Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Νέοι κανονισμοί... από τα παλιά

Νέοι κανονισμοί... από τα παλιά
Σάββατο, 3 Μαΐου 2014 - 02:50

Το φιλικό της Βουλιαγμένης με τον Παναθηναϊκό στο κολυμβητήριο του Λαιμού έγινε αποδεκτό από την ομήγυρη με τον ίδιο τρόπο που ο ΕΤ έγινε αποδεκτός από την Ντριου Μπάριμορ (πριν εκείνη το ρίξει στα ναρκωτικά).

Ήταν ένα φιλικό το οποίο διοργανώθηκε ενώπιον του προέδρου για το πόλο στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (LEN), Τζιάνι Λότζι, ο οποίος ήρθε στην Αθήνα το απόγευμα της Πέμπτης για να δώσει, ουσιαστικά, το «παρών» στο παιχνίδι του Ολυμπιακού με τη Γιουγκ Ντουμπρόβνικ το Σάββατο, για τη 10η αγωνιστική του Champions League, το Σάββατο στις 16:30, που είναι το τελευταίο για τη διοργάνωση και σίγουρα έχει συναισθηματική αξία.

Αυτό το φιλικό είναι, υποτίθεται, εξίσου σημαντικό. Η Βουλιαγμένη και ο Παναθηναϊκός έπαιξαν ένα παιχνίδι στο οποίο παρατάχθηκαν στο νερό 6 παίκτες για κάθε ομάδα, η μπάλα είναι μικρότερη ενώ το παιχνίδι διεξήχθη σε 25άρι τερέν, δηλαδή σε πισίνα 25 μέτρων. Το σκορ με το οποίο έληξε το ματς ήταν το 28-16.

Και κάπως έτσι οι Αθάνατοι αποφάσισαν, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, να θέσουν σε διαθεσιμότητα το πόλο, το οποίο δεν θα δώσει το «παρών» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Προς το παρόν, η άνωθεν φράση είναι μία τεράστια υπερβολή.

Όπως είπε και ο Σάντρο Καμπάνια σε ένα μπιρό της FINA, «αν δεν αλλάξει ο φωτισμός στο κολυμβητήριο δεν θα αλλάξει το παιχνίδι». Οι μεγαλορρήμονες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θέλουν να κάνουν το παιχνίδι πιο θεαματικό.

Αλλά το αληθινό πρόβλημα είναι ότι δεν μπορείς να το κάνεις πιο θεαματικό με παλιούς κανονισμούς.

Αυτό το 6 εναντίον 6 με μικρότερη μπάλα και σε χώρο 25 μέτρων δεν είναι κάτι νέο. Στην πραγματικότητα δεν ξέρεις ποτέ αν κάτι που δεν ταιριάζει κάπου κάποτε δεν θα ταιριάζει παντού και ποτέ. Αλλά η περίπτωση των τριών «κανονισμών» που διαφοροποιούν κατά πολύ το παιχνίδι έχουν χρησιμοποιηθεί πριν από 19 χρόνια σε ολόκληρη διοργάνωση. Δηλαδή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων της Δουνκέρκης, όταν η Εθνική πήρε το ασημένιο μετάλλιο χάνοντας 13-8 από την Ουγγαρία στον τελικό, παρ’ όλα αυτά έμεινε στην ιστορία ως η πιο επιτυχημένη μικρή εθνική ομάδα, λόγω της παραγωγής σε αθλητές που έγιναν… πολυπρωταθλητές: τον Νικόλα Δεληγιάννη, τον Δημήτρη Μάζη, τον Τάσο Σχίζα, τον Θοδωρή Χατζηθεοδώρου, τον Γιάννη Θωμάκο, τον Γιώργο Αφρουδάκη, τον Αντώνη Βλοντάκη και από κοντά τον Φίλιππο Καραμπέτσο.

Τότε οι άνθρωποι της FINA έψαχναν την ευκαιρία να εξετάσουν τους νέους κανονισμούς, καθώς θεωρούσαν ότι το πόλο είχε πάθει μία τρόπον τινά καθίζηση. Φυσικά, όπως είναι γνωστό τώρα, τίποτα από αυτά δεν περάσει. Ο Τζιάνι Λότζι, επίσης, δεν «πολυψήνεται» να δει το πόλο να αλλάζει τόσο πολύ μορφή, αλλά αφού έγινε ολόκληρο φιλικό στον Λαιμό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι τουλάχιστον θα συζητηθούν σοβαρά οι νέοι κανονισμοί.

Διαβάστε επίσης

To Γόητρο

To Γόητρο

Ο Ολυμπιακός τελειώνει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του απέναντι στη Γιουγκ στο «Πέτρος Καπαγέρωφ».

Νικητής με ισοπαλία

Νικητής με ισοπαλία

Ωραίος ο Ολυμπιακός, πήρε τον βαθμό από τη Γιουγκ στο τελευταίο φετινό ματς για το Champions League.

Αδιάφορο ντέρμπι

Αδιάφορο ντέρμπι

Η ομάδα πόλο Γυναικών του Ολυμπιακού κλείνει την κανονική περίοδο της Α1 ως φιλοξενούμενη με τον Εθνικό.

Από την τελετή στη γιορτή

Από την τελετή στη γιορτή

Η απονομή του τροπαίου του πρωταθλήματος στην ομάδα πόλο Ανδρών του Ολυμπιακού και δύο διαφορετικά είδη δεκτικότητας.