλήματα που κατέκτησαν οι «ερυθρόλευκες» στην Α1 (δηλαδή του 2009 και του 2011, από εκείνες τις ομάδες, άλλωστε, μόνο η Μανωλιουδάκη και η Αβραμίδου συνεχίζουν στον Ολυμπιακό) και οι μικρές πολίστριες που ήρθαν στην ομάδα έφθασαν αθόρυβα. Η Μαρία Σώρα ήρθε από τον Πανιώνιο και η Μίλβα Καλογεράκου από τον ΝΟ Βουλιαγμένης, με τον οποίο το καλοκαίρι του 2012 είχε στεφθεί πρωταθλήτρια Νεανίδων. Τα δύο κορίτσια μπήκαν στην ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού, αλλά, κυρίως, ήταν υπερόπλα του Γιάννη Μπενόπουλου για τις ομάδες της ακαδημίας. Την 3η μέρα του Μάρτη του 2013 ήταν στην πλευρά που έκανε τη βουτιά του θριάμβου, με την ομάδα πόλο Νέων Γυναικών του Ολυμπιακού να νικάει 8-3 τον ΝΟ Βουλιαγμένης στον τελικό. Και την τελευταία μέρα του Ιούνη η Σώρα ήταν θεατής, μαζί με τη Βιργινία Νιαρχάκου και τη Δήμητρα Γιαννοπούλου, όταν η Καλογεράκου έκανε ένα παιχνίδι που αρμόζει σε μία ηγετική φυσιογνωμία, για να νικήσει 9-8 ο Ολυμπιακός τη Βουλιαγμένη σε ένα πραγματικά σπουδαίο ματς.

Τα συμπαρομαρτούντα, ωστόσο, ήταν σημαντικά για τα δύο κορίτσια. Με μόλις μία χρονιά καλής δουλειάς στον Ολυμπιακό κατέληξαν (ας μην είναι τέτοια η αυταρέσκεια που να αποδοθεί μεγαλύτερη «ευθύνη» στον Ολυμπιακό για την επιτυχία τους, πάντως ήταν σταθμός και είναι βέβαιο ότι έπαιξε κομβικό ρόλο) να είναι μέλη των εθνικών ομάδων μικρών ηλικιών και να έχουν βγει παγανιά για να κατακτήσουν μετάλλια. Και οι δύο μάζεψαν χαλκό το καλοκαίρι, όταν η εθνική Νέων Γυναικών πήρε την 3η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Βόλου και χρυσό τον Σεπτέμβρη, στην Κωνσταντινούπολη, όταν η γαλανόλευκη έγινε η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη. Η παραγωγική διαδικασία για τις δύο κοπέλες ήταν άκρως επιτυχημένη και μαζί ήρθε και το καλύτερο εφόδιο για το μέλλον, δηλαδή η άνευ εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Η Καλογεράκου, ήδη, έχει αποφασίσει να ακολουθήσει τον κλάδο του πατέρα της, δηλαδή την ιατρική, ωστόσο η Σώρα δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα κάνει και δεν την «ψήνει» η νομική, ένας κλάδος που ακολουθεί ο αδελφός της. «Είμαι της θετικής κατεύθυνσης», δήλωσε η νεάνιδα του Ολυμπιακού, μία από τις πιο εργατικές πολίστριες της ομάδας.

ΟΙ ΜΑΜΑΔΕΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το καλοκαίρι του 2013 (μπορεί να αναφέρεται πια έτσι, μια και το χρονολόγιο γράφει 2014) η Βάσω Μαυρέλου έφυγε για να συνεχίζει να παίζει στον Τρίτωνα Αμαρουσίου, ενώ η Μαρία Μπαλωμενάκη αποφάσισε, λόγω φόρτου εργασίας, να αποσυρθεί, αν και ο Ολυμπιακός τη δήλωσε τόσο στη λίστα της Α1 όσο και σε εκείνη της Ευρωλίγκας. Ξαφνικά, οι Μανωλιουδάκη και οι Αβραμίδου έγιναν οι μεγάλες της ομάδας (με την εξαίρεση των Μπάρμπαρα Μπούικα και Μπρον Νοξ, που είναι οι ξένες της), αν και ακόμα είναι παιδιά, γεννημένες το 1987 και το 1988 αντιστοίχως. Εγιναν οι μαμάδες της, ένα αστείο που προέκυψε στην Ουγγαρία, όταν ο Ολυμπιακός πήγε στο Εγκερ και πήρε την πρόκριση για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας με τις δύο νίκες τους επί της Σκιφ Μόσχας και της Εγκερ, παίρνοντας, από την τελευταία, εκδίκηση για τον αποκλεισμό του, τον Μάρτιο, από το Final 4 του Champions Cup. Στην ομάδα υπάρχουν οι μαμάδες και οι κόρες και οι δύο πολίστριες του Ολυμπιακού, που φέτος είχαν ηγετικό ρόλο στην εθνική Γυναικών η οποία κατέκτησε την αξιοπρεπή έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βαρκελώνης, έχουν αναλάβει την ευθύνη των μαμάδων στο νερό.

Η Μανωλιουδάκη- που συστήθηκε μαζί με τα υπόλοιπα κορίτσια των «ερυθρόλευκων» στον Αϊ-Βασίλη με τον εξής τρόπο: «Είμαστε από την ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού και ευχόμαστε σε όλο τον κόσμο υγεία, ευτυχία και πάνω από όλα αγάπη»- είναι ο εγκέφαλος του Ολυμπιακού, μία πολίστρια υψηλής νοημοσύνης, ενώ η Αβραμίδου ανήκει στο σπάνιο είδος των εκτελεστών που, όπως και να έχει πάει η βραδιά, όσα άστοχα σουτ και να έχει, το επόμενο είναι πάντα ένα νέο σουτ. Το αριστούργημα της Αβραμίδου ήταν ο τρίτος τελικός του πρωταθλήματος με τη Βουλιαγμένη στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» (ένα συγκλονιστικό ματς: ο Ολυμπιακός «σκουπίστηκε» από τον ΝΟΒ στη σειρά αλλά έκανε ένα βήμα προς τα εμπρός αναμφισβήτητα) και το τελευταίο λεπτό του: τα δύο γκολ της μετά το χαμένο πέναλτι και ένα απίστευτο νικητήριο τέρμα που μόνο ο χρόνος το κράτησε από το να κατέχει περίοπτη θέση στη μυθιστορία του ελληνικού πόλο Γυναικών.

Η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού φτιάχθηκε πέρυσι με πλάνο διετίας. Πάει να πει ότι μπορεί και αυτή τη σεζόν να προετοιμάζεται για να διεκδικήσει με πολλές πιθανότητες τίτλους την επόμενη. Ωστόσο είναι στους στόχους της: έχει τους προημιτελικούς της Ευρωλίγκας με την πρωταθλήτρια Ευρώπης Σαμπαντέλ (θα είναι ένα μεγάλο μάθημα για τη συγκεκριμένη ομάδα, που είναι ακόμα στην αρχή της και θέλει να βρεθεί στη θέση των Καταλανών), ενώ ακόμα και να αποκλειστεί θα διεκδικήσει το τρόπαιο του LEN Trophy στο Final 4 που θα γίνει στις 4 και 5 Απριλίου (μία εβδομάδα αργότερα θα γίνει εκείνο της Ευρωλίγκας). Επειτα υπάρχει και η διεκδίκηση του πρωταθλήματος, που η νεαρή ομάδα του Χάρη Παυλίδη καλείται να δείξει πόσο σοφότερη έγινε με τους περυσινούς τελικούς.

Διαβάστε επίσης

«Έχουμε υλικό για Final 6»

«Έχουμε υλικό για Final 6»

Ο Νικόλας Δεληγιάννης βλέπει στην ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού, τη διάθεση και την επιθυμία για κάτι καλό στο Champions League.

Ο αληθινός στόχος

Ο αληθινός στόχος

Η εντυπωσιακή παρουσία της ακαδημίας πόλο στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και το ένα κλικ βλέμματος μακρύτερα.