Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τα είκοσι λεπτά που έφαγαν τα εβδομήντα

Τα είκοσι λεπτά που έφαγαν τα εβδομήντα
Τρίτη, 4 Απριλίου 2023 - 14:01

ΤΑ ΛΑΘΗ ΩΦΕΛΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΑ

ΜΙΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ... ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΘΩΝ ΚΑΙ «ΛΑΘΩΝ» ΤΟΥ ΜΙΣΕΛ

*** Μάλιστα, κύριοι. Το είδαμε κι' αυτό. Για δεύτερη φορά, δηλαδή. Τι πάει να πεί εκείνο το παλιό, «το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού» ; Ο άλλος θα σου απαντήσει, μα εγώ δεν είμαι σοφός, προπονητής ποδοσφαίρου είμαι. Και εκεί, θα του δώσεις κάποιο δίκιο

*** Κι' εγώ λοιπόν θα του δώσω κάποιο δίκιο του Μίτσελ. Ο οποίος μετά τη λήξη είπε το σωστότερο όλων. Ότι «τα τελευταία 20 λεπτά του αγώνα σβήνουν όσα κάναμε στα υπόλοιπα 70"». Βουνό το δίκιο του, πάνω στη συγκεκριμένη διαπίστωση. *** Από την άλλη όμως, υπάρχει και η αντίθετη άποψη : «Ναι, αλλά τα τελευταία είκοσι λεπτά προκάλεσαν την απώλεια δύο υπερπολύτιμων βαθμών. Αρα, δεν έπρεπε καν να υπάρξουν. Ποιος έφταιγε γι' αυτό, μίστερ κόουτς ;»

*** Εγώ λοιπόν επειδή απεχθάνομαι την εύκολη λύση της «ανθρωποφαγίας», θα προσπαθήσω να πιάσω το θέμα σφαιρικά, απ' όλες τις πλευρές. Τι συνέβαινε στο Καραϊσκάκη, τα πρώτα εβδομήντα λεπτά ; Συνέβαινε η εμφάνιση μιάς ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ, πολύ ορεξάτης, μαχητικής, επιθετικής, συγκροτημένης και συγκεντρωμένης, πού είχε πάρει αμπάριζα τον αντίπαλό της, τον έπαιζε σχεδόν μονότερμα και δημιουργούσε συνεχώς φάσεις για γκολ.

*** Συνέβαινε επίσης, αυτή η ομάδα, ο Ολυμπιακός, να προηγηθεί με δύο καταπληκτικά γκολ, προϊόντα εμπνεύσεως και ποιότητας των πρωταγωνιστών τους, χάνοντας στο μεταξύ και στην συνέχεια μοναδικές ευκαιρίες, εξ αιτίας περισσότερο ΑΤΟΜΙΣΜΟΥ κάποιων ποδοσφαιριστών του, αλλά και ατυχίας.

*** Στο παραπάνω διάστημα, πού ο Ολυμπιακός ΠΟΛΛΕΣ ΚΛΑΣΕΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΣ δεν έδινε στον Αρη κανένα περιθώριο και δυνατότητα να αναπτυχθεί, ο προπονητής του Μίτσελ βρισκόταν πολύ ψηλά στην εκτίμηση της πλειοψηφίας των φιλάθλων. Κάποιοι μάλιστα τον χειροκροτούσαν.

*** Ο ρυθμός άρχισε να παρουσιάζει κάποιες, αμυδρές ... «αρρυθμίες» με τον τραυματισμό του καταπληκτικού εξτρέμ Κανός, από ένα ποδοσφαιρικό σκουπίδι, κάποιον Ντουπουρέ ή κάπως έτσι, πού προσπάθησε και πέτυχε να τον «εξολοθρεύσει». Ο Ντουπουρέ δεν πήρε καν κάρτα.

*** Σε διάστημα λίγο περισσότερων από δέκα λεπτών, ήρθε και το δεύτερο πλήγμα στη διατήρηση του ρυθμού κυριαρχίας των ερυθρολεύκων. Ο Μπά, είπε ότι αισθάνθηκε ενοχλήσεις και ζήτησε να αντικατασταθεί, για να μη χειροτερέψει η κατάστασή του.

*** Δύο πλήγματα σε δώδεκα λεπτά με το δεύτερο λίγο μετά το δεύτερο γκολ, είναι γεγονός έκτακτης ανάγκης για τον κάθε προπονητή, πού ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ είναι υποχρεωμένος ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙ τις κατάλληλες λύσεις, ΡΙΣΚΑΡΟΝΤΑΣ. Και ο Μίτσελ, αυτό ακριβώς έπραξε. Ρισκάρησε βάζοντας στο παιχνίδι τον μοναδικό στόπερ πού βρισκόταν στην αποστολή, τον Παναγιώτη Ρέτσο.

ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΡΕΤΣΟΥ ΚΑΙ ... ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΕΤΣΟ

*** Εδώ, θα πρέπει να επιχειρήσω μία εξήγηση στο γιατί ήταν στην αποστολή ο Ρέτσος και όχι ο πιο σταθερός και αξιόπιστος Ντόη. Ο αποκλεισμός του Ντόη από την αποστολή, οφείλονταν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην επιλογή του Μίτσελ, χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος. Λογικά, θα πρέπει να σκέφτηκε να ΜΟΙΡΑΣΕΙ την συμμετοχή των δύο νεαρών στόπερ της ομάδας στα επόμενα και αντικειμενικά δυσκολότερα παιχνίδια της ομάδας, ώστε να μην υπάρξουν παράπονα.

*** Ετσι το δικαιολογώ εγώ δηλαδή. Όπως και να 'χει, ο Ρέτσος βρέθηκε στόπερ για λιγότερο από ένα ημίχρονο, σε αγώνα πού ΩΣ ΤΟΤΕ η ομάδα του κυριαρχούσε στο γήπεδο μη δίνοντας δικαίωμα στον Αρη ούτε για ... βιαστική επίσκεψη στα καρέ της. Στο ποδόσφαιρο όμως, η στραβή έρχεται αναπάντεχα και σε διάστημα όσο κάνει το ελεύθερο ενός τερματοφύλακα να φτάσει στην απέναντι περιοχή. Εκεί, εκείνη τη μοιραία στιγμή, ο Ρέτσος έκανε το μοιραίο, κακό κοντρόλ πού εκμεταλλεύτηκε ΑΡΙΣΤΑ ο δαιμόνιος Ιτούρμπε.

*** Θα μου πείτε, στο Ρέτσο θα τα ρίξουμε τώρα ; Όχι, βέβαια. Το λάθος του Ρέτσου είναι η μοιραία απόληξη. Αν δεν είχε μπεί χωρίς ζέσταμα στη θέση του Μπα, αν δεν του είχε κολλήσει έξυπνα ο Ιτούρμπε, αν ο τελευταίος δεν είχε πλασάρει τόσο εύστοχα και ... βάλ' τε εσείς τώρα όσα «αν» επιθυμείτε.

ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΩΦΕΛΗΣΑΝ ΟΙ ΑΠΟΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ;

*** Ο Παναγιώτης Ρέτσος είναι ένα παιδί πού ανδρώθηκε, κυριολεκτικά και μεταφορικά στον Ολυμπιακό από οκτώ ετών. Νομίζω ότι έχει κι' ένα αδελφάκι πού παίζει τώρα στην ομάδα Νέων του συλλόγου.

*** Λυπάμαι πολύ για το γεγονός ότι αποδοκιμάστηκε τόσο επίμονα από μέρος των οπαδών και είμαι σίγουρος ότι ΗΔΗ ΕΧΕΙ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ αφάνταστα ψυχολογικά και συναισθηματικά. Αναρωτιέμαι, ΠΟΣΟ ... ΚΑΛΟ να έκαναν αυτές οι αποδοκιμασίες στην ψυχολογία του παίκτη, εν όψει μάλιστα τόσων και τόσο κρίσιμων αγώνων στη συνέχεια ;

ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΣΩΣΤΑ: ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ, ΧΟΥΑΝΓΚ ΜΠΑΚΑΜΠΟΥ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ !

*** Αυτό το γκολ ήταν η αρχή του τέλους. Ο πρώτος πού επηρεάστηκε ήταν ο Μίτσελ. Κοίταξε στον πάγκο του, ζύγισε τις επιλογές του και έκανε ΤΡΕΙΣ ΜΑΖΕΜΕΝΕΣ αλλαγές. Όχι τις καλύτερες δυνατές, όπως αποδείχτηκε.

*** Τον Φορτούνη τον έβγαλε για να μην κουραστεί περισσότερο και δεν μπορεί στα επόμενα δύο παιχνίδια. Υπάρχει λογική σ' αυτό, αλλά δεν υπάρχει καμία εξήγηση γιατί δεν έβαλε τον Βαλμπουενά, τον μόνο στον πάγκο πού θα μπορούσε να κρατήσει μπάλα, να κερδίσει πολλά στημένα και να προωθήσει σωστά. Αντ' αυτού, έβαλε τον Γκάρυ. Ποιόν ... Γκάρυ ; Τέτοιες ώρες, τέτοια λόγια, να λέμε ;

*** Εβαλε Σαμασέκου και Εμβιλά ΜΑΖΙ, παίκτες για τον ίδιο ρόλο, πού αντικατέστησαν τον επίσης κουρασμένο Χουάνγκ και τον ... φορ Μπακαμπού, ο οποίος ήταν ΜΟΝΙΜΗ απειλή και κρατούσε πίσω τα δύο στόπερ του Αρη. Το χειρότερο ; Χωρίς να τον αντικαταστήσει με τον Ελ Αραμπί, αλλά μεταθέτοντας σ' αυτή τη θέση τον ΜΕΤΡΙΟ έως ΑΡΝΗΤΙΚΟ Μασούρα. Ετσι, με τρείς αλλαγές, από λανθασμένες έως ακατανόητες, ο Μίτσελ ΕΔΩΣΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στον Αρη να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙ. Και τελικά, να επιτύχει και την ισοφάριση.

ΑΛΛΑ ... ΚΑΛΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΓΙΑ ΜΙΤΣΕΛ !

*** Επανέρχομαι στο αρχικό ρητό : Το δις εξαμαρτείν, ουκ ανδρός σοφού. Το είχε ξαναπάθει στα Γιάννινα αυτό, ακριβώς το ίδιο. Δεν έπρεπε λοιπόν. Νομίζω όμως ότι ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ για τον Μίτσελ το ΤΑΜΕΙΟ θα πρέπει να γίνει ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ. Σαράντα μέρες μας έχουν μείνει, άλλωστε, Σαράντα ημέρες ΑΓΩΝΩΝ. Θα είναι λοιπόν ΛΑΘΟΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ να τις μετατρέψουμε σε ... ημέρες μνημόσυνου.

*** Εδώ πού τα λέμε, της είχε κι' ένα χρέος, από τα αθεώρητα δελτία ***

*** Επιτέλους, διαιτητής ΕΛΙΤ από τη Γαλλία, για το Ολυμπιακός – Πάοκ. Να δούμε τώρα ποιον ΑΛΙΤ θα στείλουν να τον παραλάβει και να τον συνοδεύει ***

*** Και τι να σου κάνει κι' ο φουκαράς ο Μανούχος. Και πέναλτι σου έδωσε στο 98' και το ματς το κράτησε μέχρι το ... 101, τι άλλο δηλαδή ; Να πάρει τη μπάλα με τα χέρια και να τη βάλει μέσα ; ***

*** Παλιό, σοφό ρητό, αλλά τόσο πολυχρησιμοποιημένο ώστε να το ξεχνούν συχνά αυτοί πού τους αφορά : «Τα παιχνίδια τελειώνουν πάντοτε με το σφύριγμα λήξης από τον διαιτητή» ***

*** Εκείνος ο γελοίος τύπος πού έλεγε ότι τα παιχνίδια μεταξύ Ολυμπιακού και Αρη είναι φιλικά, κυκλοφορεί ελεύθερος ; Δεν έχει συλληφθεί ακόμα για μόλυνση του ποδοσφαιρικού περιβάλλοντος ; ***

Οι μάχες του Ολυμπιακού σε Ελλάδα και Ευρώπη με live streaming 21+ και ενισχυμένες αποδόσεις | Ρυθμιστής: ΕΕΕΠ | Κίνδυνος Εθισμού & Απώλειας Περιουσίας | ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | Παίξε Υπεύθυνα.

*** Η στήλη του Μανώλη Γαβαθιώτη, Πολλά… εν ολίγοις, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Κόκκινος Πρωταθλητής στις 4/4/2023. ***

Διαβάστε επίσης