Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Η μέρα μετά τον covid-19

Η μέρα μετά τον covid-19
Δευτέρα, 6 Απριλίου 2020 - 10:51
Αρθρογράφος: Σπύρος Γρομητσάρης
ΣΠΥΡΟΣ ΓΡΟΜΗΤΣΑΡΗΣ

Είναι ωραίο να λες ότι είσαι μια πραγματικά μεγάλη ομάδα. Το δύσκολο είναι να το επιβεβαιώνεις στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στις υπόλοιπες, εξωγηπεδικές σου, δραστηριότητες. Η πανδημία του covid-19 ήρθε για να υπογραμμίσει τη διαφορά του Ολυμπιακού με τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του στην Ελλάδα. Και ο ιός θα υπογραμμίσει τόσο την αγωνιστική όσο και την εξωαγωνιστική διαφορά των ερυθρολεύκων με τον εγχώριο ανταγωνισμό.

Τί θέλω να πω; Ας γίνω πιο σαφής. Το άτυπο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο που λέγεται transfermarkt.com (με τις δεδομένες και λογικές αστοχίες στους υπολογισμούς, τέλειο δεν υπάρχει) κοστολογεί αυτή τη στιγμή τον Ολυμπιακό με 73.8 εκατ. ευρώ ενώ τον εν ενεργεία πρωταθλητή ΠΑΟΚ με 65 εκατ. Πέρυσι οι αντίστοιχες τιμές, πάντα σύμφωνα με την ίδια πηγή, ήταν 90.6 και 86.9 αντίστοιχα. Πειραιώτες και Θεσσαλονικείς οδηγούν την σχετική κούρσα την τελευταία 4ετία δίχως ωστόσο ν' αλλάξουν θέση, πρώτοι πάντα οι νότιοι και δεύτεροι οι βόρειοι. Η αμέσως προηγούμενη φορά που υπήρχε άλλος δεύτερος αντί του ΠΑΟΚ, αφού ο πρώτος δεν αλλάζει, ήταν τη σεζόν 2015/16 όταν ο ΠΑΟ κοστολογούνταν με 44.4 εκατ. ευρώ και ο δικέφαλος με 41.2 ενώ ο Ολυμπιακός παρέμενε στα πολύ ψηλά, 91.3 πιο συγκεκριμένα.

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι η μέρα μετά τον covid-19 θα είναι δύσκολη για όλους. Ωστόσο, θα είναι πιο δύσκολη για 'κείνους με τις μικρότερες (οικονομικές και άλλες) αντοχές. Ο ΠΑΟΚ που, μεταξύ άλλων προβλημάτων, έχει θέματα με το financial fair play πώς και πόσο θα μπορέσει να ενισχυθεί για να φανεί ανταγωνιστικός; Και πώς θα μπορέσει να βάλει... χέρι στα χρήματα της ΟΥΕΦΑ που δίδονται στις ομάδες που μπαίνουν στους ομίλους των διοργανώσεών της μετά την κατρακύλα του στο ranking της που κάνει πολύ δύσκολη την προσπάθεια στα προκριματικά;

Για τον Παναθηναϊκό δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Εδώ και χρόνια η κατάσταση είναι συγκεκριμένη. Όσον αφορά στην ΑΕΚ, υπάρχει μπροστά της η σημαντική προοπτική του νέου γηπέδου. Θεωρητικά (μένει να το δούμε και πρακτικά) μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο πως από 'κείνη αναμένεται η μεγαλύτερη αντίσταση στην κυριαρχία του Ολυμπιακού που αρχίζει ξανά μετά το μικρό... (εξυγιαντικό) διάλειμμα.

Και κάτι τελευταίο: στην αρχή έκανα λόγο για αγωνιστική και εξωγηπεδική επιβεβαίωση (ή διάψευση) του ποιος είναι ή δεν είναι μεγάλη ομάδα. Μια ματιά στις... διαρροές και τις τοποθετήσεις όλων για την τύχη του τρέχοντος πρωταθλήματος αρκεί...

Διαβάστε επίσης

Ποδόσφαιρο είναι...

Ποδόσφαιρο είναι...

Αξίζει παραπάνω σεβασμός στον αθλητισμό και όσους δραστηριοποιούνται σ' αυτόν. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης...

Η τέλεια σχέση

Η τέλεια σχέση

Ο Ολυμπιακός αποτελεί την κατάλληλη «σκηνή» για να δείξει (και να εξελίξει) κάποιος το ταλέντο του. Γράφει ο Σπύρος Γρομητσάρης.