Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Με πυροβολισμούς και νεκρούς έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία

Με πυροβολισμούς και νεκρούς έκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία
Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018 - 18:24

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:

18:14 ΑΚΡ: Εκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

17:58 Στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν πληροφορίες για άτυπες δημοσκοπήσεις που έγιναν είτε διαδικτυακά, είτε μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Οι πρώτες Πληροφορίες που βασίζονται σε αυτά τα στοιχεία και δεν θεωρούνται αξιόπιστες αναφέρουν ότι ο Ερντογάν εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 52-53% και ο Μουχαρέμ Ιντζέ λαμβάνει πσοσοστό άνω του 30%. Το ποσοστό του κυβερνώντος ΑΚΡ του Ερντογάν φέρεται να λαμβάνει 45% στις βουλευτικές εκλογές.

17: 55 Στην Τουρκία δεν πραγματοποιούνται δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων (exit polls). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται νωρίς το βράδυ.

17:33 O πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίζεται ότι το περιστατικό στο Ερζουρούμ δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά με μια βεντέτα.

17:27 Κάλεσμα και από το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών για να παραμείνουν πολίτες και παρατηρητές στα εκλογικά κέντρα και να περιφρουρήσουν τους ψήφους και την καταμέτρηση.

17:24 Μετά το κάλεσμα του Ιντζε οι πληροφορίες θέλουν την αστυνομία να λαμβάνει έκτακτα μέτρα στην Άγκυρα στην περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου.

Επίσης η αστυνομία απαγόρευσε την είσοδο πολιτών στο μητροπολιτικό πάρκο της Αντιοχείας όπου η αντιπολίτευση διατηρεί ισχυρή βάση.

17:20 «Ελπίζω να μην χρειαστεί να έρθω ξανά στο κτίριο του Ανώτατου Συμβουλίου Εκλογών», δηλώνει ο κ. Ιντζέ μπροστά στο συγκεκριμένο κτίριο, στην Άγκυρα, ο οποίος επαναλαμβάνει το κάλεσμα του προς τους πολίτες για να συγκεντρωθούν έξω από τα κτίρια του συμβουλίου σε ολόκληρη την Τουρκία.

17:18 Ο αρχηγός του Καλού Κόμματος που έχασε την ζωή του στο Ερζουρουμ

17:07 Ο Μουχαρρέμ Ιντζέ πραγματοποιεί έκκληση στον λαό για επαγρύπνηση.

Το αποτέλεσμα δεν θα το καθορίσει το Πρακτορείο Ανατολίας, το οποίο θα επιχειρήσει να διαστρεβλώσει την πραγματικότητα, δηλώνει ο κ. Ιντζέ. «Μην αφήνετε τις κάλπες», το κάλεσμα του κ. Ιντζέ προς τους παρατηρητές. «Οι πολίτες να πάνε έξω από το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο»

17:00 Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν η Σοζτζού και τα αντιπολιτευόμενα μέσα της Τουρκίας, στο Ερζουρούμ σημειώθηκε ένοπλη επίθεση κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας των πολιτών. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος στο Καράτσομπαν, Μεχμέτ Σινττίκ Ντουρμάζ ενεπλάκη σε ένοπλη σύγκρουση και ανταλλαγή πυρών την στιγμή που ψήφιζε. Από την ανταλλαγή πυρών έχασαν την ζωή τους ο Ντουρμάζ, ο Αγκίτ Γιαζάν και άλλος ένας πολίτης που ψήφιζε στο εκλογικό κέντρο, όπου έλαβε χώρα το αιματηρό συμβάν. Το επεισόδιο επιβεβαιώνει ο αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος στο Ερζουρούμ, Ιμπραχίμ Ντουμλού. Η τοπική οργάνωση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στο Ερζουρούμ αναφέρει ότι τα αίματα άναψαν στο εκλογικό κέντρο μετά την μετάβαση σε αυτό υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος.

16:50 Τουρκικά ΜΜΕ: Ανταλλαγή πυροβολισμών με τρεις νεκρούς σε εκλογικό κέντρο

Όπως μεταδίδεται, αρχηγός της τοπικής οργάνωσης του κόμματος της Μεράλ Ακσενέρ έπεσε νεκρός μαζί με αλλά δυο άτομα καθώς ψήφιζαν. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανταλλαγή πυροβολισμών.

16:00 Έκλεισαν οι κάλπες

15:12 Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταγγέλλει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απόπειρες νοθείας και εκφοβισμού στις νοτιοανατολικές περιοχές της χώρας.

15:01 Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε, αφού ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη, «ότι σε όλη την Τουρκία δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα» σε σχέση με τις εκλογές.

14:55 Τα φαινόμενα της εκλογικής νοθείας, τα οποία καταγγέλλει η τουρκική αντιπολίτευσηπαρατηρούνται κυρίως στο ανατολικό τμήα της Τουρκίας, όπου υπάρχουν συμπαγείς κουρδικοί πληθυσμοί. Τούρκοι αναλυτές σχολιάζουν ότι, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω, ένας από τους βασικούς στόχους της κυβερνητικής παράταξης στις σημερινές εκλογές είναι ο αποκλεισμός του φιλοκουρδικού HDP από την Εθνοσυνέλευση, περιορίζοντας το ποστόστό του κάτω του εκλογικού ορίου του 10%. Τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειχναν ότι η είσοδος του κόμματος στο Κοινοβούλιο ενδέχεται να εξαρτηθεί από λίγες χιλιάδες ψήφους.

Πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστε επίσης