Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η ψευδαίσθηση της αλληλουχίας

Η ψευδαίσθηση της αλληλουχίας
Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2014 - 03:40

Το κόνσεπτ «χαμένη ευκαιρία» στον αθλητισμό είναι πολύ συνηθισμένο. Αλλά πλην περιπτώσεων οι οποίες όντως έκριναν κάτι, δεν ισχύει. Στην περίπτωση της ομάδας πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού, αυτήν τη στιγμή, δεν ισχύει, παραδείγματος χάρη, ότι είναι χαμένη ευκαιρία το τετ α τετ του Γιάννη Φουντούλη στο Έγκερ. Όχι μόνο επειδή δεν έχει καμία σημασία να αναμοχλεύει κάποιος τα περασμένα, αλλά και διότι είναι λάθος η (μαζική) αντίληψη ότι αν γινόταν κάτι κάπως αλλιώς, τότε και τα επόμενα πράγματα θα γίνονταν αλλιώς.

Δηλαδή δεν έχει νόημα να πεις ότι αν ο Φουντούλης έβαζε εκείνο το τετ α τετ, ο Ολυμπιακός θα είχε ένα βαθμό συν τις τρεις νίκες στα τρία επόμενα παιχνίδια που έκανε, και άρα θα είχε τώρα 10 βαθμούς. Δεν σημαίνει ότι αν η ήττα από την Έγκερ ήταν ισοπαλία θα ήταν χαρούμενοι στον Πειραιά, παρ’ όλα αυτά έγιναν δύο γεγονότα που λειτούργησαν ευεργετικά για την ομάδα: το πρώτο ήταν η στήριξη στον Χιώτη περιφερειακό του Ολυμπιακού και το δεύτερο η υποστήριξη στο πρόσωπο του Κώστα Γαλανίδη, παρά την κακή εμφάνιση. Μετά από αυτό το ματς, στο οποίο ο Ολυμπιακός δεν γλίτωσε και δεν άξιζε τη νίκη, επειδή ήταν κακός, πήρε αυτό που άξιζε. Και επειδή πήρε αυτό που άξιζε, μετά το παιχνίδι αυτό ουδείς ένιωσε τυχερός ή ότι με κάποιον τρόπο η ομάδα μπορεί να ελπίζει. Έτσι, τα τρία επόμενα παιχνίδια οι «ερυθρόλευκοι» τα έπαιξαν στο κόκκινο. Αυτό το «κόκκινο» που μερικές φορές μπορεί να κάνει χαλύβδινη την προσωπικότητά σου.

Υπάρχουν μύθοι που στηρίχθηκαν σε κάτι που δεν έγινε: η ροή των γεγονότων είναι μία. Αυτή που είναι η πραγματικότητα. Δεν γίνεται να αποδειχθεί ότι αν ο Ολυμπιακός έπαιρνε τον πόντο δεν θα έκανε τρεις νίκες. Μπορείς μόνο να το ψυχανεμιστείς. Είναι άδικη η «κριτική» πάνω σε μία χαμένη ευκαιρία, από τη στιγμή που αυτή δεν είναι ξεκάθαρο ότι κρίνει κάτι: δεν είναι το χαμένο πέναλτι του Τέρι στη Μόσχα ή το χαμένο μίνι χουκ του Τιμ Ντάνκαν στον έβδομο τελικό. Υπάρχει σε βάθος χρόνου.

Διαβάστε επίσης

Η εποχή του Βέσκο

Η εποχή του Βέσκο

Η Γιουγκ έδωσε πίστωση χρόνου στον Βέσελιν Τζούχο πριν τελικά του δείξει την πόρτα της εξόδου.

«Διαφορετική ομάδα»

«Διαφορετική ομάδα»

Ο Θοδωρής Βλάχος παραδέχθηκε ότι στα τελευταία παιχνίδια του Champions League η ομάδα του παίζει όμορφα.

Η ευλογία του μπάι

Η ευλογία του μπάι

Η Μπαρτσελονέτα πέρασε από το Ντουμπρόβνικ επειδή δεν είχε πίεση για το αποτέλεσμα επί της Γιουγκ.

Ευρωπαϊκό θηρίο!

Ευρωπαϊκό θηρίο!

Ο εκπληκτικός Ολυμπιακός έφθασε στην πολύ άνετη νίκη επί της Έγκερ, με σκορ 13-5...