Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όποιος είπε «και του χρόνου»...

Όποιος είπε «και του χρόνου»...
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 - 03:20

Ο Ολυμπιακός μπορεί να τελειώσει το Champions League με δύο νίκες που θα είναι αξιομνημόνευτες και που θα αποτελούν προίκα για την επόμενη χρονιά. Η «ερυθρόλευκη» συμφωνία στην Ευρώπη παραμένει ημιτελής. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πολύ σημαντικό νόημα σε ό,τι αφορά να παραμείνουν στην ομάδα όλοι οι πολίστες της και ο Ολυμπιακός να κλείσει τον κύκλο που άνοιξε πέρυσι. Αξίζει τον κόπο να συμβεί. Τέτοιες ημιτελείς ιστορίες μπορούν να σε ακολουθούν σε όλη τη ζωή σου, πρώιμοι αποχαιρετισμοί που δεν έγιναν όταν έπρεπε.

Μοιάζει με επικήδειο για τη φετινή παρουσία του Ολυμπιακού στο Champions League αυτό το κείμενο, αλλά δεν είναι: στην πραγματικότητα είναι ένας πρόλογος για τη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία έχει κάνει μία θαυμάσια πορεία στον α’ όμιλο της διοργάνωσης.

Με την Προ Ρέκο να νικάει 11-6 την Μπαρτσελονέτα το βράδυ της Τετάρτης, οι πιθανότητες πρόκρισης είναι ελάχιστες για τους «ερυθρόλευκους». Το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα είναι ένα κατόρθωμα, ειδικά αν το έλεγες το βράδυ της 9ης Ιανουαρίου 2014, όταν οι «ερυθρόλευκοι» είχαν χάσει από την Πριμόριε για την 4η αγωνιστική, δηλαδή όταν συμπλήρωσε τέσσερις ήττες στον όμιλο. Το ζητούμενο μετά το παιχνίδι της Τετάρτης ήταν να κρατήσουν την πρόκριση στα χέρια τους. Δεν έγινε και έτσι η ομάδα του Θοδωρή Βλάχου ψάχνει ένα μικρό θαύμα, δηλαδή να νικήσει την Προ Ρέκο στις 9 Απριλίου και τη Γιουγκ στις 3 Μαΐου με πάνω από 2 γκολ διαφορά και, την τελευταία αγωνιστική, να μη νικήσει η Ρέκο την ουραγό Έγκερ, των 7 ηττών και της μόλις 1 νίκης στην Ιταλία. Στον αθλητισμό όλα γίνονται και το να μη χάσει η Έγκερ στη Γένοβα υπάγεται στην ακραία κατηγορία αυτής της φράσης, στην οποία «κατοικούν» όλες οι παράλογες στιγμές στην ιστορία του αθλητισμού. Το να γίνεται να συμβεί, φυσικά, έστω και αν αυτό το σενάριο συνολικά δεν συγκεντρώνει πάνω από 1% πιθανότητες (συνολικά, δηλαδή να πετύχει ο Ολυμπιακός ευρείες νίκες επί δύο ομάδων που αθροίζουν 10 Κύπελλα Πρωταθλητριών, να μη νικήσει η Προ Ρέκο την Έγκερ στην Ιταλία και, αν γίνει αυτό, να μην έχει νικήσει η Γιουγκ στο Ντουμπρόβνικ την Πριμόριε Ριέκα την επόμενη αγωνιστική), πρέπει να πωρώσει τους «ερυθρόλευκους» στα δύο τελευταία παιχνίδια της διοργάνωσης. Για αυτόν και για πάρα πολλούς άλλους λόγους, οι οποίοι θα αναδείξουν τη στάση της και τον σεβασμό που θέλει να έχει από όλους, οι «ερυθρόλευκοι» πρέπει να παλέψουν σαν να μην υπάρχει αύριο στα δύο τελευταία ματς.

Η ήττα του Ολυμπιακού στη Ριέκα δεν είχε σχέση με τις ήττες στο Ντουμπρόβνικ, στο Ρέκο, εντός με την Πριμόριε και, προφανώς, στο Έγκερ. Η Πριμόριε δεινοπάθησε: άλλαξε την άμυνά της στο τρίτο οκτάλεπτο για να περιορίσει τους «ερυθρόλευκους» και είχε ένα εύθραυστο προβάδισμα το οποίο διακυβευόταν ως το τελευταίο λεπτό. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει μεγάλα βήματα προόδου σε τρεις μήνες μέσα: όταν στο παιχνίδι του Πειραιά ο Ιβάν Άσιτς άλλαξε την άμυνα της ομάδας του στο μειονέκτημα, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι «ερυθρόλευκοι» να μη σκοράρουν καθόλου στο δεύτερο ημίχρονο. Στη Ριέκα οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου κινητοποιήθηκαν και μπορεί στο τρίτο οκτάλεπτο να μην βρήκαν λύσεις στην επίθεσή τους, αλλά κράτησαν στην άμυνά τους την Πριμόριε για 6’10’’ μέχρι το τέλος της τρίτης περιόδου, δεν απελπίστηκαν και μπήκαν στο τέταρτο για να πάρουν ό,τι δικαιούνταν. Φυσικά, αυτό το «κενό» στο τρίτο οκτάλεπτο κόστισε, ειδικά με την τρανταχτή ευκαιρία του Βλαχόπουλου και το τετ α τετ που έπιασε ο Βίτσαν (ένα τετ α τετ που δεν μπόρεσαν να αποκρούσουν ο Πινέδο και ο Μπιστριτσάνι) αλλά όταν έρχεται η ήττα πάντα κάτι κοστίζει, έτσι δεν είναι; Καλύτερα κάτι τέτοιο παρά μία μεμονωμένη άσχημη στιγμή, όπως στο Έγκερ με το χαμένο τετ α τετ του Φουντούλη ή στο Ρέκο, με την «παιδική ασθένεια» του Μάλιαρακ, την αμυντική αμέλειά του σε πολύ κρίσιμο σημείο.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς έγραψε, στο τραγούδι «Και του χρόνου», τον εξής στίχο: «Όποιος είπε και του χρόνου θα εννοεί πως δεν τελειώσαμε φέτος». Ισχύει ταμάμ για την περίπτωση του Ολυμπιακού. Μπορεί να μην πάει στη Βαρκελώνη φέτος, «ένα Σαββατοκύριακο ακόμα είναι», όπως είπε μετά τη λήξη του τουρνουά του ΣΕΔΥ ο Χριστόδουλος Κολόμβος, αλλά η πρωτεύουσα της Καταλονίας φιλοξενεί το Final 6 και την επόμενη χρονιά. Και ο Ολυμπιακός, ακόμα και αν αντιμετωπίσει τόσες αντιξοότητες όσες φέτος, θα είναι εκεί.

Διαβάστε επίσης

«Νίκη και... καλύτεροι»

«Νίκη και... καλύτεροι»

Τη νίκη, σύμφωνα με την οποία ο Θρύλος θα δείξει ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα, θέλει ο Βλάχος.

Λίγο ήθελε...

Λίγο ήθελε...

Απείλησε τη Γιουγκ η Έγκερ στην «Μπίτσκι Αλαντάρ», πριν παραδοθεί σχεδόν φυσιολογικά (8-10).

Η ώριμη άγνοια του Σχίζα

Η ώριμη άγνοια του Σχίζα

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν ήταν σίγουρος και δεν απάντησε σε ερώτηση για τον χαρακτήρα της ομάδας του.