Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Δύσκολο να μένεις κορυφή»

«Δύσκολο να μένεις κορυφή»
Δευτέρα, 7 Μαΐου 2012 - 01:57

Στη σκακιέρα του Θρύλου, τα μόνα πιόνια που έμειναν στη θέση τους μετά την περσινή ριζική ανανέωση, ήταν οι πύργοι του. Δήμητρα Γιακουμή και Αννα Καββαθά ήταν το δίδυμο που έκανε ρουά ματ πρώτα στην ΑΕΚ και έναν χρόνο μετά στον Παναθηναϊκό, βιώνοντας και τις δύο κατακτήσεις Κυπέλλου του Ολυμπιακού. Η 30χρονη αρχηγός και η 25χρονη κεντρική, κολλητές εντός κι εκτός γηπέδων, έκαναν τον απολογισμό της διετούς υπερεπιτυχημένης πορείας τους με τα ερυθρόλευκα και μίλησαν για τα επόμενα σχέδιά τους στον «ΓΑΥΡΟ».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Με το Κύπελλο στην Πρέβεζα ολοκληρώθηκε μία επιτυχημένη χρονιά για τον Ολυμπιακό. Κάνοντας τον απολογισμό σας, πώς βιώσατε τη σεζόν;
ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΙΑΚΟΥΜΗ: Ηταν μία δύσκολη χρονιά, αλλά είχε αίσιο τέλος. Προσπαθήσαμε να κάνουμε την υπέρβαση, γιατί η ομάδα ήταν νέα, της τελευταίας στιγμής, με καινούργιες αθλήτριες, άρα χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για να δεθούμε, να γνωριστούμε και έτσι να υπάρξει χημεία μέσα στο γήπεδο. Κάθε μια έδωσε τα μέγιστα για να έρθει αυτό το θετικό αποτέλεσμα. Αρχικός στόχος της ομάδας ήταν να είναι ανταγωνιστική. Να δοθεί κίνητρο στις νέες κοπέλες και να αποκομίσουν εμπειρίες, παίζοντας με πιο... ψημένες αθλήτριες.
ΑΝΝΑ ΚΑΒΒΑΘΑ: Οντως. Ο αρχικός μας στόχος ήταν η εξάδα. Ξεκινήσαμε καλά με το Μαρκόπουλο και μετά στη δεύτερη φάση κερδίσαμε τον Παναθηναϊκό. Οταν αρχίσαμε να παίρνουμε θετικά αποτελέσματα, πιστέψαμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο. Ιδίως όταν ήρθε και η Τένεβα.

Ε: Νιώθετε ότι δίκαια πήρατε το Κύπελλο;
Α.Κ.: Εμείς παίξαμε με τις καλύτερες ομάδες του πρωταθλήματος. Με τον Ηρακλή Κηφισιάς που ήταν 3ος, με την ΑΕΚ που ήταν 1η και με τον Παναθηναϊκό που ήταν 4ος. Τι άλλο να κάναμε;
Δ.Γ.: Πραγματικά, οι άλλες έπαιξαν με υποδεέστερους αντιπάλους.Αρα άξια πήραμε το Κύπελλο, γιατί εμείς δυσκολευτήκαμε περισσότερο. Ομως έπρεπε αυτό να το αποδείξουμε και μέσα στο γήπεδο.

Ε: Φέτος το πρωτάθλημα διεξήχθη με ένα «υβριδικό», σε σχέση με πέρσι, σύστημα, με μεταφορά βαθμολογίας και πάλι χωρίς πλέι οφ. Θεωρείτε ότι είναι επιτυχημένη αυτή η μορφή;
Δ.Γ.: Πέρσι αν δεν είχαμε κερδίσει μέσα στο Μετς τον Παναθηναϊκό, θα είχε ξεφύγει από την αρχή του δεύτερου γύρου. Το κάναμε όμως και μόνο για αυτό το ενδιαφέρον διατηρήθηκε μέχρι την τελευταία αγωνιστική. Κάπως έτσι έγινε και με την ΑΕΚ. Από τη στιγμή που χάσαμε στο γήπεδό της, χάθηκε και η δυνατότητα να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα. Αν υπήρχαν πλέι οφ, θα γίνονταν καλύτερα παιχνίδια και θα υπήρχε αγωνία μέχρι το τέλος. Εμείς δείξαμε ότι ήμασταν φορμαρισμένες και θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε με περισσότερες πιθανότητες το πρωτάθλημα. Γενικότερα τα πλέι οφ βοηθούν στην προβολή του αθλήματος. Πάντως η ΑΕΚ είχε διάρκεια και δίκαια πήρε το πρωτάθλημα.
Α.Κ.: Σε αυτό, βέβαια έπαιξε μεγάλο ρόλο και η κλήρωση. Εμείς δώσαμε δύο παιχνίδια στην έδρα της ΑΕΚ. Η ΑΕΚ δεν πήγε σε καμία δύσκολη έδρα σε όλο το πρωτάθλημα, παρά μόνο όταν όλα είχαν κριθεί.
Δ.Γ.: Θα πρέπει, όποιο σύστημα εφαρμόσουν την επόμενη χρονιά, να σου δίνει την ευκαιρία να παίζεις και στην έδρα σου.

Ε: Αυτή ήταν η δεύτερη χρονιά σας στον Ολυμπιακό. Γνωριζόσασταν από παλιά;
Δ.Γ.: Γνωριστήκαμε πέρσι, αλλά ήξερα την Αννα σαν όνομα.
Α.Κ.: Οταν εγώ ήμουν στο Μαρκόπουλο και η Δήμητρα στον Ηρακλή Κηφισιάς, πάντα κληρωνόμασταν αντίπαλοι και στα πλέι οφ και στο Κύπελλο.

Ε: Πώς έγινε και δέσατε τόσο;
Δ.Γ.: Μάλλον επειδή είμαστε και οι δύο Τοξότες.
Α.Κ.: Και σίγουρα επειδή παίζουμε και οι δύο κεντρικές. Μου αποκαλύπτει τα μυστικά της θέσης.
Δ.Γ.: Βλέπω την Αννα όπως ήμουν εγώ στην ηλικία της. Είναι κατά κάποιο τρόπο η μικρή Δήμητρα. Μπορώ να καταλάβω πώς νιώθει και ταιριάζουμε και σαν χαρακτήρες.

Ε: Χαρακτηρίστε μου με δύο λόγια η μία την άλλη.
Δ.Γ.: Η Αννα είναι ο χαβαλές των αποδυτηρίων. Μας φτιάχνει τη διάθεση.
Α.Κ.: Οπως είχε πει μία φορά η Τένεβα στη Δήμητρα, «η Αννα μας χαλαρώνει και εσύ μας πωρώνεις».

Ε: Δήμητρα, φέτος ήσουν η αρχηγός του Ολυμπιακού. Ηταν μεγαλύτερη η ευθύνη;
Δ.Γ.: Ηταν πολύ τιμητικό για εμένα που η διοίκηση με έβαλε αρχηγό της ομάδας. Είναι πολύ δύσκολος ο ρόλος του αρχηγού, ιδίως στον μεγαλύτερο σύλλογο της Ελλάδας. Ηταν δύσκολο γιατί υπήρχαν παίκτριες όλων των ηλικιών. Τρεις έμπειρες που είχαν και το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης, ταλαντούχες αθλήτριες, όπως η Κοσμά, η Χριστοδούλου, που διέθεταν φρεσκάδα και θέληση. Και άλλες τρεις μικρές που βρέθηκαν για πρώτη φορά σε γυναικείο τμήμα, από τα φυτώρια του Ολυμπιακού. Επρεπε όλες μαζί να γίνουμε μία γροθιά, ώστε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις.

Ε: Ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή που έζησες ως αρχηγός;
Δ.Γ.: Δεν υπήρχε μόνο μία. Συνήθως η δυσκολία έρχεται μετά από μία ήττα, στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ομάδας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό. Προσπάθησα να μεταφέρω στις συναθλήτριές μου τι σημαίνει να παίζεις για τη φανέλα του Ολυμπιακού. Ηταν ένα άσχημο παιχνίδι και δεν το παλέψαμε όσο θα έπρεπε και όταν φοράς τη φανέλα του Ολυμπιακού πρέπει να έχεις πάθος, ψυχή, θέληση και ομαδικότητα για να έρθει η νίκη. Ιδίως όταν παίζεις με τον Παναθηναϊκό.
Α.Κ.: Είναι πολύ σημαντικό που είχαμε αρχηγό τη Δήμητρα, να μας βοηθάει αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά. Παίζει μεγάλο ρόλο τι κλίμα θα υπάρχει στα αποδυτήρια. Επειδή είμαι από πέρσι στον Ολυμπιακό, ξέρω πώς είναι να παίζεις σε μία τέτοια ομάδα και νιώθω μεγαλύτερη ευθύνη. Η Δήμητρα ήταν ο στυλοβάτης μας.

Ε: Αννα, αυτή τη σεζόν είχες πρωταγωνιστικό ρόλο. Ηταν πιο γλυκό για σένα το φετινό Κύπελλο;
Α.Κ.: Και πέρσι έζησα έντονα την κατάκτηση του Κυπέλλου επειδή ήταν πολλά τα προβλήματα, ακόμη και βιοποριστικά, που δημιουργούσαν τεράστια ψυχολογική πίεση. Αλλά αυτή τη χρονιά, ένιωσα βασικό στέλεχος της ομάδας. Γι’ αυτό το χάρηκα περισσότερο φέτος. Πέρσι δεν το ένιωσα τόσο έντονα και δεν συγκινήθηκα όσο φέτος που ήμουν βασική. Και φέτος δεν ήταν σίγουρο από την αρχή πως θα ήμουν βασική. Ηταν να έρθει η Κυριακίδου και όλα ήταν ρευστά. Δεν ήξερα αν θα παίζω ή όχι, αλλά το ευχαριστήθηκα. Μέσα από όλα τα παιχνίδια, πήρα εμπειρίες. Μόνο έτσι μπορείς να γίνεσαι καλύτερος αθλητής. Είναι τελείως διαφορετικό συναίσθημα όταν συμβάλλεις στη νίκη της ομάδας σου, γιατί νιώθεις ότι και εσύ προσφέρεις.

Ε: Μπορείτε να κάνετε μία σύγκριση της περσινής με τη φετινή χρονιά;
Δ.Γ.: Και οι δύο χρονιές είχαν πολλές δυσκολίες. Πέρσι είχαμε μία ομάδα που αποτελούνταν από πολύ καλές παίκτριες, πολύ καλό προπονητικό τιμ και στόχο είχε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Δυστυχώς ο Ερασιτέχνης αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Νιώσαμε την εγκατάλειψη του τμήματος και δεν υπήρχε η παραμικρή βοήθεια από πουθενά. Καλά-καλά δεν είχαμε θέρμανση, νερό, φαρμακείο και κανέναν δίπλα μας για να πούμε τα προβλήματά μας. Τα Χριστούγεννα ήρθαμε κοντά στη διάλυση. Αποφασίσαμε όμως όλες οι αθλήτριες να συνεχίσουμε μέχρι το τέλος για να αποδείξουμε ότι δεν εγκαταλείπουμε και δεν θέλουμε να διαλυθεί το τμήμα. Μας πείραξε πάρα πολύ όταν χάσαμε το πρωτάθλημα και μας πείσμωσε, γιατί μας θεώρησαν αποτυχημένες, χωρίς να εκτιμήσουν την προσπάθεια που κάναμε. Αυτό που μέτρησε ήταν η πολύ καλή συνεργασία που είχαμε, το κλίμα και η διάθεση από όλες τις κοπέλες. Η δικαίωση ήταν το Κύπελλο, ο πρώτος τίτλος στην ιστορία του τμήματος, που ήταν και η επιβράβευση για τον μόχθο μας, εν μέσω τόσων προβλημάτων χωρίς στήριξη. Φέτος η διοίκηση έκανε μία προσπάθεια να στηρίξει το τμήμα, παρά τις σκέψεις για να διαλυθεί. Το περσινό Κύπελλο μας έδωσε παράταση και την ευκαιρία να φτιάξουμε ομάδα. Η διοίκηση ήταν δίπλα μας όλη τη χρονιά. Εδειξε ότι μας πιστεύει και μετά την καλή πορεία που κάναμε ενίσχυσε το τμήμα, αφού ήμασταν η μόνη ομάδα με μόνο δύο ξένες. Και οι δύο τίτλοι είναι το ίδιο σημαντικοί και έχουν μεγάλη αξία.
Α.Κ.: Η περσινή επιτυχία ήρθε σαν ανταμοιβή των κόπων μας, μέσα από αμφισβήτηση και απόρριψη. Η φετινή κούπα είχε διαφορετική σημασία γιατί άλλαξε την ιστορία του τμήματος, αφού κερδίσαμε για πρώτη φορά σε τελικό τον Παναθηναϊκό. Είναι πιο δύσκολο εξάλλου να μένεις στην κορυφή.

Ε: Ποιο ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσατε αυτή τη σεζόν;
Δ.Γ.: Φέτος είχαμε αρκετούς τραυματισμούς και επειδή δεν υπήρχε πάγκος, έπρεπε να είσαι μάχιμος ακόμη και όταν πονούσες.
Α.Κ.: Μετά είχαμε και την ατυχία με την Μπίλια, αλλά ευτυχώς στο τέλος τα καταφέραμε.
Δ.Γ.: Πιστεύω ότι πρέπει να ευχαριστήσουμε την Τζούλια (σ.σ. Βέρτα, φυσικοθεραπεύτρια της ομάδας) για την πολύτιμη βοήθειά της. Μας προσέφερε τα μέγιστα, ώστε να είμαστε όλες στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις της ομάδας.

Ε: Η συνεργασία και των δύο με τον Ολυμπιακό λήγει το καλοκαίρι. Οι σκέψεις σας για του χρόνου;
Δ.Γ.: Αυτά τα δύο χρόνια ήταν από τα καλύτερα της καριέρας μου. Σε δύο χρόνια βίωσα δύο τίτλους, τους πρώτους για το τμήμα και για μένα. Νιώθω ότι είμαι μέλος του Ολυμπιακού και έχω αγαπήσει την ομάδα. Είναι προτεραιότητά μου να μιλήσω με τον Ολυμπιακό και αυτό που θα ήθελα είναι να κάνει ο Ολυμπιακός μία πολύ καλή και ανταγωνιστική ομάδα, με υψηλούς στόχους.
Α.Κ.: Και για μένα παρόλο που υπήρχαν δυσκολίες, οι πιο ωραίες στιγμές που έχω ζήσει στην καριέρα μου ήταν αυτά τα δύο χρόνια στον Ολυμπιακό.Νιώθω κομμάτι της ομάδας και θα χαρώ και του χρόνου να είναι ανταγωνιστική.

Ε: Επαιξε ρόλο και η ομοψυχία στα αποδυτήρια που επιθυμείτε να συνεχίσετε στον Ολυμπιακό;
Δ.Γ.: Σίγουρα. Η ομάδα έχει πολύ καλό κλίμα. Είμαστε πολύ δεμένες, βγαίναμε παρέα και ακόμα βγαίνουμε.
Α.Κ.: Οι κοινοί στόχοι μας έδεσαν. Στην ομάδα υπήρχε πολύ καλό κλίμα. Ισως το καλύτερο που έχω βιώσει τα χρόνια που παίζω.

Ε: Νιώσατε φέτος ότι είχατε μεγαλύτερη στήριξη από τον κόσμο;
Δ.Γ.: Η αλήθεια είναι ότι βιώσαμε περισσότερο ότι είμαστε Ολυμπιακός στη Σάμο και την Πρέβεζα. Γενικά στις επαρχιακές πόλεις καταλαβαίνουμε τη στήριξη από τους φιλάθλους μας. Αλλά θα θέλαμε και στο γήπεδό μας να συμβαίνει αυτό γιατί θέλουμε και εμείς όπως και οι άλλες ομάδες να έχουμε τον 8ο παίκτη μας κοντά μας.
Α.Κ.: Πάντα ο κόσμος σε εμπνέει να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό και αυτό δεν υποκαθίσταται από τίποτα.

Διαβάστε επίσης

Αντίο στην τρίτη θέση

Αντίο στην τρίτη θέση

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε για δεύτερη φορά από τον Παμβοχαϊκό, με 3-2 στο Βραχάτι, και πλέον κυνηγά την τέταρτη θέση.