Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ανατομία του ντέρμπι χωρίς παρωπίδες!

Ανατομία του ντέρμπι χωρίς παρωπίδες!
Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2022 - 14:54

ΣΕ ΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΥΝΑΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΕΙ

*** Μερικές σκέψεις και απόψεις μου για το σημερινό ντέρμπι, πού θαρρώ ότι βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα και μπορώ να δημοσιοποιήσω χωρίς να προκαλέσω αντιδράσεις. Και το πρώτο πού θα σημειώσω, σαν «εισαγωγή» στο θέμα, είναι ότι ο Παναθηναϊκός σήμερα έχει ΚΑΛΗ ομάδα. Ισως και ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ, αν λάβουμε υπ' όψιν την αγωνιστική δυναμική των άλλων ανταγωνιστών μας.

*** Το δεύτερο είναι ότι αυτόν τον πολύ καλό Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός ΜΠΟΡΕΙ να τον κερδίσει μέσα στη Λεωφόρο, ίσως μάλιστα και με «καθαρό» σκορ. Και αυτό το πιστεύω διότι ο Ολυμπιακός έχει ΠΟΙΟΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ποδοσφαιριστές ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ και – κυρίως ευρύτερο ρόστερ. Δεν είναι λίγο δηλαδή, να υπάρχουν στον πάγκο, έτοιμοι για αλλαγή όταν χρειαστεί, ένας Ελ Αραμπί και ένας Φορτούνης, ένας Μπουχαλάκης και να μην επεκταθούμε.

*** Βεβαίως, στους αγώνες δεν παίζουν ολόκληρα τα ρόστερ των ομάδων, αλλά μόνον ένδεκα έως δεκαέξι παίκτες. Σωστό, αλλά όταν είναι πιθανό οι αλλαγές να αποδειχθούν καλύτερες των βασικών όλα μετράνε και κυρίως η ποιότητα, πού μπορεί να διαμορφώσει τα δεδομένα.

*** Ο Ολυμπιακός θα πρέπει κατ' αρχήν να μπει στο γήπεδο με ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ και ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ. Ο ψυχολογικός τομέας σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο πρέπει πάντα να δίνεται η ανάλογη σημασία. Και για να τα λέμε όλα, οι ανοιχτές προπονήσεις με παρουσία 5000 οπαδών, είναι πράγματι ένα εντυπωσιακό, επικοινωνιακό στοιχείο. Δεν είναι όμως και αυτό πού θα ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ, δύο μέρες μετά, την ψυχική ΗΡΕΜΙΑ και την ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ των ποδοσφαιριστών, πού θα βρεθούν σε απολύτως ΕΧΘΡΙΚΟ περιβάλλον. Αυτός ο τομέας, της ψυχολογικής προετοιμασίας, είναι κατά κανόνα μέρος των καθηκόντων του προπονητή και μάλιστα βασικότατο, όσο ας πούμε και η επιλογή της ενδεκάδας.

*** Παίκτες «χεσμένοι» από φόβο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να μπουν στον αγωνιστικό χώρο. Όπως επίσης και για παίκτες με χαμηλό ηθικό και μοιρολατρικές σκέψεις, δεν θα έχει κανένα νόημα η συμμετοχή τους στον αγώνα. Αυτό λοιπόν πού έχει σημασία και είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ, είναι το να έχουν ΠΕΙΣΤΕΙ πως ο Παναθηναϊκός δεν έχει τα φόντα ούτε να τους κερδίσει, ούτε καν να τους «τρομάξει». Και μόνο η σκέψη ότι μέχρι σήμερα στην Ευρώπη αντιμετώπισαν ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ομάδες από τον Παναθηναϊκό και σε πιο δυνατές έδρες, νομίζω ότι αρκεί για να εμπεδωθεί η κατάλληλη ψυχολογία.

*** Πάμε τώρα στα αγωνιστικά. Ο Παναθηναϊκός, είναι ομάδα εσωτερικά «άνιση» και «ετεροβαρής». Κάποιες από τις γραμμές του είναι περισσότερο δυνατές από τις άλλες, ή είναι κατά το ... ήμισυ δυνατή. Εννοώ βασικά τις πτέρυγες, όπου η αρτιότητα των Χουάνκαρ – Βέρμπιτς, δεν συνοδεύεται από αυτή της απέναντι πλευράς, όπου ο Παλάσιος απέχει παρασάγγας από τις δυνατότητες του Σάντσες ή του Κώτσιρα.

*** Πολύ δυνατό θεωρώ ότι είναι και το κέντρο του Παναθηναϊκού, αλλά μόνο στην βιτρίνα του. Πίσω από τους Πέρες και Τσέριν, δεν διακρίνω άλλο στο επίπεδό τους. Ο Κουρμπέλης δεν είναι ο παλιός, ο πριν τον τραυματισμό, ο δε Μπερνάρ δεν είναι παρά ένας ακόμα καλός Βραζιλιάνος, όπως τόσοι άλλοι καλοί Βραζιλιάνοι βγάζουν το ψωμί τους στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Καμία σχέση βεβαίως με την κλάση π.χ. του δυό χρόνια μικρότερού του Γκουστάβο Σκάρπα, πού μεσουρανεί στα γήπεδα της Βραζιλίας.

*** Ας μιλήσουμε όμως πρώτα για τις πτέρυγες, πού θεωρώ κομβικό σημείο για την εξέλιξη του ντέρμπι. Είπαμε, Βέρμπιτς – Χουάνκαρ από τη μία και Παλάσιος από την άλλη. Η εξουδετέρωση του τελευταίου, ως ταχυδύναμου εξτρέμ, έγκειται περισσότερο στον τρόπο μαρκαρίσματος του αντίπαλου αμυντικού. Επιθετικοί σαν τον Παλάσιος μαρκάρονται αποτελεσματικά ΠΡΙΝ πάρουν τη μπάλα, ή μόλις την πάρουν. Αν ο Ολεγκ τον αφήσει να πάρει μέτρα μέχρι το ύψος της μεγάλης περιοχής χωρίς να πάει πάνω του στο ένας με ένα, είναι σαν να τον ... προσκαλεί να κάνει τη ζημιά.

*** Θα είναι πολύ επικίνδυνο, από την άλλη, αν ο Χουάνκαρ βρεί χώρο να πλαγιοκοπεί την άμυνα του Ολυμπιακού. Τον θεωρώ εξαιρετικό μπακ, πού έχει μεν τα τρωτά του, αλλά αν τον αφήσεις ελεύθερο είναι ικανός για τα πάντα. Ακόμα και να σκοράρει. Και μόνο για τον Χουάνκαρ ( ο Βέρμπιτς αρέσκεται να επιτίθεται από το κέντρο περισσότερο ) το κλειδί θα ήταν ένας «Γκάρυ», δηλαδή ένας κλασικός εξτρέμ με ικανότητες στην αντεπίθεση. Και μόνο αυτός ο φόβος, αρκεί για να κρατήσει πίσω τον Χουάνκαρ. Δεδομένης όμως της απουσίας του Γκάρυ, πιστεύω πως μόνο ο Μπόουλερ θα μπορούσε να ανταποκριθεί σ' αυτό το ρόλο.

*** Στο κέντρο, η ποιοτική υπεροπλία του Ολυμπιακού είναι αναμφισβήτητη. Οι Ρούμπεν Πέρες και Τσέριν είναι καλοί παίκτες. Οι Χάμες, Ινμπεόμ και Εμβιλά, όμως, δεν συγκρίνονται. Είναι η ποιοτικότερη γραμμή μέσων πού μπορώ να θυμηθώ όλα τα χρόνια της εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη.

*** Δεν θα αφήσω έξω τον Σπόραρ, πού έχει αρχίσει να σκοράρει ανελλιπώς τελευταία. Κατά τη γνώμη μου, στον «αθλητικό» τομέα δεν έχει καμία εντυπωσιακή επίδοση. Είναι όμως πονηρός σέντερ φορ, με εξαιρετικά αντανακλαστικά. Θέλει οπωσδήποτε ένα στόπερ πάνω του, να τον προσέχει ακόμα και σε ανύποπτες φάσεις.

*** Δεν γνωρίζω ποια ακριβώς τακτική θα ακολουθήσει ο Μίτσελ. Ούτε βεβαίως και θα ... ήθελα να μάθω, από τώρα. Μπορώ όμως να επισημάνω τι θα ήθελα να δώ εγώ, σήμερα από τον Ολυμπιακό. Πρώτον, παιχνίδι ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ ΕΞ ΑΡΧΗΣ, διότι, όπως έχω γράψει μερικές ... χιλιάδες φορές, ο Ολυμπιακός είναι ομάδα με επιθετικό DNA. Δεν ταιριάζει στον Ολυμπιακό το φοβικό σύστημα της «αναμονής» του αντιπάλου, ή της «υπομονής» με ατέλειωτες μικρές πασούλες μπρος πίσω, όπου τελικά ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΜΠΑΛΑ και δημιουργούνται ευκαιρίες στον αντίπαλο.

*** Βλέπω σε άλλες ομάδες, ευρωπαϊκές κυρίως, τις επιθέσεις τους να ξεκινούν ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ. Ο γκολκίπερ πρέπει να «ΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ» τη μπάλα, στέλνοντάς τη ΜΑΚΡΙΑ, προς την περιοχή του αντιπάλου. Από εκεί, αναλαμβάνουν ΑΛΛΟΙ να την προωθήσουν. Το φαινόμενο πού βλέπω συχνά πυκνά στον Ολυμπιακό των πιο αρνητικών ημερών, να παίζουν πασούλες μεταξύ τους και «δίπλα - δίπλα» ο τερματοφύλακας με τα στόπερ ή τα πλάγια μπακ, είναι ΗΛΙΘΙΑΣ έμπνευσης, καθώς κατά κανόνα καταλήγει σε ΜΟΙΡΑΙΟ ΛΑΘΟΣ. Χώρια βεβαίως πού αποτελεί και χάσιμο χρόνου.

*** Ολοκληρώνω με κάτι πού θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό. Στην περίπτωση πού ο Ολυμπιακός ΣΚΟΡΑΡΕΙ δεν θα πρέπει ΕΠ' ΟΥΔΕΝΙ να γυρίσει η ομάδα σε στάση ... αναμονής του αντιπάλου πίσω από τη σέντρα ! Το έχουμε δεί και ξαναδεί το έργο και έχουμε δεινοπαθήσει από το άγχος και την αγωνία. Ο ΧΡΥΣΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ, ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΦΕΥΡΕΘΗΚΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ :

*** Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ, ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ !!!

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

Διαβάστε επίσης