Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Θυμώσαμε με τον εαυτό μας για την απώλεια του Κυπέλλου...»

«Θυμώσαμε με τον εαυτό μας για την απώλεια του Κυπέλλου...»
Σάββατο, 11 Μαΐου 2019 - 01:52

Πανευτυχής για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Volleyleague εμφανίστηκε ο Γιώργος Πετρέας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Ο κεντρικός του Ολυμπιακού και αρχηγός της εθνικής Ανδρών μίλησε στον Sport24 Radio και αναφέρθηκε στην κούπα που πήραν οι Πειραιώτες, μίλησε για τις αλλαγές που έγιναν στην ομάδα στα μέσα της σεζόν, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μέλλον του στον Θρύλο.

Αναλυτικά, ο Γιώργος Πετρέας μίλησε...

Για την ομάδα που έχει φτιάξει ο Ολυμπιακός την τελευταία διετία:

«Εμείς οι Έλληνες παίκτες βοηθάμε τους ξένους να καταλάβουν που έχουν έρθει. Από εκεί και πέρα, χτίζουμε μέρα με τη μέρα, προπόνηση με την προπόνηση τον χαρακτήρα της ομάδας και αυτό βγαίνει στα κρίσιμα ματς, στα οποία χρειαζόμαστε το πάθος, την εμπειρία και το καθαρό μυαλό από όλους τους παίκτες. Βγαίνει η δουλειά που έχουν κάνει όλη τη σεζόν όλοι οι άνθρωποι που απαρτίζουν τον οργανισμό που λέγεται Ολυμπιακός. Ο κάθε ένας, όταν η μπάλα καίει, θα είναι εκεί που πρέπει την κατάλληλη στιγμή για να κάνει το σωστό και να πανηγυρίσουμε πρωταθλήματα».

Για τις αλλαγές που έγιναν στην ομάδα στα μέσα της σεζόν:

«Αν δεις ψυχρά και τις δυο χρονιές θα δεις ότι η φετινή σεζόν είναι φωτοτυπία της περσινής. Ο Ολυμπιακός δεν έχει συνηθίσει να κάνει αλλαγές τον Δεκέμβρη, αλλά φέτος το έκανε με γνώμονα να κερδίσει το πρωτάθλημα. Ο προπονητής και η διοίκηση έκριναν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και έκαναν αυτές τις αλλαγές που εκ το αποτελέσματος κρίνονται επιτυχημένες. Σε αυτό βοήθησε και ότι ο Ολυμπιακός έχει μία 14αδα υψηλού επιπέδου. Το πιο σωστό βέβαια είναι οι ομάδες να χτίζονται το καλοκαίρι, χωρίς να γίνονται λάθη. Από τη στιγμή όπως που ο προπονητής και οι διοίκηση έκριναν ότι έγιναν ένα λάθος, εμείς οφείλαμε να δουλέψουμε την καινούργια 14άδα που δημιουργήθηκε».

Για τον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος κόντρα στον ΠΑΟΚ:

«Το πιο βασικό ήταν ότι ο Ολυμπιακός κράτησε την τακτική που έπρεπε να κρατήσει απέναντι στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ στην αρχή των σετ προσπαθούσε να αλλάξει λίγο την τακτική του για να μας αποσυντονίσει, αλλά εμείς μείναμε προσηλωμένοι στο πλάνο μας και αυτό μας οδήγησε στη νίκη. Έχουμε μια ομάδα ανθρώπων που διαβάζει το παιχνίδι των αντιπάλων και κυρίως του ΠΑΟΚ που ήταν ο βασικός μας αντίπαλος στο πρωτάθλημα. Είχαμε από πριν όλες τις πληροφορίες για το τι πρέπει να κάνουμε και εμείς έπρεπε απλώς να τις εφαρμόσουμε. Εμείς σκεφτόμασταν μόνο τον τελευταίο πόντο του τελικού. Θέλαμε να είναι δικός μας για να πάρουμε το πρωτάθλημα. Δεν σκεφτόμασταν το μετά. Δεν βλέπαμε το παιχνίδι σαν φιέστα. Αν κάναμε αυτό το λάθος, ίσως ο ΠΑΟΚ να το εκμεταλλευόταν και η σειρά να πήγαινε στην Θεσσαλονίκη. Τα περισσότερα παιδιά έχουν την απαραίτητη εμπειρία για να διαχειριστούν αυτές τις καταστάσεις. Στο βόλεϊ λένε είναι πολύ σημαντικοί οι πασαδόροι, οι ακραίοι και οι διαγώνιοι, αλλά λένε ότι αν δεν έχεις καλούς κεντρικούς, δεν κατακτάς τίτλους».

Για τον χαμένο ημιτελικό Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ:

«Παίξαμε αρκετά καλά σε εκείνο το παιχνίδι, που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Όλα τα σετ κρίθηκαν στον πόντο. Η καλύτερη ομάδα κρίνεται σε μια σειρά αγώνων και όχι σε ένα παιχνίδι. Το σημαντικό είναι ότι δεν μείναμε εκεί. Δουλέψαμε σκληρά στην προπόνηση. Θυμώσαμε με τον εαυτό μας, επειδή χάσαμε έναν τίτλο, που θέλαμε πάρα πολύ, ανεξαρτήτως του ποιοι βρισκόμασταν στο γήπεδο και ποιοι όχι. Αυτό φάνηκε και από το πάθος που δείξαμε στους τελικούς».

Για την αντίδραση του Ολυμπιακού μετά από τα αρνητικά αποτελέσματα:

«Εμείς σκεφτόμασταν ότι μας πληγώνουν αλλά δεν μπορούν να μας σκοτώσουν. Στο βόλεϊ πρέπει να επιτεθείς για να κερδίσεις. Ξέραμε ότι ήμασταν οι καλύτεροι και θα το δείχναμε σε μια σειρά αγώνων, όπως και έγινε».

Αν υπήρχε μεγαλύτερη πίεση πέρσι από ότι φέτος:

«Όταν επιλέγεις και σε επιλέγουν να αγωνίζεσαι σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός είναι αυτονόητο ότι θα έχεις πίεση. Μάλιστα υπάρχουν αθλητές, όπως εγώ, που μας αρέσει να παίζουμε υπό πίεση. Πέρσι, με το που τελείωσε το πρωτάθλημα ήταν σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω μας, μιας και ο Ολυμπιακός απείχε για τρία χρόνια από την κορυφή. Το πιο δύσκολο όμως δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή, αλλά να παραμείνεις εκεί. Γι΄αυτό και φέτος ήρθε η επιβράβευση για εμάς. Έβλεπα κάθε μέρα στην προπόνηση την εμπιστοσύνη από όλους στις δυνατότητες που έχει αυτή η ομάδα και η πίστη ότι είναι καλύτερη από όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος».

Για τον Ανδρέα Ανδρεάδη:

«Οι τελικοί που έκανε ο Ανδρέας είναι αξιομνημόνευτοι. Πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο. Είναι 37 χρόνων και έδειξε τη θέληση και το πάθος ενός 20άρη. Όλοι ξέρουν τι έχει προσφέρει στο ελληνικό βόλεϊ. Παρά την ηλικία του, στη δική μας θέση του κεντρικού, με τη ζωή που κάνει και το πάθος που έχει για το βόλεϊ, μπορεί να αγωνίζεται για αρκετά χρόνια σε υψηλό επίπεδο και να παίρνει πρωταθλήματα. Ελπίζω να παραμείνει στον Ολυμπιακό και να πάρει και άλλους τίτλους».

Για τον Κώστα Χριστοφιδέλη και το αν θα τερματίσει την καριέρα του:

«Το να θα σταματήσει είναι δική του απόφαση. Έχει να κάνει με το αν μπορεί να αντέξει την καταπόνηση που υφίσταται το σώμα του εδώ και περίπου 25 χρόνια που αγωνίζεται. Για εμένα είναι ευλογία να έχει στην ομάδα σου έναν τέτοιον άνθρωπο. Είναι πραγματικός ηγέτης. Φέτος βοήθησε όταν έπρεπε την ομάδα, τότε που έλειπαν ο Κουμεντάκης και ο Αλεξίεφ. Με το πάθος και την ποιότητά του κάλυψε την απουσία τους. Δεν υπάρχει άνθρωπος που μπορεί να πει κάτι κακό για αυτόν. Αυτό είναι που έχει κερδίσει ο Κώστα, πέρα από τα πρωταθλήματα και τους τίτλους. Ότι θα μείνει στο μυαλό όλων ως ένας τεράστιος παίκτης και ένας εκπληκτικός χαρακτήρας».

Για το πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή του Ολυμπιακού στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις:

«Πιστεύω ότι αυτό είναι το θετικό στον Ολυμπιακό. Χτίζει ομάδα όχι για να πάρει απλώς το πρωτάθλημα, αλλά και για να πάει καλά στην Ευρώπη. Το ένα φέρνει το άλλο. Ο Ολυμπιακός πέρσι πήγε σε έναν τελικό Τσάλεντζ Καπ μετά από πολλά χρόνια και ανεξάρτητα από το τι έγινε εκεί, είναι τεράστια επιτυχία να φτάσεις μέχρι το τέλος μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Όταν φέτος ανεβήκαμε μια βαθμίδα δυσκολίας και πήγαμε στο CEV, ξέραμε ότι αν πήγαιναν όλα καλά και προχωρούσαμε, θα βρίσκαμε στον ημιτελικό την Τρεντίνο. Όλοι ξέρουμε ποια είναι η Τρεντίνο και την έχε κατακτήσει. Το ταβάνι που είχαμε στη διοργάνωση το πιάσαμε και με το παραπάνω. Πιστεύω ότι και ο κόσμος χάρηκε που είδε μια ομάδα σαν την Τρεντίνο να έρχεται στο γήπεδο μας, ακόμη και αν χάσαμε. Το δύσκολο στο να παίζει στην Ευρώπη είναι ότι πρέπει να παίζεις ένα παιχνίδι κάθε τρεις μέρες. Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Οι παίκτες πρέπει να είναι έτοιμοι κάθε τρεις μέρες. Για αυτό και ο Ολυμπιακός αποτελείται από παίκτες που μπορούν να αγωνιστούν ανά πάσα στιγμή και να αναπληρώσουν το κενό οποιουδήποτε χωρίς να φαίνεται η απουσία του. Ο Ολυμπιακός είναι σταθερά τόσο στο βόλεϊ όσο και στο πόλο σε άνδρες και γυναίκες στην ελίτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Είναι σημαντικό ο Ολυμπιακός να επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ και να μπει σε αυτό το γκρουπ ομάδων. Αυτό θα βοηθήσει τον Ολυμπιακό στο να προσεγγίζει πιο εύκολα ξένους παίκτες μεγάλης αξίας και θα ανεβάσει την ποιότητα της ομάδας μέσα από τα παιχνίδια με δυνατούς αντιπάλους. Το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό. Δεν είναι όλες οι ομάδες στο ίδιο επίπεδο. Εκεί ουσιαστικά ο Ολυμπιακός έχει να αντιμετωπίσει μόνο τον ΠΑΟΚ».

Για το πως είναι να παίζει σε αγώνα βόλεϊ που διεξάγεται στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας:

«Παρά τα πρωταθλήματα και τις διακρίσεις που έχω πάρει σε Ελλάδα και εξωτερικό, το πρώτο πράγμα που σκέφτομαι από την καριέρα μου είναι αυτός ο αγώνας στο ΣΕΦ. Δεν ξέρω και αν θα το ξαναζήσω. Δεν έχει να κάνει με το πόσος κόσμος ήταν εκεί, αλλά η ατμόσφαιρα που είχαν δημιουργήσει. Μόνο σε αγώνες ποδοσφαίρου και σε ντέρμπι μπάσκετ μπορείς να το ζήσεις αυτό. Όταν μάλιστα γνωρίζεις την ιστορία αυτού του γηπέδου, ανατριχιάζεις με το που πατήσεις το πόδι σου εκεί. Είναι τρομακτικό να το ζήσεις αυτό σε έναν αγώνα βόλεϊ και η CEV ακόμη μνημονεύει αυτά τα παιχνίδια και ανεβάζει στην ιστοσελίδα της βίντεο και φωτογραφίες. Μάλιστα οι Ιταλοί το είχαν χαρακτηρίσει κόλαση».

Για τη συνεργασία του με τον προπονητή του Φερνάντο Μουνιόθ, ο οποίο αποκαλούν «καθηγητή»:

«Τον είχα αντιμετωπίσει ως αντίπαλο όταν ήταν προπονητής στην Εθνική ομάδα της Ισπανίας. Το παρατσούκλι που του έχουν δώσει έχει να κάνει ίσως με την εικόνα του. Ήρθε στον Ολυμπιακό σε μια δύσκολη περίοδο, μετά από τρία χαμένα πρωταθλήματα. Κλήθηκε να χτίσει μια ομάδα και να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή, κάτω από πίεση και το έκανε με απόλυτη επιτυχία. Έδειξε ότι μπορεί να διαχειριστεί την πίεση μετά από μια ήττα. Με τα τους χαμένους ημιτελικούς στο Κύπελλο υπήρχε πίεση και αμφισβήτηση, που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την ομάδα. Ατός δεν επέτρεψε να συμβεί κάτι τέτοιο και μας οδήγησε εκεί που είμαστε τώρα».

Για το αν ο Ολυμπιακός μπορεί κάποια στιγμή να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο:

«Είναι ένα παιχνίδι. Όταν φτάσεις σε έναν τελικό, παίζει ρόλο η κατάσταση στην οποία θα βρίσκεσαι, πόσους τραυματισμούς θα έχεις. Είναι πολλοί οι παράγοντες που κρίνουν ένα παιχνίδι. Όταν φτάνεις σε έναν τελικό και χάνεις, στενοχωριέσαι πολύ και πεισμώνεις για να κερδίσεις τον επόμενο. Θέλουμε να κατακτούμε όλα τα τρόπαια τα οποία διεκδικούμε. Είναι στο dna του Ολυμπιακού».

Για τις αλλαγές που υπήρξαν στο ρόστερ σε σχέση με την περσινή χρονιά:

«Ο Ολυμπιακός έχει ανθρώπους που παρακολουθούν πολύ καλά την αγορά και γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιοι παίκτες είναι διαθέσιμοι και ποιοι μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα και αυτό αποδείχθηκε φέτος. Ο Ολυμπιακός έχει δομηθεί με τέτοιο τρόπο που θα πρωταγωνιστεί για πάρα πολλά χρόνια ανεξάρτητα από το ποιοι παίκτες θα απαρτίζουν το ρόστερ του».

Για την εξυγίανση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού:

«Το ότι παίρνει πρωταθλήματα μια ομάδα είναι συνέπεια της υγείας που υπάρχει στα οικονομικά του σωματείου. Είτε με τα μέλη, είτε με τα εισιτήρια, είτε με τη συμβολή του Βαγγέλη Μαρινάκη, είτε με τους χορηγούς ο σύλλογος είναι υγιής και οι παίκτες δεν έχουν να ανησυχούν παρά μόνο για την απόδοσή τους. Ξέρουν ότι όλα τα άλλα είναι λυμένα. Ήταν σημαντικό για τον πρόεδρο τον Μιχάλη Κουντούρη να πλαισιωθεί από ανθρώπους που τους εμπιστεύεται και μπορούν να βοηθήσουν τον σύλλογο. Δεν ξέρω αν υπάρχει άλλος σύλλογος στην Ευρώπη που έχει όλα τα τμήματά του να πρωταγωνιστούν και στις εγχώριες και στις διεθνείς διοργανώσεις. Επίσης ξέρει ο αθλητής που θα πάει να μιλήσει ότι αυτά που θα ακούσει, αυτά και θα γίνουν».

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος:

«Εμείς θέλουμε να υπάρχει ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα για να γινόμαστε καλύτερη ομάδα. Και ο κόσμος θέλει όμως να βλέπει αμφίρροπα παιχνίδια. Μακάρι να ενισχυθούν και άλλες ομάδες, όπως ο Παναθηναϊκός».

Για την Εθνική ομάδα:

«Τώρα βλέπουμε τα οφέλη της ανανέωσης που έγινε μετά το τελευταίο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο οποίο συμμετείχε η Εθνική ομάδα. Τότε υπήρχαν παιδιά που ήταν πολύ νέα για να προσφέρουν στην ομάδα όλο το ταλέντο που είχαν. Τώρα όμως έχουν αποκτήσει την εμπειρία που χρειάζεται και την ικανότητα προκειμένου να βοηθήσουν την Εθνική ομάδα να αποκτήσει την ταυτότητα που ψάχνει τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό το ότι τον προσεχή Σεπτέμβρη θα αγωνιστούμε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κόντρα σε ομάδες που τα τελευταία χρόνια κατακτούν ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους τίτλους. Η Εθνική θέλει να αποκτήσει και πάλι έναν τρόπο παιχνιδιού που θα την χαρακτηρίζει και να πηγαίνει σε διοργανώσεις όχι απλά για να συμμετέχει. Αλλά αυτό δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη. Όταν παίζεις με καλούς, γίνεσαι και εσύ καλύτερος. Τον Σεπτέμβρη θέλουμε να περάσουμε από τον όμιλο και από εκεί και πέρα, κάθε παιχνίδι για εμάς θα είναι σαν τελικός. Όπως και να έχει, είναι από μόνο του μια επιτυχία ότι μετά από δέκα χρόνια η Εθνική θα λάβει μέρος σε ένα Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα».

Για το κλίμα μεταξύ των παικτών:

«Πρέπει να νιώθεις άνετα με αυτούς που έχεις δίπλα σου. Δεν είναι μόνο οι δυο ώρες του αγώνα που βλέπετε εσείς. Για εμάς είναι η καθημερινότητά μας, η ζωή μας. Ξυπνάμε και κοιμόμαστε μαζί. Αν δεν περνάς καλά, πόσο θα το κρύψεις. Στα δύσκολα θα υπάρξει έκρηξη. Το καλό κλίμα που έχουμε είναι αποτέλεσμα όλων των χαρακτήρων που απαρτίζουν την ομάδα και συμβάλλουν στον να υπάρχει ηρεμία. Υπάρχει και η πλάκα και το πείραγμα, αλλά όλα στην ώρα τους».

Για το video check:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι το ελληνικό πρωτάθλημα εξελίχθηκε και αποκτήσαμε το πολυσυζητημένο video check για να μην υπάρχουν υπόνοιες για αλλοίωση αποτελέσματος. Βέβαια χρειάζονται χρόνο και οι άνθρωποι που το χειρίζονται, προκειμένου να εξοικειωθούν. Ελπίζω να μπει και στο ποδόσφαιρο για να μην υπάρχουν υποψίες για εκούσια λάθη».

Για το ότι ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τις περισσότερες σερί νίκες στην Volleyleague μετά τον Ηρακλή:

«Την πρώτη μου χρονιά στον Ολυμπιακό, βλέπαμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και πηγαίναμε όπως πάντα για τη νίκη. Φτάνοντας στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με 30-0 αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ότι χρειαζόμασταν κάποιες νίκες για να σπάσουμε το ρεκόρ του Ηρακλή, Βέβαια ποτέ δεν πήγαμε σε κάποιο παιχνίδι μόνο με αυτό τον σκοπό. Απλώς ήταν κάτι που υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού μας».

Για το ρεκόρ νικών 10-0 επί του ΠΑΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια:

«Αυτό δείχνει και πόσο καλή ομάδα είχαμε αυτές τις δύο χρονιές. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις αυτό το ρεκόρ απέναντι στον βασικό σου αντίπαλο στο πρωτάθλημα. Για αυτά τα παιχνίδια σε επιλέγει μια ομάδα και γι΄αυτό σε αμείβει».

Για το πως νιώθει ένας αθλητής όταν παίζει σε άδειο γήπεδο, όπως θα γίνει στον αυριανό τελικό Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο:

«Εμείς ως αθλητές θέλουμε να παίζουμε σε γήπεδα με κόσμο, ακόμη και αν αυτός υποστηρίζει τον αντίπαλο. Εμείς παίζουμε για να δίνουμε χαρά στον κόσμο. Δεν μπορείς να το κάνεις χωρίς κόσμο. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι αποδεκτά τα επεισόδια που γίνονται. Πρέπει όμως να αποφασίσουμε αν θέλουμε γεμάτα γήπεδα ή γεμάτα νοσοκομεία. Ο αθλητισμός είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας μας. Όπως για παράδειγμα δεν έχουμε καλούς δρόμους, έτσι δεν έχουμε και καλά γήπεδα».

Για το μέλλον του και αν θα συνεχίσει στον Ολυμπιακό:

«Έχω ακόμη συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό. Είναι η ομάδα στην οποία ανήκω και ως άνθρωπος θέλω να τηρώ τον λόγο μου. Αν μου γίνει πρόταση από τον Ολυμπιακό θα είναι χαρά μου να συζητήσω με τον πρόεδρο. Θα σκεφτώ όλες τις προτάσεις που έχω και πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρχουν νέα για το μέλλον μου».

Για τη σημασία της φανέλας με το νούμερο 7 στον Ολυμπιακό:

«Είναι μια φανέλα που πρέπει να τη φοράς και όχι να σε φοράει. Το 7 είναι πολύ σημαντικός αριθμός για τον σύλλογο. Σου προσφέρει λίγη παραπάνω πίεση αλλά σου δίνει περισσότερα άπ’ όσα μπορεί να σου πάρει. Για εμένα το 7 είναι πολύ σημαντικός αριθμός κατά τη διάρκεια της καριέρας μου. Είναι πολύ σημαντικός αριθμός για εμένα το 7, ανεξάρτητα από τον Ολυμπιακό».

Διαβάστε επίσης