Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυξάνονται οι εστίες κρουσμάτων. Μήνυμα αφύπνισης θέλει να στείλει η Kυβέρνηση

Αυξάνονται οι εστίες κρουσμάτων. Μήνυμα αφύπνισης θέλει να στείλει η Kυβέρνηση
Κυριακή, 2 Αυγούστου 2020 - 23:16

Αυξημένος παραμένει ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, με τα 75 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή – μετά το σοκ των 110 κρουσμάτων του Σαββάτου – να μην αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού στην κυβέρνηση.

Η έξαρση των κρουσμάτων βρίσκει σε συναγερμό την κυβέρνηση, η οποία θέλει να περάσει το μήνυμα της αφύπνισης των πολιτών, καθώς και ότι η χαλάρωση είναι επικίνδυνη.

Πράγματι, έπειτα από τους δύσκολους μήνες του lockdown, οι πολίτες – και δη οι πιο νέοι εξ αυτών – έχουν την ανάγκη να ξεδώσουν εν μέσω του καλοκαιριού. Όπως είχε αναφέρει και ο ΠΟΥ, και όπως δείχνουν και τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ με την πτώση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων στα 45 έτη, ο ιός πλέον κυκλοφορεί και μεταδίδεται κυρίως από τους νεότερους σε ηλικία, οι οποίοι μπορεί όντας ασυμπτωματικοί να βγουν έξω και να συναθροιστούν διασπείροντας έτσι περαιτέρω την πανδημία.

Από την άλλη, ερωτήματα τίθενται και για τη διαχείριση από την κυβέρνηση των τελευταίων μηνών, από τη στιγμή δηλαδή που άρχισε η άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο Μάιος ήταν σίγουρα ένας δοκιμαστικός μήνας, κατά τον οποίο με διστακτικά βήματα η κοινωνία επέστρεφε στην κανονικότητα.

Μπορεί το άνοιγμα του τουρισμού να μην ήταν τόσο επικίνδυνο όσο αρχικά νόμιζαν οι πολίτες, ωστόσο ήταν η αφορμή για να εισέλθουν ξένα κρούσματα στη χώρα μας και στη συνέχεια να υπάρξει εγχώρια διασπορά. Αυτό το γεγονός, σε συνδυασμό με τους ελλιπείς ελέγχους και την αδυναμία να υπάρξουν αποστάσεις σε χώρους όπως τα ΜΜΜ, σαφώς δεν επιδεικνύουν χαλαρότητα ή άρνηση συμμόρφωσης εκ μέρους των πολιτών.

Εξάλλου, έκπληξη και κριτική προκάλεσε και το γεγονός ότι μία μέρα μετά την ανακοίνωση των 110 κρουσμάτων, ανακοινώθηκε επίσης και η αύξηση των επιτρεπόμενων επιβατών στα πλοία. Η κυβέρνηση κέρδισε τα εύσημα για τη διαχείριση του πρώτου κύματος της πανδημίας και επιθυμεί να συνεχίσει το «success story» της Ελλάδας απέναντι στον κορονοϊό, οπότε δεν αποκλείεται να τεθούν και τα παραπάνω ζητήματα στις τηλεδιασκέψεις.

Κωδικός «αφύπνιση» από το Μαξίμου
Πάντως, η κατάσταση αξιολογείται σοβαρή όχι όμως δραματική, όπως κρίνει η κυβέρνηση. «Δεν μπορεί να υπάρχει κανενός είδους εφησυχασμός» έλεγαν κυβερνητικές πηγές.

Οι ειδικοί εστιάζουν σε γάμους, μπαρ και εργοστάσια όπου είναι δυνητικά γεγονότα υπερμετάδοσης του ιού. Οι έλεγχοι αναπροσαρμόζονται διαρκώς τόσο γεωγραφικά όσο και ποιοτικά με στόχο την τήρηση των μέτρων.

Στόχος της κυβέρνησης, μετά την έξαρση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες είναι να αφυπνιστεί η κοινή γνώμη στην ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα προστασίας και να αποφεύγονται οι συνωστισμοί, οι οποίοι θεωρούνται ο βασικός παράγοντας εξάπλωσης του κορονοϊού.

Για τον λόγο αυτό, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, αλλά και στους ελέγχους και την επιβολή κυρώσεων, προκειμένου να αποτραπεί η χαλάρωση των πολιτών.

Δείτε ΕΔΩ περισσότερα.

Διαβάστε επίσης

Δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας οι νέοι - Προβληματισμός για τον τρόπο χρήσης της μάσκας (video)

Δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας οι νέοι - Προβληματισμός για τον τρόπο χρήσης της μάσκας (video)

Η κυρία Βαρβάρα Ανεμοδουρά, μέλος Δ.Σ. Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά και ο Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά, Κώστας Κούβαρης, μίλησαν στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», για το στάδιο εξάπλωσης του ιού στη χώρα, αλλά και την σωστή τήρηση των μέτρων προφύλαξης.

Επιστρέφει ο Τσιόδρας: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με Χαρδαλιά στις 6μμ

Επιστρέφει ο Τσιόδρας: Έκτακτη συνέντευξη Τύπου με Χαρδαλιά στις 6μμ

Η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες με αποκορύφωμα τα 110 κρούσματα σε μία ημέρα, έφεραν νέο «πονοκέφαλο» στην κυβέρνηση και στην ομάδα που παρακολουθεί καθημερινά την εξέλιξη της πανδημίας.