Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο μύθος του... Λέσιτς

Ο μύθος του... Λέσιτς
Τρίτη, 16 Απριλίου 2013 - 10:05

Ήταν μία ατάκα που άφησε ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ. Αλλά έγινε το έμβλημα της φετινής σεζόν στο βόλεϊ Γυναικών. Ο Λάζαρος Λέσιτς μπορεί να μην έγινε ποτέ εντελώς κατανοητός, τα τελευταία χρόνια της φρενίτιδας της Θεσσαλονίκης για το ελληνικό μπάσκετ. Παρ’ όλα αυτά, άφησε μία παρακαταθήκη με τα λόγια του, τα οποία

Στην Κλίμακα των Πιο Ανέλπιστων Αθλητικών Κατορθωμάτων αυτό της ομάδας βόλεϊ Γυναικών παίρνει βαθμολογία 9.4 . Είναι απίστευτο για τα κορίτσια ότι έδωσαν πέντε τελικούς, πέντε ματς που δεν είχαν γυρισμό και δεν έχασαν κανένα από αυτά. Είναι απίθανο ότι σε κάθε ένα από αυτά έχασε σετ. Είναι εκπληκτικό ότι μία ομάδα η οποία φαινόταν ότι δεν γνώριζε πώς είναι να νικάει- αν εξαιρεθεί η διόλου αμελητέα ακόμα και τώρα, που η Δήμητρα Γιακουμή και οι υπόλοιπες παίκτριες της ομάδας θα κάνουν τον πρώτο ήσυχο ύπνο τους μετά από καιρό- κατάφερε και πήρε πέντε (!!!) ματς που δεν είχαν γυρισμό μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες.

Και αυτό, εν μέρει, ήταν μία ευγενική χορηγία της ΑΕΚ, η οποία υποτίμησε τον Ολυμπιακό στον πρώτο τελικό και έπειτα ήταν αργά. Οι παίκτριες του Απόστολου Οικονόμου δεν μπήκαν όπως έπρεπε στο παιχνίδι απέναντι στις «ερυθρόλευκες» τη Δευτέρα, 1 Απριλίου. Θεώρησαν ότι η διαφορά τους από την ομάδα του Πειραιά ήταν μεγαλύτερη από αυτή που στην αλήθεια υπήρχε, αν υπήρχε από τη μία μεριά και αν αναδεικνυόταν από τρεις πολύ κλειστές νίκες στις λεπτομέρειες. Οι «ερυθρόλευκες» κατάφεραν το μπρέικ. Ωστόσο έπειτα, όταν ο Ολυμπιακός πέτυχε μία νίκη που σχεδόν δεν είχε πετύχει ποτέ πριν στην ιστορία του, ήταν αργά για την ΑΕΚ ώστε να στρίψει τον διακόπτη και να βρει τον τρόπο να νικήσει τις «ερυθρόλευκες». Χρειάζεται μία στιγμή για να αλλάξουν πολλά πράγματα σε μία σχέση και να μην ανατραπούν ξανά. Η ζωή κρύβει εκπλήξεις.

Και αυτό θυμίζει, με κάποιες διαφορές, την ατάκα που είπε ο Λάζαρος Λέσιτς πριν από 21 χρόνια, το 1992, στο τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε με 88-85 τον ΠΑΟΚ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να γίνει εκείνος που θα προκριθεί στους τελικούς του έτους 1992, πάλι με αντίπαλο τους Θεσσαλονικείς. Στην κιτρινόμαυρη πλευρά της πόλης επικράτησε παράνοια, αφού οι Αρειανοί ισχυρίζονταν ότι ο ΠΑΟΚ κάθισε και έχασε από την ομάδα του Ιωαννίδη, για να μείνουν εκείνοι έξω από τους τελικούς.

Και τότε ο Λάζαρος Λέσιτς είπε τη μυθική ατάκα: «Για να γίνει κάποιος βασιλιάς στη ζούγκλα, πρέπει να σκοτώσει το λιοντάρι, αλλά ο ΠΑΟΚ προτίμησε να σκοτώσει την αλεπού!».

Ακόμα και τώρα, 21 χρόνια μετά, δεν είναι σίγουρο τι εννοούσε ο Λέσιτς. Αν πάντως αυτό που ήθελε να πει ήταν το αυτονόητο, ότι δηλαδή ο ΠΑΟΚ δεν σκότωσε τον Άρη για να γίνει ο βασιλιάς της ζούγκλας, το λάθος στη φράση είναι συντακτικό. Υπάρχει και η θαυμάσια περίπτωση να εννοούσε αυτό που είπε, αλλά θα προτιμηθεί η λανθάνουσα γλώσσα της αληθείας. Ότι, δηλαδή, από ένα λάθος παράδειγμα, ο Λέσιτς είπε την αλήθεια.

Τι δηλαδή; Ότι με τη νίκη αυτή, ο ΠΑΟΚ δεν σκότωσε το λιοντάρι, που είναι ο Ολυμπιακός, αλλά την αλεπού, που είναι ο Άρης, για να γίνει ο βασιλιάς της ζούγκλας. Αυτό ακριβώς το νόημα αποδείχθηκε περίτρανα τα επόμενα χρόνια όταν ο Ολυμπιακός κατάφερε και πήρε πέντε συνεχόμενα πρωταθλήματα, ενώ ο Άρης δεν ορθοπόδησε από τότε.

Το ποια είναι η αλεπού, στην ατάκα του Λάζαρου, στο ελληνικό βόλεϊ Γυναικών, δεν είναι κάτι που είναι απαραίτητο να αναλυθεί. Το λιοντάρι ήδη μπορεί να γνωρίζει κάποιος ποιο είναι.

Αν, πάντως, υπήρχε μία κομβική στιγμή για την ομάδα, αυτή δεν βρίσκεται στους πέντε τελικούς (τους τέσσερις τελικούς και τον ένα ημιτελικό δηλαδή) που έδωσε σε 12 μέρες. Πρωτίστως, βρίσκεται στο τρίτο σετ του πρώτου ημιτελικού με τον Ηρακλή Κηφισιάς, όταν οι παίκτριες του Σωτήρχου αντέστρεψαν το 24-20 για να πάρουν το σετ, να νικήσουν με 3-2 και να προκριθούν στους τελικούς. Οι Αμερικανοί το λένε «psychological boost» και αυτή η ώθηση ίσχυε, σε κάθε περίπτωση, για τις νταμπλούχες, πια, της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Ισοφάρισε για... πλάκα!

Ισοφάρισε για... πλάκα!

Ο Ολυμπιακός ισοφάρισε (1-1) την σειρά των τελικών, καθώς κέρδισε τον Παμβοχαϊκό με 3-0 σετ...