Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

...του ΠΑΟ η ιστορία!

...του ΠΑΟ η ιστορία!
Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2024 - 11:15

Με αφορμή τα γενέθλια του Παναθηναϊκού, η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει την «βίβλο» με τη σκοτεινή πλευρά του τριφυλλιού, σε ένα αφιέρωμα-«ποταμό»...

Α: Η ίδρυση
Β: Η ιστορία στο ποδόσφαιρο
Γ: Η ιστορία στο μπάσκετ
Δ: Η ιστορία στον ερασιτέχνη
Ε: Ο λαός που του αξίζει.

Α. Η ΙΔΡΥΣΗ

Πρώτο κεφάλαιο, η ίδρυση. Το ψεύτικο έτος ίδρυσης ενός συλλόγου με άλλο όνομα, άλλα χρώματα, άλλο σήμα και άλλο σκοπό.

Α.1. ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΥ 1908 ΚΑΙ Ο Π.Ο.Α.

Το 1908 ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (Π.Ο.Α.) με χρώματα το κόκκινο και το λευκό. Ιδρυτές του ήταν ορισμένοι ποδοσφαιριστές του Πανελλήνιου γυμναστικού συλλόγου, με επικεφαλής τον Γιώργο Καλαφάτη, οι οποίοι αποχώρησαν, επειδή ο πρώτος σύλλογος της Αθήνας, ο Πανελλήνιος, κατήργησε το ποδοσφαιρικό του τμήμα.

To 1910, ο Καλαφάτης και οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές του Π.Ο.Α., αποχώρησαν λόγω διαφωνιών με τον χρηματοδότη της ομάδας και ίδρυσαν μία νέα, διαφορετική ομάδα, με την ονομασία «Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος» (Π.Π.Ο.).

Μέχρι σήμερα πολλοί νομίζουν ότι ο Π.Ο.Α. του 1908 απλώς μετονομάστηκε σε Π.Π.Ο. το 1910 και συνέχισε την πορεία του ως Παναθηναϊκός. Πρόκειται για ψέμα.

Ο Π.Ο.Α. που ιδρύθηκε το 1908 και ο Π.Π.Ο. που ιδρύθηκε το 1910 ήταν δύο εντελώς διαφορετικά σωματεία. Μάλιστα, οι δύο ομάδες είχαν τεθεί αντιμέτωπες μεταξύ τους σε τουρνουά του ΣΕΓΑΣ!

Ο Π.Ο.Α. συγχωνεύθηκε με το σωματείο Π.Σ. Γουδί και δημιούργησαν ένα νέο σωματείο με την επωνυμία «Αθηναϊκός Σύλλογος Ποδοσφαιρίσεως» ή «Νέον Γουδί».

Συνεπώς, ο σύλλογος που ιδρύθηκε το 1908 (Π.Ο.Α.), δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον Παναθηναϊκό και δεν είναι πρόγονός του.Και όμως, σήμερα διαβάζουμε ότι είναι ο πρόγονος του Παναθηναϊκού, με το επιχείρημα ότι ιδρύθηκε από τον μετέπειτα ιδρυτή του Παναθηναϊκού!

Το «1908» στο σήμα του Παναθηναϊκού, αποτελεί ένα τεράστιο ιστορικό ψέμα, καθώς είναι το έτος ίδρυσης ενός άλλου συμπαθούς σωματείου που ακολούθησε άλλη πορεία.

Α.2. Ο Π.Π.Ο.

Αντίθετα, όπως προαναφέραμε, ο Καλαφάτης ίδρυσε το 1910 τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Όμιλο (Π.Π.Ο.), ο οποίος μετά από 14 χρόνια, οδήγησε στον Παναθηναϊκό κατόπιν μετονομασιών.

Και πάλι όμως, δεν υπήρχε η παραμικρή σχέση με αυτά που θέλει να πρεσβεύει ο σύλλογος σήμερα. Το όνομα ήταν διαφορετικό, τριφύλλι δεν υπήρχε στο σήμα, ο σκοπός του συλλόγου ήταν αμιγώς ποδοσφαιρικός και όχι πολυαθλητικός, ενώ η ονομασία του δεν περιλάμβανε την παραμικρή αναφορά στην Αθήνα.

Αντίθετα, ήταν μία εμφανής προσπάθεια να ανασυσταθεί το ποδοσφαιρικό τμήμα του Πανελληνίου, εξ ου και η ονομασία «Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος». Άλλωστε, ο Πανελλήνιος ήταν ο πρώτος σύλλογος της πρωτεύουσας της χώρας και είχε ιδρυθεί το 1891.

Α.3. Ο Π.Π.Α.Ο.

Από το 1920 μέχρι το 1922 η ονομασία του συλλόγου άλλαξε ξανά και έγινε «Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός και Αγωνιστικός Όμιλος». Επιλέχθηκε ως σήμα το Τριφύλλι και ο σύλλογος έγινε για πρώτη φορά πολυαθλητικός. Ο όρος «Παναθηναϊκός» όμως δεν υπήρχε ακόμα.

Ο Παναθηναϊκός υπάρχει με αυτή την ονομασία από το 1924 (την ίδια χρονιά που ο Ολυμπιακός υπέβαλε αίτηση αναγνώρισης στο Πρωτοδικείο Πειραιά).

Β. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Επόμενο κεφάλαιο του αφιερώματος, η σκοτεινή πλευρά του τριφυλλιού στον βασιλιά των σπορ...

Β.1. ΚΟΥΠΑ ΣΤΟ ΚΕΡΜΑ

1969 και ο Παναθηναϊκός κατακτά το κύπελλο Ελλάδας απέναντι στον Ολυμπιακό στο στρίψιμο της δεκάρας:

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δεν είδε ποτέ το στρίψιμο του νομίσματος, ο Δομάζος πήρε το κύπελλο πριν συνειδητοποιήσει κανείς τι συνέβη και μάλιστα το παραδέχτηκε δημόσια σε τηλεοπτική συνέντευξη:

Β.2. ΧΟΥΝΤΕΜΠΛΕΙ

Σοκαριστικό παρασκήνιο υπήρξε στην «πορεία» του Παναθηναϊκού προς τον τελικό του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης της σεζόν 1970/71 στο Γουέμπλεϊ, όπου ηττήθηκε από τον Άγιαξ. Οι σκιές αφορούσαν τον προημιτελικό με την Έβερτον, αλλά κυρίως τον επαναληπτικό ημιτελικό με τον Ερυθρό Αστέρα στη Λεωφόρο.

Ο Ασλανίδης που ήταν ο άνθρωπος της χούντας στον αθλητισμό (Γ.Γ.Α.), παραδέχτηκε κάποια χρόνια αργότερα ότι έγιναν «δωρεές σε ξένους συλλόγους για τη διευκόλυνση πορείας Ελληνικών ομάδων σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις» και «ιδιαίτερα η δωρεά σε σύλλογο γειτονικής χώρας ήταν σε γνώση του ίδιου του δικτάτορα Παπαδόπουλου»:

Ο ξένος Τύπος βοούσε:

Έγγραφο του γενικού επιτελείου στρατού έκανε ευθέως λόγο για εξαγορά της νίκης του Παναθηναϊκού επί του Ερυθρού Αστέρα:

Και η χήρα του δικτάτορα Παπαδόπουλου, ήταν ξεκάθαρη: «Το πληρώσατε και θα το πάρετε»!

Β.3. ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Στον ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Ηρακλή και Παναθηναϊκό τη σεζόν 1974/75, παράγοντες του Παναθηναϊκού κατηγορήθηκαν ότι προσπάθησαν να δωροδοκήσουν δύο ποδοσφαιριστές του Ηρακλή (Νικολούδη, Χαλιαμπάλια) για να έχουν μειωμένη απόδοση. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η προσέγγιση έγινε μέσω του συμπαίκτη τους στον Ηρακλή Γιώργου Ροκίδη, ο οποίος υπήρξε παλαιότερα παίκτης του Παναθηναϊκού.

Οι παράγοντες του Παναθηναϊκού, αντιμετώπισαν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις και το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι ο Παναθηναϊκός θα υποβιβαζόταν, αλλά τον έσωσε ο συνιδρυτής του Ολυμπιακού Γεώργιος Ανδριανόπουλος:

Β.4. ΥΠΟΘΕΣΗ ΡΟΤΣΑ-ΜΠΟΥΜΠΛΗ

Τη δεκαετία του 1980, ο Ελληνικός αθλητισμός συγκλονίστηκε με το σκάνδαλο παράνομης ελληνοποίησης του ποδοσφαιριστή του Παναθηναϊκού Χουάν Ραμόν Ρότσα με το όνομα «Μπουμπλής», με έγγραφα που αποδείχθηκε στο δικαστήριο ότι ήταν πλαστά:

Β.5. «ΠΟΡΕΙΑ» 1985: ΠΕΤΣΙΝΑ ΠΕΝΑΛΤΙ&ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑΣ ΔΩΡΟΔΟΚΙΑΣ

Τη σεζόν 1984/85, μία σειρά από πέτσινα πέναλτι, έστειλαν τον Παναθηναϊκό στα ημιτελικά του κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης.

Δείτε ενδεικτικά το ανύπαρκτο πέναλτι στον επαναληπτικό της φάσης των «16» με τους ψαράδες της Λίνφιλντ, τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός έχανε με 3-0, καθώς και το ανύπαρκτο πέναλτι στον πρώτο προημιτελικό με την Γκέτεμποργκ, χάρη στο οποίο ο ΠΑΟ νίκησε με σκορ 0-1.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στα ημιτελικά την Λίβερπουλ και αποκλείστηκε με δύο ήττες. Ο παλαίμαχος παίκτης και αρχηγός της Λίβερπουλ Μαρκ Λόρενσον, κατήγγειλε αργότερα ότι είχε γίνει απόπειρα δωροδοκίας για να έχει μειωμένη απόδοση κόντρα στον Παναθηναϊκό:

Οι «πορείες» του ΠΑΟ, όταν τον Ολυμπιακό τον έσφαζαν στο γόνατο οι πάσης φύσεως Παλοτάι...

Β.6. «...ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ»

Το σύνθημα των οπαδών του Ολυμπιακού, κάνει λόγο για «παράρτημα στην Κρήτη». Τη δεκαετία του 1980, ο γενικός αρχηγός του ΟΦΗ, Παντελής Μυριοκεφαλιτάκης, είχε αναφέρει σε ξεχωριστές χρονικά στιγμές ότι «ΠΑΟ και ΟΦΗ είναι αδερφά σωματεία», ότι «γουστάρουμε να καθόμαστε να χάνουμε από τον ΠΑΟ», καθώς και ότι είναι «τιμή μου και καμάρι μου να είμαι τσάτσος του Βαρδινογιάννη».

Το 1997, ο ΟΦΗ πήρε βαθμό από τον Παναθηναϊκό με το γκολ του Κουτσουπιά και πέτυχε μία ιστορική πρόκριση στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ, αφήνοντας εκτός Ευρώπης το τριφύλλι. Ο χρυσός σκόρερ του ΟΦΗ, Γιώργος Κουτσουπιάς κυνηγήθηκε από την ίδια του την ομάδα, αντί να επιβραβευθεί:

Επίσης, ο Ρόναλντ Γκόμεζ ανέφερε ότι όσο αγωνιζόταν στον ΟΦΗ, πληρωνόταν από τον Παναθηναϊκό:

Β.7. ΤΟ «ΔΟΥΡΕΙΟ» ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ο Ολυμπιακός στερήθηκε το όγδοο συνεχόμενο πρωτάθλημα το 2004, με τη σφαγή του Δούρου στη Λεωφόρο. Ο Τζιοβάνι αποβλήθηκε, ο Κυργιάκος όχι (παρά την αλητεία του), το πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού δεν δόθηκε ποτέ και ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε χάρη στο αριθμητικό πλεονέκτημα (για νίκη ούτε λόγος). Κάπως έτσι, το πρωτάθλημα κλάπηκε:

«Τα Νέα», 19/04/2004:

Το πρωτάθλημα εκείνο στιγματίστηκε επίσης από την επιλεκτική απαγόρευση μετακίνησης οπαδών μόνο για τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (οπαδοί του ΠΑΟ πήγαν στη Ριζούπουλη στον Α' γύρο), από τις καταγγελίες για κοριούς στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο, από το διπλό του... Βοκόλου στην Τούμπα, από το «πουλημένοι» των οπαδών του ΠΑΟΚ στους παίκτες τους μετά τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό και από το μυστηριώδες πριμ Αναστασιάδη-Βόκολου...

Β.8. ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΠΟΥΓΑΔΑΣ

Το πιο πρόσφατο πρωτάθλημα του Παναθηναϊκού, πριν από 14 ολόκληρα χρόνια, στιγματίστηκε από τις παραδοχές του ίδιου του προέδρου της ομάδας για την περίφημη μπουγάδα...

Β.9. ΠΑΟ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΣΕ ΣΩΖΕΙ Ο ΑΙΩΝΙΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟ!

Το τριφύλλι γλίτωσε τον υποβιβασμό και το 2018, καθώς η Super League τροποποίησε φωτογραφικά τις ποινές για τον κανονισμό της αδειοδότησης, μετατρέποντας την ποινή του υποβιβασμού σε αφαίρεση 6 βαθμών. Αν ο Ολυμπιακός δεν είχε ψηφίσει υπέρ της τροποποίησης της ποινής, ο Παναθηναϊκός θα είχε υποβιβαστεί στη Β' εθνική. Τη γλίτωσε και πάλι χάρη στον αιώνιο αντίπαλό του, όπως και στην υπόθεση των λουλουδιών.

Β.10. ΟΙ ΧΥΔΑΙΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΕΣ

- Να θυμηθούμε τους Δέδε-Ζλατάνο-Βουράκη;

- Να θυμηθούμε το «κάλυπτα κι εγώ τον Μητρόπουλο»;

- Να θυμηθούμε τον Σπανέα;

- Να θυμηθούμε τους Λάτσιο-Θαλάσση;

- Να θυμηθούμε τον γκολκίπερ Μπασινά;

- Να ξαναθυμηθούμε τον γκολκίπερ Μπασινά (sequel);

- Να θυμηθούμε τον Στεφανόπουλο;

- Να θυμηθούμε τον Μπίκα;

- Να θυμηθούμε τον Φλώτσιο;

- Να θυμηθούμε τον Βασσάρα;

- Να ξαναθυμηθούμε τον Βασσάρα;

- Να θυμηθούμε τον Τρικάλη;

- Να θυμηθούμε τον Δούρο;

- Να θυμηθούμε τον Δαλούκα;

- Να θυμηθούμε τον Κάκο;

- Να θυμηθούμε τα 4 πέτσινα πέναλτι που έχουν πάρει στο Καραϊσκάκη (2005/06: Καλόπουλος, 2007/08: Καλόπουλος, 2016/17: Σιδηρόπουλος, 2017/18: Ευαγγέλου);

- Να θυμηθούμε τον παλιό εθνικό μας βουτηχτή Γιώργο Καραγκούνη;

- Να θυμηθούμε το πέτσινο πέναλτι Άβιλα-Ιωαννίδη στη Λεωφόρο;

- Να θυμηθούμε τα δεκάδες «βαρίσια» και πέτσινα πέναλτι στην εποχή της «εξυγίανσης» και τον σύγχρονο εθνικό βουτηχτή Ιωαννίδη;

Β.11. ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΕΣ ΕΥΡΩ-ΞΕΦΤΙΛΕΣ ΜΕ ΔΙΑΣΥΡΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ RANKING

Οχτάρα από την Βοϊβοντίνα, εξάρα από την Ντιναμό Βουκουρεστίου, πεντάρα από την Βέρντερ Βρέμης, ρεζιλίκια από ομάδες τύπου Οντένσε, Κοπεγχάγης, Καμπάλα, Εστορίλ, 11 χρόνια χωρίς νίκη σε ευρωπαϊκό όμιλο και πολυετής παρουσία στον «βυθό» του ευρωπαϊκού ranking...

Β.12. ΥΠΟΘΕΣΗ ΧΟΥΑΝΚΑΡ: ΧΑΡΤΙΝΟΙ ΚΑΙ ΨΕΥΤΕΣ

Το σύγχρονο «πέστε κάτω», είχε πράσινο χρώμα και ο Παναθηναϊκός έφυγε τρέχοντας από το γήπεδο, αμέσως μόλις σκόραρε ο Ολυμπιακός. Το πρόσχημα που επικαλέστηκαν ήταν ότι έσκασε μία κροτίδα εκτός αγωνιστικού χώρου και το... ωστικό της κύμα επηρέασε την ακοή του Χουάνκαρ.

Ενδεικτικό του ψέματος, είναι το εξής: Στον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟ στην «Opap Arena» για την κανονική περίοδο του περυσινού πρωταθλήματος (στις 08/01/2023), είχε σκάσει κροτίδα μπροστά από τον Μπρινιόλι, ο οποίος ήταν βασικός παίκτης και μάλιστα ο τερματοφύλακας. Ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν ζαλισμένος μετά την κροτίδα και μόλις ενάμιση λεπτό αργότερα, δέχτηκε το γκολ που έκρινε την αναμέτρηση. Τότε δεν έφυγαν από το γήπεδο...

Μάλιστα, η ΠΑΕ είχε εκδώσει ανακοίνωση, λέγοντας ότι θα μπορούσε να πάρει τον αγώνα στα χαρτιά, αλλά δεν ακολουθεί τέτοιες πρακτικές!

Απέναντι στον Ολυμπιακό όμως, το κόμπλεξ υπερίσχυσε. Οι μνήμες του Ρέαμπτσουκ είναι άλλωστε νωπές. Έτσι έφυγαν τρέχοντας για να φάνε πίτσες και πήραν 3 χάρτινους βαθμούς για ένα... «μπαμ», ενώ αφαιρέθηκε ένας ακόμα βαθμός από τον Ολυμπιακό, με αποτέλεσμα το πρωτάθλημα να έχει αλλοιωθεί, με την εκκρεμότητα της εκδίκασης στο CAS.

Γ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Τρίτο κεφάλαιο του αφιερώματος, η σκοτεινή πλευρά του τριφυλλιού στο μπάσκετ:

Γ.1. Η ΣΥΓΓΝΩΜΗ ΤΗΣ FIBA ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ

Αναρωτιέστε πώς στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης ο Βουρτζούμης, ο Τζανής Σταυρακόπουλος, o Κόρφας και ο Μυριούνης το 1996, ενώ δεν στέφθηκαν οι Πάσπαλι-Τάρπλεϊ στον Ολυμπιακό του Ιωαννίδη το 1994 και οι Βεζένκοφ-Γουόκαπ στον Ολυμπιακό του Μπαρτζώκα το 2023; Μα φυσικά οι πρώτοι είχαν τη διαιτησία!

Το πρώτο ευρωπαϊκό του ΠΑΟ στο μπάσκετ στιγματίστηκε από τη σφαγή της Μπαρτσελόνα με την αντικανονική τάπα του Βράνκοβιτς, αλλά και από την επίσημη συγγνώμη της FIBA προς τους Καταλανούς...

Σήμερα, μπορεί να υποδύονται τους χαλαρούς για την επίσημη συγγνώμη, αλλά τότε «έκλαιγαν» στην «Αθλητική Ηχώ»:

Γ.2. ΤΟ 73-38 ΚΑΙ ΤΟ 110-68

Την ίδια σεζόν, λίγες εβδομάδες αργότερα, η δικαιοσύνη αποκαταστάθηκε και οι πρωταθλητές της συγγνώμης, διασύρθηκαν με 73-38 στο ΣΕΦ, δηλαδή με 35 πόντους διαφορά.

Ρεκόρ διαφοράς μεταξύ των αιωνίων, παραμένουν οι 42 πόντοι του Ολυμπιακού το 1977 (110-68 για το κύπελλο), αλλά το +35 του 1996 έγραψε ιστορία, γιατί ήρθε λίγες μέρες μετά το ευρωπαϊκό του 1996, αποδεικνύοντας για δεύτερη φορά, αυτό που απέδειξε το έγγραφο της FIBA...

Γ.3. ΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΒΟΛΩΝ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ 2007

Στιγματισμένο είναι και το ευρωπαϊκό του 2007 στο final four που διοργανώθηκε στο γήπεδό τους. Στον τελικό απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, ο Παναθηναϊκός κέρδισε 46 (!) βολές! Η δε ΤΣΣΚΑ μόλις 15. Όλα αυτά σε έναν αγώνα που κρίθηκε στο καλάθι...

Γ.4. Ο ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Παναθηναϊκός είναι η μοναδική ομάδα του πλανήτη που υπέστη τόσο τρομακτική ζημιά, μόλις άλλαξε η διοίκηση μίας ομοσπονδίας. Όταν η διοίκηση Βασιλακόπουλου έπεσε, ακολούθησε μία τριετία, στη διάρκεια της οποίας, το τριφύλλι έχει 0/6 τίτλους στο μπάσκετ και μετράει ένα τραγικό αρνητικό ρεκόρ ηττών 3-18 από τον Ολυμπιακό.

Γ.5. ΟΙ ΑΙΣΧΡΕΣ ΔΙΑΙΤΗΣΙΕΣ ΜΙΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗΣ 25ΕΤΙΑΣ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

Ακολουθούν κάποιες από τις χαρακτηριστικότερες εμετικές σφαγές της εποχής του «φάρου»:

2006/07: Το non call στο φάουλ του Διαμαντίδη στον Σκούνι Πεν που αλλοίωσε το πρωτάθλημα.

2008/09: Το φάουλ που δεν δόθηκε στον Παπαλουκά στην εκπνοή του πρώτου τελικού.

2009/10: Τα σιχαμερά όργια του τρίτου τελικού στο ΟΑΚΑ.

2010/11: Το αίσχος με τις 18-2 βολές στον δεύτερο τελικό.

2011/12: Η αλλοίωση του τελικού του κυπέλλου με το φάουλ στον Παπανικολάου, το πάτημα της γραμμής από τον Διαμαντίδη στον δεύτερο τελικό πρωταθλήματος και το ιστορικό ρεκόρ με 5 φάουλ σε 14 δευτερόλεπτα στον πέμπτο τελικό για να πάει το τριφύλλι στη γραμμή των βολών.

2012/13: Το αίσχος με τις 17-0 βολές στη 2η αγωνιστική της Α1, η αλλοίωση στον τελικό του κυπέλλου και η σφαγή στον δεύτερο τελικό πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ.

2016/17: Η σφαγή στον τέταρτο τελικό πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ.

2017/18: Η αλλοίωση αποτελέσματος στην κανονική περίοδο με το φάουλ του Σίνγκλετον στον Μακλίν, η αλλοίωση στον δεύτερο τελικό του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ και η προκλητική διαιτησία στον πέμπτο τελικό του ΟΑΚΑ.

2018/19: Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι με Αναστόπουλο-Μάνο-Παναγιώτου, οδηγώντας στο «Μέχρι Τέλους».

Γ.6. ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Ψίθυροι και σκιές υπήρχαν πολλές φορές για υποθέσεις ντόπινγκ συνδεόμενες με αθλητές του Παναθηναϊκού. Πιο χαρακτηριστική από όλες, ήταν η υπόθεση Γιαννούλη που καταδικάστηκε από την FIBA.

Ο Γιαννούλης κατηγόρησε δημόσια τον γιατρό του Παναθηναϊκού κ. Σταύρο Χάντζο για τα σκευάσματα που του χορηγούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Χάντζος είχε διοριστεί το 2011 πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (Ε.Κ.Α.Ε.). Όπως έγραφαν ΜΜΕ της εποχής, ο γιατρός του Παναθηναϊκού ανέλαβε ουσιαστικά να εποπτεύει το εργαστήριο ντόπινγκ, κάτι που γεννούσε εύλογες απαιτήσεις να τεθεί θέμα ασυμβιβάστου...

Γ.7. ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΙΗΜΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

Πέρυσι, η Euroleague επέβαλε στον Παναθηναϊκό το μεγαλύτερο πρόστιμο όλων των εποχών που επιβλήθηκε ποτέ σε ομάδα της Euroleague. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Mundo Deportivo, «ο Παναθηναϊκός αναφέρει λανθασμένα ή δεν παρέχει σωστές πληροφορίες για τα πραγματικά του στοιχεία».

Επίσης, τον Ιούνιο του 2020 ο Δ. Γιαννακόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, είχε ανακοινώσει ότι η οικογένειά του έβαλε πάνω από 435 εκατομμύρια ευρώ στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός από το 1987 μέχρι το 2020. Μιλάμε για σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ!

Όμως, σύμφωνα με τους ισολογισμούς της ΚΑΕ, η οικογένεια Γιαννακόπουλου είχε βάλει στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός την εποχή 2004-2015 συνολικά 7,2 εκατομμύρια ευρώ!

Πώς προκύπτει λοιπόν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ που επικαλέστηκε ο Δ. Γιαννακόπουλος;

Γ.8. ΠΑΟ ΘΑ ΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΣ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΑΣ ΠΕΝΗΝΤΑΡΑ

Δ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ

Βαδίζοντας προς το τέλος, ακολουθεί η σκοτεινή πλευρά του τριφυλλιού και στον ερασιτέχνη...

Δ.1. ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΣΤΟ ΒΟΛΕΙ

Το 2013 ο Παναθηναϊκός υποβιβάστηκε στο βόλεϊ, αλλά παρέμεινε στην κατηγορία με χάρτινη απόφαση της ΕΣΑΠ:

Δ.2. ΠΟΛΟ: 52-0 ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ...

Ο ΠΑΟ είναι ο διαχρονικός «σάκος του μποξ» του Ολυμπιακού στο εθνικό μας άθλημα το πόλο... Το σερί νικών των Ερυθρόλευκων απέναντι τους, βρίσκεται στο 52-0 και κρατάει από το 2001. Τουλάχιστον υποβιβάστηκαν κάποιες χρονιές και γλίτωσαν ακόμα περισσότερες συντριβές! Τα λόγια είναι περιττά...

Δ.3. Ο ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΑΥΤΟ-ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΜΕΣΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΘΩΜΑ

Το 2022, το τμήμα βόλεϊ του Παναθηναϊκού αυτο-υποβιβάστηκε στην Ευρώπη, επιλέγοντας το challenge cup αντί για το champions league, όπου έπρεπε να αγωνιστεί. Ο λόγος ήταν η συμμετοχή σε μία βατή ευρωπαϊκή διοργάνωση, μήπως και κερδίσουν το πρώτο τους ευρωπαϊκό...

Η ζωή τα έφερε έτσι που ο Ολυμπιακός τούς απέκλεισε στα ημιτελικά μέσα στο σπίτι τους και κατέκτησε εκείνος το ευρωπαϊκό τρόπαιο, χωρίς να έχει αυτο-υποβιβαστεί!

Δ.4. ΤΟ ΜΥΘΙΚΟ ΣΕΡΙ 50-0 ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Η απόλυτη υποταγή σε επίπεδο ερασιτέχνη, ήρθε στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη! Σερί νικών του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού σε όλα τα αθλήματα 50-0 και ένα πανό που πόνεσε πολύ...

Πιο εμφατική βραδιά του σερί αυτού, ήταν η συντριβή με 102-29 στο μπάσκετ γυναικών:

Δ.5. Η ΨΕΥΤΙΚΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΩΝ 1.700 ΤΙΤΛΩΝ

Μόνο ένας σύλλογος με ψεύτικο έτος ίδρυσης, θα ακολουθούσε μία τέτοια θεωρία. Το ξέρετε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης έχει 100 τίτλους στο ποδόσφαιρο, αλλά ο Παναθηναϊκός 217; Με την υποσημείωση ότι πρόκειται για τίτλους juniors, τοπικά τουρνουά 8Χ8, κτλ!

Την ίδια λογική ακολούθησαν σε όλα τα αθλήματα, μετρώντας τίτλους τσικό, αλλά και ανύπαρκτους τίτλους μη αναγνωρισμένους από ομοσπονδίες, τοπικά τουρνουά και τίτλους σε videogames, για να δημιουργήσουν το αφήγημα των 1.700 τίτλων, όταν είναι γνωστό ότι πρόκειται για τον δεύτερο σύλλογο σε τίτλους στη χώρα πίσω από τον Ολυμπιακό, τόσο στα ομαδικά αθλήματα (304-179), όσο και στα ατομικά αθλήματα.

Δ.6. ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ!

Ενδεικτικό του «πράσινου» dna, είναι ότι διανύουμε αισίως το 2024 και όμως το τριφύλλι δεν έχει σηκώσει ποτέ ευρωπαϊκό τίτλο στον ερασιτέχνη. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός μετράει ήδη 14...

Ε. Ο ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ

Τελευταίο κεφάλαιο, ο κόσμος... Η σκοτεινή πλευρά του τριφυλλιού και σε επίπεδο λαού... Δείτε ενδεικτικά κάποιες εικόνες:

Ε.1. ΥΒΡΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΤΗΣ ΘΥΡΑΣ 7, ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΒΙΑΣΜΟ ΑΘΛΗΤΡΙΑΣ, ΚΟΥ ΚΛΟΥΞ ΚΛΑΝ, ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΝΑΖΙ, ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ

Ε.2. ΞΥΛΟ ΣΕ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ, ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΙ ΚΑΤΑ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

24/03/2002: Ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού μαχαιρώνεται στο πρόσωπο και διαιτητής ξυλοφορτώνεται στη Λεωφόρο:

07/06/2006: Παίκτες του Ολυμπιακού και ο φροντιστής της ομάδας δέχονται αντικείμενα και σφαίρες από αεροβόλο όπλο κατά τη διάρκεια του τρίτου τελικού πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ.

Αυτοί οι άνθρωποι μιλούσαν για Ριζούπολη...

Ε.3. ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΨΙΜΟ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΡΕΣ ΓΙΑ ΑΛΑΦΟΥΖΟ

Ε.4. Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟ ΚΑΙ Ο ΝΕΚΡΟΣ ΤΗΣ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ

Χωρίς λόγια...

Ε.5. ΠΑΝΗΓΥΡΤΖΗΣ ΛΑΟΣ ΠΟΥ ΧΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ


Κλείνοντας, θα αναφέρουμε το εξής: Σας παρουσιάσαμε δεκάδες στιγμές από την ιστορία του Παναθηναϊκού που έχουν σημαδευτεί από σοβαρό παρασκήνιο και σημαντικές καταγγελίες. Παραθέσαμε στοιχεία και δημοσιεύματα και όπως μπορείτε να φανταστείτε, δεν υιοθετούμε τίποτα, αλλά επιθυμούμε να συνδράμουμε στην ιστορική έρευνα.

Προφανώς δεν γινόταν να συμπεριλάβουμε όλες τις «σκοτεινές» πλευρές της ιστορίας του Παναθηναϊκού σε ένα αφιέρωμα. Άλλωστε, φτάσαμε σχεδόν τις 3.000 λέξεις και δεκάδες φωτογραφίες, σε ένα αφιέρωμα που είναι ουσιαστικά μίνι βιβλίο, όπως και οι περισσότερες έρευνες της Αθλητικής διαπλοκής. Επιλέξαμε τις πιο ηχηρές και θεωρούμε ότι παραθέτουμε ένα σαφές αποτύπωμα της σκοτεινής πλευράς του τριφυλλιού...

Ελπίζουμε ωστόσο αυτό το αφιέρωμα να αποτελέσει ερέθισμα για ορισμένους ανθρώπους να ψάξουν σε βάθος την ιστορία για να μάθουν τι έχει συμβεί και ποια είναι η πραγματική αλήθεια στον Ελληνικό αθλητισμό...

Διαβάστε επίσης

Όπως πάντα, μαγκιές εκ του ασφαλούς!

Όπως πάντα, μαγκιές εκ του ασφαλούς!

Επανάληψη αγώνα, με το πλεονέκτημα έδρας εξασφαλισμένο... Λευκή ψήφος στον χάρτινο τίτλο, με την πλειοψηφία εξασφαλισμένη... Σεβασμός στη δικαστική απόφαση, όταν δεν μας αφαιρεί βαθμούς... Μαγκιές και ηθική εκ του ασφαλούς. Ποιοι ψαρώνουν όμως;

Τρία χρόνια από τη δικαίωση Μαρινάκη στη σκευωρία του αιώνα!

Τρία χρόνια από τη δικαίωση Μαρινάκη στη σκευωρία του αιώνα!

Η Αθλητική διαπλοκή δεν ξεχνάει: Με τη συμπλήρωση τριών ετών από την αθώωση Μαρινάκη, θυμίζει το απίστευτο χρονικό της μεγαλύτερης σκευωρίας όλων των εποχών. Πώς ο Ολυμπιακός νίκησε ένα ολόκληρο σύστημα, μόνος απέναντι σε όλους!