Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

«Παράδειγμα προς μίμηση»

«Παράδειγμα προς μίμηση»
Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014 - 11:10

Στις ενέργειες που γίνονται από μέρους της Volley League για τη δραστική μείωση των ομάδων, ώστε να ανέβει κατακόρυφα η ποιότητα και το επίπεδο της Α1, αλλά και στο γεγονός ότι ο Ολυμπιακός αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ομάδες αναφέρθηκε ο Παντελής Ταρνατώρος.

Ο πρόεδρος της Volley League και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «Novasport FM», επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες, που συμμετέχουν στην κορυφαία επαγγελματική κατηγορία.

Αναλυτικά όσα είπε ο Παντελής Ταρνατώρος:

Για το τι κρατάει απ’ τη χρονιά: «Είμαι αισιόδοξος γενικά. Θέλω να κρατήσω τα καλά. Το 2014 ήταν ένας αρκετά καλός χρόνος για το επαγγελματικό βόλεϊ. Κάναμε ένα αξιόλογο πρωτάθλημα το 2013-14. Είχαμε αρκετά προβλήματα το καλοκαίρι, όμως καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε και διοργανώσαμε το φετινό πρωτάθλημα που όσο προχωράει γίνεται ακόμα καλύτερο. Ο κόσμος άρχισε να έρχεται ξανά στο γήπεδο. Όλα θα πάνε καλά».

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος: «Τα αστέρια του παρελθόντος δεν υπάρχουν, γιατί τα μπάτζετ έχουν πέσει. Σε μια δύσκολη κατάσταση πιθανόν ισορροπείς και βλέπεις τα λάθη του παρελθόντος, ώστε να μη τα ξανακάνεις. Η εξισορρόπηση που ήρθε έφερε παίκτες καλούς σε όλες τις ομάδες και βγήκαν νέες δυνάμεις απ’ την περιφέρεια. Η ποιότητα δεν είναι όπως το παρελθόν, όμως τότε υπήρχαν δυο με τρεις ομάδες που είχαν μεγάλη διαφορά απ’ τις υπόλοιπες. Καλύτερα λοιπόν να έχουμε έξι, επτά ομάδες που να δημιουργούν ανταγωνισμό, παρά ελάχιστες που θα πρωταγωνιστήσουν. Μέχρι την τελευταία στιγμή υπάρχει αγωνία, ανταγωνισμός και σίγουρα είναι πολύ θετικό».

Για τις ομάδες που είναι σε πολύ κακή κατάσταση: «Υπήρξαν μεγάλες ομάδες όπως η ΑΕΚ, ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, και ο Ηρακλής που είχαν μεγάλα μπάτζετ στο παρελθόν. Μόνο ο Ολυμπιακός κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο. Τώρα κάνει μεγάλη προσπάθεια ο Παναθηναϊκός, ο Ηρακλής έπεσε και η ΑΕΚ βρίσκεται σε κακή κατάσταση. Η Λίγκα δεν μπορεί να κάνει κάτι γι’ αυτό. Ο ρόλος μας είναι η διοργάνωση να είναι αξιοκρατική. Αν μια ομάδα χτίζει στην άμμο ένα οικοδόμημα που κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος γκρεμίζεται, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Υπάρχει ένα εσωτερικό δίκαιο πάντως, που διανέμει τα λεφτά βάσει ρυθμίσεων. Φέτος έχουμε αρκετά προβλήματα. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τις ομάδες, όμως κάθε ομάδα πρέπει να βοηθηθεί και μόνη της. Η ΕΣΑΠ λειτουργεί επικουρικά».

Για την οικονομική κατάσταση της ΕΣΑΠ: «Η λίγκα του βόλεϊ είναι ένας μικρός οργανισμός σε επίπεδο εξοδολογίου. Υπάρχουν δύο βασικοί χορηγοί, η Nova και ο ΟΠΑΠ. Τα χρήματα που έπαιρναν τα ΤΑΑ είναι λιγότερα απ’ ότι στο παρελθόν, όμως προσπαθούμε να μειώνουμε τα διαχειριστικά έξοδα. Αυτή τη στιγμή λειτουργούμε με δύο τρεις υπαλλήλους. Υπάρχει βοήθεια από τα σωματεία και η διοίκηση της ΕΣΑΠ κάνε μεγάλη προσπάθεια. Παρά τις δύσκολες συγκυρίες τα καταφέρνουμε. Μόλις φτιάξει οικονομικά η χώρα ελπίζουμε να φτιάξουν τα πράγματα διαφημιστικά, ώστε να έρθουν περισσότεροι χορηγοί».

Για την ΑΕΚ και πως μπορούν να αποφευκτούν τέτοια προβλήματα στο μέλλον: «Στην αρχή κάθε σεζόν πρέπει να δίνονται κάποιες εγγυήσεις στον προϋπολογισμό των μπάτζετ για παίκτες και προπονητές. Είναι πολύ δύσκολο. Οι τράπεζες δεν παρέχουν εγγυητικές επιστολές εύκολα και οι ομάδες το καλοκαίρι δεν έχουν οικονομικές εισροές, καθώς έρχονται κατά τη διάρκεια της σεζόν. Προσπαθούμε όσο μπορούμε μεταξύ μας να προστατεύουμε το πρωτάθλημα. Υπάρχουν φαινόμενα σαν την ΑΕΚ, που δημιούργησε ένα μπάτζετ, υπολογίζοντας να καλυφτεί απ’ το κομμάτι του ποδοσφαίρου. Μας είχε πείσει η διοίκηση της ΑΕΚ ότι παρά τα χρέη υπήρχε προγραμματισμός να καλυφτούν απ’ το ποδόσφαιρο.

Αποδείχτηκε πως δεν υπήρχε αυτός ο προγραμματισμός ή είχε γίνει κάποιο λάθος. Δεν μπορούμε να μπούμε στα εσωτερικά της ομάδας. Έγιναν γεγονότα που δεν τιμούν το πρωτάθλημα. Προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε. Στην ΑΕΚ υπήρχε πρόβλημα μη λειτουργίας της ομάδας. Κάνουμε μεγάλο αγώνα, βοηθάμε όπου μπορούμε και οικονομικά, όμως πάνω απ’ όλα διοικητικά προσπαθούμε να σταθεί στο πρωτάθλημα αξιοπρεπώς. Θέλουμε να της δώσουμε χρόνο να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος. Κάνουμε ό,τι μπορούμε».

Για την πιθανότητα να ζητηθούν εγγυητικές επιταγές: «Αν ζητούσαμε εγγυητική θα μέναμε με τουρνουά, όχι πρωτάθλημα. Υπάρχουν ομάδες που με αυτό το καθεστώς λειτουργούν άψογα παρά τα προβλήματα. Για τα επόμενα χρόνια είναι δύσκολο να έχουμε δώδεκα φερέγγυες ομάδες. Ένα νούμερο δέκα ομάδων απ’ την μεθεπόμενη αγωνιστική περίοδο θα είναι καλύτερό. Γίνεται μελέτη που θα κατατεθεί στο επόμενο ΔΣ, καθώς υπάρχει πίεση και απ’ τους χορηγούς. Αυτούς τους ενδιαφέρουν τα μεγάλα ονόματα, αλλά και η φερεγγυότηττα. Είναι ξεκάθαρο πως τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό και έχει μπει ρήτρα στα συμφωνητικά, ώστε να γίνεται με αξιοπιστία το πρωτάθλημα».

Για το αν υπάρχει άλλη ομάδα που να αντιμετωπίζει αντίστοιχα προβλήματα με την ΑΕΚ: «Όχι, η ΑΕΚ αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Δεν είναι μόνο τα χρέη αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα. Η νέα διοίκηση προσπαθεί να βρει λύση. Όλες οι υπόλοιπες ομάδες, μπορεί να έχουν χρέη, αλλά έχουν και αξιόπιστες ομάδες, παίζουν τους αγώνες και υπάρχει συνεργασία με τους αθλητές. Η Λαμία αντιμετωπίζει προβλήματα αρκετά χρόνια. Ο πρόεδρός της έχει ένα δύσκολο φορτίο, όμως καταφέρνει να καλύπτει παλιές οφειλές και τα φετινά μπάτζετ. Θεωρώ πως η Λαμία δεν θα έχει οικονομικό πρόβλημα».

Για την απουσία διακοπής στο πρωτάθλημα: «Το πρωτάθλημα ξεκίνησε δύο βδομάδες αργότερα. Είμαστε οι τελευταίοι που θα θέλαμε να δημιουργήσουμε προβλήματα στους αθλητές. Επί δυόμισι ώρες προσπαθούσαμε να βρούμε εμβόλιμες ημερομηνίες, όμως υπήρχαν ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, η πιθανότητα εκλογών, αλλά και η απαίτηση της ομοσπονδίας στις 5 Μαΐου να αρχίσει η προετοιμασία της Εθνικής. Υπήρχαν πολλές δεσμεύσεις και δεν υπήρχε κανένα περιθώριο. Ήταν μια σκληρή απόφαση, αλλά δεν υπήρχε περιθώριο. Προσπαθούμε ακόμα και στις εκλογές να γίνουν ματς, όπως είχε γίνει στο παρελθόν στο ποδόσφαιρο. Από την άλλη, υπάρχουν πολλοί αθλητές που δουλεύουν πρωινά. Μια εμβόλιμη τους στερεί τη δουλειά τους για 2-3 μέρες. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά».

Για το χορηγικό πλάνο με τον ΟΠΑΠ: «Είμαστε πιστός οργανισμός, ειδικά με τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στο χώρο. Έχουμε πει ότι είμαστε οριακά οικονομικά. Είμαστε υποχρεωμένοι να διερευνήσουμε από πού μπορούμε να φέρουμε λεφτά. Έγινε μια προσπάθεια από δύο ομάδες, που δεν δέχτηκαν τα χρήματα του ΟΠΑΠ. Αυτός μας ζήτησε από νωρίς να μιλήσουμε για την επόμενη χρονιά. Αν δεν δίνει τα χρήματα που θέλουμε, είμαστε αναγκασμένοι να βγούμε στην αγορά. Κάθε χρόνο μας μείωνε κατά 50% τα έσοδα. Προσπαθούμε να τους πείσουμε ότι το πρωτάθλημα είναι αντάξιο του αντίτιμου που ζητάμε. Αν επιμείνουν, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάξουμε το συμφέρον των ομάδων με την καλύτερη δυνατή συμφωνία».

Για τη συνεργασία με τη Nova: «Υπάρχει μια στενότατη σχέση. Έχει ανέβει ο πήχης, οι παραγωγές είναι μεγάλες με κόστος. Αγαπάνε το βόλεϊ και υπάρχει άλλου επιπέδου συνεργασία. Αυτό μας έφερε μια συνεργασία για δύο ακόμα χρόνια με διπλασιασμό των εσόδων. Αυτό μας τιμά ιδιαίτερα. Έδινε αρκετά λιγότερα χρήματα απ’ τον ΟΠΑΠ, όμως μόνο θετικό πρόσημο μπορεί να μπει στην αύξηση που έγινε.

Για το θέμα που προέκυψε με τους διαιτητές: «Κάθε χρόνο γίνονται διαπραγματεύσεις. Εμείς θεωρούμε ότι έχουμε πολύ καλούς διαιτητές. Όταν υπήρχαν τα λεφτά, σπεύσαμε να κλείσουμε μια πολύ καλή συμφωνία γι’ αυτούς. Όταν μειώθηκαν όμως, αναγκαστήκαμε να φέρουμε την ισορροπία, για να προσαρμοστούν στα δεδομένα. Εκεί χαλάει το πράγμα, όμως έστω και στην ύστατη στιγμή τα βρίσκουμε».

Για την λειτουργία της Λίγκας κατά τη διάρκεια της θητείας του: «Η ΕΣΑΠ είναι ένα κόσμημα για το ελληνικό βόλεϊ γιατί είμαστε πραγματικός συνεταιρισμός. Δεν υπάρχουν μεγάλες και μικρές ομάδες. Όλα γίνονται διά δώδεκα. Υπάρχουν πολύ καλές σχέσεις μεταξύ μας. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο στη δική μου τη θητεία, αλλά και στις προηγούμενες διοικήσεις, γίνεται πολύ καλή διαχείριση. Αυτό που θα ήθελα να αλλάξω, θα ήταν να υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο για να μην υπάρχουν κρούσματα σαν αυτό που έγινε στην ΑΕΚ. Αν υπήρχε το πρωτάθλημά μας θα ήταν σε καλύτερο επίπεδο».

Για την πορεία του Ολυμπιακού: «Ο Ολυμπιακός πρέπει να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Είχε τα μεγαλύτερα χρέη, όμως ο Μιχάλης Κουντούρης μαζί με τον Βαγγέλη Μαρινάκη έφεραν την ισορροπία. Είναι μια οικογένεια, Ερασιτέχνης και ποδόσφαιρο μαζί. Βοήθησε και ο κόσμος απεριόριστα. Υπάρχει βοήθεια απ’ το εξωτερικό, γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Όχι μόνο έκλεισαν τα χρέη, αλλά δημιούργησε και ένα πολύ μεγάλο μπάτζετ. Το θέμα είναι ότι πρέπει οι διοικήσεις να βάλουν στο πνεύμα τον κόσμο, να του δείξουν ότι και το βόλεϊ είναι μέρος μιας ομάδας, όχι μόνο το ποδόσφαιρο. Έτσι μπορούν να λυθούν τα προβλήματα».

Διαβάστε επίσης

Θρυλικές ευχές

Θρυλικές ευχές

Η διοίκηση του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού ευχήθηκε καλή χρονιά...

«Βελτίωση σε κάθε αγώνα»

«Βελτίωση σε κάθε αγώνα»

Ο λίμπερο του Ολυμπιακού Γιώργος Στεφάνου και ο κεντρικός Γιάννης Τακουρίδης για τη νίκη με τον Φοίνικα.

«Πήραμε το τρίποντο»

«Πήραμε το τρίποντο»

Στην αξία της δέκατης σερί νίκης στάθηκε ο Καζάζης, σε δηλώσεις που έκανε μετά το τέλος του αγώνα.