Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Αυτοσκοπός η κορυφή»

«Αυτοσκοπός η κορυφή»
Κυριακή, 25 Δεκεμβρίου 2011 - 19:24

O Γιώργος Πετρέας είναι 25 ετών, αλλά μετρά ήδη σχεδόν μία δεκαετία καριέρας στο βόλεϊ. Με προσεκτικές κινήσεις, σκαλοπάτι-σκαλοπάτι όπως λέει και ο ίδιος, βρέθηκε το καλοκαίρι στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας. Ο διεθνής κεντρικός είναι αναπόσπαστό κομμάτι της «ερυθρόλευκης αρμάδας» που θέλει να σηκώσει και φέτος όλες τις κούπες και δηλώνει έτοιμος για την πρόκληση. Τι του δίνει το κίνητρο; «Είναι μοναδικό συναίσθημα στο τέλος να είσαι ο καλύτερος» εξηγεί.


Έχουν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από τότε που ήρθε στον Ολυμπιακό. Νιώθεις τελικά ικανοποιημένος από την επιλογή σου να αφήσεις τον Παναθηναϊκό για να έρθεις στο Λιμάνι;
Δικαιώνομαι που αποφάσισα να φύγω από ένα μεγάλο συμβόλαιο γιατί σε όλες τις επιλογές που έχω κάνει, έχει μετρήσει για εμένα το να πάω σε ομάδες που πρωταγωνιστούν. Ανέβηκα σκαλοπάτι-σκαλοπάτι, για να έρθω στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας.

Έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι θα αγωνιζόσουν στην ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει κατακτήσει τα πάντα στην Ελλάδα;

Σίγουρα περνάει από το μυαλό σου ότι έρχεσαι στον Ολυμπιακό, την ομάδα που μονοπωλεί τους τίτλους τα τελευταία χρόνια και είναι η ομάδα με τις περισσότερες επιτυχίες. Είναι μοναδικό συναίσθημα στο τέλος να είσαι ο καλύτερος.

Υπό αυτή την οπτική γωνία, μετανιώνεις που δεν είχες έρθει στον Ολυμπιακό από την προηγούμενη σεζόν;
Από την άποψη ότι δεν κατέκτησα κάτι πέρσι, σίγουρα θα ήταν καλύτερα να ερχόμουν από πέρσι στην ομάδα. Θέλω να προχωρώ σκαλί-σκαλί και μόνο αν αγωνίζεσαι βελτιώνεσαι. Είναι το πιο σημαντικό πέρα από την προπόνηση. Η προηγούμενη ομάδα μου με είχε προσεγγίσει νωρίς και επειδή έχω μάθει να κρατάω τον λόγο μου, δεν μπορούσα να τον αναιρέσω. Αλλά, όταν θέλεις κάτι πολύ, συνήθως γίνεται…

Εκτιμάς ότι έχεις κάνει βήματα για να «κερδίσεις» τον κόσμο του Ολυμπιακού;

Δεν έχω την απαίτηση να ξεχάσει ο κόσμος το παρελθόν μου. Αν το ξεχάσεις κι εσύ ο ίδιος, ξεχνάς ποιος είσαι. Πιστεύω ότι μέσα από αυτά που δείχνω στο γήπεδο από την αρχή της χρονιάς έχω κάνει και τους πιο επιφυλακτικούς να σκέφτονται διαφορετικά από ό,τι πέρσι τέτοια εποχή.

Νιώθεις ότι φέτος υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη στην ομάδα από τους οπαδούς;

Ήμουν λίγο επιφυλακτικός όταν άκουγα ότι φέτος ο κόσμος θα είναι κοντά μας, ακόμα και στα παιχνίδια με τις λεγόμενες μικρές ομάδες. Αλλά από την πρώτη αγωνιστική, απέναντι στον Απόλλωνα Καλαμαριάς, οι φίλαθλοι έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους. Είναι κάτι ευχάριστο για εμάς και μας κάνει να ξεχνάμε τα προβλήματα που έχουμε. Ελπίζουμε να συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά μας και στα επόμενα παιχνίδια.

Έχεις αλλάξει αρκετές ομάδες στην καριέρα σου. Ποια είναι η στάση των φιλάθλων Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ακόμα και ως αντίπαλος να υπάρχει σεβασμός από τους οπαδούς των προηγούμενων ομάδων. Αυτό δείχνει ότι κάτι έχεις προσφέρει στην ομάδα και εκτιμάται. Από την άλλη, σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιοι που θα σε αποδοκιμάσουν, αλλά και αυτό είναι κατανοητό. Η ομάδα είναι πάνω από όλα και από τη στιγμή που μπαίνεις στο γήπεδο, μπαίνεις σαν αντίπαλος.

Τελικά, εσύ προσωπικά υποστηρίζεις κάποια ομάδα;
Θα ήταν το πιο εύκολο πράγμα να πω από τη στιγμή που ήρθα στον Ολυμπιακό ότι είμαι Ολυμπιακός. Όμως είναι κάτι που με βρίσκει αντίθετο να το κάνω σε οποιαδήποτε ομάδα. Από τη στιγμή που υπογράφεις σε έναν σύλλογο, οφείλεις να τον υποστηρίζεις στο 1.000%.

Το πρωτάθλημα είναι κοντά στο φινάλε του πρώτου γύρου. Θεωρείς ότι έχουν επιβεβαιωθεί οι εκτιμήσεις για το επίπεδο της φετινής Α1;
Τα πράγματα είναι όντως λίγο διαφορετικά φέτος. Λόγω της οικονομικής κρίσης έχει επηρεαστεί και το πρωτάθλημα βόλεϊ. Δεν υπάρχουν μεγάλα ονόματα στους ξένους. Στην πρώτη ταχύτητα βρισκόμαστε εμείς και ο Ηρακλής, αλλά όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι αμφίρροπα. Ο Παμβοχαϊκός, για παράδειγμα, έχει δείξει μεγάλη σταθερότητα. Προς τιμήν τους, έχουν κρατήσει έναν προπονητή πολλά χρόνια, κάτι που είναι αξιοσημείωτο στο ελληνικό πρωτάθλημα και φαίνεται η δουλειά που κάνει.

Αυτό σημαίνει ότι μόνο από τον Ηρακλή κινδυνεύει ο Ολυμπιακός;

Αν δεν προσέξεις, σίγουρα θα υπάρξουν στραβοπατήματα. Ο Ηρακλής, με Προύσαλη και Ντεσπέιν, θα αυξήσει τη δυναμική του κατά πολύ. Εμείς δεν ξέρω αν θα προχωρήσουμε σε προσθήκη ξένου. Σίγουρα ο Μενέλαος έχει δείξει ότι είναι αρκετά σταθερός για την ηλικία του. Αν τελικά υπάρξει προσθήκη, θα είναι μία παραπάνω λύση για τον προπονητή. Αρκεί η επιλογή να είναι η ενδεδειγμένη. Να είναι καλύτερος από τον Μενέλαο.

Έως τώρα, φαίνεται ότι έχεις καθιερωθεί στο βασικό σχήμα. Ήσουν σίγουρος ότι θα συνέβαινε αυτό το καλοκαίρι που υπέγραφες, με δεδομένη την παρουσία άλλων δύο κορυφαίων κεντρικών, του Ανδρεάδη και του Κανέλλου;
Ήξερα σε ποια ομάδα έρχομαι. Ο Ολυμπιακός για τους στόχους που έχει δεν μπορεί να διαθέτει μόνο επτά παίκτες. Πρέπει και οι υπόλοιποι να έχουν καλή ποιότητα για να βοηθούν μέσα στο γήπεδο όποτε χρειαστεί, αλλά και για να υπάρχει υψηλός ανταγωνισμός στην προπόνηση, που θα επιτρέψει στην ομάδα να ανέβει επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο που είναι κοινώς αποδεκτό ότι ο Ολυμπιακός έχει το καλύτερο κέντρο από όλες τις ομάδες της Α1. Από την άλλη, για να καθιερωθείς σε μία ομάδα και να ανεβάσεις το επίπεδο της αγωνιστικής σου αξίας πρέπει να είσαι αρκετά εγωιστής και να δουλεύεις όσο περισσότερο μπορείς στην προπόνηση. Αυτό είναι το άλφα και το ωμέγα που πρέπει να βλέπει ο προπονητής από εσένα.

Θεωρείς ότι έχεις αυξημένες υποχρεώσεις;
Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, αλλά από τη στιγμή που ο προπονητής βλέπει ότι μπορώ να βοηθήσω την ομάδα και με χρησιμοποιεί κατά κόρον, με κάνει αφενός χαρούμενο και αφετέρου μου δημιουργεί μεγαλύτερη διάθεση και περισσότερη υποχρέωση να βγάλω τον προπονητή μου ασπροπρόσωπο.

Ποιοι είναι οι φετινοί στόχοι;
Είναι αυτοσκοπός να είμαστε στην κορυφή, να πάρουμε το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο στο μυαλό καθενός στην ομάδα. Και φυσικά, να πάμε καλά στο Challenge Cup. Είναι μία διοργάνωση που είναι βατή για το επίπεδο του Ολυμπιακού και έχουμε βλέψεις ότι θα φτάσουμε αρκετά ψηλά. Θεωρώ ότι η αντίπαλος με την οποία παίξαμε στον πρώτο γύρο (σ.σ. η Χάποελ Κφαρ Σάμπα) δεν ήταν σε θέση να μας ανακόψει. Ίσως γιατί δείξαμε τη σοβαρότητα που έπρεπε. Δεν γνωρίζω τη δυναμικότητα της φινλανδικής ομάδας (σ.σ. Ισκου Βόλεϊ Τάμπερε), αλλά έχουμε χρόνο να προετοιμαστούμε για αυτή τη δοκιμασία. Ελπίζω να μπορέσω να συμμετάσχω σε έναν τελικό μίας μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης και εκεί δεν μπορείς να γνωρίζεις τι μπορεί να συμβεί. Μακάρι να πάρουμε το τρίτο ευρωπαϊκό στην ιστορία του Ολυμπιακού!

Πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η παρουσία του Γιάννη Καλμαζίδη;
Με τον Γιάννη έχω συνεργαστεί όταν πρωτοξεκίνησε. Ήταν διαφορετικό το πόστο του και αυτή τη στιγμή έχει εξελιχθεί πολύ σαν προπονητής και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όσο μεγαλώνεις και όσο προχωράς πρέπει μα το κυνηγάς ακόμα πιο πολύ και να εκμεταλλεύεσαι τις γνώσεις σου. Είναι προς τιμήν του που δεν έμεινε στη σκιά των άλλων προπονητών που είχε ο Ολυμπιακός και τα κατάφερε περίφημα. Ο Ολυμπιακός έπραξε άριστα που τον στήριξε και του έδωσε τα ηνία από την αρχή του πρωταθλήματος, για πρώτη φορά. Είναι άνθρωπος που έχει μεταδοτικότητα, το οποίο είναι το πιο σημαντικό. Μπορεί να γνωρίζεις πράγματα, αλλά να μην μπορείς να τα μεταδώσεις στον αθλητή. Τώρα καταλαβαίνω πώς μπορεί να παίρνει το 100% από κάθε αθλητή, που το είχα απορία όσο ήμουν στην απέναντι πλευρά.

Θα μας πεις κάτι που δεν γνωρίζει κανείς για εσένα;
Δεν ξέρει κανείς ότι έχω πάρει φανέλα του Μίλκοβιτς! Παίζαμε Ολυμπιακός - Αρης, είχαμε νικήσει 3-1 και είχα βγει MVP, με 18 πόντους νομίζω. Του είχα δώσει και τη δική μου, αλλά δεν ξέρω τι την έκανε. Ισως να την έχει ο Μπλέτσας (γέλια).

Γιατί του Μίλκοβιτς;

Είναι ίσως ο καλύτερος διαγώνιος που έχει περάσει από την Ελλάδα και είναι από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία του αθλήματος. Τόσο για την αγωνιστική του αξία όσο και για το ήθος που έχει επιδείξει. Ακόμα και ως αντίπαλος θέλεις να σε σέβονται οι υπόλοιποι οπαδοί και ο Μίλκοβιτς το είχε καταφέρει αυτό.

Εσύ, όμως, έχεις βγάλει τη φήμη ότι είσαι… κακό παιδί, ιδίως σε ό,τι αφορά το γυναικείο φύλο.
Εκπλήσσομαι, πρώτη φορά το ακούω (γέλια). Γενικά, πάντως, βλέπεις ότι υπάρχει διαφορετική αντιμετώπιση. Υπάρχει αναγνωρισιμότητα λόγω του ότι παίζω σε μία ομάδα που έχει τους περισσότερους φιλάθλους στην Ελλάδα. Είναι ωραίο συναίσθημα να σου μιλούν στον δρόμο, πόσο μάλλον οι γυναίκες και να καταλαβαίνεις ότι ενδιαφέρονται και μαθαίνουν τι γίνεται. Προφανώς δεν είναι το ίδιο όπως σε άλλα αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο, αφού είναι ο βασιλιάς των σπορ, αλλά κάτι είναι και αυτό.

Δίνεις την εντύπωση ότι είσαι άστατος στα αισθηματικά σου.
Δεν έχω πρόβλημα να είμαι προσηλωμένος σε μία κοπέλα, αρκεί να βρει τον τρόπο να κρατήσει το ενδιαφέρον μου. Με όσα έχω δει στη ζωή μου, μόνο μία το έχει καταφέρει και γι’ αυτό συνέχεια υπάρχει στην καρδιά μου, όχι μόνο σαν γυναίκα, αλλά σαν άνθρωπος.

Φιλίες κάνεις εύκολα; Από την ομάδα με ποιον είσαι πιο κοντά;
Ο Ιωάννου είναι φίλος μου πολλά χρόνια, έχουμε παίξει στην Καλαμάτα μαζί. Με τους περισσότερους είμαστε φίλοι, αλλά είναι δύσκολο να έχεις κολλητούς. Και με τον Χιμένες έχουμε καλή σχέση. Λόγω του ότι μένουμε στο ίδιο ξενοδοχείο περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας μαζί.

Θέλεις να κάνεις μέσω του «ΓΑΥΡΟΥ» μία ευχή για τις γιορτές που έρχονται;
Εύχομαι να μην έχουμε τραυματισμούς, όπως είχαμε στην αρχή της χρονιάς. Ο,τι ήταν να συμβεί να έχει ήδη γίνει. Επίσης, εύχομαι να έρθουν όλα όπως τα έχει ο κόσμος του Ολυμπιακού στο μυαλό του και στο τέλος του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί στο γήπεδο και να πανηγυρίζουμε αυτά που θα έχουμε κατακτήσει. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία, υπομονή και αισιοδοξία.

(Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» της Παρασκευής 23 Δεκεμβρίου)

Διαβάστε επίσης

Χαμόγελα και... 3-0!

Χαμόγελα και... 3-0!

Ο Θρύλος καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες την ΕΑΠ, με 3-0 σετ στο Ρέντη (25-15, 25-22, 25-16).

Μήνυμα κυριαρχίας

Μήνυμα κυριαρχίας

Ο Ολυμπιακός δοκιμάζεται στο Ζηρίνειο κόντρα στον ΑΟ Κηφισίας και θέλει να στείλει… μήνυμα στο ξεκίνημα του νέου χρόνου.

«Σαν φιλικό»

«Σαν φιλικό»

Ο Ανδρέας Ανδρεάδης διασκέδασε την εύκολη νίκη του Θρύλου στο Μετς, επί του ΠΑΟ, με 3-0 σετ.