Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Στον ρυθμό του Βόλπι

Στον ρυθμό του Βόλπι
Τετάρτη, 2 Απριλίου 2014 - 05:05

Όσο περνούσε η μέρα, τόσο το ρεπορτάζ από την Ιταλία περί Final 8 στο Champions League πόλο Ανδρών και το Final 6 στην Ευρωλίγκα πόλο Γυναικών άφηνε πίσω τη σοβαρότητά του και αποκτούσε κωμική διάσταση. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν κενά που και να μη θέλεις δεν μπορείς να τα παρακάμψεις.

Πρόχειρα, το ρεπορτάζ για το Final 8, το οποίο φέρεται προγραμματισμένο για το 2015, αναφέρει ότι η πρώτιστη σκέψη των ανθρώπων της LEN ήταν να αποκλείσουν φαινόμενα όπως εκείνο του αποκλεισμού του Ερυθρού Αστέρα από τα προκριματικά, για αυτό και σκέφτονται να κάνουν τη διοργάνωση Final 8. Αυτό, βεβαίως, δεν υπάρχει τρόπος να σχετίζεται, τουλάχιστον στις δύο διαστάσεις τους. Αν έγινε κουβέντα για Final 8, δεν θα σημαίνει αυτό ότι θα αυξηθούν οι ομάδες των ομίλων, δηλαδή οι 8 που έχουν πάρει τη wild card, συν τις 4 που βγαίνουν από τον προκριματικό. Θα σημαίνει, ωστόσο, ότι θα προκρίνονται 4 ομάδες από τον ένα όμιλο και 3 με τη διοργανώτρια από τον άλλο, και το πρόγραμμα θα βγαίνει ταμάμ: οι πρώτες, που στην περίπτωση του Final 6 δεν παίζουν, θα αντιμετωπίζουν τις τέταρτες των ομίλων. Αν συμβεί, πάντως, Final 8, είναι πολύ πιθανό να γυρίσει το Champions League στην περυσινή μορφή του, με προημιτελικούς εντός και εκτός έδρας και Final 4 μέσα σε μία τριετία, εκτός αν φανεί ότι η αγορά μπορεί να στηρίξει το προϊόν. Συν τοις άλλοις, και αυτό είναι πολύ βασικό, ακόμα και αν δεν πιστέψει κάποιος τον υπεύθυνο των του πόλο στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, Μάρκο Μπίρι, όταν τόνισε σε συνέντευξή του στον «ΓΑΥΡΟ» και στο ιταλικό μέσο που έβγαλε το συγκεκριμένο ρεπορτάζ ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, να γίνει κατανοητό ότι το Final 6 του 2015 έχει ήδη δοθεί, ξανά στη Βαρκελώνη, και πρέπει να διαπιστωθεί αν η Μπαρτσελονέτα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει ακόμα δύο ομάδες. Το αληθινό νόημα του ρεπορτάζ για την ανδρική διοργάνωση, βρίσκεται στην τελευταία φράση του, ότι, δηλαδή, η Προ Ρέκο θα αποκλειστεί από το επόμενο Champions League, επειδή δεν συμμετείχε στην περυσινή διοργάνωση. Ένα το κρατούμενο.

Σε ό,τι αφορά το Final 6 των Γυναικών, η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει σκέψεις. Το σύστημα θα έχει ως εξής: θα δοθούν 4 wild card σε ομάδες που θα περιμένουν 8 από προκριματικούς γύρους. Θα χωριστούν σε 3 ομίλους των 4 ομάδων, και θα προκριθούν οι 2 στην επόμενη φάση. Το ερώτημα, βεβαίως, είναι που θα βρεθούν ομάδες. Όχι οι 8 που θα προκριθούν, αλλά οι υπόλοιπες, που θα στελεχώσουν τους προκριματικούς γύρους. Ήδη, σε αυτήν την Ευρωλίγκα, «φαγώθηκε» από τη LEN η προγραμματισμένη φάση των «16». Σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα συμμετείχαν 20 ομάδες, εκ των οποίων τρεις αγγλικές, που προφανώς έχουν τώρα μεγάλα οικονομικά προβλήματα εξαιτίας της διακοπής της κρατικής επιχορήγησης. Αν αφαιρεθούν οι 4 που θα μπουν μπάι στους ομίλους, απομένουν 16 ομάδες, πάντως, κάτι που θα στέκει μόνο αν γίνουν δύο όμιλοι των 8 ομάδων ή 4 των 4 για να προκρίνονται οι 4 ή οι 2 πρώτες αντιστοίχως. Βεβαίως, το γυναικείο πόλο στην Ευρώπη δεν έχει καμία σχέση με αγορά, πάει να πει ότι οι σύλλογοι θα «ματώσουν» για να πληρώσουν ένα ταξίδι στον προκριματικό, τρία ταξίδια στους ομίλους σε εντός και σε εκτός έδρας ματς, και ακόμα ένα ταξίδι στην τελική φάση, τουλάχιστον για τις 6 που θα προκριθούν. Εδώ, πριν από 7 μήνες η LEN είχε διαμηνύσει στον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, πρόεδρο της ΚΟΕ, ότι χρειάζεται ομάδες και είχε ζητήσει να επικοινωνήσουν εκείνες που ενδιαφέρονται με τους ιθύνοντές της, σαν αγγελία κατά κάποιον τρόπο, με το αποτέλεσμα να είναι κάπως κωμικό. Το αληθινό νόημα του ρεπορτάζ για τη γυναικεία διοργάνωση είναι αυτό που γράφτηκε για τη Ραπάλο Νουότο, δηλαδή να ευνοήσουν οι περιστάσεις ώστε να μπει στους ομίλους. Δύο τα κρατούμενα.

Πριν από 2 χρόνια η Ραπάλο Νουότο λεγόταν… Προ Ρέκο και ανήκε προφανώς στον Γκαμπριέλε Βόλπι. Το χρονικό διάστημα που επελέγη για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ δεν ήταν τυχαίο, αφού ξεκινούν οι ζυμώσεις για την επόμενη περίοδο, αρχής γενομένης από το Final 4 του LEN Trophy που θα γίνει στη Φλωρεντία και στο οποίο θα συμμετάσχει η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού. Το 2012 η Προ Ρέκο είχε κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών σε Γυναίκες και σε Άντρες, αλλά το καλοκαίρι τα χρήματα που έπαιρναν οι παίκτες και οι παίκτριες δεν γινόταν να δικαιολογηθούν. Η Ρέκο υπέστη αφαίμαξη και η Ιταλική Ομοσπονδία αγγκάλιασε τους παίκτες της και τόνισε ότι θα τους προστατεύσει. Ούτε η Ρέκο ούτε η Ραπάλο Νουότο πήραν μέρος σε ευρωπαϊκή διοργάνωση την προηγούμενη σεζόν. Αλλά ο Βόλπι-τον οποίο αν πληκτρολογήσεις στο Google σου δίνει την επιλογη «Gabriele Volpi Mafia»- δεν εξαφανίστηκε: επέστρεψε στη Ρέκο η οποία απέκτησε παίκτες όπως είναι ο Αλεξάντερ Ίβοβιτς, ο οποίος επέστρεψε στη Γένοβα, ο Μάρο Γιόκοβιτς της Γιουγκ και ο Μλάνταν Γιάνοβιτς της Σαβόνα.

Η Ρέκο είχε φθάσει, το 2012, στην πιο τελειοποιημένη μορφή ασυδοσίας της. Είχε αποκτήσει ό,τι καλύτερο υπήρχε με τρόπο απόλυτο, κάτι που έφερε ελάχιστο ανταγωνισμό. Αυτή η κατάσταση είχε ξεκινήσει χρόνια, αλλά τη σεζόν 2011-12 παράγινε το κακό. Όπως φαίνεται, εφόσον ισχύει το θέμα με την αποβολή της Προ Ρέκο, τα ιταλικά Μέσα που ασχολούνται με το πόλο δεν πρόκειται να το αφήσουν να περάσει χωρίς να ασκήσουν πίεση στη LEN, διότι ποιος ξέρει αν ο Βόλπι μπορεί να κάνει υπομονή για ακόμα ένα χρόνο, ρίχνοντας τα ωραία λεφτά του στο καμάρι της Γένοβας, που τα 4 από τα 7 Κύπελλα Πρωταθλητριών του έχει κατακτήσει με κουμανταδόρο τον Ιταλό πετρελαιά.

Διαβάστε επίσης

Απόλυτος κυρίαρχος

Απόλυτος κυρίαρχος

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον του και νίκησε τον ΠΑΟΚ 15-4 στο «Πέτρος Καπαγέρωφ» για την 22η αγωνιστική της Α1 πόλο Ανδρών.

Πρώτο status για ΣΕΑΥ

Πρώτο status για ΣΕΑΥ

Η ανακοίνωση του ΣΕΑΥ είναι ενδεικτική για το πού προτίθεται να δουλέψει και τι σκοπεύει να καταπολεμήσει.

«Η ομάδα είναι έτοιμη»

«Η ομάδα είναι έτοιμη»

Η ομάδα Πόλο Ανδρών του Θρύλου είναι έτοιμη να πετύχει για έβδομη φορά το απόλυτο νικών στο πρωτάθλημα.