Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Τέσσερα εσείς; Πέντε εμείς!

Τέσσερα εσείς; Πέντε εμείς!
Κυριακή, 15 Σεπτεμβρίου 2019 - 10:51
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Έχει μεγαλώσει ο Ολυμπιακός. Πολύ. Ξεπερνάει τα στενά όρια της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας. Βρίσκεται σε άλλο επίπεδο και διαρκώς γιγαντώνεται. Δεν είναι… πυροτέχνημα. Σε αυτή τη βάση πατάει, στέρεα και προχωράει. Απέναντι στην Τότεναμ, την προσεχή Τετάρτη, έχει ένα τρομερά δύσκολο έργο. Αλλά είναι δικό του. Το κέρδισε, με το ιδρώτα του και με την (υπερ)προσπάθειά του. Ο Ολυμπιακός έχει κερδίσει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Και να μην αισθάνεται φόβο, απέναντι σε κανέναν αντίπαλο.

Για να μην παρεξηγούμαι και δημιουργώ λάθος εντυπώσεις, δεν πιστεύω ότι ο Ολυμπιακός θα κάνει… πλάκα στην Τότεναμ, την Τετάρτη. Μπορεί να συμβεί. Μπορεί η ομάδα του Μαρτίνς να βρεθεί σε… μαγικό βράδυ και να πατήσει τους Εγγλέζους, κάνοντας την Ευρώπη να παραμιλάει. Δεν θα είναι η πρώτη φορά… Η Άρσεναλ ξέρει καλά τι εστί Καραϊσκάκη. Και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Και η Λίβερπουλ. Η ουσία είναι άλλη. Η λογική λέει ότι απέναντι στην περσινή φιναλίστ του Champions League, οι ελπίδες σου για να πάρεις κάτι θετικό, ψαλιδίζονται. Αλλά ο Ολυμπιακός, πέρα και πάνω από όλα, έχει κερδίσει, χτίζοντας το όνομά του, κάθε χρόνο στην Ευρώπη, το να «μην μασάει»!

Σύμφωνοι. Η Τότεναμ είναι ομαδάρα. Σύμφωνοι, τα μεγέθη Ελλάδας - Αγγλίας, ποδοσφαιρικά (και όχι μόνο), απέχουν πάρα πολύ. Σύμφωνοι. Το επίπεδο, πλέον, έχει ανέβει κατακόρυφα, στη φάση των ομίλων. Μαζί σας, σε όλα αυτά. Αλλά υπάρχει, πάντοτε, αυτός ο παράγοντας, ο οποίος μπορεί να φέρει ανάποδα όλα τα προγνωστικά, να κάνει τα φαβορί να μοιάζουν με… ανήμπορες ομαδούλες, να γύρει την πλάστιγγα υπέρ του Ολυμπιακού: Το Καραϊσκάκη.

Μέσα εδώ, στο σπίτι του, στο κάστρο του, ο Ολυμπιακός έχει μάθει, όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά την τελευταία δεκαετία (περίπου) να… μην μασάει! Μέσα στο Καραϊσκάκη μπορεί να υποτάξει οποιαδήποτε ομάδα. Και το έχει κάνει. Δεν μιλάμε… θεωρητικά. Υπάρχουν αποδείξεις. Αποτελέσματα. Υπάρχουν φυσικά και εξαιρέσεις που έρχονται, απλώς, να επιβεβαιώσουν τον κανόνα. Τον νόμο. Τον νόμο του Καραϊσκάκη.

Ο Κριστιάν Καρεμπέ το είπε πολύ εύστοχα, πριν από λίγες ημέρες, μιλώντας σε πορτογαλικό Μέσο. «Πρέπει να αφήνουμε το χορτάρι να κρίνει τα πάντα», είπε σε γενικές γραμμές το στέλεχος του Ολυμπιακού. Γνωρίζει καλά την μπάλα, ο Καρεμπέ. Δεν… προσγειώθηκε τώρα στον… πλανήτη ποδόσφαιρο. Ξέρει τα μεγέθη, ξέρει τα συν και τα πλην για κάθε ομάδα, την οποία ο Ολυμπιακός καλείται να αντιμετωπίσει. Και το μόνο, το οποίο επεσήμανε ήταν αυτό: Ότι στα χαρτιά τίποτα δεν ολοκληρώνεται. Πρέπει να αποφασιστεί πάνω στο χορτάρι. Μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Μόνο εκεί κρίνεται στ’ αλήθεια το πράγμα...

Ο Ολυμπιακός βλέπει ήδη το ματς με την Τότεναμ, την προσεχή Τετάρτη. Και θα διεκδικήσει από εκείνο, αυτό το οποίο προβλέπει το μέγεθός του: Τη νίκη. Την οποία έχει αποδείξει, στο (πρόσφατο) παρελθόν, ότι μπορεί να πάρει, απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Στο κάτω-κάτω, για να το ελαφρύνω και λίγο, τέσσερα έβαλαν αυτοί χθες; Πέντε εμείς! Ένα παραπάνω…

Διαβάστε επίσης

Αν δεν βρεις χώρο, φτιάξε τον μόνος σου

Αν δεν βρεις χώρο, φτιάξε τον μόνος σου

Ο Ολυμπιακός οφείλει να δημιουργήσει, μόνος του, τις συνθήκες για να βάλει γκολ στον Παναθηναϊκό, αν οι «πράσινοι» δεν του τις «δώσουν» με το παιχνίδι τους… - Γράφει ο Θωμάς Μπίχτας.

Οι κοντοί… γίγαντες

Οι κοντοί… γίγαντες

Ο Σούπερμαν τσέπης, ο Γάλλος εξολοθρευτής, ο τρελός μπόμπιρας. Ή αλλιώς, ο Ποντένσε, ο Βαλμπουενά, ο Ραντζέλοβιτς. - Γράφει ο Θωμάς Μπίχτας.