Ντουντούκα
Θρύλε μπορείς, μπορείς, μπορείς να προκριθείς!!!
ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90.1 FM

Σουλτάνος από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν

Σουλτάνος από τον πρώτο γύρο ο Ερντογάν
Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2018 - 00:33

Πλήρη επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνουν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία. Με καταμετρημένο το 94% των ψηφοδελτίων ο νυν πρόεδρος της Τουρκίας λαμβάνει το 52,92% των ψήφων και αναεώνει για πέντε ακόμη χρόνια τη θητεία του.

Ο βασικός του αντίπαλος και υποψήφιος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, Μουχαρέμ Ιντζέ μένει στο 30,63%, ενώ ο υποψήφιος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος έκανε προεκλογικό αγώνα μέσα από τις φυλακές της Αδριανούπολης όπου κρατείται, μένει στο 7,9%.

Ωστόσο, καθώς προχωρούσε η εκλογική βραδία το ενδιαφέρον στράφηκε στις δεύτερες κάλπες που στήθηκαν στην Τουρκία για την εκλογή των 600 μελών της Εθνοσυνέλευσης, όπου παίχτηκε ένα εκλογικό θρίλερ, με το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών να δίνει μάχη να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Με καταμετρημένο το 76,41% των ψήφων, το HDP λαμβάνει το 11% των ψήφων και εκλέγει 66 βουλευτέςς

Η «Λαϊκή Συμμαχία» του Ερντογάν με τους ακροδεξιούς Γκρίζους Λύκους λαμβάνει το 53,91% των ψήφων, ενώ αντίστοιχα η «Εθνική Συμμαχία» της αντιπολίτευσης μένει στο 33,99%.

Οι ισορροπίες στην Εθνοσυνέλευση εξαρτώνταν εν πολλοίς από το αν θα εξέλεγε βουλευτές το HDP, το οποίο διαδραμάτισε σε αυτές τις εκλογές ρόλο-κλειδί. Αν σταθεροποιούσε τα ποσοστά του και ξεπερνούσε τελικά το 10%, όπως και έγινε, ο Ερντογάν κινδύνευε ακόμη και να μην έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ήδη με τα έως τώρα αποτελέσματα το ΑΚΡ του Ερντογάν εκλέγει 295 βουλευτές -κάτω από του 300+1 που χρειάζεται για να έχει απόλυτη πλειοψηφία- και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης, με το οποίο έχει συμμαχήσει, 48 βουλευτές. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 146 βουλευτές και το Καλό Κόμμα της πρώην υπουργού Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ 45 βουλευτές.

Παρ' όλο που η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε με ομαλό τρόπο από το πρωί της Κυριακής, γρήγορα οι καταγγελίες για νοθεία πήραν διαστάσεις. Λίγο πριν κλείσουν οι κάλπες σημειώθηκε ανταλλαγή πυροβολισμών με τρεις νεκρούς στην επαρχία Ερζουρούμ. Μεταξύ των νερών ήταν και ο επικεφαλής μίας τοπικής οργάνωσης του Καλού Κόμματος, της πρώην υπουργού Εσωτερικών, Μεράλ Ακσενέρ. O απερχόμενος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό δεν σχετίζεται με τις εκλογές, αλλά πρόκειται για βεντέτα.

Πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστε επίσης