Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το φιάσκο του αιώνα και μία αποφράδα μέρα για τη Δημοκρατία

Το φιάσκο του αιώνα και μία αποφράδα μέρα για τη Δημοκρατία
Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023 - 13:33

Το φιάσκο του αιώνα με τις 424 προσαγωγές, μία βραδιά ομηρίας εκατοντάδων ανθρώπων και μία κυβέρνηση που κωφεύει στα μεγάλα ερωτήματα την ώρα που ένα νέο παιδί παλεύει σε μία εντατική. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει μία από τις πιο αποφράδες ημέρες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Δύο μέρες μετά το σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στο Ρέντη, η ατμόσφαιρα που υπάρχει στο αθλητικό γίγνεσθαι της χώρας, προκαλεί απογοήτευση και απαισιοδοξία.

Η καταδίκη του περιστατικού είναι αυτονόητη και δεν πρέπει να συμπληρώνεται από «αλλά» και «όμως». Αντίστοιχα αυτονόητη πρέπει να είναι και η ελπίδα να βγει ο τραυματίας σώος από την μάχη που δίνει.

Είναι διαφορετικό πράγμα η στήριξη στον άνθρωπο που χαροπαλεύει και διαφορετικό να ασκείται κριτική στη στάση της αστυνομίας. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Η Αθλητική διαπλοκή θα σας παρουσιάσει την υπόθεση όσο πιο ψύχραιμα και πολύπλευρα γίνεται.

ΤΟ ΦΙΑΣΚΟ ΜΕ ΤΙΣ 424 ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ

Το πρώτο στοιχείο που προκάλεσε αίσθηση από τον χειρισμό της υπόθεσης εκ μέρους των αρχών, ήταν ότι έγιναν 424 προσαγωγές! Πρόκειται για ένα ρεκόρ στα αστυνομικά χρονικά της Ελλάδας. Ούτε στην υπόθεση της 17 Νοέμβρη, ούτε στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ούτε στις υποθέσεις του Άλκη Καμπανού ή του Μιχάλη Κατσούρη έγιναν τόσο πολλές και μαζικές προσαγωγές.

Το δεύτερο στοιχείο που εντυπωσιάζει, είναι ότι δεν συνελήφθη κανείς και αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι μετά από δύο ημέρες, γιατί δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο!

Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στην ιστορία. Σε κάθε υπόθεση, όπου γίνονται μαζικές προσαγωγές, ένα μέρος αυτών μετατρέπεται σε συλλήψεις. Αυτή τη φορά αφέθηκαν ελεύθεροι όλοι, ελλείψει στοιχείων και αποτελεί πλέον ένα αδιανόητο φιάσκο ολκής των αρχών που «μπουζούριασαν» μαζικά εκατοντάδες άτομα, επειδή παρακολουθούσαν ένα αθλητικό γεγονός, ενώ οι πραγματικοί ένοχοι παραμένουν προς ώρας ελεύθεροι!

Από το πρωί, η ΕΛ.ΑΣ. προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα επικοινωνιακά και παρελαύνει στα κανάλια για να σώσει ό, τι σώζεται μετά το πρωτοφανές φιάσκο.

Γεννιούνται όμως κάποια εύλογα ερωτήματα:

- Ήταν απαραίτητο να γίνουν τόσο πολλές μαζικές προσαγωγές;

- Είναι επιχειρησιακά ορθό να προσάγονται ως ύποπτοι κάποιοι με βάση την ηλικία και το φύλο τους ή είναι ρατσιστικό;

- Ισχύουν οι καταγγελίες του δικηγόρου Θανάση Καμπαγιάννη ότι τηλεφωνούσαν μαζικά δικηγόροι στην Διεύθυνση αλλοδαπών για να πληροφορηθούν αν οι εντολείς τους έχουν προσαχθεί, αλλά οι αρμόδιοι δεν απαντούσαν, επικαλούμενοι φόρτο εργασίας;

- Ισχύουν οι καταγγελίες γονέων ότι αστυνομικοί βιαιοπράγησαν σε παιδιά και ότι προσαχθέντες στερήθηκαν δικηγόρου;

- Είναι δείγμα πολιτισμένης χώρας να υπάρχουν συγγενείς που δεν γνώριζαν για ώρες αν έχει προσαχθεί ο συγγενής τους που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ανήλικος;

- Παίζει ρόλο η ιδιότητα του θύματος στη «ζέση» των αρχών; Αν ο τραυματίας ήταν οπαδός οποιασδήποτε ομάδας, θα είχαν γίνει 424 προσαγωγές ή θα περιμέναμε πάλι 4 μήνες χωρίς να μάθουμε τον βασικό ύποπτο, όπως συνέβη στην υπόθεση Κατσούρη;

- Για εμάς όλες οι ζωές έχουν την ίδια αξία. Για κάποιους άλλους, έχει μεγαλύτερη αξία η ζωή του αστυνομικού από τη ζωή του οπαδού;

Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΙΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΩΝ

Εξ αρχής, ο Ολυμπιακός απέδωσε τις ευθύνες στην Ελληνική Αστυνομία, τόσο για την ομηρία των φιλάθλων, όσο και για το περιστατικό καθεαυτό που οδήγησε στον σοβαρό τραυματισμό του αστυνομικού.

Οι Ερυθρόλευκοι τόνισαν ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν 500 μέτρα μακριά από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη», την ώρα που ο αγώνας βρισκόταν σε εξέλιξη και ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά στο σκορ με 1-0 σετ.

Η κοινή λογική λέει ότι είχαμε να κάνουμε με τους λεγόμενους «μπαχαλάκηδες», δηλαδή κοινούς ταραξίες που δεν είχαν κανέναν λόγο μετά τα όσα συνέβησαν να μεταβούν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα του λιγκ καπ.

Είναι δυνατόν οι μπαχαλάκηδες που συμμετείχαν στα επεισόδια να έκαναν ό, τι έκαναν και μετά να μετέβησαν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν τον αγώνα;

Η Αστυνομία μπορούσε να τους συλλάβει και να διαλευκάνει επιτόπου το περιστατικό, αλλά ακολούθησε την κλασική λύση της «εκδίκησης» απέναντι στον φίλαθλο κόσμο του Ολυμπιακού και ξέσπασε «επί αδίκων και αδίκων» και όχι επί δικαίων.

Η ίδια η εξέλιξη των περιστατικών και η απελευθέρωση των 424 προσαχθέντων από τις αρχές, δικαιώνει πλήρως τη στάση και τα επιχειρήματα του Ολυμπιακού.

Η ΠΟΛΥΩΡΗ ΟΜΗΡΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

Αυτό που προκάλεσε σοκ, ήταν η απόφαση της Αστυνομίας να κρατήσει ομήρους εκατοντάδες ανθρώπους σε ένα κλειστό γήπεδο για σχεδόν μισή μέρα! Το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» άδειασε μετά τις 05:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στην ιστορία.

Μέσα στο γήπεδο βρισκόταν εκατοντάδες φίλαθλοι που πήγαν να παρακολουθήσουν μία αθλητική αναμέτρηση σε ένα ερασιτεχνικό άθλημα, μαζί με δημοσιογράφους, χορηγούς του ερασιτέχνη Ολυμπιακού, κτλ.

Όλοι αυτοί κρατήθηκαν παντελώς αναιτιολόγητα και χωρίς στοιχεία. Άλλωστε, δεν βρέθηκαν στοιχεία ούτε καν για τους προσαχθέντες, πόσο μάλλον για τους λοιπούς που ήταν όμηροι, στα πλαίσια μίας πρωτοφανούς κατάχρησης εξουσίας.

Αν συνυπολογίσει κανείς ότι υπήρξε αποπνικτική ατμόσφαιρα στο κλειστό, λόγω της χρήσης χημικών και δακρυγόνων από την Αστυνομία, αλλά και το ότι υπήρξε εστία φωτιάς που σβήστηκε με παρέμβαση της διοίκησης του Ολυμπιακού, αντιλαμβάνεται ο καθένας, ότι η ομηρία των ανθρώπων, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να οδηγήσει ακόμα και σε τραγωδία, μεγαλύτερη και από αυτή των Τεμπών.

Ποια είναι η λογική εξήγηση για αυτή την πολύωρη στέρηση της ελευθερίας εκατοντάδων ανθρώπων σε έναν κλειστό χώρο, εξ αιτίας ενός περιστατικού που συνέβη ΕΚΤΟΣ του γηπέδου και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση; Είναι αυτό νόμιμο και συνταγματικό ή είναι εκδικητικό;

Ας υποθέσουμε ότι συνέβαινε ένα σοβαρό αξιόποινο περιστατικό μέσα σε ένα τρένο. Θα ακολουθούσε η ΕΛ.ΑΣ. την ίδια τακτική να κρατήσει εγκλωβισμένους εκατοντάδες επιβάτες για μισή μέρα, στερώντας την προσωπική τους ελευθερία και ταλαιπωρώντας τους; Θα προσήγαγε μαζικά ένα μεγάλο μέρος από αυτούς για να αναγκαστεί εν τέλει να αναγκαστεί να τους αφήσει ελεύθερους και να εκτεθεί ανεπανόρθωτα;

Σκεφθείτε μάλιστα ότι, στην περίπτωση αυτή, το περιστατικό δεν συνέβη εντός του γηπέδου, αλλά σε απόσταση μισού χιλιομέτρου! Φανταστείτε λοιπόν ένα περιστατικό να συμβαίνει σε απόσταση από ένα τρένο ή ένα πλοίο, αλλά να εγκλωβίζει η Αστυνομία τους επιβάτες για μισή μέρα, εκδικητικά και χωρίς κανένα στοιχείο εναντίον τους!

Αν συνέβαινε κάτι σε ένα πανεπιστήμιο ή πλησίον ενός πανεπιστημίου από μπαχαλάκηδες, θα έμεναν όμηροι στα αμφιθέατρα οι φοιτητές για ώρες ολόκληρες;

Κάποιοι σκέφτηκαν, όπως φαίνεται «άλλο επιβάτες, άλλο φοιτητές και άλλο φίλαθλοι» και αντιμετώπισαν εντελώς ρατσιστικά εκατοντάδες ανθρώπους, επειδή έκαναν το έγκλημα να παρακολουθήσουν ένα αθλητικό γεγονός!

Ποια είναι η επιχειρησιακή λογική να κρατούνται άνθρωποι βάσει του φύλου τους ή της ηλικίας τους; Όταν γίνεται μία αστυνομική έρευνα, εξαιρείται οποιαδήποτε κατηγορία ανθρώπων; Το ερώτημα είναι αν όντως εξελισσόταν έρευνα λοιπόν ή αυτό που έγινε ήταν ότι υπήρχαν «αιχμάλωτοι πολέμου», όσοι ήταν άρρενες άνω των 15 ετών (!) και αφέθηκαν «τα γυναικόπαιδα»; Είναι ή δεν είναι ρατσιστική και μία τέτοια προσέγγιση; Υπήρξε ή όχι κατάχρηση εξουσίας;

Θεωρείται δεδομένο ότι, μετά τα όσα συνέβησαν, οι εκατοντάδες άνθρωποι που υπέστησαν αυτή τη δοκιμασία, αλλά και ο Ολυμπιακός οργανισμός, θα προσφύγουν συλλογικά σε κάθε αρμόδιο δικαστήριο και θα διεκδικήσουν την αποζημίωσή τους για τις ηθικές και υλικές βλάβες που υπέστησαν από συγκεκριμένες και πλήρως αποδεδειγμένες αδικοπραξίες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Η ΑΜΗΧΑΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΗ

Ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός εξέδωσε χθες ανακοίνωση, απευθύνοντας δύο ξεκάθαρα και καίρια ερωτήματα προς την ηγεσία της Αστυνομίας: Πρώτον αν σκοπεύουν να εφαρμόσουν και στο μέλλον τακτική ομηρίας σε χώρο συνάθροισης κόσμου και δεύτερον αν θα την εφαρμόσουν αντίστοιχα και σε κάποια περίπτωση τραυματισμού φιλάθλου.

Η ανακοίνωση των Ερυθρόλευκων ήταν τόσο στοχευμένη και εμπεριστατωμένη που θορύβησε τον υπουργό προστασίας του πολίτη, κ. Οικονόμου, αναγκάζοντάς τον να εκδώσει και εκείνος ανακοίνωση. Δεν είπε όμως κουβέντα για την ταμπακιέρα και δεν απάντησε σε κανένα ερώτημα. Επέλεξε να στοιχηθεί με την αντιολυμπιακή γραμμή της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για «αχρεία απόπειρα επίρριψης ευθυνών στην Αστυνομία».

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση κωφεύει στα καίρια ζητήματα που θέτει ο Ολυμπιακός. Θυμίζουμε ότι πριν από έναν μήνα, έγιναν επίσημες καταγγελίες από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Μιχάλη Κουντούρη για φοροδιαφυγή και αθέμιτο ανταγωνισμό στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Ο κ. Κουντούρης έδωσε στη δημοσιότητα σοβαρά στοιχεία, βάσει των οποίων μόνο ο ερασιτέχνης Ολυμπιακός καταβάλει φόρους για τα συμβόλαια των αθλητών του.

Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί ουσιαστικά ούτε με αυτά τα ζητήματα και απαξιώνει συστηματικά τον σύλλογο με τους περισσότερους φιλάθλους, με τα περισσότερα ευρωπαϊκά, με τους περισσότερους ευρωπαϊκούς τελικούς (19 στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη) και τον σύλλογο που είναι ο κορυφαίος μεταξύ όλων των πολυαθλητικών συλλόγων της Ευρώπης σε τίτλους.

Μην ξεχνάμε ότι όλα τα επιτεύγματα του Ολυμπιακού έχουν έρθει με αγώνα, με μάχες και κυρίως τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις (σε φορολογικό επίπεδο, κτλ) την ώρα που οι αντίπαλοί του έχουν καταγγελθεί δημόσια και επίσημα ότι φοροδιαφεύγουν σκαδαλωδώς!

Κλείνοντας, θα αναφέρουμε το εξής: Μην έχετε καμία αμφιβολία. Όσα συνέβησαν προχθές, καθιστούν την 7η Δεκεμβρίου ως αποφράδα ημέρα, όχι μόνο για τον αθλητισμό, αλλά για τη Δημοκρατία της χώρας γενικότερα. Ο χειρισμός της υπόθεσης από την Αστυνομία, η πρωτοφανής κατάχρηση εξουσίας και οι πρωτόγνωροι χειρισμοί των αρχών, τοποθετούν αυτή την ημερομηνία, δίπλα σε άλλες αποφράδες ημερομηνίες που δοκιμάστηκε σκληρά ή καταλύθηκε η Δημοκρατία στην Ελλάδα.

Δεν αναφέρθηκε ο Ολυμπιακός σε σκοτεινές και περίεργες εποχές της ιστορίας, όπως είπατε χθες κ. Οικονόμου. Η Ελλάδα ΖΕΙ ΣΤΟ ΠΑΡΟΝ της μία σκοτεινή και περίεργη εποχή της ιστορίας της.

Διαβάστε επίσης

«Μόνοι μας και όλοι σας»: Όλοι το ζήλεψαν, ο Ολυμπιακός το κατάφερε!

«Μόνοι μας και όλοι σας»: Όλοι το ζήλεψαν, ο Ολυμπιακός το κατάφερε!

Από το «Μόνοι μας και όλοι σας» μέχρι το «Γαύροι σας μισούμε όλοι», μία κωλοτούμπα δρόμος. Τον μοναχικό δρόμο πολλοί τον ζήλεψαν, ένας όμως τον κατάφερε. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει ένα σκληρό ψυχογράφημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου...

Καταλάβατε τώρα γιατί πιαστήκατε κορόιδα;

Καταλάβατε τώρα γιατί πιαστήκατε κορόιδα;

Οργή λαού στον Παναθηναϊκό μετά τη νέα τραγική εμφάνιση του Σλούκα κόντρα στην Εφές. Ο 34χρονος χαντακώνει διαρκώς το τριφύλλι και η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τις εμφανίσεις του και την οργή του κόσμου εναντίον του.