Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο τελευταίος τελικός με κανονικότητα και η επταετία της ξεφτίλας...

Ο τελευταίος τελικός με κανονικότητα και η επταετία της ξεφτίλας...
Παρασκευή, 12 Μαΐου 2023 - 22:32

Ήταν 21 Μαΐου του 2015 όταν διεξήχθη για τελευταία φορά ένας τελικός κυπέλλου με κανονικότητα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Το τι ακολούθησε την επόμενη επταετία, δεν περιγράφεται εύκολα. Η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει το χρονικό της ξεφτίλας επτά χρόνων που συνεχίζεται φέτος με τον διασυρμό της έδρας του τελικού!

Βρισκόμαστε στη σεζόν 2014/15. Οι Έλληνες φίλαθλοι δεν το γνωρίζουν, αλλά το Ελληνικό ποδόσφαιρο διανύει τους τελευταίους μήνες κανονικότητας. Το καλοκαίρι του 2014, η εθνική μας ομάδα είχε φτάσει μία ανάσα από τα προημιτελικά του Μουντιάλ, ενώ στη διάρκεια της σεζόν, η χώρα μας διαφημίζεται από τον Ολυμπιακό που πετυχαίνει ιστορικές νίκες επί της φιναλίστ του Τσάμπιονς λιγκ και πρωταθλήτριας Ισπανίας Ατλέτικο Μαδρίτης και επί της πρωταθλήτριας Ιταλίας Γιουβέντους. Την προηγούμενη χρονιά οι Ερυθρόλευκοι είχαν φτάσει και στους «16» του Τσάμπιονς λιγκ, όπου διαφήμισαν ξανά τη χώρα, πετυχαίνοντας μεγάλη νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 2-0.

Το πρωτάθλημα της σεζόν 2014/15 βρίσκει τον Ολυμπιακό κυρίαρχο με 12 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο. Στον τελικό κυπέλλου τέθηκαν αντιμέτωποι Ολυμπιακός και Ξάνθη. Οι Ερυθρόλευκοι νίκησαν με 3-1 κατακτώντας το νταμπλ. Κανείς δεν το γνώριζε τότε, αλλά αυτός ήταν ο τελευταίος τελικός της κανονικότητας, καθώς πλέον τα άγρια νύχια της «εξυγίανσης» πλησίαζαν επικίνδυνα στο κορμί του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν 23 Μαΐου 2015...

2015/16: ΤΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΩΝ ΟΡΚΣ ΚΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ

Τη σεζόν 2015/16, ο θεσμός σημαδεύτηκε από τα έκτροπα στον ημιτελικό ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, με την εισβολή οπαδών του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας και τα επεισόδια που έγιναν. Τα γεγονότα οδήγησαν σε προσωρινή διακοπή της διοργάνωσης από την τότε κυβέρνηση και η ΟΥΕΦΑ διεμήνυσε ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο θα κινδυνεύσει με grexit αν η διοργάνωση δεν ολοκληρωθεί!

Η κατάσταση έγινε ακόμα χειρότερη όσο περνούσε ο καιρός. Η κυβέρνηση επιτέθηκε εναντίον της ΕΠΟ και ο υφυπουργός αθλητισμού απαίτησε ακόμα και αλλαγή των βοηθών διαιτητή από την ομοσπονδία (!) για να επιτρέψει τη διεξαγωγή του τελικού. Ο τελικός διοργανώθηκε με καθυστέρηση σε σχέση με την αρχική ημερομηνία και όλη αυτή η ατμόσφαιρα επηρέασε τον Ολυμπιακό που ηττήθηκε με 1-2 από την ΑΕΚ η οποία κατέκτησε το κύπελλο.

Το κερασάκι στην τούρτα: Ο τελικός διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, κάτι αδιανόητο στην προ covid εποχή, προκαλώντας αίσθηση διεθνώς!

2016/17: ΤΑ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΖΟΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΓΚΟΛ-ΟΦΣΑΙΝΤ

Στην ΕΠΟ έχει ξεκινήσει πλέον η περίοδος της «εξυγίανσης» και το Ελληνικό ποδόσφαιρο βιώνει σκοτεινές μέρες. Στον ημιτελικό ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκού στην Τούμπα, το τριφύλλι «σφάζεται» από τη διαιτησία Κύζα και ο ΠΑΟΚ παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό:

Στον Παναθηναϊκό «βράζουν» με τη διαιτησία και ο ΣΚΑΙ ιδιοκτησίας Αλαφούζου καταγγέλλει τις επόμενες μέρες υποθέσεις εμπρησμών και εκβίασης σχετιζόμενες με το ποδόσφαιρο και αναφέρεται σε ανακριτική έφοδο στο λογιστήριο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στα πλαίσια των ερευνών:

Ο τελικός ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ διεξάγεται στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου και η νίκη του ΠΑΟΚ έρχεται με γκολ-οφσάιντ ενάμιση μέτρο:

Πριν τον αγώνα, υπήρξαν σοβαρά επεισόδια-σοκ που έκαναν το γύρο του κόσμου, με μαχαιρώματα ανάμεσα σε οπαδούς των δύο ομάδων:

2017/18: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΞΑΝΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΟ GREXIT

Σεζόν 2017/18 και η «εξυγίανση» συνεχίζει να μας χαρίζει συναρπαστικές στιγμές. Λίγες εβδομάδες πριν, είχε κάνει το γύρο του κόσμου η είσοδος του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Τούμπας λίγο πριν τη λήξη του ντέρμπι τίτλου για το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ συνοδεία μπράβων και φέροντας ο ίδιος όπλο!

Στον τελικό κυπέλλου στο ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, γίνονται και πάλι σοβαρά έκτροπα και η χώρα φλερτάρει» πλέον με το ποδοσφαιρικό Grexit.

Πριν από την έναρξη του αγώνα, υπήρξαν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της ΑΕΚ και τις αστυνομικές δυνάμεις στη «νεκρή ζώνη» του γηπέδου. Επεισόδια σημειώθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ και έξω από τη Θύρα 3, καθώς υπήρξαν συμπλοκές οπαδών της ΑΕΚ με δυνάμεις των ΜΑΤ. Παράλληλα, δεν έλειψαν και οι ρίψεις φωτοβολίδων.

Επίσης υπήρξαν επεισόδια και εκτός γηπέδου:

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» στις 10/06/2018, αμέτρητες» δολοφονικές ναυτικές φωτοβολίδες ευθείας βολής, εκρηκτικές βόμβες μολότοφ του μισού κιλού με προσαρμοσμένα γκαζάκια, τσεκούρια, ρόπαλα, πτυσσόμενες ράβδοι, κατσαβίδια, σιδηρογροθιές, πέτρες, μάρμαρα, καδρόνια, συνοδευόμενα από ακατέργαστη κάνναβη και ναρκωτικά χάπια, ήταν το «οπλοστάσιο» και σωματικό ντοπάρισμα των χούλιγκαν του τελικού κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα σε ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όπως προέκυψε από τις 4 ποινικές δικογραφίες που σχημάτισαν ξεχωριστές αστυνομικές υπηρεσίες της Αττικής:


2018/19: ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ!

Έκτροπα συνέβησαν επίσης και στον τελικό κυπέλλου του 2019 του ΟΑΚΑ που έφερε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αντιμέτωπους τον ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ. Κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου, υπήρξαν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και τα ΜΑΤ. Όλο αυτά σε έναν τελικό που διεξήχθη ουσιαστικά κεκλεισμένων των θυρών με προσκλήσεις!

2019/20: ΤΑ ΟΡΓΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΡΟΣΤΕΡ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Σεζόν 2019/20 και ξεκινάμε με τον ημιτελικό του κυπέλλου ανάμεσα σε ΑΕΚ και Άρη στο ΟΑΚΑ, όταν ζήσαμε μυθικές στιγμές...

Το ημίχρονο έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1 με τον Άρη να ισοφαρίζει στο 11' με πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα. Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας του ημιχρόνου, ασπρομάλλης παράγοντας της ΑΕΚ επιτέθηκε στον Πορτογάλο Α' βοηθό πιέζοντας τους όρχεις του, φωνάζοντας: «WHY PENALTY? I AM THE BOSS». Φυσικά οι διαιτητές δεν ζουν στην Ελλάδα και έτσι δεν γνώριζαν το όνομα του παράγοντα για να το καταγράψουν στο φύλλο αγώνα.

Μάλιστα, οι διαιτητές καθυστέρησαν 20 λεπτά προτού επιστρέψουν από τα αποδυτήρια για το δεύτερο ημίχρονο.

Ξαφνικά στο δεύτερο ημίχρονο η διαιτησία έγινε εχθρική για τον Άρη και αποβλήθηκε αναιτιολόγητα ο Ματίγια στο 49'. Ο Άρης αγωνίστηκε ουσιαστικά για ένα ολόκληρο ημίχρονο με παίκτη λιγότερο και τελικά ηττήθηκε με σκορ 2-1.

Επίσης, σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, ο Δημήτρης Μελισσανίδης χαστούκισε τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Άρης Θεόδωρο Καρυπίδη, ενώ φίλαθλοι της ΑΕΚ χτύπησαν τον γυμναστή του Άρη Λάζαρο Βαρδάκη. Η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ επέβαλε στον Δ. Μελισσανίδη ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα 8 μηνών, η οποία έπεσε στους 6 μήνες στην επιτροπή εφέσεων.


Η ΑΕΚ προκρίθηκε στον τελικό. Αντίπαλός της ήταν ο Ολυμπιακός. Τότε ξεκίνησε το νέο σήριαλ με αφορμή την έδρα της διεξαγωγής του τελικού.

Η ΕΠΟ επιλέγει τη Ριζούπολη, ένα γήπεδο ηλικίας 72 ετών με τον αγωνιστικό χώρο να βρίσκεται σε κακή κατάσταση, σε μία περιοχή που γειτνιάζει με τη Ν. Φιλαδέλφεια και με τους γύρω χώρους να αστυνομεύονται πολύ δύσκολα. Ο περιφερειάρχης Αττικής εκφράζει τις αμφιβολίες του, ξεκινάει οδύσσεια ανάμεσα σε Ριζούπολη και ΟΑΚΑ και τελικά καταλήγουν στη φιλική πόλη του Βόλου με ημερομηνία 12/09/202 παρότι αρχικά είχε οριστεί στις 26/07/2020!

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν ότι η ΕΠΟ αποφάσισε ο τελικός να διεξαχθεί με τα παλιά ρόστερ των ομάδων, παρότι διεξήχθη μέσα Σεπτεμβρίου, κάτι που προφανώς έκανε ζημιά στον Ολυμπιακό που είχε προχωρήσει σε πολλές μεταγραφές.

Όσα και αν έγιναν όμως με την έδρα και τα παλιά ρόστερ, δεν τους έδωσαν τη χαρά:


2020/21: Ο COVID ΜΑΣ ΓΛΙΤΩΝΕΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΚΤΡΟΠΑ ΤΩΝ ΟΡΚ

Τη σεζόν 2020/21, ο covid θερίζει και η πανδημία βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Αυτό προφυλάσσει σε μεγάλο βαθμό το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο τελικός γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και κάθε ομάδα λαμβάνει από... έντεκα προσκλήσεις. Επεισόδια πρακτικά δεν είναι δυνατόν να γίνουν, παρότι οπαδοί του ΠΑΟΚ επιχείρησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα και συγκεντρώθηκαν στην Ομόνοια, με την Αστυνομία να απαγορεύει τις συναθροίσεις για να αποφευχθούν τα χειρότερα...

2021/22: ΔΙΕΘΝΩΣ ΡΕΖΙΛΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ

Στον τελικό ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ, τα έκτροπα έκαναν τον γύρο του κόσμου και προκάλεσαν αποτροπιασμό σε όλους τους υγιείς φιλάθλους. Το πιο αστείο είναι ότι κάποιοι μιλούσαν για «τελικό-πρότυπο» επειδή θα απουσίαζαν «οι τοξικοί»!

Τελικά, συνέβησαν σοβαρά επεισόδια:

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο Αϊτόρ του Παναθηναϊκού δέχτηκε πέτρα στο κεφάλι:

Τα επεισόδια έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ:

2022/23: Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

2022/23 λοιπόν και πλέον δεν έχουμε απλά «εξυγίανση». Φέτος έχουμε «εξυγίανση της εξυγίανσης» με διοίκηση Μπαλτάκου. Πλέον ζούμε στην εποχή της μεζούρας, της μέθης, του Νταμπάνοβιτς, του Μάσα, των καταγγελιών για «μαύρες γραβάτες», κτλ. Σε ό,τι αφορά τον τελικό του κυπέλλου, τα λόγια έχουν πλέον στερέψει για τον διεθνή εξευτελισμό του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό το κολλάζ αρκεί για να περιγραφεί η κατάσταση που επικρατεί...

Μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις:

Μετά από 7 χρόνια «εξυγίανσης» λοιπόν, νοσταλγούμε το μακρινό πλέον 2015 και τον τελευταίο τελικό κυπέλλου που έγινε με κανονικότητα, με υγιή ΕΠΟ, με ισχυρό Ελληνικό ποδόσφαιρο, μπροστά σε κόσμο, χωρίς έκτροπα, χωρίς μαχαιρώματα, χωρίς διαιτητικά όργια, χωρίς να γίνεται η χώρα μας ρεζίλι των σκυλιών διεθνώς.

Ήταν 23 Μαΐου 2015...

Διαβάστε επίσης

Πρασινοφρουρέ-Η ιστορία ΣΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ! Ντοκουμέντα από το παρελθόν

Πρασινοφρουρέ-Η ιστορία ΣΕ ΞΕΦΤΙΛΙΣΕ! Ντοκουμέντα από το παρελθόν

Η Αθλητική διαπλοκή φέρνει σήμερα στο φως τις «προφητείες» του «Πρασινοφρουρού» πριν από 13 χρόνια, όταν ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα. Τι έλεγε και τι ακολούθησε; Διαβάστε την απολαυστική και διδακτική αναδρομή...

Ανάλυση του έπους: Οι 300 τίτλοι του Ολυμπιακού στα ομαδικά αθλήματα-ΠΑΟ:179, ΠΑΟΚ:69, ΑΕΚ:61 (πίνακες)

Ανάλυση του έπους: Οι 300 τίτλοι του Ολυμπιακού στα ομαδικά αθλήματα-ΠΑΟ:179, ΠΑΟΚ:69, ΑΕΚ:61 (πίνακες)

Ο Ολυμπιακός γιορτάζει το μυθικό στατιστικό των τριακοσίων πανελλαδικών και διεθνών τίτλων στα ομαδικά αθλήματα και η Αθλητική διαπλοκή σας παρουσιάζει αναλυτικά όλους τους ερυθρόλευκους τίτλους και την αλήθεια για τη φτώχεια τίτλων του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

20 ΧΡΟΝΙΑ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ: Η απόλυτη έρευνα και τα ντοκουμέντα της ιστορικής αλήθειας

20 ΧΡΟΝΙΑ ΡΙΖΟΥΠΟΛΗ: Η απόλυτη έρευνα και τα ντοκουμέντα της ιστορικής αλήθειας

20 χρόνια Ριζούπολη λοιπόν και η Αθλητική διαπλοκή φέρνει στο φως ντοκουμέντα που αποδεικνύουν πως στήθηκε μαεστρικά η μεγαλύτερη προπαγάνδα της ιστορίας του Ελληνικού ποδοσφαίρου! Πάρτε θέση και καλή απόλαυση!

Στην ομάδα της καρδιάς του Λαλάκη αξίζει η νηστεία-Ο Ολυμπιακός δεν είναι ΠΑΟΚ να τρώει τεσσάρες!

Στην ομάδα της καρδιάς του Λαλάκη αξίζει η νηστεία-Ο Ολυμπιακός δεν είναι ΠΑΟΚ να τρώει τεσσάρες!

Άρθρο-φωτιά της Αθλητικής διαπλοκής: Ο Ολυμπιακός που δεν είναι ΠΑΟΚ να τρώει τεσσάρες, η «αθόρυβη» Ριζούπολη, ο Λαλάκης που πρέπει μόνο να πονάει, τα Algofren του Νικολογιάννη, τα 13 χρόνια νηστείας που συνεχίζονται, η χειραψία Καραπαπά, οι κιτρινόμαυροι ψεκασμένοι, τα πανηγύρια της ΑΕΚ με ξένα... καρύδια και το κεκλεισμένων Καραϊσκάκη που δεν είναι Άγιος Θωμάς!