Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ήμουν χθες στο Ρέντη…

Ήμουν χθες στο Ρέντη…
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 - 18:00
Αρθρογράφος: Γιώργος Ουσταμανωλάκης
ΓΙΩΡΓΟΣ ΟΥΣΤΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ

Με αφορμή το χθεσινό παιχνίδι και όσα έγιναν πριν από αυτό, ορισμένα πράγματα ίσως έπρεπε να είχαν… ζυγιστεί αλλιώς.

Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Για ακόμη μία φορά η αστυνομία τράβηξε στα άκρα μερικές μικροσυμπλοκές με άτομα εκτός περιβάλλοντος χώρου του κλειστού του Ολυμπιακού στο Ρέντη και από τύχη δεν είχαμε και χειρότερα. Ας αρχίσουμε από το προφανές: Τα επεισόδια χθες, στον αγώνα βόλεϊ με τον ΠΑΟ, έγιναν εκτός περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου. Όποιος λέει το αντίθετο, απλώς δεν έχει καμία εικόνα του τι διαδραματίστηκε εκεί. Τα επεισόδια έγιναν από μία μερίδα 15-20 ατόμων, στο δρόμο εκτός του κλειστό και έξω από τον χώρο του γηπέδου συνολικά, άτομα τα οποία μπορεί να είχαν κόντρα με την αστυνομία.

Η οποία αστυνομία, από την πλευρά της, σαφώς δεν ενήργησε με τον ενδεδειγμένο τρόπο, στις αψιμαχίες αυτές που προκλήθηκαν με τους λίγους ανθρώπους, με δεδομένο ότι στο γήπεδο υπήρχαν και 2000 άνθρωποι, οικογένειες γυναίκες και παιδιά. Τους οποίους κανείς από την ΕΛΑΣ δεν φαίνεται να έλαβε υπόψη του.

Δεν μπορεί η αστυνομία, ως κρατική υπηρεσία που έχει σκοπό και στόχο την ασφάλεια των πολιτών , εξαιτίας 15-20 ατόμων εκτός περιβάλλοντος χώρου, να μην υπολογίζει τους 2000 φιλάθλους που βρίσκονταν μέσα στο γήπεδο. Και να τηρεί μια στάση που ενδεχομένως να δημιουργούσε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αντιθέτως, η αστυνομία προέβη ξανά σε εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ ένα δακρυγόνο έπεσε και στο γήπεδο, χωρίς να υπάρχει λόγος, αφού οι αψιμαχίες λάμβαναν χώρα μακριά από το γήπεδο, άρα και από τον χώρο ευθύνης του Ολυμπιακού ΣΦΠ. Και προφανώς δίχως την παραμικρή ευθύνη όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι ήταν στο γήπεδο, για να παρακολουθήσουν βόλεϊ και όχι να συγκρουστούν με την αστυνομία… Το γήπεδο δεν είναι… Πολυτεχνείο και θα πρέπει να σταθμίζονται καλύτερα οι αποφάσεις με τις οποίες δρα η ΕΛΑΣ, για να ελέγξει 15-20 άτομα, αλλά και για να διασφαλίζει την τάξη για τους πολίτες.

Σε ένα γήπεδο που έχει 4 εισόδους συνολικά, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν πολύ χειρότερες καταστάσεις, από τη στάση της αστυνομίας, η οποία με τα χημικά που έριξε ανάγκασε τον κόσμο να βγει εκτός γηπέδου, για να μπορεί να αναπνεύσει. Εκεί η κατάσταση θα μπορούσε να ξεφύγει ακόμη περισσότερο, με τους φιλάθλους να συνωστίζονται στα σκαλιά της εξόδου αλλά και άλλους να κρέμονται στα παράθυρα και η απερισκεψία της αστυνομίας, για ακόμη μία φορά, να γεμίσει τον τόπο χημικά, για να ελέγξει ελάχιστα άτομα.

Περί… φιλοξενίας

Η φιλοξενία του Ολυμπιακού προς τον ΠΑΟ ήταν σε ΑΡΙΣΤΟ επίπεδο και την ώρα του αγώνα κανείς δεν αντιμετώπισε το παραμικρό από την αποστολή του ΠΑΟ, κάτι το οποίο οφείλουν να βεβαιώσουν και οι ίδιοι οι «πράσινοι». Σε αντίθεση με περιστατικά σε «πράσινο έδαφος», όπως μόνιμοι προπηλακισμοί στο κλειστό του Αγίου Θωμά, κλοπή της μπλούζας του Μπράνκο Κοβάτσεβιτς, επίθεση στον πάγκο του Ολυμπιακού, με μαχαίρι, στο ΟΑΚΑ, στο ποδόσφαιρο και πάει λέγοντας.

Ζυγίζοντας τα περί… φιλοξενίας, μακάρι ο Ολυμπιακός να είχε να αναφέρει, κάθε φορά που παίζει στην έδρα του ΠΑΟ, μόνο… πέντε άδεια μπουκάλια (που και αυτά κακώς έπεσαν, στο τέλος του ματς), αλλά να απολάμβανε την φιλοξενία που απόλαυσε ο ΠΑΟ χθες στο κλειστό του Ρέντη.

Όσο για την… καθυστέρηση στην έναρξη του αγώνα, ο ΠΑΟ έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση στο γήπεδο ενώ μισή ώρα χρειάστηκε μέχρι να… καθαρίσει η ατμόσφαιρα, από τις αψιμαχίες ΕΚΤΟΣ γηπέδου! Και όχι μισή ώρα γιατί… οπαδοί έκαναν ντου, για να μπουν στο γήπεδο, όπως είχε γίνει στο ματς του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος, στην έδρα του ΠΑΟ…

Μεγαλύτερη στάθμιση των αποφάσεων της ΕΛΑΣ και καλύτερη διαχείριση θα μπορούσε να είχε βοηθήσει η κατάσταση να ηρεμήσει νωρίτερα. Θα έπρεπε, ίσως, να είχαν συνυπολογίσει την ύπαρξη 2000 ανθρώπων, εντός γηπέδου, τους οποίους δεν υπολόγισαν, κάνοντας για ακόμη μία φορά, αλόγιστη χρήση χημικών. Ούτε το να μην αντιδράσουν, θα ήταν σωστό, αλλά ούτε και να φτάσουν σε αυτά τα άκρα, για να ελέγξουν 15-20 άτομα…

Διαβάστε επίσης