Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Επανεκκίνηση για να σωθούν

Επανεκκίνηση για να σωθούν
Δευτέρα, 16 Μαΐου 2011 - 00:33

Στην ερώτηση «ή στραβός είναι ο γιαλός, ή στραβά αρμενίζουμε», η ΕΣΑΠ επιτέλους αποφάσισε να απαντήσει το αυτονόητο. Γι' αυτό, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ο πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής και του ΤΑΑ Ολυμπιακός, Παντελής Ταρνατόρος, το σύστημα πρέπει να κάνει... επανεκκίνηση για να μην καταρρεύσει τελείως.

Για μία ακόμα φορά καθοριστικός παράγοντας είναι η πολιτεία. Έως τις 10 Ιουνίου η ΕΣΑΠ περιμένει απάντηση από τη ΓΓΑ ως προς την θεσμοθέτηση της επιχορήγησης, η οποία καθορίζει και την συνέχιση της ύπαρξης των ΤΑΑ, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση θα αναζητήσουν άλλη φόρμουλα λειτουργίας.

Σε αυτά που αποφασίστηκαν στην συνεδρίαση του Σαββατοκύριακου ήταν ο καθορισμός salary cap όσον αφορά στα ανώτατα όρια ποσού συμβολαίου, βάσει της τάσης της αγοράς. Το ύψος του θα ανακοινωθεί στο επόμενο ΔΣ.

Όσο για τους προϋπολογισμούς των σωματείων, θα ελέγχονται από την ΕΣΑΠ και θα είναι γνωστοί στις 12 ομάδες του πρωταθλήματος.

Σημαντικό σημείο είναι ο διακανονισμός των χρεών με αθλητές και προπονητές («εμείς ανεβάσαμε τα κασέ, εμείς θα τα ρίξουμε» ειπώθηκε χαρακτηριστικά) προκειμένου οι ομάδες να ξεπληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των οφειλομένων μέσα σε μία τριετία. Παράλληλα, συζητήθηκε και το σύστημα διεξαγωγής του προσεχούς πρωταθλήματος, στο οποίο οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή έως τριών ξένων.

Οι αποφάσεις:

Μέχρι τις 10 Ιουνίου 2011, θα ζητηθεί από την Πολιτεία να απαντήσει επισήμως, αν διατηρηθεί η επιχορήγηση των ΤΑΑ, όπως είχε δεσμευτεί δια μέσου του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Νικητιάδη στη συνάντηση που είχε ο τελευταίος στις 8/12/2010 με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ.

-Σε περίπτωση θεσμοθέτησης της επιχορήγησης, να διατηρηθεί η νομική μορφή των ΤΑΑ υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

-Εάν δεν υπάρχει επιχορήγηση των ΤΑΑ, τότε να διεξαχθεί το Πρωτάθλημα με άλλες νομικές μορφές και εξεύρεση λύσεων για την διατήρηση δικαιωμάτων των αθλητών (διαφορετικοί τρόποι αμοιβών κ.α.).
Παράλληλα η ΕΣΑΠ, αποφάσισε να καλέσει άμεσα τον ΠΑΣΑΠ για να συζητήσει όλα τα θέματα που αφορούν την νέα κατάσταση.

-Εγκρίθηκε, καταρχήν, η Ψήφιση Κανονισμών που προβλέπονται στο καταστατικό της ΕΣΑΠ, σχετικά με την εσωτερική λειτουργία της Ένωσης, για θέματα όπως:
Σύστημα προ - αδειοδότησης για την συμμετοχή στο Πρωτάθλημα
Σύστημα εγγυοδοσίας
Έλεγχος των Προϋπολογισμών κάθε ΤΑΑ
Καθιέρωση Ανώτατου ορίου Ποσών Συμβολαίων (Salary Cap) που κατατίθενται στην ΕΣΑΠ
Διακανονισμό των ήδη υφισταμένων απαιτήσεων.
Αδειοδότηση, εγγυοδοσία, προϋπολογισμοί ομάδων ( δημιουργία πλαισίου εσωτερικού έλεγχου ομάδων).

-Εγκρίθηκε η συμφωνία με την Εταιρεία Αθλητικού Μάρκετινγκ Choose, η οποία θα αναλάβει την διαχείριση των εμπορικών και χορηγικών δικαιωμάτων της ΕΣΑΠ για τα επόμενα τρία έτη.

-Εγκρίθηκε η πρόταση χορηγίας της εταιρείας MIKASA, η οποία θα αποτελεί την επίσημη μπάλα της Volleyleague με δωρεάν παροχή ποσότητας από μπάλες για τις ανάγκες των Σωματείων-Μελών της ΕΣΑΠ.

-Συζητήθηκε η τελική πρόταση της εταιρείας Forthnet Media Holding για την ανάληψη των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της Volleyleague ΟΠΑΠ από το τηλεοπτικό δίκτυο NOVA και για τα επόμενα τρία χρόνια. Το ΔΣ αποφάσισε την κατ' αρχήν αποδοχή της συγκεκριμένης πρότασης και να ζητήσει άμεση συνάντηση με την εταιρεία για να τεθούν ορισμένα επί μέρους θέματα που προέκυψαν τις τελευταίες ημέρες και αφορούν κυρίως τα νέα μέλη της Ένωσης(Φοίνικας Σύρου, Παμβοχαϊκός), τα οποία μόλις σήμερα εντάχθηκαν στην δύναμή της.

-Συζητήθηκε ο τρόπος κατανομής των εσόδων της ΕΣΑΠ και αποφασίστηκε να παραμείνει το σύστημα της ισόνομης κατανομής και στα 12 μέλη του Συνεταιρισμού της κεντρικής χορηγίας του Πρωταθλήματος και να διερευνηθούν τρόποι διαφορετικής κατανομής των επιπλέον εσόδων που μπορεί να περιέλθουν στην ΕΣΑΠ

-Συζητήθηκε το σύστημα διεξαγωγής του επόμενου Πρωταθλήματος και η επιλογή ενός συστήματος που θα έχει και συγκεκριμένα κίνητρα για τις ομάδες που συμμετέχουν. Για το σύστημα του Πρωταθλήματος, αποφασίστηκε, κατ' αρχήν η υιοθέτηση του συστήματος Play Offs με την συμμετοχή οκτώ ομάδων, οι οποίοι θα αγωνιστούν σε δυο διαφορετικά γκρουπ (1-4 & 5-8). Το ακριβές σύστημα κάθε γκρουπ θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση.

-Αποφασίστηκε να προταθεί στην ΕΟΠΕ ο υποβιβασμός μίας ομάδας στην Α2 Εθνική Κατηγορία.
Σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτό το παραπάνω αίτημα τότε θα συζητηθεί στο επόμενο ΔΣ το ενδεχόμενο διεξαγωγής Play Outs για τις θέσεις 9-11.


Διαβάστε επίσης

Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους

Ανοίγουν τα «χαρτιά» τους

Στη συνέντευξη Τύπου της ΕΣΑΠ την Κυριακή θα ξεκαθαρίσει τι θα ισχύσει στις ομάδες της Α1 βόλεϊ και στο πρωτάθλημα