Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αντιμέτωπη με τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια η Ευρώπη

Αντιμέτωπη με τσουνάμι αυξήσεων στην ενέργεια η Ευρώπη
Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 - 23:33

Φωτιά έχει πάρει ολόκληρη η Ευρώπη με την τιμή της χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος να σπάει τα κοντέρ. Μέσα σε έναν χρόνο οι τιμές χονδρικής στην Ελλάδα έχουν ανέβει 124%, με τη σημερινή τιμή να είναι η υψηλότερη που έχει σημιωθεί από πέρυσι τον Νοέμβριο.

Με τα νέα δεδομένα, ίσως τα 150 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την αναχαίτιση των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών τελικά να μην επαρκούν, γεγονός που επεσήμαναν χθες και οι πάροχοι κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Ενέργειας οι οποιοι κράτησαν κλειστά τα χαρτιά τους για τις επόμενες κινήσεις τους.

Οι περαιτέρω αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, καθώς έχει αυξηθεί διεθνώς κατά 128% μέσα σε έναν χρόνο, δημιουργεί ανησυχία στην κυβέρνηση η οποία θέλει να ανακοινώσει γρήγορα τον τρόπο διάθεσης του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο φετός θα είναι αυξημένο και θα κυμανθεί στα 100.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΜEGA, το ύψος του επιδόματος ναι μεν θα παραμείνει το ίδιο, αλλά όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές θα αφορά περισσότερους και θα αρχίσει να δίνεται από τον Δεκέμβριο.

Λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για επιδότηση του ρεύματος, η αγορά του διεθνώς ανέβηκε σε επίπεδα ρεκόρ.

Όλο αυτό προκαλεί αναταραχή στις Ευρωπαϊκές οικονομίες, την στιγμή που η Ευρώπη ανοίγει τη συζήτηση για το πώς θα διαχειριστεί τα οικονομικά της την επόμενη ημέρα.

Την ίδια στιγμή, η Ούρσουλα Φον Ντε Λάιεν έκανε την ετήσια ομιλία της και παραδέχτηκε έμμεσα λάθη της Ευρώπης σε βάρος χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

«Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι αυτό που θα προκύψει από την διαπραγμάτευση, είναι ότι θα μας ακολουθήσει την επομένη δεκαετία», λέει ο Γιάννης Πρετεντέρης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Πηγή: Mega

TAGS

Διαβάστε επίσης