Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ψάχνουν να ξεφύγουν από το σπιράλ των αποκαλύψεων

Ψάχνουν να ξεφύγουν από το σπιράλ των αποκαλύψεων
Τετάρτη, 1 Αυγούστου 2018 - 09:22

Τρόπο να ξεφύγει από το σπιράλ των αποκαλύψεων για τα όσα έγιναν το μοιραίο βράδυ της 23ης Ιουλίου ψάχνει καθημερινά πλέον η κυβέρνηση με πρώτο μέλημα την προστασία του ίδιου του πρωθυπουργού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έδωσε νέα συνέντευξη Τύπου («συμπτωματικά» λίγη ώρα μετά τη συνέντευξη του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη), στη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Συνολικά -κατά την κυβέρνηση- θα κατεδαφιστούν 3.185 αυθαίρετα σε δασικές περιοχές και αιγιαλό, ακόμα και σε περιοχές όπου στο παρελθόν υπήρξαν αντιδράσεις και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Ετοιμάζεται και νέα συνέντευξη Τύπου για τα αυθαίρετα.

Εντελώς «συμπτωματικά», ένα µόλις χρόνο πριν από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, ο Γιώργος Σταθάκης έβαζε την υπογραφή του στην έγκριση της πολεοδοµικής µελέτης στη Ραφήνα: Αυτής, δηλαδή, που σήµερα λένε οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συµβούλιο, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι έγινε αυθαίρετα και ότι φταίνε όλες οι προηγούµενες κυβερνήσεις, εκτός από τη δική τους.

Παράλληλα η κυβέρνηση στοχοποιεί και τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, ενώ πόλεμος ξέσπασε μεταξύ του δημάρχου Ραφήνας Βαγγέλη Μπουρνού και στην Περιφέρεια Αττικής. Ο κ. Μπουρνούς κατήγγειλε ότι δεν του δόθηκε εντολή εκκένωσης, όπως αναφέρεται στα πρακτικά του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας. Ο ίδιος έκανε λόγο για πλαστό έγγραφο.

Το ρολόι δεν λέει ψέματα

Έχει πλέον γίνει σαφές στην κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση γνώριζε τον αριθμό των νεκρών πολλές ώρες πριν την κρίσιμη σύσκεψη, όπου ο πρωθυπουργός (στις 23:40) ρωτούσε τον αρμόδιο υπουργό Νίκο Τόσκα αν υπάρχουν εγκλωβισμένοι στο Μάτι για να πάρει αόριστες και εκτός πραγματικότητας απαντήσεις.

Στις 19:08 το Λιμεναρχείο Ραφήνας είχε έγγραφο για τις ροές διασωθέντων και νεκρών. Στις 19:40 ο γγ του Σωματείου Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ είχαν εντοπίσει τον πρώτο νεκρό. Στις 20:43 τα ΟΥΚ εντοπίζουν νεκρούς. Στις 21:40 το ΕΚΑΒ παρέλαβε νεκρό. Στις 23:20 το ΚΕΕΛΠΝΟ δέχεται αίτημα για μεγάλο αριθμό σάκων περισυλλογής νεκρών. Και στις 2:30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλά για «τουλάχιστον 20 νεκρούς».

Τα κυβερνητικά στελέχη πάντως, συνεχίζουν τις εμφανίσεις στη δημόσια τηλεόραση (κυρίως), όπου παρουσιάζουν πρωτότυπες και εξοργιστικές δικαιολογίες. Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι στη σύσκεψη γνώριζαν για δύο νεκρούς, αλλά δεν είχαν την επίσημη σφραγίδα του ιατροδικαστή. Ο δε Χρήστος Σπίρτζης και ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ομολόγησαν ότι γνώριζαν για νεκρούς, αλλά δεν είχαν επιβεβαιωμένη την πληροφορία ή είχαν κλείσει οι κάμερες...

Κάθε ρεκόρ προκλητικότητας έσπασε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, καλώντας τους πάντες να μην τα βάζουν με τον πρωθυπουργό, διότι είναι μόλις 44 ετών και έχει φορτωθεί τις αμαρτίες των προηγούμενων. Εισέπραξε ασφαλώς την οργή και τη χλεύη της κοινής γνώμης.

Διαβάστε: Είναι 44 ετών ο Τσίπρας - Να του πάρουμε μια πάστα και να παραιτηθεί.

Παραιτήσεις ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πάντως, ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνέντευξη Τύπου υπήρξε απόλυτος και ξεκάθαρος, κάνοντας αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και στις ευθύνες που της αναλογούν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε τις παραιτήσεις όλων των υπεύθυνων υπουργών, των εκπροσώπων των υπηρεσιών που συμμετείχαν στον συντονισμό της επιχείρησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στις πολιτικές ευθύνες που, ωστόσο δεν συνοδεύτηκαν με παραιτήσεις, ζήτησε την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα, της Περιφερειάρχου Αττικής κ. Δούρου, αλλά και των επικεφαλής των αρμοδίων υπηρεσιών που ανέλαβαν τον συντονισμό και την διάσωση, του αρχηγού της Πυροσβεστικής, κ. Τερζούδη και του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να δηλώνει ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν κάτσει η σκόνη.

Το δράμα των συγγενών

Συνεχίζεται όμως και ο «γολγοθάς» των συγγενών των αγνοουμένων και νεκρών, που κάθε μέρα βλέπουν τις λίστες να αλλάζουν. Σύμφωνα με την ενημέρωση της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, ο αριθμός των νεκρών που έχουν ταυτοποιηθεί και αναγνωρισθεί, ανέρχεται στους 76. Σε αυτούς προστίθεται ο αριθμός τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατέληξαν νοσηλευόμενοι σε νοσοκομεία της Αττικής, συνολικά 80.

Ακόμα δεν υπάρχει ενημέρωση για τη σορό που ανασύρθηκε ανοιχτά της Γλυφάδας, και η οποία έφερε εγκαύματα.

Οι αγνοούμενοι βάσει των επισήμων δηλώσεων από τα οικεία πρόσωπα, ανέρχονται σε οκτώ άτομα.

Μάχη για τη ζωή τους δίνουν οι 11 εγκαυματίες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, πρόκειται για 6 ασθενείς στον Ευαγγελισμό, 2 ασθενείς στο ΚΑΤ, 2 ασθενείς στο Θριάσιο και μία ασθενή στο «Γ.Γεννηματάς». Ο κατάλογος με τους εγκαυματίες στα νοσοκομεία περιλαμβάνει 43 ενήλικες και ένα παιδί που νοσηλεύεται στο «Αγία Σοφία».

Άλλοι 32 άνθρωποι που φέρουν σοβαρές βλάβες και τραύματα στους πνεύμονες και στο δέρμα λόγω της πυρκαγιάς της περασμένης Δευτέρας νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Σισμανόγλειο, Ευαγγελισμός, Αττικόν, Θριάσιο, Γεννηματάς, ΚΑΤ με τρία τελευταία νοσοκομεία να βρίσκονται στην αιχμή και λόγω των Μονάδων Εγκαυμάτων που διαθέτουν.

Πηγή: parapolitika.gr

Διαβάστε επίσης