Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Περισσότερο από ένα παιχνίδι

Περισσότερο από ένα παιχνίδι
Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014 - 03:10

Η Μπάρμπαρα Μπούικα είναι, ενδεχομένως, η πιο αυθόρμητη ξένη όλων των εποχών στο πόλο Γυναικών. Ένας πολύ ενδιαφέρων χαρακτήρας, τον οποίο πρέπει να συνηθίσεις και είναι απαραίτητο να σε συνηθίσει για να φθάσετε σε μία επικοινωνία. Ο Χάρης Παυλίδης και η Αλέκα Καλογερά γνώριζαν, από το καλοκαίρι, ότι θα έπαιρναν μία φουνταριστή η οποία έχει τη φλέβα του… εξοργισμένου καλλιτέχνη. Η βαλίτσα με την οποία έφθασε στην Αθήνα τον Οκτώβριο έπρεπ0ε να γράφει απ’ έξω ΤΝΤ. Δεν ζει σε έναν κόσμο στον οποίο απαιτεί να γίνεται το δικό της, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να μην το κάνει όταν έρθει η στιγμή. Είναι μία πολίστρια- και, πιθανότατα, ένας άνθρωπος- των ενστίκτων.

Όταν ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τη Σαμπαντέλ, στις 2 Δεκεμβρίου, η Μπούικα άρχισε να… ακονίζει το πριόνι που έχει στο σπίτι της στον Πειραιά. Προφανώς αυτό είναι αστείο, αλλά η Ουγγαρέζα δεν θα γελούσε μάλλον καθόλου. Πολλά από τα πρόσωπα που θα συναντήσει την Τρίτη το βράδυ- όταν οι δύο ομάδες αλλάξουν για την προπόνηση στο «Πέτρος Καπαγέρωφ»- και την Τετάρτη το βράδυ, στις 20:30, στον πρώτο προημιτελικό της Ευρωλίγκας στο ίδιο κολυμβητήριο, της είναι οικεία, αλλά αυτό δεν είναι για καλό.

Η Λάουρα Έστερ, η Άνι Εσπάρ, η Τζένιφερ Παρέχα, η Μάικα Γκαρσία, η Ματίλντε Ορτίθ, η Πιλάρ Πένια, της θυμίζουν δύο ματς που επί της ουσίας η ανάμνησή τους την πικραίνουν : ο οημιτελικός των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο και ο ημιτελικός του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος του 2013 στη Βαρκελώνη.

Δύο φορές έχει στερηθεί την απόλυτη δόξα η Μπούικα την τελευταία διετία και τις δύο είναι υπαίτια η εθνική Ισπανίας. «Ανυπομονώ για αυτό το παιχνίδι», είπε η Ουγγαρέζα, αλλά στον γραπτό λόγο η σωστή διατύπωση της πρότασης είναι «ανυπομονώ για ΑΥΤΟ το παιχνίδι». Η Μπούικα το παραδέχθηκε, άλλωστε, αμέσως μετά, λέγοντας ότι «μου αρέσει να παίζω με καλές ομάδες, αλλά θέλω να παίξω με τη συγκεκριμένη ομάδα». Και στην ερώτηση αν ο ημιτελικός της Βαρκελώνης παίζει τον ρόλο του σε αυτό, η απάντηση ήταν, «λίγο, ναι».

Μία γρήγορη υπενθύμιση: στο τουρνουά πόλο Γυναικών του Παγκόσμιου της Βαρκελώνης η Ουγγαρία ήταν η πιο τρομακτική ομάδα. Στον ημιτελικό με την Ισπανία, μετά από ένα απίστευτο πρώτο ημίχρονο που έληξε με σκορ 9-8 υπέρ των Μαγυάρων, η Ουγγαρία προηγήθηκε 12-9: ένα ιοβόλο σουτ της Ρίτας Κέστελι με 3’12’’ για τη λήξη του τρίτου οκτάλεπτου έγινε αποδεκτό με ειρωνικά μειδιάματα από τις πολίστριες του Αντράς Μερέσζ. Αλλά μέχρι να βγει το οκτάλεπτο η Ισπανία είχε μειώσει στο ένα γκολ και το τέρμα της Λάουρα Λόπεθ (της ίδιας πολίστριας που μαρκάρει την Μπούικα στη φωτογραφία, η οποία είναι από το συγκεκριμένο παιχνίδι) με 3’14’’ πριν τη λήξη ολοκλήρωσε την ανατροπή. Η Ουγγαρία με Σουκς, Κιστελέκι από τα δεξιά, Κέστελι, Αντάλ από τα αριστερά και Μπούικα φουνταριστή δεν σκόραρε για 10 λεπτά και 48 δευτερόλεπτα και στο τέλος η πολίστρια του Ολυμπιακού πήρε 4 σουτ, ουδένα εκ των οποίων βρήκε στόχο. Όταν η Ντόρα Αντάλ αστόχησε στο ένα δευτερόλεπτο σε σουτ σε επίθεση της Ουγγαρίας με παίκτρια παραπάνω, ο αποκλεισμός-σοκ ήταν γεγονός. Η Ισπανία προχώρησε ως το χρυσό μετάλλιο, η Ουγγαρία στο πόλο Γυναικών (μία εκπληκτική ομάδα) παραμένει ό,τι η προκάτοχός της, η ποδοσφαιρική ομάδα που πήγε στο Μουντιάλ το 1954: μία βασίλισσα χωρίς στέμμα.

Ο Ολυμπιακός είναι αναγκασμένος να ζήσει (και αυτό δεν είναι κανείς σίγουρος για το αν είναι καλό ή κακό) με την πιθανότητα να έχει πάρει προσωπικά το παιχνίδι αυτό η Μπούικα. Η αλήθεια είναι ότι οι Ισπανοί στο βγάζουν αυτό, άλλωστε το ελληνικό μπάσκετ έχει ίδια γνώμη επ’ αυτού, ωστόσο η Μπούικα είναι μία τελείως ξεχωριστή περίπτωση πολίστριας, που μοιάζει να ξεφύτρωσε από το κεφάλι ενός λαίμαργου τρελού επιστήμονα. Και μπορεί να λέει «δεν θα το πάρω προσωρινά, είναι απλώς ένα παιχνίδι», αλλά είναι ένα παιχνίδι που αγαπάει όπως αγαπούσε το ποδόσφαιρο ο Μπιλ Σάνκλι, με τη διαφορά ότι δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις. Εξάλλου, όταν «κλειδώνει» την μπάλα στο αριστερό χέρι της στο ματς με τον Νηρέα Χαλανδρίου στον Γέρακα, με το σκορ στο 10-1, προκειμένου να σουτάρει ακόμα ένα πέναλτι, δεν μπορείς να την πιστέψεις.

Διαβάστε επίσης

Παρέα πριν τη μάχη

Παρέα πριν τη μάχη

Οι «ερυθρόλευκες» βγήκαν μία βόλτα στον Πειραιά και προετοιμάζονται για τον προημιτελικό με τη Σαμπαντέλ.