Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ετσι έγινε η αλλοίωση

Ετσι έγινε η αλλοίωση
Δευτέρα, 1 Μαΐου 2023 - 19:58
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Η σφαγιαστική διαιτησία του Ιταλού Νταβίντε Μάσα, στο ματς Όλυμπιακός-ΑΕΚ 1-3 της 5ης αγωνιστικής των πλέι οφ της Super League, ήρθε να επιβεβαιώσει τον κανόνα της «εξυγίανσης» που ισοδυναμεί με μπόχα και δυσωδία αλλά και με την απόλυτη καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Οι διαιτησίες του Δανού Κέλετ και του Πορτογάλου Πινέιρο στους δυο αγώνες με τον Παναθηναϊκό, στη Λεωφόρο και στο Καραϊσκάκη, αντίστοιχα, έστρωσαν το χαλί για την αλλοίωση της βαθμολογίας και του πρωταθλήματος. Προσπάθησαν να κάνουν το ίδιο και με έναν άλλο Ιταλό, τον Μαριάνι, στον αγώνα της 26ης αγωνιστικής της Super League ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 χωρίς να τα καταφέρουν. Σχεδόν σε όλα τα ντέρμπι (και όχι μόνο) η διαιτησία ήταν κατά του Ολυμπιακού και υπέρ των άλλων (ΑΕΚ, Παναθηναϊκού).

Αναλυτικά όλο το έργο με το… στήσιμο:

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-1 (11η αγωνιστική): Ντράπηκε και η ντροπή. Ο Δανός Κέλετ στο 90+7’ είδε πέναλτι σε μια φυσιολογική επαφή του Αβιλα με τον Ιωαννίδη και ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ 0-0 (13η αγωνιστική): Στο 59’ ο Σουηδός Νάιμπεργκ ακύρωσε γκολ του Χάμες για οφσάιντ στον Μασούρα. Ο ρέφερι δεν απέβαλε τον Αμπραμπατ με δεύτερη κίτρινη στο 60’. Ο Ολυμπιακός είχε κάνει ένα πολύ καλό δεύτερο ημίχρονο.

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0 (24η αγωνιστική): Δεν υπήρχε λόγος να ακυρωθεί το γκολ του Βρουσάι (ο VAR Φάμπιο Μέλο κάλεσε τον συμπατριώτη του Πορτογάλο, τον Πινέιρο, στην οθόνη και ανακάλυψαν οφσάιντ του Ελ Αραμπί αν και η μπάλα πέρασε δυο μέτρα από πάνω του). Η φάση έγινε μπροστά στον βοηθό που δεν έδειξε οφσάιντ, όμως αυτό δεν πτόησε τους «χειρούργους» διαιτητές!

ΑΕΚ-Ολυμπιακός 1-3 (26η αγωνιστική): Μόνο λάθη κατά του Ολυμπιακού και από τον Ιταλό Μαριάνι. Δεν απέβαλε τον Μουκουντί στο 6’ για αποστέρηση προφανούς ευκαιρίας στον Κανός, στο 63’ έπρεπε να βγάλει δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Αμραμπατ που απώθησε και έριξε τον Ρέαμπτσιουκ στο έδαφος, όμως δεν το έκανε και στο 66’ ο Αλμέιδα έκανε αλλαγή τον παίκτη του. Αντίθετα ο Μαριάνι απέβαλε τον Μπιέλ στο 70’.

Μέχρι που φτάσαμε στο «χειρουργείο» του Ιταλού Νταβίντε Μάσα. Οι προηγούμενοι δεν ήταν ρέφερι της ελίτ κατηγορίας, όπως ο διαιτητής του πρόσφατου αγώνα με την ΑΕΚ για τον πρώτο γύρο των πλέι οφ. Ο Μάσα επιβεβαίωσε ότι με την «εξυγίανση» των Μπαλτάκου, Μπένετ εκεί που νομίζουμε ότι τα έχουμε δει όλα, τελικά διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε τίποτα. Τα λάθη που έκανε, δεν δικαιολογούνται για το επίπεδό του.

Η …κλοπή με τον Αρη και οι Ελληνες

Πριν το δεύτερο γκολ του Αρη υπήρξε επιθετικό φάουλ του Καμάτσο στον Μπα, το οποίο δεν καταλόγισε ο Ούγγρος Μπόγκναρ (Αρης-Ολυμπιακός 2-1). Απαράδεκτο δίδυμο οι Ισραηλινοί Ρέινσρεϊμπερ (διαιτητής) και Αντλερ (VAR) που αδίκησαν τον Ολυμπιακό (1-0) στο εντός ματς με τον Αρη. Επρεπε να αποβληθούν Οντουμπάγιο στο 37’ και στο Φαμπιάνο στο 84’.

Όλα φάνηκαν από την αρχή της σεζόν. Με τη διαιτησία των Καραντώνη, Ευαγγέλου, ρέφερι και VAR, στο ματς Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός 0-0. Δεν έδωσαν δυο πέναλτι σε χέρι του Τζουκάνοβιτς στο 82’ και σε ανατροπή του Βαλμπουενά από τον Καστάνιος στο 87’.

Μια ακόμη πρόκληση από τον Φωτιά (Πέλλας) στο ματς Ολυμπιακός-Βόλος 1-1, ο οποίος σφύριξε με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Στο παιχνίδι ΟΦΗ-Ολυμπιακός 1-2, ο Διαμαντόπουλος με VAR τον Κουτσιαύτη έπρεπε να αποβάλλουν τον Μαρινάκη για σκληρό φάουλ στον Βαλμπουενά και στο Παναιτωλικός-Ολυμπιακός 0-2 ο Γκάμαρης (Αθηνών) δεν έδωσε πέναλτι υπέρ του Ρέαμπτσιουκ, μέχρι και οι βοηθοί έκαναν λάθη στο 0-0.

Μεζούρες και …μεθυσμένοι

Στο… βιβλίο των διαιτητικών οργίων συμπεριλαμβάνονται και ξεχωριστά κεφάλαια για μεζούρες και μεθυσμένους. Η ΑΕΚ ανακάλυψε δήθεν πρόβλημα στα δοκάρια του γηπέδου του Περιστερίου, με τον Μανούχο (Αργολίδας), να δίνει την… παράσταση της μεζούρας και δεν έπαιξε στην προκαθορισμένη ημερομηνία (5/2) το παιχνίδι της με τον Ατρόμητο. Πήγε ξεκούραστη στον προημιτελικό αγώνα Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, μπορεί να έχασε την υπόθεση στην αθλητική δικαιοσύνη, όμως αντιμετώπισε τον Ατρόμητο σε ημερομηνία που είχε χάσει τις ελπίδες εισόδου στα πλέι οφ, με αποτέλεσμα να τον νικήσει.

Σα να μην έφτανε αυτό είχαμε και την… παράσταση με τον Ρατσκόφσκι και τους υπόλοιπους Πολωνούς διαιτητές. Με τη δικαιολογία ότι τάχα ήταν μεθυσμένοι, οι ίδιοι το διαψεύδουν και η ΠΟ Πολωνίας όρισε αμέσως τον ρέφερι σε παιχνίδια του εκεί πρωταθλήματος, τον αντικατέστησαν με τον Διαμαντόπουλο (Αρκαδίας) ο οποίος έκανε λάθη υπέρ της ΑΕΚ στον αγώνα της 4ης αγωνιστικής των πλέι οφ με τον Αρη (3-1).

Διαβάστε επίσης

Στον κόσμο του ο Τσέφεριν

Στον κόσμο του ο Τσέφεριν

Εικονική πραγματικότητα η επιστολή του προέδρου της UEFA στον Μπαλτάκο, καθώς αν κινδυνεύουν οι ξένοι διαιτητές, κινδυνεύουν και οι Ελληνες. Κατά σύμπτωση ευνοεί το σχέδιο τους να σφυρίζουν ρέφερι της Σούπερ Λίγκας στα ντέρμπι.

Γελάνε και οι... στρουθοκάμηλοι!

Γελάνε και οι... στρουθοκάμηλοι!

Οι Μπένετ, Μάνταλος για μια ακόμη φορά ξεπέρασαν κάθε όριο, με τον ορισμό των Φωτιά, Διαμαντόπουλου, ενώ υπάρχει συμφωνία για ελίτ ξένους διαιτητές.