Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

ΚΑΙ ΜΕ 14 ΟΜΑΔΕΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟ ΠΗΡΕ!

ΚΑΙ ΜΕ 14 ΟΜΑΔΕΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΤΟ ΠΗΡΕ!
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 - 15:33

Αρκετοί αναγνώστες με ρωτούν τι ακριβώς θα συμβεί με το πρωτάθλημα, μετά τη γνωστή απόφαση της Superleague για αναδιάρθρωση και τη μείωση του αριθμού των ομάδων, καθώς και για το αν συμφέρουν ή όχι τον Ολυμπιακό τα μπαράζ ακόμα και για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις, πάντα όσον αφορά τη δική μου οπτική επί του θέματος.

Καταρχήν θα πρέπει να εξεταστεί όχι το αν ισχύει η απόφαση που πάρθηκε από την πλειοψηφία των ΠΑΕ, αλλά εάν θα ΙΣΧΥΣΕΙ σε βάθος χρόνου, αφού αφορά την επόμενη και μεθεπόμενη περίοδο. Τι σημαίνει αυτό; Κάτι που επισημάνθηκε και από το αφεντικό της Ξάνθης, τον πολύπειρο Πανόπουλο: «Λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα υλοποιηθούν».

Τι πάει να πει αυτό; Νομίζω ότι αν και υπάρχουν αποφάσεις ΤΩΡΑ, δεν είναι βέβαιο αν θα ισχύουν ΚΑΙ ΜΕΤΑ, δηλαδή στο μέλλον, μέχρι και την ημέρα της ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥΣ και εννοώ την ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ του 2018.

Εχω δει, στα χρόνια της ενασχόλησής μου με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, ανάλογες αποφάσεις της Superleague (ή πιο πριν της ΕΠΑΕ) παρμένες μάλιστα ομόφωνα και όχι κατά πλειοψηφία, να ΑΝΑΤΡΕΠΟΝΤΑΙ πάλι με… ομόφωνες αποφάσεις του ίδιου συμβουλίου, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λίγο πριν την εφαρμογή τους. Ολα εξαρτώνται και στην πορεία θα εξαρτηθούν από τα περιστασιακά συμφέροντα. Για μένα, λοιπόν, τίποτα δεν έχει τελειώσει, τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί, μέχρι να το… ΔΩ να εφαρμόζεται.

Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΕΜΟΝΗ

Πάμε παρακάτω. Παραταύτα, που έλεγε και ο Αλαμάνος, για τη ροή της κουβέντας θα εκλάβω την απόφαση ως γεγονός τετελεσμένο και μη επιδεχόμενο μετατροπής. Και πάμε τώρα στη… «Νέα Εποχή» που ανακάλυψαν κάποιες εφημερίδες, ή την Νέα αρχή για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο ή όλα τα υπόλοιπα που διαβάσαμε πρωτοσέλιδα, για τον νέο τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος. Στην ουσία, λοιπόν, το πρωτάθλημα με δεκατέσσερις ομάδες δεν είναι κάτι… νέο! Εχει ξαναγίνει. Και την περίοδο 2001-2002, το πρωτάθλημα είχε διεξαχθεί με ΔΕΚΑΤΕΣΣΕΡΙΣ ομάδες. Και το είχε πάρει, ΠΑΛΙ, ο Ολυμπιακός! Και τι σύμπτωση; Με προπονητή τον Τάκη Λεμονή!

Μια χρονιά, αυτή που προανέφερα, έγινε με δεκατέσσερις ομάδες και είκοσι έξι αγωνιστικές. Την επομένη το ξαναγύρισαν στον αριθμό δέκα έξι, που αργότερα έγινε πάλι δέκα οκτώ, μετά πάλι δέκα έξι και πάει λέγοντας.

Και για την αναλυτικότερη ενημέρωσή σας, ιδού ο αριθμός συμμετοχής των ομάδων στα πρωταθλήματα, από το 1959-60 που έγινε η Εθνική κατηγορία και μετά:

Από την περίοδο, λοιπόν, 1959-60, μέχρι την 1967-68 οι ομάδες ήταν 16. Από την περίοδο 1968-69 μέχρι την 1974-75, οι ομάδες ήταν 18. Την περίοδο 1975-76, ξανάγιναν 16 και από το 1976-77 έως το 1979, που θεσπίστηκε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έγιναν πάλι 18.

Από την περίοδο 1979-80 έως την 1982-83, οι ομάδες εξακολούθησαν να είναι 18, ενώ από την 1983-84 έως τη 2012-13 ήταν πάλι 16, εξαιρουμένης της περιόδου των 14 ομάδων που προαναφέραμε. Από το 2013 έως το 2015, είχαν ξαναγίνει… 18 και τέλος, από το 2015-16 έως και σήμερα, έχουν ξαναγίνει 16.

Αμέτρητες οι αλλαγές, αμέτρητες και οι καταστάσεις που οδηγούσαν σ’ αυτές. Πάντα στη μέση υπήρχε το συμφέρον. Οχι βεβαίως το συμφέρον του… ποδοσφαίρου που λέγανε. Το… άλλο «συμφέρον» βασικά, το λεγόμενο και νιτερέσο.

«ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ…»

Τώρα, λοιπόν, ομιλούν για νέα εποχή που θα ανατείλει. Και τι εννοούν; Τη διαμόρφωση συνθηκών, ώστε να μη μονοπωλεί τους τίτλους ο Ολυμπιακός, ε, άσε ρε παιδί μου, να το πάρει και κανένας άλλος, να σπάσει η… μονοτονία.

Τώρα, βέβαια, η κατάλληλη λέξη-απάντηση στις συγκεκριμένες προσδοκίες είναι η λέξη ΟΥΤΟΠΙΑ. Οσοι σκέπτονται έτσι, τόσο κουτοπόνηρα, είναι μακριά νυχτωμένοι και… όνειρα γλυκά, που λένε. Για να μην παίρνει ο Ολυμπιακός το πρωτάθλημα, δεν χρειάζεται να αλλάζει ο αριθμός των ομάδων που συμμετέχουν σ’ αυτό, αλλά να αλλάξουν ΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΕΣ, οι δήθεν «ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ» του κώλου, τα ΛΑΜΟΓΙΑ και οι ΝΤΑΛΑΒΕΡΙΤΖΗΔΕΣ που προσπαθούν να επιβιώσουν πουλώντας στους ηλίθιους της εξέδρας φούμαρα και φύκια για μεταξωτές κορδέλες.

Οταν βρουν κάποιον σοβαρό και άξιο επενδυτή, όπως ο Ολυμπιακός είχε την τύχη να τον βρει στο πρόσωπο του Βαγγέλη Μαρινάκη, τότε ΙΣΩΣ να κερδίσουν και αυτοί κάποιο τίτλο. Με αυτούς που έχουν, όμως, πάνω στα κεφάλια τους, ούτε όνειρα δεν επιτρέπεται να κάνουν.

ΔΑΓΚΩΝΕΙ ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΜΕ ΛΥΣΣΑ

Πάμε παρακάτω. Με το σύστημα των πλέι οφ, ο πρώτος της βαθμολογίας θα συνεχίσει να έχει το βαθμολογικό πλεονέκτημα που είχε και στα πλέι οφ, εφόσον βεβαίως δεν νοούνται πλέι οφ χωρίς την ταυτόχρονη μεταφορά της βαθμολογίας του κανονικού πρωταθλήματος. Κάθε προσπάθεια διεξαγωγής πλέι οφ με βαθμολογία «εξαρχής» και όχι την ΚΑΝΟΝΙΚΗ, είναι καταδικασμένη να αποτύχει, διότι έτσι θα ακυρωνόταν και η σημασία της πρωτιάς στην κανονική περίοδο, άρα θα δημιουργούνταν τεράστιο πρόβλημα αναξιοπιστίας, κάτι που δεν επιθυμούν οι χορηγοί-χρηματοδότες τύπου Νova, οι οποίοι άλλωστε ΕΠΕΒΑΛΑΝ για χάρη της αξιοπιστίας της αλλαγές.

Εχοντας, λοιπόν, ο Ολυμπιακός αποκτήσει τη βαθμολογική διαφορά που συνήθως αποκτά στα πρωταθλήματα, θα αντιμετωπίσει τους άλλους συμμετέχοντες με τον αέρα του πρωτοπόρου στη βαθμολογία και όχι σαν ένας εκ των «εξαρχής συμμετεχόντων», διότι το πρωτάθλημα είναι ενιαίο και δεν… ξαναρχίζει στα πλέι οφ. Και βεβαίως, θα είναι και πάλι ο βέβαιος νικητής, που θα ξανασηκώσει την κούπα.

Κατά τα… λοιπά, νομίζω ότι ο κάθε Ολυμπιακός ξέρει τι πρόκειται να αντιμετωπίσει, πριν ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα. Πάντα, πριν αρχίσει ένα νέο πρωτάθλημα και ιδίως τα τελευταία χρόνια, ακούμε και διαβάζουμε την ίδια περίπου επωδό: Οτι φέτος τα πράγματα άλλαξαν, ότι δεν θα είναι όπως πέρυσι, ότι από του χρόνου θα δείτε, που θα αλλάξει το ένα και θα μεταβληθεί το άλλο και όλοι οι παρεμφερείς ισχυρισμοί και λεονταρισμοί που έχουμε μάθει πλέον να ακούμε κάθε χρόνο την ίδια εποχή. Γνωστοί είναι άλλωστε οι… πρωταθλητές του Ιουλίου, οι πρωταθλητές του… Αυγούστου και πάει λέγοντας. Οταν όμως αρχίσει το κανονικό πρωτάθλημα, ο κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του, δαγκώνει τη γλώσσα του με λύσσα και… αν φτάνει μέχρις εκεί, δαγκώνει… και τον κώλο του.

Οταν ήταν… «κακουργηματικά κατηγορούμενος»!

Οφείλω να συγχαρώ τον παλιό μου «φίλο», τον Βασίλη Γκαγκάτση, που αν και… «κακουργηματικά κατηγορούμενος», όπως τον ανέβαζαν και τον κατέβαζαν τα ΑΡΔοΜέσα, κατάφερε να συμπλεύσει με τις ομάδες της «υγείας» και μάλιστα να γίνει και γενικός διευθυντής στη Superleague.

Πολύ καλά έπραξε και κανείς δεν μπορεί να έχει ενστάσεις σε θέματα που αφορούν την επιβίωση κανενός. Ομως, δεν ξέρω αν εγώ είμαι παράξενος, αλλά δεν μπορώ να μη σχολιάσω την καταπληκτική μετάλλαξη του Γκαγκάτση όσον αφορά τις δημοσιογραφικές του «φιλίες» και «συμμαχίες».

Ολα καλά, ρε Βασίλη, και μπράβο σου. Ομως, το να γίνεσαι κώλος και βρακί με αυτούς που ΕΠΙ ΧΡΟΝΙΑ ολόκληρα σε έβριζαν και σε κατασυκοφαντούσαν, είναι κάτι που δεν μπορώ να δικαιολογήσω, ούτε καν να δεχτώ. Τόσο πια μεταλλάχτηκες, Βασίλη;

Για μία θεσούλα;

Αέρα μπανά αποδείχτηκαν οι εξαγγελίες για τη «Νέα Αθήνα» και την «Αγια-Σοφιά»!

Σύμφωνα με δημοσιεύματα οικονομικών σελίδων και ιστοτόπων, οι τράπεζες βάζουν φρένο στη χρηματοδότηση των γηπέδων. Αυτό σημαίνει ότι έχουν αποφασίσει να μη χρηματοδοτήσουν ούτε την «Αγια-Σοφιά», εάν και εφόσον θα έπαιρνε άδεια ανοικοδόμησης, ούτε βεβαίως και το… project - χίμαιρα, της «Νέας Αθήνας» που εξήγγειλε ο Τσίπρας, σαν περιτύλιγμα του γηπέδου που θέλει η κυβέρνησή του να χαρίσει στον Παναθηναϊκό.

Για μένα, βεβαίως το θέμα των εξαγγελιών για νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, ήταν εξαρχής… απεγνωσμένα ανύπαρκτο! Δεν έδινα δηλαδή ούτε ένα στο εκατομμύριο να γίνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από τις εξαγγελίες. Η άποψή μου αυτή ενισχύθηκε από τη στιγμή που ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι… θα αναλάβει το θέμα ο ίδιος προσωπικά !

Νομίζω ότι με αυτή τη δήλωση πείσθηκαν όλοι όσοι διατηρούσαν ακόμη αμφιβολίες, ότι δεν πρόκειται τελικά να γίνει τίποτα, ότι όλα ήταν «αέρα μπανά».

Βεβαίως, το να την πατήσουν και να τον πιστέψουν ο Μπαλτάκος Jr. και ο Μιχαλαριάς, που είναι μαθητούδια, κάτι πάει κι έρχεται. Να την πατήσει όμως και ο Δημητράκης, που είναι πια παλιοσειρά, προξενεί κατάπληξη.

Από χθες, που βγήκε αυτή η πολύ σοβαρή (insider.gr) είδηση, τα λογοδοσμένα ΜΜΕ πλασάρουν ένα νέο αφήγημα. Οτι εντάξει, οι ελληνικές Τράπεζες μπορεί να μη χρηματοδοτήσουν, αλλά υπάρχουν και οι… ξένες! Και βέβαια υπάρχουν και οι ξένες, μόνο που οι ξένες απλά, δεν… είναι σαν τις ελληνικές. Δεν δίνουν δανεικά, αν δεν είναι πλήρως εξασφαλισμένες για την αποπληρωμή τους, ότι κάτι θα βγάλουν στο τέλος, γιατί καμία τράπεζα δεν δίνει, χωρίς να είναι σίγουρη ότι θα βγάλει κέρδος.

Το πράγμα είναι πολύ απλό. Το παραμύθι δεν έπιασε και οι ελληνικές Τράπεζες δεν πιάστηκαν κορόιδα. Λέτε να πιαστούν οι ξένες;

Ή μήπως τελικά τη νύφη θα πληρώσει το κράτος, το ελληνικό ΔΗΜΟΣΙΟ, μέσω κάποιας περιφέρειας τύπου… Ρένας Αρένας; Και αυτό είναι το μόνο που πρέπει να μας απασχολεί.

Βροντερό «όχι» στην κοροϊδία και από τους «πράσινους» οπαδούς!

Τέλος πάντων, υπάρχει ένα site στο διαδίκτυο, που λειτουργεί από οπαδούς του Παναθηναϊκού και απευθύνεται σε φίλους και οπαδούς του Παναθηναϊκού, το greenmood.gr που ποιοτικά θεωρείται κορυφαίο από όλα τα παρεμφερή, το οποίο όχι μόνο δεν έφαγε το παραμύθι, αλλά πρόλαβε να κάνει και σχετικό δημοψήφισμα μεταξύ των αναγνωστών της.

Το ερώτημα που τέθηκε, ήταν «Πιστεύετε πως μπορεί να υλοποιηθεί η σκέψη για Παναθηναϊκή Πολιτεία στο Γουδί;».

Και οι απαντήσεις που δόθηκαν:

Ναι = 14%

Ναι, αλλά θα πάρει πολύ χρόνο = 12%

Οχι, θα συναντήσει εμπόδια = 8%

Οχι… μας δουλεύουν = 64%!

Συμπέρασμα; Υπάρχουν και σκεπτόμενοι οπαδοί του Πόα που δεν τρώνε σανό και διαφέρουν από τη γνωστή πλέμπα. Και απ’ ό,τι φαίνεται, είναι και η πλειοψηφία.

ΥΓ.: Στο ίδιο καταπράσινο site διάβασα και μία πολύ ενδιαφέρουσα καταγγελία, που αφορά τον πρόεδρο του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού κ. Μιχαλαριά: «Από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της Προεδρίας του ΑΟ από τον Μιχαλαριά, εμείς ως Greenmood είχαμε καταγγείλει πως πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου ο Πρόεδρός της ήταν έμμισθος (αφού ήταν άνεργος και κάπως έπρεπε να μετακινείται στα ΜΜΕ που έδινε μια συνέντευξη την βδομάδα)... Τώρα που γράφτηκε σε μεγάλο site (αλήθεια πριν έρθει η κόντρα με τον Μπαλτάκο, γιατί δεν είχε γραφτεί, κύριε Γιαννακόπουλε;), ίσως κάποιοι το πιστέψουν»!

(Το κείμενο δημοσιεύθηκε στον «ΓΑΥΡΟ» στις 31/03/2017)

Διαβάστε επίσης