Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Αυτός, ναι, είναι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

Αυτός, ναι, είναι ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!
Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016 - 16:46

Αυτός, ναι, είναι Ολυμπιακός! Είναι ο πραγματικός Ολυμπιακός. Είχε «εξαφανιστεί», είχε λείψει από τους φίλους του, είχαν ξεχάσει ακόμα και οι ίδιοι οι «ερυθρόλευκοι» ποιός είναι ο χαρακτήρας τους, το dna που καβαλούν μέσα τους, η στόφα αυτής της ομάδας και ο προορισμός της, αλλά ευτυχώς, έστω την ύστατη στιγμή «θυμήθηκαν» ποιοι είναι και τι πρεσβεύουν. Πόσος καιρός πέρασε από την τελευταία φορά που ο κόσμος έφυγε «γεμάτος» και με πλήρη ικανοποίηση από το ΣΕΦ, χορτασμένος γι αυτό που είδε; Πόσος καιρός πέρασε που οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές χάρηκαν με την ψυχή τους την προσπάθεια και την ανταμοιβή του κόπου τους στο παρκέ;

Έπρεπε να φτάσει στο χείλος του γκρεμού; Κολλημένος στα σχοινιά; Ας είναι… Ότι προηγήθηκε δεν έχει πλέον καμία σημασία. Το να μείνει ο οποιοσδήποτε στο παρελθόν και να κοιτάει συνεχώς πίσω δεν (τον) βοηθά στο παραμικρό. Τραβούν άπαντες μία γραμμή, τα σβήνουν και προχωρούν μπροστά.

ΜΗΝ ΠΕΤΑΜΕ ΣΤΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΕΝΑΣ «ΤΕΛΙΚΟΣ» ΤΗ ΦΟΡΑ

Η συνέχεια είναι βέβαια ακόμα πιο δύσκολη. Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε τίποτα περισσότερο από το πάρει μία νίκη επιβίωσης αλλά έχει ακόμα δύσβατο δρόμο μπροστά του να διανύσει. Η επιβλητική νίκη επί της Λαμποράλ δίνει ώθηση, ηρεμία, κυρίως αυτοπεποίθηση όντας η εκκίνηση στην απαραίτητη αντεπίθεση που ήδη συντελείται ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάμε στα σύννεφα και να θεωρούμε να πάντα προδιαγραμμένα.

Η επόμενη αποστολή είναι στο Μπάμπεργκ. Μετά Ζαλγκίρις και Ρεάλ στο ΣΕΦ, με το τελευταίο παιχνίδι με τους Μαδριλένους να είναι κατ’ εμέ το κλειδί της πρόκρισης. Αυτό που θα διαγράψει το μέλλον του στην Ευρωλίγκα. Ένα-ένα όμως τα παιχνίδια. Προέχει η ομάδα του Τρινκιέρι και του Ζήση που έπεσαν πάνω στο μπλόκο της Λιθουανίας (2η ομάδα μετά τον Ολυμπιακό) και όσο καλό δώρο ήταν αυτό για τους «ερυθρόλευκους», φαντάζεστε πως θα αντιμετωπίσουν το παιχνίδι στην έδρα τους. Λόγο του Κυπέλλου υπάρχει ο χρόνος για καλή προετοιμασία ώστε να εμφανιστούν απόλυτα έτοιμοι και διαβασμένοι για τον τελικό Νο.2!

ΑΜΥΝΑ, ΑΜΥΝΑ, ΑΜΥΝΑ…

Ο Ολυμπιακός στα δύσκολα ανταπεξέρχεται. Αυτό είναι ΝΟΜΟΣ ωστόσο επιβάλλεται να υπάρξει και συνέχεια. Πάτησε το παρκέ του ΣΕΦ απόλυτα «διαβασμένος» και πιστός στο πλάνο με σκοπό να βγάλει την ταυτότητά του που κάπου και για καιρό είχε παραμερίσει. Ο Σπανούλης να οργανώνει και να δημιουργεί σε κάθε ευκαιρία που του έδινε η άμυνα της Λαμποράλ και ο Πρίντεζης να παίρνει τη μία επίθεση πίσω από την άλλη σκοράροντας ακατάπαυστα έχοντας στην πλάτη του τον Μπέρτανς.

Στην άμυνα τα 1/8 τρίποντα της Λαμποράλ αντικατοπτρίζουν πολλά για το πώς πίεσαν, το πώς έβαζαν χέρια μέχρι που ήρθαν και οι κατοχές. Ο Ολυμπιακός έχτισε ένα σερί 16-0 στο 2ο δεκάλεπτο γιατί πολύ απλά ύψωσε «τοίχος». Δυσχέραινε την κυκλοφορία των Βάσκων, τους ανάγκασε οι αποστάσεις τους να είναι μεγάλες, πίεσε οδηγώντας τους στο λάθος (17 σύνολο έκαναν-9 Ολυμπιακός) και… παλιά μου τέχνη κόσκινο.

Φουλ ενέργεια ατελείωτο τρέξιμο και εύκολο καλάθι στον αιφνιδιασμό. Στους μετρ του είδους, Χάκετ και Στρόμπερι προστέθηκε και ο Παπαπέτρου…

Δύο επισημάνσεις –παρατηρήσεις εδώ…

- Επιτέλους, μετά το κλέψιμο έφευγε η μπάλα μπροστά με τη μία, με γρήγορη πάσα. Άλλαζε στον αέρα αποδέκτη με ταχύτητα και όχι με ντρίμπλα, με δύο-τρεις πάσες έφταναν στο λέι απ ή το κάρφωμα. Με ντρίμπλα καθυστερείς.

- Ο Παπαπέτρου μπήκε στο παρκέ και έχασε εύκολα τη μπάλα στην επίθεση. Στην άμυνα γύρισε και έκλεψε όμως. Δείγμα της ψυχολογίας του, ήταν σκυθρωπός και σκεπτικός. Πήγε ο Σπανούλης και του φώναζε μπράβο και ο Ιωάννης έμενε ανέκφραστος. Ο αρχηγός του βούτηξε το κεφάλι και συνέχισε να τον ντοπάρει. Του άπλωσε τα χέρια για να τα… «κολλήσουν». Την συνέχεια για το πώς λύθηκε μετά ο Παπαπέτρου την γνωρίζετε. Στην επόμενη φάση έκλεψε ξανά τη μπάλα και με γρήγορες πάσες βρέθηκε αυτός να τελειώσει τον αιφνιδιασμό με κάρφωμα όπου μπροστά στους εκτός αποστολής «ερυθρόλευκους» πανηγύρισε με τον τρόπο του.

1/5 ΤΡΙΠΟΝΤΑ ΚΑΙ 67% ΣΤΑ ΔΙΠΟΝΤΑ

Όταν ο Ολυμπιακός λοιπόν τρέχει με αυτόν τον τρόπο απόρροια της άμυνάς του (30 πόντους στο ημίχρονο δέχτηκε από ομάδα που σκοράρει 82 πόντους στο Top 16), βουτάει για τη μπάλα, βάζει χέρια παντού και αλλοιώνει πάσες ή χαλάει σουτ, τότε σαφέστατα έχει επιβάλλει τον νόμο του στον αντίπαλο και έχει ανοίξει τον δρόμο…

Ακόμα και ο Ουόρικ που μπήκε για ούτε 5 λεπτά, έκλεψε μπάλα, έβγαινε δυναμικά στο χετζ άουτ, σκέπαζε με το μεγάλο του άλμα το καλάθι στα σουτ. Δεν μπορεί καν να ξεχωρίσει τον Παπανικολάου από τον Παπαπέτρου, δεν ήξερε που έπρεπε να βρίσκεται μέσα στο παρκέ, αλλά παρακολουθούσε την κάθε φάση δίνοντας πραγματάκια κι αυτός.

Συνέπεια της λειτουργικής άμυνας του Ολυμπιακού ήταν τοπ 1/5 τρίποντα στο πρώτο 20άλεπτο (αναμφισβήτητα δεν το έχουμε ξαναδεί) και το 67% στα δίποντα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΩΣΤΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΣΗ

Όταν «λύθηκε», όταν ένιωσε άνετα και βολικά- γιατί η πίεση ήταν στην πλευρά των Πειραιωτών- επιτέλους στην επίθεση είδαμε πράγματα. Είδαμε συνεργασίες. Να κόβει ωραία ο Παπανικολάου από τα δεξιά στη ρακέτα και γρήγορα να (του) γίνεται η πάσα. Ο Παπαπέτρου το ίδιο από την αριστερή πλευρά βγαίνοντας στην πλάτη των ψηλών της Λαμποράλ. Είδαμε πολύ καλή κυκλοφορία στη μπάλα, να αλλάζει σωστά από τη μία πλευρά στην άλλη (στην αδύναμη), να βρίσκουν το ελεύθερο σουτ και εκεί να μην υπάρχει σκέψη, απλά εκτέλεση. Είδαμε πικ εν ρολ με τον Μιλουτίνοφ, με τον Σέρβο να είναι εξαιρετικός, ίσως στο κορυφαίο του και πληρέστερο παιχνίδι στον Ολυμπιακό.

Δεν είναι τα ριμπάουντ, το σκορ ή τα μπλοκ που έκανε, το ένα μεγαλοπρεπέστατο στον Μπλάζιτς. Είναι η σκέψη που έβαλε στο παιχνίδι του. Μετά το πρώτο σκριν και με τον Σπανούλη να περνάει από δίπλα του, ο ψηλός έμεινε εκεί κάνοντας και δεύτερο σκριν στον αντίπαλο που πήγαινε για βοήθεια. Αποτέλεσμα; Άνοιξε χώρο στον Παπανικολάου που έκοψε ωραία στη ρακέτα, πήρε την πάσα από τον Σπανούλη και τελείωσε τη φάση. Ώριμο και σωστό παιχνίδι από τον «Μίλου», ευχή όλων να έχει ανάλογη συνέχεια.

Ο Ολυμπιακός πήρε απ’ όλους. Μα απ’ όλους. Αν ψάξετε να βρείτε έναν διακριθέντα σίγουρα θα έρθει ο αντίλογος για κάποιον άλλον. Έτσι όμως θα προχωρήσει. Με το να… «σκίζονται» όλοι για το σύνολο, για το καλό της ομάδας. Άλλαξε και ο κόουτς. Πλέον βλέπουμε παίκτες όχι απλά να μένουν σε όλο το 10άλεπτο αλλά να συνεχίζουν και στο επόμενο. Δίνονται οι βοήθειες από τον πάγκο ανάλογα με τις ανάγκες και τις καταστάσεις του ματς και όχι με το ρολόι. Ακόμα και έτσι όμως, αυτός που έπαιξε περισσότερο (Σπανούλης) δεν ξεπέρασε τα 28 λεπτά.

Ήταν μία νίκη σε έναν «τελικό» και τίποτα περισσότερο.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ, ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ, ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ!

Διαβάστε επίσης

Δυστυχώς- στην Ευρώπη- αποτύχαμε!

Δυστυχώς- στην Ευρώπη- αποτύχαμε!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής υποβάλλει μία ένσταση και το ερώτημα «Γιατί το πήγε το ματς στο σουτ;» - Δεν ονειροβατεί και τονίζει «όλα μα όλα για το πρωτάθλημα»!

Τώρα είναι τα δύσκολα!

Τώρα είναι τα δύσκολα!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει την άποψή του στον «ΓΑΥΡΟ» σχετικά με το γεγονός πως από εδώ και πέρα εμφανίζονται τα υψηλότερα εμπόδια για την ομάδα του Ολυμπιακού.

Βγάλτε μία γ@μ#ν& αντίδραση!

Βγάλτε μία γ@μ#ν& αντίδραση!

Ο Θεόφιλος Τυριντζής θέλει να δει και πάλι τον χαρακτήρα αυτής της ομάδας και την άρνηση για παράδοση – «Χάσε, αλλά μάτωσε πρώτα, πολέμα, μην πετάς λευκή πετσέτα»!

Χάθηκε κάθε λογική

Χάθηκε κάθε λογική

Ο Θεόφιλος Τυριντζής γράφει για τα λάθη που έγιναν από τον Νοέμβριο στο θέμα του σέντερ και τα ανακόλουθα των «δεν θα πάρουμε για να πάρουμε» και «δεν καιγόμαστε».