Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Του χρόνου νταμπλ»

«Του χρόνου νταμπλ»
Τρίτη, 10 Απριλίου 2012 - 23:57

Η μία αναδείχθηκε πολυτιμότερη παίκτρια του τελικού. Η άλλη ήταν η αμέσως επόμενη διαλεκτή. Το σίγουρο είναι ότι και η Σοφία Κοσμά και η Στέλλα Χριστοδούλου, αλλά και όλες οι «ερυθρόλευκες», έδωσαν το 1.000% για να μείνει το Κύπελλο στο Λιμάνι. Στην Πρέβεζα σήκωσαν το δεύτερο… τιμημένο, υποχρεώνοντας τον Παναθηναϊκό όχι μόνο να ολοκληρώσει τη σεζόν με άδεια χέρια, αλλά και να χάσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο. Σήκωσαν την κούπα απέναντι στις «πράσινες», ξόρκισαν την κατάρα και κάνουν όνειρα για «ερυθρόλευκα» νταμπλ.

Ηρθατε και οι δύο το περασμένο καλοκαίρι στον Ολυμπιακό. Πιστεύατε τότε ότι η χρονιά θα ολοκληρωνόταν με την κατάκτηση του Κυπέλλου;
ΣΤΕΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ:
Ο Ολυμπιακός φτιάχτηκε την τελευταία στιγμή και στόχος ήταν η 6άδα. Είδαμε, όμως, ότι παιχνίδι με παιχνίδι γινόμασταν καλύτερες, παίζαμε πιο ομαδικά, πιο καλά. Πιστέψαμε στην ομάδα μας. Το κλειδί ήταν η νίκη με τον Παναθηναϊκό στο Μετς. Ηταν ένα σημείο που πιστέψαμε λίγο παραπάνω στις δυνατότητές μας. Η καλή πορεία ξεκινά από μία πολύ καλή αρχηγό που κρατά τα αποδυτήρια και η μία παίζει για την άλλη. Ηταν στο πλευρό μας και η διοίκηση και οι προπονητές. Αναμφισβήτητα, αυτός ο τίτλος αφιερώνεται στην ομάδα, στις κοπέλες, στον προπονητή, στη διοίκηση και σε όλους όσοι μας στήριξαν.
ΣΟΦΙΑ ΚΟΣΜΑ: Είχα πει από την αρχή ότι στόχος είναι ένας τίτλος και ας μου έλεγαν ότι είμαι πολύ αισιόδοξη. Πιστεύω ότι αν το πρωτάθλημα διεξαγόταν αλλιώς, θα μπορούσαμε να ήμασταν μέσα και στο πρωτάθλημα. Η ΑΕΚ έκανε δύο πολύ καλούς γύρους, εμείς είχαμε στον πρώτο κάποια ατυχή αποτελέσματα από απειρία, παρ’ όλα αυτά ενισχυθήκαμε με την Τένεβα σε πολλούς τομείς. Με το σύστημα που ίσχυε, η ΑΕΚ δικαιούνταν να πάρει το πρωτάθλημα, αφού ήταν αήττητη. Πιστεύω, όμως, ότι αν υπήρχαν πλέι οφ θα το διεκδικούσαμε μέχρι τέλους.

Ήσασταν προετοιμασμένες για την πίεση του να αγωνίζεσαι σε μία ομάδα με τις απαιτήσεις του Ολυμπιακού;
Σ.Κ.:
Ήρθα στον Ολυμπιακό γνωρίζοντας τις απαιτήσεις που έχει σαν ομάδα και σαν σύλλογος. Παρ’ όλα αυτά ήθελα να το κάνω, πίστευα στις δυνατότητές μου και θεωρώ ότι δικαίωσα και τον προπονητή μου και τη διοίκηση και τον ίδιο μου τον εαυτό.
Σ. Χ.: Μετά από έναν κενό ουσιαστικά χρόνο, πέρσι, ήταν μία πολύ επιτυχημένη χρονιά. Δικαιώθηκα για όλες τις επιλογές που πήρα. Δεν είχα να αποδείξω τίποτα σε κανέναν, απλά στον εαυτό μου ότι μπορώ να επανέλθω και να παίξω σε υψηλό επίπεδο και να φτάσω κάπου.

Στέλλα, εσύ είχες και την ειδική αποστολή να περνάει από τα χέρια σου όλο το παιχνίδι της ομάδας.
Σ. Χ.:
Αυτό είναι αλήθεια, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που ο Ολυμπιακός με πίστεψε και στήριξε την ομάδα πάνω μου. Το σύνολο ήταν δυνατό, με νεαρές αθλήτριες που είχαν θέληση, πάθος και διάθεση μέσα στο γήπεδο για να καταφέρουν τους στόχους της ομάδας. Ειδικά για μένα, να με πιστέψει μία ομάδα με τη βαρύτητα του ονόματος του Ολυμπιακού, αν και ήμουν έναν χρόνο εκτός, ήταν πολύ σημαντικό.

Σοφία, όταν αποκτήθηκε η Ράντι Τένεβα, είχες πει ότι ο συναγωνισμός θα κάνει καλό σε εσένα και στην ομάδα. Το ένιωσες αυτό;
Σ.Κ.: Η καλύτερη θα έπαιζε. Δεν μπορείς να έχεις εξασφαλισμένη τη θέση σου. Πιστεύω στον εαυτό μου και στις δυνατότητές μου, δεν χρειάστηκε να κάνω κάτι παραπάνω γιατί πάντα δουλεύω σκληρά. Αλλά είχα πει ότι θα μας έκανε καλό σε πολλά στοιχεία και στην προπόνηση, μας βοήθησε και στο παιχνίδι. Πήρα πολλά πράγματα. Μας βγήκε καλά γιατί είχαμε ατυχία με τη Σίμανιτς. Σίγουρα όταν ξέρεις ότι υπάρχει ανταγωνισμός δεν εφησυχάζεις. Μας βοήθησε όλες. Όλες έδωσαν περισσότερα.

Απέναντι στον Παναθηναϊκό, στον τελικό, δείξατε τεράστια θέληση και πίστη για τη νίκη. Σε τι οφειλόταν αυτή η αποφασιστικότητα;
Σ.Χ.: Στο ότι ήμασταν καλύτερη ομάδα φέτος, το είχαμε αποδείξει με τη σταθερότητα που δείξαμε στο πρωτάθλημα. Το πιστεύαμε πάντα ότι θα το πάρουμε. Αν πας με άγχος και νευρικότητα σε τέτοια παιχνίδια, θα έχεις πρόβλημα. Αυτό που χρειάζεται είναι το πάθος, για να γυρίσεις ένα ματς, πόσο μάλλον έναν τελικό. Η αξία του ονόματος του αντιπάλου κάνει μεγαλύτερη τη νίκη μας, όπως και το ότι προήλθε με ανατροπή.
Σ.Κ.: Είχαμε πει από την αρχή ότι θα μπούμε να το χαρούμε. Το θέλαμε πάρα πολύ, δεν υπήρχε πίεση γιατί, αν υπήρχε, θα λειτουργούσε αρνητικά και όχι θετικά. Όλες ξέραμε ότι στον Ολυμπιακό άξιζε να πάρει για δεύτερη φορά το Κύπελλο. Το αξίζαμε σαν σύλλογος και σαν ομάδα. Ήμασταν ανεβασμένες γιατί είχαμε αποκλείσει το φαβορί την ΑΕΚ και τον Ηρακλή Κηφισιάς, που είναι πολύ καλή ομάδα. Ξέραμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε και αυτό κάναμε.

Αυτό είχατε πει και στα αποδυτήρια, πριν από τον αγώνα;
Σ.Χ.:
Πάντα μιλάμε στα αποδυτήρια, θέλουμε η μία να ξέρει τα συναισθήματα της άλλης. Κοιταζόμασταν στα μάτια και ξέραμε πόσο θέλαμε να το πάρουμε. Δεν πίστευε κανένας στην ομάδα ότι υπήρχε περίπτωση να το χάσουμε.

Ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός πήρε το τρίτο σετ, παρά τις τέσσερις χαμένες ευκαιρίες του Ολυμπιακού;
Σ.Χ.:
Ξέραμε ότι το έχουμε ξανακάνει στα δύο προηγούμενα παιχνίδια. Γυρίσαμε από 0-1 και 1-2 και πήραμε τα παιχνίδια. Θέλαμε, λοιπόν, να πιάσουμε τη δική μας υψηλή απόδοση και να φτάσουμε στον στόχο μας. Είμαστε ομάδα, δεν απογοητευτήκαμε ούτε όταν χάσαμε το τρίτο σετ.
Σ.Κ.: Αυτό φάνηκε και από το τελικό αποτέλεσμα, εξάλλου. Το πιστεύαμε και το κάναμε.

Η ομάδα του Ολυμπιακού έχει νικήσει αρκετές φορές τον Παναθηναϊκό, αλλά στην Πρέβεζα ήταν η πρώτη φορά που η νίκη είχε ως αντίκρισμα έναν τίτλο. Πιστεύετε ότι αποτελεί την αρχή μίας νέας εποχής;
Σ.Κ.:
Το εύχομαι. Χαίρομαι που έσπασε η κατάρα. Το είχα πει από την αρχή, ότι πρέπει να σπάσει αυτή η κατάρα. Τα καταφέραμε όλες μαζί, με ομαδικότητα και πάθος και ελπίζω να συνεχιστεί αυτή η… νέα παράδοση και τα επόμενα χρόνια.
Σ.Χ.: Ο Ολυμπιακός έκανε μία καλή αρχή στη Σάμο. Ήμασταν Κυπελλούχοι και θέλαμε να το κρατήσουμε. Κερδίσαμε δύο πολύ καλούς αντιπάλους και δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να κερδίσουμε και τον Παναθηναϊκό και να κρατήσουμε το Κύπελλο στον Πειραιά. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι η ομάδα που ήταν και δεν είχε το επίπεδο άλλων χρόνων. Εμείς δείξαμε προσωπικότητα. Έλεγαν ότι είμαστε ηττοπαθείς. Αποδείξαμε ότι μπορούμε, μετά νίκη στο Μετς. Είναι πολύ σημαντικό για τον Ολυμπιακό που πήρε το Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, που μονοπωλούσε τους τίτλους. Η ομάδα έδειξε ότι δεν κολλάει σε ονόματα και φανέλες, αλλά έδειξε την αξία της.

Σοφία, αναδείχθηκες MVP του τελικού. Το περίμενες, στην πρώτη σου συμμετοχή σε τέτοιο αγώνα;
Σ.Κ.: Σίγουρα δεν το περίμενα, αλλά είμαι πολύ χαρούμενη που έγινε. Είναι μεγάλη τιμή, αν και σε αυτό το ματς πιστεύω ότι όλα τα κορίτσια ήταν MVP. Είχαμε την καλύτερη ομάδα. Από ατυχία δεν είχα καταφέρει να παίξω στην Ιεράπετρα (σ.σ. τραυματίστηκε λίγες μέρες πριν φτάσει το Μαρκόπουλο στον τελικό του Final 4 το 2008), αλλά δεν άλλαζα τη φετινή εμπειρία με τίποτα.

Στέλλα, πέρσι παραλίγο θα αγωνιζόσουν στον Παναθηναϊκό, αλλά με παρέμβαση του ΑΣΕΑΔ η μεταγραφή δεν υλοποιήθηκε. Φέτος είσαι παίκτρια του Ολυμπιακού και απέναντί σου το Σάββατο ήταν η αδελφή σου, Ελενα. Δεν υπάρχει καμία… εσωτερική σύγκρουση από αυτή την κατάσταση;
Σ.Χ.:
Δεν έπαιξα ποτέ στον Παναθηναϊκό, άρα δεν είχα δεθεί συναισθηματικά. Αντίθετα, έχω δεθεί με τον Ολυμπιακό, την ομάδα και τους ανθρώπους. Εκτιμώ αυτούς που με βοηθούν και με στηρίζουν. Από την άλλη, η Ελενα πάντα με υποστηρίζει και η αδελφική αγάπη ξεπερνά την αντιπαλότητα. Είχε ανάμεικτα συναισθήματα, είναι η αλήθεια. Το έχουμε πάρει απόφαση, έτσι είναι ο αθλητισμός. Η καθεμία παίζει για την ομάδα της για να κερδίζει. Την αγαπώ και θα την υποστηρίζω όπου και να είναι, αλλά πρώτα θέλω να κερδίσει η ομάδα. Μακάρι να παίξουμε μαζί, μακάρι να έρθει στον Ολυμπιακό.

Οι στιγμές που ζήσατε με την κατάκτηση του Κυπέλλου θα επηρεάσουν τις αποφάσεις σας για την επόμενη σεζόν;
Σ.Χ.:
Μετά από μία τέτοια επιτυχία, το σκέφτεσαι διαφορετικά, αν και είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε. Ελπίζω το καλύτερο για τον Ολυμπιακό του χρόνου.
Σ.Κ.: Μέσα μου, μέσα από τις καταστάσεις που ζήσαμε όλη τη χρονιά, έχω δεθεί πάρα πολύ με τον Ολυμπιακό. Δεν γίνεται να μη δεθείς, ειδικά μετά την κούπα στην Πρέβεζα και τη συμπαράσταση του κόσμου, δεν γίνεται να μην πωρωθείς με αυτή την ομάδα.

Είναι επιπλέον κίνητρο και η ιδέα του νέου γύρου θριάμβου στο Καραϊσκάκη, φαντάζομαι.
Σ.Χ.:
Σίγουρα. Το έβλεπα από πέρσι και δεν το περίμενα. Είναι μοναδικό, δεν το έχουμε ξαναζήσει. Μία μαγική στιγμή. Το μόνο που περίμενα σε όλο το ταξίδι από την Πρέβεζα ήταν να μπω στο Καραϊσκάκη, με αυτόν τον κόσμο να μας χειροκροτεί. Μας το είχαν πει και τα κορίτσια από πέρσι: «Tώρα θα καταλάβετε τι πήραμε»! Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πολύ κόσμο, αλλά τον δικαιολογώ γιατί δεν είχε συνηθίσει σε επιτυχίες του τμήματος. Τώρα όμως το πέτυχε δύο φορές. Στόχος μας είναι να τους συνηθίσουμε στις κούπες. Εξάλλου το δύσκολο είναι να μείνεις στην κορυφή
Σ.Κ.: Όντως, μας έλεγαν οι κοπέλες που το έζησαν και πέρσι ότι είναι απίστευτη εμπειρία. Ανατριχιάζω και μόνο στη σκέψη.

Σοφία, έχεις δεχτεί πρόταση από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια για φοίτηση με πλήρη υποτροφία. Έχεις αποφασίσει τι θα κάνεις;
Σ.Κ.:
Προς το παρόν έχω την τρέλα του Κυπέλλου στο μυαλό και δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο. Δεν ξέρω τι θα γίνει, πρέπει να ζυγίσω τα υπέρ και τα κατά με την πρόταση που μου έχει γίνει και να πάρω την καλύτερη απόφαση. Τίποτα δεν είναι σίγουρο. Το μόνο που ξέρω είναι ότι αν μείνω στην Ελλάδα, ένα νταμπλ του χρόνου με τον Ολυμπιακό θα είναι το ιδανικό.

(Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» της Δευτέρας 9 Απριλίου)

Διαβάστε επίσης