Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Περνώντας το Προμηθέας-Ολυμπιακός από το μικροσκόπιο (gifs)

Περνώντας το Προμηθέας-Ολυμπιακός από το μικροσκόπιο (gifs)
Τρίτη, 23 Ιανουαρίου 2018 - 12:30

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΤΟΛΗΣ ΛΕΟΥΣΗΣ

Ο Ολυμπιακός πέρασε από τον Προμηθέα παίζοντας ομολογουμένως όμορφο μπάσκετ. Απέναντι σε μία δυσκολοκατάβλητη ομάδα, η οποία έχει αρχές στο παιχνίδι της σε επίθεση και άμυνα. Και οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν ενδιαφέροντα πράγματα στο κλειστό της Πάτρας, προσέφεραν θέαμα και από την μεριά μας με την βοήθεια gifs θα σας παρουσιάσουμε τον τρόπου που ήρθαν πολλοί από τους πόντους του Ολυμπιακού για το τελικό 87-73. Με απλό τρόπο, με τους λιγότερους μπασκετικούς όρους το gavros.gr αναλύει μερικές επιθετικά συστήματα του Θρύλου με τον Προμηθέα.

Χωρίς πολλές ντρίμπλες, γρήγορη πάσα και τρανζίσιον

Τρεις φάσεις αρκούν για να αποδείξουμε το παραπάνω. Σε άμυνα του Ολυμπιακού, ο Κώστας Παπανικολάου κατεβάζει το ριμπάουντ, με τον Πρίντεζη ήδη να τρέχει στην επίθεση. Ο «Παπ», δεν τρέχει την μπάλα αλλά με μακρινή πάσα τροφοδοτεί τον αρχηγό του ο οποίος τελειώνει τη φάση.

Στο δεύτερο βίντεο βλέπουμε πόσο γρήγορα τρέχει έναν αιφνιδιασμό ο Ολυμπιακός. Ο Ρόμπερτς κατεβάζει το ριμπάουντ και απευθείας πασάρει στον Σπανούλη, ο οποίος τρέχει προς το μέρος της επίθεσης. Ο Παπανικολάου κάνει κάθετη κίνηση προς το καλάθι, του πασάρει και αυτός παίρνει το διάδρομο για να σκοράρει.

Εδώ δεν έχουμε καλάθι. Μετράει όμως η προσπάθεια για να δείξει το πλάνο της ομάδας. Με το που κατεβάζει την μπάλα ο Μιλουτίνοφ, πασάρει στον Σπανούλη, με τον Παπανικολάου να ανοίγει το γήπεδο και να δέχεται την πάσα του στο τρίποντο. Φάουλ από τον Προμηθέα για να κόψει την πάσα του Παπ στον αμαρκάριστο Ρόμπερτς.

Υπομονή, σωστές αποστάσεις και καλή κυκλοφορία

Οι παίκτες του Ολυμπιακού απλώνονται και ο Σπανούλης παίρνει το κεντρικό σκριν. Πασάρει στον Ρόμπερτς, ο οποίος δίνει στον Μιλουτίνοφ που ποστάρει τον Ελις. Ο Σέρβος επιστρέφει την μπάλα στον Σπανούλη και οι δύο παίζουν το πλάγιο πικ εν ρολ, με τον Μιλουτίνοφ να δίνει την πάσα στον ελεύθερο στην αδύναμη μεριά Πρίντεζη. Αυτός δεν σουτάρει και προτιμάει την πάσα στον Παπανικολάου που κάνει διείσδυση προς το καλάθι, παίζοντας στα βήματα του ερχόμενου για να τον καλύψει Φαγιέ. Φέρνει στη μεριά του τον Ελις και πασάρει την κατάλληλη στιγμή στον Μιλουτίνοφ, ο οποίος περιμένει για να τελειώσει τη φάση.

Και εδώ είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δύο σκριν από τον Πριντεζη στον Σπανούλη, την ώρα που οι Παπανικολάου και Ρόμπερτς είναι ακροβολισμένοι στις γωνίες. Ο αρχηγός πασάρει στον Πριντ, ο οποίος μπορεί να σηκωθεί αλλά επιλέγει στην πάσα στον Παπανικολάου. Ο Μιλουτίνοφ είναι στο ποστ και δίνει μάχη με τον Ελις, ο Παπανικολάου παίρνει την baseline τραβώντας επάνω του το νταμπλ τιμ του Προμηθέα. Ο Παπ πασάρει στον ελεύθερο Ρόμπερτς, ο οποίος έχει μείνει μόνος επειδή ο αμυντικός του έχει τραβηχτεί προς την πλευρά του επίσης ελεύθερου Σπανούλη.

Κατάσταση μετά από πλάγια επαναφορά

Ο Στρέλνιεκς παίρνει το σκριν του Γουίλτζερ για να ξεμαρκαριστεί. Ο Καναδός προχωράει στην αδύνατην πλευρά την ώρα της κίνηση του Καναδού στην baseline. Ο προσωπικός αντίπαλός του τον ακολουθεί. Ο Μπόγρης μένει στάσιμος στα έξι μέτρα, δέχεται την πάσα του Στρέλνιεκς και άμεσα πασάρει στον Γουόλιτζερ ο οποίος εκτελεί ανανενόχλητος από τα 6,75μ.

Εκμετάλλευση Γουίλτζερ

Γνωρίζοντας την ευχέρεια του Καναδού από τα 6,75μ, ο Σφαιρόπουλος προτιμάει να του δώσει το τρίποντο. Ο Στρέλνιεκς περιμένει το σκριν του τεσσαριού, ο Γουίλτζερ κάνει ένα ψεύτικο σκριν, τραβιέται στο τρίποντο, δέχεται την ασίστ και εκτελεί. Ο προσωπικός του αντίπαλος περιμένει το πικ εν ρολ που δεν γίνεται ποτέ και το αποτέλεσμα είναι ένα ελεύθερο τρίποντο στον ήδη καυτό Καναδό.

Ελευθερώνοντας τον Σπανούλη

Αρχικά έχουμε μία κίνηση που την βλέπουμε πολύ συχνά στον Ολυμπιακό. Αλλά με μία μικρή παραλλαγή.Ένα πρώτο fake σκριν του Παπανικολάου στον αρχηγό και ένα κανονικό του Μιλουτίνοφ στον Παπ για να δημιουργηθούν κενά στην άμυνα του Προμηθέα, με τον Έλληνα φόργουορντ να περιμένει την πάσα στις 45 μοίρες από τον Σπανούλη. Απευθείας σκριν του Μίλου με το που ακουμπάει την μπάλα ο Παπανικολάου, ο Σπανούλης κινείται στην κορυφή, παίρνει την πάσα του Παπ και εκτελεί ελεύθερος και μετά από καλό πάτημα από τα 6,75μ.

Λατρεμένη κίνηση που έχει και υπευθυνότητα βέβαια ο προσωπικός του αντίπαλος που μάλλον δεν ξέρει ποιον ματσάρει. Στην baseline ο αρχηγός παίρνει το πρώτο σκριν από τον Πρίντεζη. Ο Ρόμπερτς πασάρει στον Μιλουτίνοφ που είναι στην κορυφή του τριπόντου, περιμένει τον Σπανούλη, του δίνει την μπάλα καθώς έρχεται ή αλλιώς το λεγόμενο "hand off" και κάνει ένα ακόμα σκριν στον προσωπικό του αντίπαλο, ο οποίος εξουδετερώνεται για τα καλά. Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Τρίποντο..

Διαβάστε επίσης