Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το επικό παγκόσμιο ρεκόρ του Ολυμπιακού στα εθνικά πρωταθλήματα

Το επικό παγκόσμιο ρεκόρ του Ολυμπιακού στα εθνικά πρωταθλήματα
Δευτέρα, 20 Μαΐου 2024 - 21:54

Μπορεί ο Ολυμπιακός να ζει τη μαγεία της Ευρώπης, αλλά η κυριαρχία του στα εθνικά πρωταθλήματα είναι παγκόσμιου βεληνεκούς! Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τα απίστευτα στατιστικά...

Το πρωτάθλημα της Super League 1 ολοκληρώθηκε στιγματισμένο από την υπόθεση Χουάνκαρ, το διαιτητικό όργιο Μαρέφκα-Μίχελ στον αγώνα Ολυμπιακού-ΑΕΚ στις 07/01, τα διαιτητικά αίσχη στους αγώνες Βόλος-Ολυμπιακός, Ατρόμητος-Ολυμπιακός και Κηφισιά-Ολυμπιακός και όχι μόνο.

Η βαθμολογία είναι εκτεταμένα αλλοιωμένη για δεύτερη συνεχή αγωνιστική περίοδο και ο Ολυμπιακός στερήθηκε άδικα το πρωτάθλημα, παρότι οι οργανωτές της αλλοίωσης έκλαψαν τελικά με μαύρο δάκρυ.

Παρόλα αυτά, η κυριαρχία του Ολυμπιακού στα εθνικά πρωταθλήματα, εξακολουθεί να συνιστά ένα διαχρονικό και πρωτοφανές παγκόσμιο φαινόμενο, που αποτελεί το μεγαλύτερο καμάρι της ναυαρχίδας του συλλόγου, δηλαδή του τμήματος του Ολυμπιακού στον βασιλιά των σπορ, το ποδόσφαιρο.

Ως γνωστόν, ο σύλλογος έχει κατακτήσει 47 φορές το πρωτάθλημα Ελλάδας και είναι πολυνίκης στη χώρα, έχοντας ράψει τέσσερα αστέρια στη φανέλα του, ένα για κάθε δεκάδα πρωταθλημάτων.

Η συγκεκριμένη επίδοση κατατάσσει τον Ολυμπιακό στην τέταρτη θέση της Ευρώπης στον αριθμό των κατακτήσεων εθνικών πρωταθλημάτων, στην έκτη θέση παγκοσμίως, αλλά και στην πρώτη θέση αναλογικά!

Μπορεί λοιπόν ο Ολυμπιακός να ζει τη μαγεία της Ευρώπης που άπαντες ζηλεύουν, ωστόσο αξίζει να αναλύσουμε τα σχετικά στατιστικά στοιχεία των εθνικών πρωταθλημάτων:

ΕΥΡΩΠΗ

- Λίνφιλντ (Β. Ιρλανδία) : 56 πρωταθλήματα

- Ρέιντζερς (Σκωτία) : 55 πρωταθλήματα

- Σέλτικ (Σκωτία) : 54 πρωταθλήματα

- Ολυμπιακός (Ελλάδα) : 47 πρωταθλήματα.

Αμέσως μετά τον Ολυμπιακό, ακολουθεί στην πανευρωπαϊκή κατάταξη η Μπενφίκα με 38 κατακτήσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

- Λίνφιλντ (Β.Ιρλανδία) : 56 πρωταθλήματα

- Ρέιντζερς (Σκωτία) : 55 πρωταθλήματα

- Σέλτικ (Σκωτία) : 54 πρωταθλήματα

- Πενιαρόλ (Ουρουγουάη) : 51 πρωταθλήματα

- Νασιονάλ (Ουρουγουάη) : 49 πρωταθλήματα

- Ολυμπιακός (Ελλάδα) : 47 πρωταθλήματα.

Αμέσως μετά τον Ολυμπιακό, ακολουθεί στην παγκόσμια κατάταξη η Ολίμπια από το πρωτάθλημα Παραγουάης, με 46 κατακτήσεις.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΒΑΣΕΙ ΑΝΑΛΟΓΙΑΣ

Ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα δεδομένα σε επίπεδο αναλογίας. Το πρωτάθλημα στην Σκωτία ξεκίνησε το 1890, στη Β. Ιρλανδία επίσης το 1890, στην Ουρουγουάη το 1900 και στην Ελλάδα πολύ αργότερα, δηλαδή τη σεζόν 1927/28. Συνεπώς, η επίδοση του Ολυμπιακού έχει πραγματοποιηθεί σε πολύ λιγότερες διοργανώσεις.

Άρα, αν συγκρίνουμε τις κορυφαίες ομάδες σε κατακτήσεις, τότε ο Ολυμπιακός είναι αναλογικά πρώτος παγκοσμίως, ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη!

- Ολυμπιακός (Ελλάδα) : 47 κατακτήσεις σε 88 διοργανώσεις (ποσοστό 53,40%)

- Λίνφιλντ (Β. Ιρλανδία) : 56 κατακτήσεις σε 124 διοργανώσεις (ποσοστό: 45,16%)

- Ρέιντζερς (Σκωτία) : 55 κατακτήσεις σε 127 διοργανώσεις (ποσοστό: 43,33%)

- Σέλτικ (Σκωτία) : 54 κατακτήσεις σε 127 διοργανώσεις (ποσοστό: 42,51%)

- Πενιαρόλ (Ουρουγουάη) : 51 κατακτήσεις σε 120 διοργανώσεις (ποσοστό: 42,5%)

- Νάσιοναλ (Ουρουγουάη) : 49 κατακτήσεις σε 120 διοργανώσεις (ποσοστό: 40,83%).

Η «πίτα» των πρωταθλημάτων στην Ελλάδα, είναι εκκωφαντική, όπως παρουσιάζεται και στην Wikipedia:

Το εγκυρότερο ποδοσφαιρικό μέσο παγκοσμίως, το «Goal.com», έχει παρουσιάσει τη λίστα των πρωταθλητών στα πρωταθλήματα Αγγλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, Γερμανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Τουρκίας και Ελλάδας. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε φυσικά στην απόλυτη κορυφή:

Και φυσικά στους πολυνίκες της Ευρώπης είναι τρίτος μετά τους πολυνίκες Β. Ιρλανδίας (Λίνφιλντ: 56) και Σκωτίας (Ρέιντζερς: 55).

Η ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Το εθνικό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο είναι πάντα η πιο σημαντική διοργάνωση με τη μεγαλύτερη αξία για όλους τους φιλάθλους. Αυτό τεκμηριώνεται πολλαπλά:

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Μίλαν. Στα Ιταλικά πρωταθλήματα υπολείπεται εντυπωσιακά της Γιουβέντους (36-19). Η Γιούβε λοιπόν έχει ράψει τρία αστέρια στη φανέλα για τα 36 πρωταθλήματα. Η Μίλαν θα μπορούσε λοιπόν να το παίξει... επτάστερη και να ράψει επτά αστέρια για τα 7 Champions League που έχει κατακτήσει, έναντι των δύο της Γιουβέντους. Παρόλα αυτά, έχει ράψει μόλις ένα αστέρι για τα 19 πρωταθλήματα!

Θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι «είμαστε ευρωπαίοι κόντρα στη σαπίλα της Ιταλίας» (πραγματικές καταδίκες και όχι θεωρίες συνωμοσίας), αλλά δεν το κάνει. Αντιθέτως στην Ελλάδα, κάποιοι κακομοίρηδες είχαν ράψει αστέρια για πορείες στα ημιτελικά ευρωπαϊκής διοργάνωσης, επειδή απέκλεισαν «καφενεία», όπως η Λέγκια Βαρσοβίας!

Το ίδιο συμβαίνει με τις περισσότερες ομάδες του εξωτερικού. Ο Άγιαξ έχει 3 αστέρια στη φανέλα για τα 36 πρωταθλήματα, «σνομπάροντας» τα τέσσερα κύπελλα πρωταθλητριών που έχει κατακτήσει. Η Μπενφίκα έχει 3 αστέρια για τα 38 πρωταθλήματα, «σνομπάροντας» επίσης τα δύο κύπελλα πρωταθλητριών που έχει κατακτήσει. Η δε Μπάγερν Μονάχου έχει κατακτήσει έξι φορές το Champions League, αλλά, αντί για «εξάστερη»,, έχει πέντε αστέρια στη φανέλα, όλα αφιερωμένα σε επιτεύγματα σχετιζόμενα με το πρωτάθλημα Γερμανίας με πιο πρόσφατο αστερί, αυτό που έραψε το 2021, αφιερωμένο στη συμπλήρωση 30 κατακτήσεων.

Ένα άλλο στοιχείο που αποδεικνύει ότι η αξία των εθνικών πρωταθλημάτων είναι μεγαλύτερη και μάλιστα κυριολεκτικά, έχει να κάνει με τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Πέρυσι η ΟΥΕΦΑ μοίρασε στις ομάδες του Champions League 2 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μόνο στην Αγγλία, οι ομάδες της Premier League μοιράστηκαν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ! Φανταστείτε να αθροίσουμε τα τηλεοπτικά όλων των εθνικών πρωταθλημάτων.

Στα εθνικά πρωταθλήματα λοιπόν, ο Ολυμπιακός είναι τέταρτος στην Ευρώπη και έκτος παγκοσμίως, ενώ αναλογικά είναι πρώτος στον πλανήτη!

Ωστόσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο σύλλογος είναι ο καλύτερος πρέσβης της χώρας, καθώς μετράει έναν ευρωπαϊκό τελικό, ενώ είναι πρώτος και στους πίνακες ranking της ΟΥΕΦΑ μεταξύ των ελληνικών ομάδων. Επίσης, έχει κατακτήσει ένα Youth League.

Δεν θα αναλύσουμε πόσο πιο εμφατική θα ήταν η κυριαρχία, αν δεν υπήρχαν «κιτρινοπράσινες» παράγκες στα «πέτρινα» χρόνια, καθώς και «δούρεια» πρωταθλήματα, «μπουγάδες», Πρέσπες και «εξυγιάνσεις». Αυτή είναι μία μεγαλύτερη κουβέντα. Ωστόσο, παρουσιάζουμε τα στατιστικά δεδομένα και υποκλινόμαστε στο ερυθρόλευκο μεγαλείο.

Ποιοι άλλοι οπαδοί μπορούν να ονειρευτούν κάτι τέτοιο;

Διαβάστε επίσης

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ!

Ο ΑΣΥΛΛΗΠΤΟΣ ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ!

Το πρώτο ευρωπαϊκό ελληνικού συλλόγου στον «βασιλιά» των σπορ, είναι «ερυθρόλευκο» και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, όσες δεκαετίες και όσοι αιώνες και αν περάσουν. Γράφτηκε ανεξίτηλα και δεν ξεγράφει. Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει την απόλυτη ανάλυση του έπους.