Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Μια ιδιαίτερη χρονιά για τον Ολυμπιακό

Μια ιδιαίτερη χρονιά για τον Ολυμπιακό
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022 - 13:58

Η φετινή χρονιά ήταν αρκετά ιδιαίτερη για τον Ολυμπιακό στο μπάσκετ. Για την ακρίβεια, ήταν μοναδική, αφού συνέβη κάτι που πιθανόν να μη δούμε ποτέ ξανά στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, πόσο μάλλον του Ολυμπιακού: μία ομάδα να ανεβαίνει από την Α2, άσχετα από τον λόγο που βρισκόταν εκεί, και να κατακτά το πρωτάθλημα.

Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής πολύ πιο εύκολα απ΄ ότι θα περίμεναν τόσο οι φανατικοί του φίλοι όσο και οι μεγαλύτεροι εχθροί του. Ο Θρύλος πήρε το νταμπλ κάνοντας… περίπατο και για μικρές λεπτομέρειες και ένα σουτ σε νεκρό χρόνο δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό της Euroleague, εκεί που όλοι ξέρουμε ότι θα είχε το μέταλλο να διεκδικήσει επάξια το βαρύτιμο τρόπαιο.

Η ενίσχυση στο παρκέ

Η μεγάλη διαφορά που επιφύλασσε η σεζόν, εκτός από την άνοδο στην Α’ κατηγορία, ήταν η απουσία του μεγάλου αρχηγού της ομάδας, του ηγέτη Βασίλη Σπανούλη, του ανθρώπου που ενέπνεε όλη την ομάδα να δώσει το 100% σε κάθε παιχνίδι. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι γνώριζαν ότι οι Πρίντεζης και Σλούκας θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κρατούν ψηλά την ερυθρόλευκη σημαία, όπως και έκαναν, στα εύκολα και τα δύσκολα. Όσον αφορά στην ενίσχυση με ξένους παίκτες, οι Τόμας Ουόκαπ και Μουσταφά Φαλ απέδειξαν ότι άξιζαν με το παραπάνω να φορέσουν τη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο. Η ομάδα “έδεσε” και τα πρώτα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν και στο παρκέ.

Η αρχή της σεζόν

Από νωρίς η ομάδα έδειξε ότι έχει δυνατότητες και ότι με σκληρή δουλειά και αφοσίωση μπορεί να φτάσει ψηλά. Τα πρώτα επιτυχημένα αποτελέσματα στην Basket League ήταν λίγο πολύ αναμενόμενα, με τον Ολυμπιακό να μοιράζει 100άρες και γενικότερα να έχει μία εξαιρετική επιθετική απόδοση. Σε ότι αφορά την Euroleague, υψηλές προσδοκίες δεν υπήρχαν από την αρχή. Ήταν ξεκάθαρα μία έκπληξη το τελικό πλασάρισμα τόσο ψηλά στην τελική βαθμολογία. Μεγάλες νίκες, όπως εκείνες απέναντι στη Ρεάλ και τη Φενέρμπαχτσε, έδωσαν σημαντική ώθηση στην ψυχολογία της ομάδας, όμως ήττες όπως εκείνη από τον Παναθηναϊκό το Νοέμβριο, έδειξαν ότι δεν πρέπει να πάρουμε… αέρα. Και τελικά ίσως να μας έκανε καλό, αφού σε όλα τα υπόλοιπα ματς οι ερυθρόλευκοι πείσμωσαν κι έκαναν τους πράσινους να… γονατίσουν.

Η Euroleague

Ήταν τυχεροί όσοι παρακολούθησαν την φετινή πορεία του Ολυμπιακού στην Euroleague. Όχι απαραίτητα για τον “άθλο” της πρόκρισης στο Final Four απέναντι σε αντιπάλους με πολλαπλάσιο μπάτζετ, αλλά για το όλο ταξίδι που ξεκίνησε μία ταπεινή ομάδα, την οποία όλοι περίμεναν να φτάσει οριακά στους “8” της διοργάνωσης. Ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα, όμως, τους διέψευσε όλους. Με μεγάλες νίκες και πολύ πάθος, η ομάδα ανέβηκε βαθμολογικά και μας χάρισε ένα μπασκετικό “έπος” απέναντι στη Μονακό, στην φάση των πλέι οφ της Euroleague. Πήρε τη σειρά με 3-2, με ένα παλικαρίσιο διπλό στο Πριγκιπάτο και παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ σχεδόν σε κάθε ματς. Όσον αφορά στον ημιτελικό απέναντι στην Αναντόλου Εφές, η προσπάθεια απέναντι στο “γίγαντα” από την Τουρκία σταμάτησε σε νεκρό χρόνο, σε ένα τρίποντο “μαχαιριά” στην εκπνοή, που μας έκανε να καταλάβουμε τι ένιωθαν οι αντίπαλοι του Θρύλου κάθε φορά που ο Βασίλης Σπανούλης έπιανε τη μπάλα στα τελευταία δευτερόλεπτα των μεγάλων παιχνιδιών.

Τα πλέι οφ

Όπως ήταν αναμενόμενο, ειδικά μετά και τα εξαιρετικά επίπεδα απόδοσης που είχε καταφέρει η ομάδα του Μπαρτζώκα τους τελευταίους μήνες, οι αναμετρήσεις στα πλέι οφ της Basket League ήταν μία καθόλα τυπική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, όχι όπως με τον παραπαίοντα Παναθηναϊκό, που χρειάστηκε επιπλέον παιχνίδια και παραλίγο να την πατήσει από την Λάρισα με όχι μία, αλλά δύο ήττες στα προημιτελικά, το Περιστέρι στα προημιτελικά και ο Προμηθέας στα ημιτελικά ήταν άξιοι αντίπαλοι. Η προσπάθειά τους όμως δεν ήταν ικανή να αγχώσει τον Ολυμπιακό, ο οποίος χτύπησε 100άρα σε όλα τα παιχνίδια απέναντι στους Πατρινούς. Όσο εξαιρετικός και αν ήταν ο Ολυμπιακός εκείνη την περίοδο, το stoixima στην Betsson θα έδινε πολύ μεγάλη απόδοση για τέτοια επίδοση.

Ο τελικός

Όσοι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πουν ότι δεν περίμεναν η ομάδα να κατακτήσει εύκολα το πρωτάθλημα, θα είναι σίγουρα ψεύτες. Η διαφορά των δύο ομάδων ήταν χαώδης, με έναν αντίπαλο υπό διάλυση, παρατημένο ουσιαστικά από τη διοίκηση, ενώ οι οπαδοί του τρώγονταν μεταξύ τους… Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν ήταν αν θα καταφέρει ο Ολυμπιακός να κάνει τη “σκούπα” στον αιώνιο αντίπαλό του. Από τον πρώτο τελικό, όλα έδειξαν ότι οι Πειραιώτες θα κατέβουν για… καφέ στο γήπεδο, αφού η διαφορά ποιότητας, αλλά κυρίως πάθους, ήταν και αυτή χαώδης. Η αποφασιστικότητα των ερυθρόλευκων τους οδήγησε μάλιστα σε ένα εντυπωσιακό 23-4 στο πρώτο 10λεπτο του πρώτου τελικού. Είχαν έρθει για να πάρουν το πρωτάθλημα σπίτι τους, κάτι που κατάφεραν με συνοπτικές διαδικασίες.

Στόχος πλέον η διατήρηση του κορμού της ομάδας και ουσιαστικές προσθήκες για να επαναληφθεί το νταμπλ και μία αντίστοιχη, αν όχι καλύτερη, πορεία στην Euroleague.

Διαβάστε επίσης