Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

2002: Η κόλαση και η τρομοκρατία της Λεωφόρου (ντοκουμέντα)

2002: Η κόλαση και η τρομοκρατία της Λεωφόρου (ντοκουμέντα)
Κυριακή, 24 Μαρτίου 2024 - 12:30

22 χρόνια μετά, η Αθλητική διαπλοκή απλώνει μία σειρά από ντοκουμέντα για τη ζούγκλα της Λεωφόρου και ρεζιλεύει τα ναυάγια της δημοσιογραφίας που έχουν το θράσος να μιλάνε για Ριζούπολη...

Όλοι έχουμε ακούσει για την κόλαση της Ριζούπολης το 2003. «Το ντέρμπι που δεν έπρεπε να αρχίσει ποτέ». Όχι δεν λένε για το Χίλσμπορο με τους 96 νεκρούς. Λένε για τη Ριζούπολη. Και ομολογούμε ότι κοντεύουμε να το πιστέψουμε κι εμείς. Άνθρωποι είμαστε...

Ένταση στη φυσούνα, φωτοβολίδες και 2-3 φωτογραφίες όπως αυτή, με χαρτάκια να πέφτουν και τους παίκτες να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο σκυφτοί:

Μην γελάτε, αυτές για κάποιους ήταν εικόνες... αποκάλυψης. Το μόνο που έλειπε, ήταν το θηρίο της αποκάλυψης με τα επτά κεφάλια και τα δέκα κέρατα!

Ωστόσο, μόλις δέκα μήνες πριν, όλη η Ελλάδα είχε ζήσει την πραγματική ζούγκλα! Το πραγματικό ντέρμπι που δεν έπρεπε να αρχίσει ποτέ. Κανείς δεν μιλάει, κανείς δεν θυμίζει. Η Αθλητική διαπλοκή είναι εδώ με το αρχείο της για να αναδείξει την αλήθεια, παραθέτοντας πλήθος ντοκουμέντων. 24/03/2002. Ακριβώς 22 χρόνια πριν στη Λεωφόρο: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1:

Ας θυμηθούμε τι συνέβη εκείνο το βράδυ του Μαρτίου στη Λεωφόρο:

1. ΜΑΧΑΙΡΩΘΗΚΕ Ο ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ερώτηση: Πόσοι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού τραυματίστηκαν στην «κόλαση» και την «τρομοκρατία» της τριάρας της Ριζούπολης τον Μάιο του 2003; Απάντηση: Κανείς απολύτως! Απολύτως, που λέει και ο Βενιζέλος.

Ωστόσο, δέκα μήνες νωρίτερα, στη βραδιά του αίσχους στη Λεωφόρο, ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού Άγγελος Γεωργίου μαχαιρώθηκε στο πρόσωπο με αιχμηρό αντικείμενο, υπέστη διαμπερές (!) τραύμα (τρύπα στο μάγουλο) και υποβλήθηκε σε επέμβαση!

Σας παραθέτουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» στις 26/03/2002:

Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού στο νοσοκομείο:

2. ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΡΕΜΠΕ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ερώτηση: Πόσοι παίκτες ή στελέχη του επιτελείου του Παναθηναϊκού τραυματίστηκαν στη Ριζούπολη; Απάντηση: Κανείς απολύτως!

Ωστόσο, το 2002 στη Λεωφόρο, θύμα των βανδάλων έπεσαν ο Κριστιάν Καρεμπέ, αλλά και ο εργοφυσιολόγος του Ολυμπιακού Χρήστος Μουρίκης.

3. ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Ερώτηση: Δέχτηκε επίθεση ο προπονητής του Παναθηναϊκού στη Ριζούπολη; Απάντηση: Καμία απολύτως!

Δέκα μήνες νωρίτερα, επίθεση από οπαδούς του Παναθηναϊκού δέχτηκε και ο προπονητής του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής. Οι τριτοκοσμικές εικόνες, είναι χαρακτηριστικές:

4. ΞΥΛΟΚΟΠΗΘΗΚΕ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΑΚΗΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ

Λίγο πριν τη λήξη της αναμέτρησης, ο διαιτητής Μάκης Ευθυμιάδης του συνδέσμου Δράμας καταλόγισε ένα πεντακάθαρο πέναλτι υπέρ του Ολυμπιακού, με το οποίο οι Ερυθρόλευκοι ισοφάρισαν. Μετά τη λήξη, ο διαιτητής ξυλοφορτώθηκε από οπαδούς του Παναθηναϊκού και οι εικόνες του με αίματα, έκαναν τον γύρο του κόσμου.

Οι ίδιοι που σήμερα υψώνουν το δάχτυλο για την υπόθεση Τζήλου, είχαν δώσει το αισχρό παράδειγμα:

Δράστες, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της εποχής, ήταν παράγοντες και οπαδοί του Παναθηναϊκού:

Ανάμεσά τους, διαβάσαμε για άνδρες της ασφάλειας του τότε προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, για τον φυσικοθεραπευτή του Παναθηναϊκού και για τον βοηθό προπονητή του Παναθηναϊκού:

Φανταστείτε να διαβάζαμε στη Ριζούπολη για επιθέσεις ανδρών της ασφαλείας του Κόκκαλη και μελών του τεχνικού επιτελείου του Ολυμπιακού...

Η αίτια της άνανδρης επίθεσης στη Λεωφόρο, ήταν το καθαρό πέναλτι που δόθηκε υπέρ του Ολυμπιακού στις καθυστερήσεις, παρότι 22 χρόνια μετά μας σερβίρουν το παραμύθι, ότι του επιτέθηκαν για τα... φαουλάκια που σφύριζε στη διάρκεια του αγώνα. Το ρεπορτάζ, ήταν χαρακτηριστικό:

Ωστόσο, το πέναλτι ήταν πεντακάθαρο, όπως παραδέχονται σήμερα και οι φίλοι του Παναθηναϊκού και όπως έγραφαν όλοι τότε:

«Φίλαθλος»

«Τα Νέα»

Συνεπώς, ο διαιτητής ξυλοφορτώθηκε και μάτωσε για το πέναλτι που υπέδειξε και ας ήταν πεντακάθαρο. Ο λόγος ήταν ο εκνευρισμός των οπαδών του Παναθηναϊκού, καθώς ουσιαστικά χάθηκε για το τριφύλλι στις καθυστερήσεις, η ελπίδα για ένα ακόμα πρωτάθλημα, μετά από πέντε σερί χαμένα.

Φανταστείτε δηλαδή να τους καταλόγιζε κάποιο πέναλτι τύπου Άβιλα-Ιωαννίδη που δόθηκε στις καθυστερήσεις του αγώνα της Λεωφόρου τη σεζόν 2022/23! Πιθανότατα, ο διαιτητής να μην ζούσε σήμερα...

5. Η ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Πόσες φορές έχετε ακούσει για την απουσία της αστυνομίας από τη Ριζούπολη; Για την «απροστάτευτη» αποστολή του Παναθηναϊκού; Για τον αστυνομικό που... τον προσέλαβε αργότερα ο Κόκκαλης και άλλες γελοιότητες; Άπειρες...

Ωστόσο, στη βραδιά του αίσχους στη Λεωφόρο, ήταν πανθομολογούμενη η προκλητική απουσία της αστυνομίας:

6. ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ

Οι εικόνες έκαναν τον γύρο του κόσμου, διασύροντας διεθνώς τη χώρα μας για τα όσα συνέβησαν στο κοτέτσι της Λεωφόρου Αλεξάνδρας:

7. ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Λένε σήμερα ότι ο Μποροβήλος δεν έπρεπε να ξεκινήσει τον αγώνα της Ριζούπολης το 2003 και γι' αυτό τον βάφτισαν... «Μποροθρύλο». Φυσικά αδιαφορούν στο ότι δεν προέβλεπε πουθενά κάτι τέτοιο ο κανονισμός!

Τι προέβλεπε όμως ο κανονισμός το 2002 στα αίσχη της Λεωφόρου;

ΑΡΘΡΟ 30 ΠΑΡ. 7 ΚΑΠ 2001-02

Το άρθρο 30 παρ. 7 ΚΑΠ θεωρούσε ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση δυσφήμισης του ποδοσφαίρου τον τραυματισμό διαιτητών, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Στις περιπτώσεις αυτές, πέρα από τις επιβαλλόμενες ποινές στους υπαίτιους από άλλες διατάξεις, επιβάλλεται στο σωματείο ποινή αποβολής από τις αγωνιστικές εκδηλώσεις (π.χ. πρωτάθλημα, κύπελλο, διεθνείς αγώνες) από 15 ημέρες έως δύο μήνες».

Όπως βλέπουμε, ο ΚΑΠ προέβλεπε ως υποχρεωτική την επιπρόσθετη ποινή του αποκλεισμού αφού δεν ανέφερε ότι «δύναται να επιβληθεί», αλλά ανέφερε «επιβάλλεται...».

Παρόλα αυτά, η υποτιθέμενη «σκληρή ερυθρόλευκη παράγκα» που δήθεν ήλεγχε τα πάντα στις ποδοσφαιρικές δομές της χώρας, δεν επέβαλε την υποχρεωτική ποινή στον Παναθηναϊκό, ο οποίος δεν θα είχε δικαίωμα να αγωνιστεί στους αγώνες με την Μπαρτσελόνα για το Champions League!

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ

Στη Λεωφόρο:

- Μαχαιρώθηκε στα αποδυτήρια παίκτης του Ολυμπιακού.

- Τραυματίστηκαν στη φυσούνα δύο παίκτες του Ολυμπιακού.

- Τραυματίστηκε μέλος του επιτελείου του Ολυμπιακού.

- Ξυλοκοπήθηκε ο διαιτητής της αναμέτρησης.

- Η Αστυνομία ήταν προκλητικά αδιάφορη.

- Η χώρα έγινε ρεζίλι διεθνώς.

- Ο Παναθηναϊκός δεν τιμωρήθηκε με αποκλεισμό όπως προέβλεπε ο ΚΑΠ!

Και όμως είκοσι δυο χρόνια μετά, δεν υπήρξε ποτέ Λεωφόρος για κάποιους. Τα πάντα έχουν ξεχαστεί και έχουν το θράσος να μιλάνε για Ριζούπολη...

- Τότε που ο Παναθηναϊκός πήγαινε για δυόμιση αποτελέσματα.

- Τότε που δεν τραυματίστηκε κανένας απολύτως παίκτης του Παναθηναϊκού.

- Τότε που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού προκαλούσαν ταραχές στη Ριζούπολη.

- Τότε που παίκτες, προπονητής, διοίκηση, κόσμος και Τύπος του Παναθηναϊκού, παραδέχτηκαν την ανωτερότητα του Ολυμπιακού ή την κατωτερότητα του Παναθηναϊκού στον αγώνα.

Όσο δυνατή και αν είναι η προπαγάνδα, η αλήθεια δεν μένει ποτέ κρυφή. Είκοσι ένα χρόνια μετά, τα ντοκουμέντα αποδεικνύουν ποια ήταν η πραγματική ζούγκλα και σε ποια περίπτωση η ζούγκλα ήταν μία εφεύρεση και ένας αστικός θρύλος που γεννήθηκε για να δικαιολογήσει μία ιστορική και ταπεινωτική συντριβή...

Διαβάστε επίσης

Εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη: 55/57 τελικοί πρωταθλημάτων-80% κατακτήσεις!

Εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη: 55/57 τελικοί πρωταθλημάτων-80% κατακτήσεις!

Ποσοστά που αφήνουν με ανοιχτό το στόμα στην εποχή Μαρινάκη-Κουντούρη στον Ερασιτέχνη! Σε 57 τελικούς playoffs σε πρωταθλήματα, ο Ολυμπιακός απουσίασε μόνο δύο φορές, ενώ οι κατακτήσεις αγγίζουν το 80%! Η Αθλητική διαπλοκή παρουσιάζει τα εντυπωσιακά στατιστικά και τη «φτώχεια» τελικών και τίτλων στον Ερασιτέχνη ΠΑΟ.

Βοά η Ευρώπη...

Βοά η Ευρώπη...

Η Μπαρτσελόνα προστίθεται στην «παρέα» των ομάδων που έχουν σφαγιαστεί φέτος απέναντι στον Παναθηναϊκό. Οι αντιδράσεις κορυφώνονται και η Ευρώπη βοά. Ως πότε θα συνεχιστεί το αίσχος;

Αυτή η ομάδα κουβαλούσε ΠΑΝΤΑ πολλά κιλά καρύδια!

Αυτή η ομάδα κουβαλούσε ΠΑΝΤΑ πολλά κιλά καρύδια!

Σαν σήμερα το 1998, λιθοβολισμοί μέσα στο γήπεδο κατά παικτών του Ολυμπιακού που όμως έμειναν, έπαιξαν και νίκησαν! Δείτε ντοκουμέντα και βίντεο-σοκ από την Αθλητική διαπλοκή και κάντε συγκρίσεις με τη Ριζούπολη και τον Χουάνκαρ!