Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Η ανάπτυξη μιας περιοχής έχει άμεση σχέση με την πρόοδο του αθλητισμού»

«Η ανάπτυξη μιας περιοχής έχει άμεση σχέση με την πρόοδο του αθλητισμού»
Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019 - 09:46
Αρθρογράφος: Παύλος Σαχτούρης
ΠΑΥΛΟΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ

Ο Ολυμπιακός είναι ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος στην Ευρώπη. Σαρώνει τους τίτλους μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Πρωταγωνιστεί συνεχώς κι έξω από αυτούς. Στην κοινωνία είναι πάντα δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη. Διαδραματίζει έναν σπουδαίο ρόλο και έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια που ο Βαγγέλης Μαρινάκης ηγείται του συλλόγου, πώς προτεραιότητα είναι να δίνει λύσεις σε θέματα μείζονος σημασίας. Εκεί που η απουσία του κράτους είναι αισθητή, ο Ολυμπιακός πρωτοστατεί.

Δηλώνει το «παρών», με πολλές δράσεις, με πρωτοβουλίες, με συνεχή αγώνα για ένα καλύτερο σήμερα, αλλά κι ένα καλύτερο αύριο. Ολυμπιακός και Πειραιάς είναι έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. Δεν υπάρχει Πειραιάς χωρίς τον Ολυμπιακό και το αντίστροφο. Τα τελευταία χρόνια με τον «Πειραιά Νικητή» ως δημοτική αρχή, η εικόνα της πόλης και της ευρύτερης περιοχής, έχει αλλάξει ριζικά, προς το καλύτερο. Ο δήμος, όμως, μπορεί να κάνει συγκεκριμένα πράγματα, καθώς για πολλά ζητήματα τον πρώτο λόγο έχει το κράτος.

Πρωτοπορεί και πρωτοστατεί ο Θρύλος

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι απούσα, βγαίνουν μπροστά οι άνθρωποι που μπορούν να το κάνουν. Αυτοί που έχουν αποδείξει με πράξεις ότι γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, αλλά κυρίως πώς να γίνει, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Προς όφελος του πολίτη, για έναν Πειραιά που θα βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, για έναν Πειραιά πρωταγωνιστή! Ο οποίος δεν θα είναι παρατημένος, δεν θα είναι αποκλεισμένος, δεν θα είναι περιθωριοποιημένος. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και οι συνεργάτες του στον Ολυμπιακό πάντα δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, για να βοηθήσουν τον κόσμο που τα περνάει δύσκολα.

Πρόσφατα ο Ολυμπιακός διοργάνωσε μια ξεχωριστή εκδήλωση. Την Τετάρτη 10 Απριλίου. «Αθλητισμός και άτομα με νοητική υστέρηση». Με στόχο την ένταξη στον αθλητισμό ατόμων με ειδικές ανάγκες. Η Γενική Γραμματέας του Ερασιτέχνη Θρύλου, Χριστίνα Τσιλιγκίρη, μίλησε στο gavros.gr για το ρόλο που έχει ο Ολυμπιακός και την προσφορά του στην κοινωνία. Έχει συμβάλλει και συνδράμει στην οργάνωση και επιτυχία πολλών αντίστοιχων δράσεων και πρωτοβουλιών. Ξέρει καλά ότι είναι καταλυτικές για τις ανάγκες των πολιτών, ξέρει πώς να έχουν επιτυχημένα αποτελέσματα. Διότι ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος στην Ευρώπη έχει πάντα γνώμονα το καλό του πολίτη, ειδικά στην περιφέρεια του Πειραιά. Με εκδηλώσεις, συνεχείς προσπάθειες και προτάσεις για το μέλλον. Ένα καλύτερο μέλλον.

Προτεραιότητα ο Πειραιάς

Οι «ερυθρόλευκοι» είναι πάντα στην πρώτη γραμμή με την Γενική Γραμματέα του Ερασιτέχνη να σχολιάζει: «Έχουν αλλάξει και έχουν γίνει πολλά τα τελευταία χρόνια. Με την τωρινή δημοτική αρχή στον Πειραιά που έδωσε όραμα. Είχαν να αντιμετωπίσουν πολλά ανοικτά “μέτωπα” όταν εκλέχθηκαν, αλλά με σωστές και μεθοδικές κινήσεις έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Σε όλα αυτά πάντα υπάρχει η υποστήριξη και η αρωγή του Ολυμπιακού. Θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με μεγαλύτερη επιτυχία. Μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα ακόμα... Όχι μόνο από τον Δήμο Πειραιά στην πόλη αλλά στην ευρύτερη περιοχή, στην περιφέρεια. Αναφέρομαι το κομμάτι των αθλητικών εγκαταστάσεων. Είναι κάτι που μας απασχολεί σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σκεφτείτε πώς ο Πειραιάς δεν έχει ένα σύγχρονο κολυμβητήριο. Ένα κολυμβητήριο αντάξιο για τον πρωταθλητή Ευρώπης. Κατέκτησε τον τίτλο πέρσι στη Γένοβα και φέτος δεν μπορούσε να κάνει προετοιμασία, δεν είχε μια πισίνα που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κορυφαίας ομάδας στην Ευρώπη. Και όχι μόνο ο Ολυμπιακός. Ένα κολυμβητήριο υψηλών προδιαγραφών που θα καλύψει τις ανάγκες της περιφέρειας του Πειραιά, των κατοίκων της».

Ανάπτυξη και άνθηση του αθλητισμού

Είναι δεδομένο πώς το κράτος δεν έχει δείξει για τον Πειραιά το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει για άλλες περιοχές της χώρας. Με την Χριστίνα Τσιλιγκίρη, να εξηγεί: «Η Πολιτεία και η κυβέρνηση δεν έχουν δώσει τη δέουσα προσοχή στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Την ώρα που σε άλλες περιοχές της χώρας «ανθίζουν» και δημιουργούνται διαρκώς νέες αθλητικές εγκαταστάσεις -το οποίο είναι θετικό και αναγκαίο- δεν γίνεται ο Πειραιάς με τα εκατοντάδες σωματεία σε όλα τα αθλήματα, συμπεριλαμβανομένου του Ολυμπιακού του μεγαλύτερου πολυαθλητικού οργανισμού στην Ευρώπη, να τυγχάνει εντελώς διαφορετικής μεταχείρισης. Να μην υπάρχουν εγκαταστάσεις! Κι όσες υπάρχουν, να είναι εγκαταλειμμένες, όπως το Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο στη Νίκαια και το κολυμβητήριο στο Πέραμα».

Η ανάπτυξη, όμως, μπορεί να έρθει μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού. Αυτό είναι ξεκάθαρο, αρκεί να υπάρχει ενδιαφέρον και κατάλληλη μέριμνα, με την γενική γραμματέα του Ερασιτέχνη να επισημαίνει: «Οι περισσότεροι από όσους πολιτεύονται στην περιφέρεια του Πειραιά, μια περιοχή παρατημένη, δεν έχουν ασχοληθεί ούτε όπως ούτε όσο θα έπρεπε με την ευρύτερη περιοχή. Σημασία δεν έχει μόνο το σήμερα, αλλά και το αύριο, ένα καλύτερο αύριο. Κάτι που θα έρθει με ομαδική δουλειά, με συστράτευση δυνάμεων. Βουλευτών, δημοτικής αρχής, όλων των εμπλεκομένων φορέων. Μέλημά τους πρέπει να είναι το καλό του Πειραιά. Υπάρχουν πολλές δυνατότητες για ανάπτυξη. Είναι γεγονός. Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, με όλες τις δυνάμεις ματς, για να προοδεύσει ο Πειραιάς».

Ο κοινωνικός ρόλος του Ολυμπιακού

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά. Ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δώσει την εντολή ο Ολυμπιακός να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη. Η σίτιση των προσφύγων που είχαν μείνει στον Πειραιά, η συνεχής υποστήριξη μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά και της Ιεράς Μητρόπολης Νίκαιας. Η στήριξη και η αρωγή στους κατοίκους της Μάνδρας που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες. Μετά από εντολή του Βαγγέλη Μαρινάκη ήταν τα συνεργεία εκεί για πάρα πολλές ημέρες, βοηθώντας στην ανοικοδόμηση της περιοχής. Πάνω από όλα η προσφορά σε καθημερινή βάση στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης. Και βέβαια η κινητοποίηση πάνω στα άτομα με νοητική υστέρηση, αλλά και την τρίτη ηλικία. Όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός συνόρων. Κάτι που απέδειξε η συνεργασία με την UNICEF που συνέβαλλε στον εμβολιασμό χιλιάδων παιδιών, εντός και εκτός συνόρων.

Με την Χριστίνα Τσιλιγκίρη να υπογραμμίζει: «Ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο ένας σύλλογος. Είναι κάτι παραπάνω, είναι μια ιδέα. Ο μεγαλύτερος πολυαθλητικός σύλλογος στην Ευρώπη. Ιδρυτικό μέλος της Ένωσης Πολυαθλητικών Σωματείων της Ευρώπης, κινείται και σε διεθνές επίπεδο. Με ένα σύνολο από κοινωνικές δράσεις και πολυαθλητικές πρωτοβουλίες. Πρόσφατα, στις αρχές Απριλίου, καταθέσαμε ένα σύνολο 12 προτάσεων για άτομα της τρίτης ηλικίας, αλλά και για άτομα με ειδικές ανάγκες. Για την καλύτερη δυνατή ένταξή τους στον αθλητισμό και τη βοήθεια που μπορούν να αποκομίσουν μέσω από αυτές τις ενέργειες, για να ενταχθούν καλύτερα στην κοινωνία».

Διαρκής προσφορά στον πολίτη

Σε μια εποχή που ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για τα κοινά, δυσπιστεί με όσα βλέπει από τους πολιτικούς, είναι αναγκαίο να υπάρχουν άνθρωποι που αποφασίζουν να ασχοληθούν και έχουν μοναδικό τους μέλημα, την προσφορά. Ειδικά σε ό,τι αφορά τον Πειραιά, όχι μόνο την πόλη αλλά την ευρύτερη περιφέρεια. Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι πολύ πιθανόν να πολιτευτεί στην Β’ περιφέρεια του Πειραιά. Αναλύοντας τη σκέψη της, τόνισε: «Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ασχοληθούν με τα κοινά, είναι απαραίτητο να έχουν δραστηριοποιηθεί σε τομείς σχετικά με τη μετέπειτα πολιτική τους σταδιοδρομία. Οφείλουν, δε, πρωτίστως να ξέρουν καλά τις ανάγκες της περιοχής που θα πολιτευτούν. Να ξέρουν τα προβλήματα, να έχουν εμπειρία και πλάνο, για να μπορέσουν να βρουν τις κατάλληλες λύσεις. Όχι να ενδιαφέρονται να προβληθούν, αλλά να επιδιώξουν να φέρουν εις πέρας, με επιτυχία, την αποστολή που θα αναλάβουν».

Διαβάστε επίσης

«Ασημένια» η Σούμπαση

«Ασημένια» η Σούμπαση

Εξαιρετική παρουσία της αθλήτρια του Ταε Κβο Ντο του Ολυμπιακού στην πρώτη ημέρα του Κυπέλλου Ακρόπολης.