Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω ΟΛΩΝ! Έχετε την τιμή να τον υπηρετείτε…

Ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω ΟΛΩΝ! Έχετε την τιμή να τον υπηρετείτε…
Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018 - 09:24

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ευθύνες, δικαιολογίες και υποχρεώσεις… Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα: Άπαντες στον Ολυμπιακό έχουν ευθύνη για την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τον τελευταίο μήνα. Άπαντες… Οι δικαιολογίες στέρεψαν όπως και τα λόγια και στο κάδρο δεσπόζουν μόνο οι υποχρεώσεις. Από τη στιγμή που η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε (για όσο) να στηρίξει και να διασφαλίσει την ομάδα και πρωτίστως τον προπονητή με την εμπιστοσύνη της… μόνο οφείλουν από δω και πέρα!

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΣΦΑΙΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ…

* Το ότι η ομάδα είναι μονότονη και προβλέψιμη, δεν έχει πλάνο και πλέον ταυτότητα.

* Το ότι δεν υπάρχουν ρόλοι και παίκτες δεν αποδίδουν με κυρίαρχη περίπτωση αυτή του Χόλις Τόμπσον και φυσικά τα σκαμπανεβάσματα του Ρόμπερτς. Για τον Τόμπσον είχαμε καταθέσει την απορία μας και πάλι: Πως γίνεται στους πρώτους μήνες στην ομάδα να απέδιδε και πλέον που έχει ψηθεί περισσότερο μετά από πέντε μήνες στο ευρωπαϊκό μπάσκετ και έχει εντρυφήσει καλύτερα στα συστήματα… να μην μπορεί;

* Το ότι φαίνεται πως δεν εμπνέει τους παίκτες του και τα παρατάνε έχοντας χάσει κάθε αίσθηση του περιβόητου refuse to lose. Η άμυνα- το κυρίαρχο όπλο του Ολυμπιακού- και έχει δεχθεί στα τελευταία τέσσερα (όλα χαμένα) εκτός έδρας παιχνίδια 82.8 πόντους. Και δεν είναι μόνο η περιφερειακή άμυνα. Ο Ερυθρός Αστέρας έκανε πάρτι και στη ρακέτα για 3 δεκάλεπτα. Τα σερί κατά του μεγαλώνουν αντί να γίνεται η ανατροπή ενώ πλέον και προβάδισμα να έχει δεν δείχνει ικανός να το κρατήσει…

* Το ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί το πλάνο του καλοκαιριού και ο σχεδιασμός. Άλλαξε φιλοσοφία και πήρε παίκτες με επιθετικό προσανατολισμό και δημιουργία. Γνώριζε ότι θα χάσει στην άμυνα από τον Ρόμπερτς αλλά θα πάρει επιθετικά, από τον Μακλίν αλλά θα έχει παίκτη που θα δημιουργεί από μόνος του για τον εαυτό του και δεν θα βασίζεται στην δημιουργία των γκαρντ. Από τον Τόμπσον αλλά που θα δίνει σκορ. Το γνώριζε αλλά δεν υποστηρίζεται μέσα στο παρκέ.

Ο Ολυμπιακός είναι προτελευταίος στην Ευρωλίγκα στην επίθεση (77.1) πάνω από την Μπάμπεργκ. Είναι 12ος σε ασίστ (16.45) και δίποντα% (50.55). Τελευταίος στα τρίποντα% (32.9).

* Το ότι η διαχείριση με πιο γεμάτο ρόστερ από όταν έλλειπαν τέσσερις και πέντε παίκτες δεν είναι ιδεατή ενώ ήταν σχεδόν άριστη τον καιρό των απουσιών και των… πειραμάτων που τα περισσότερα βγήκαν.

* Το ότι δεν μπορεί να βρεθεί λύση και να γίνει σωστή διαχείριση με τον Σπανούλη. Με αυτόν, χωρίς αυτόν. Με τους γύρω από αυτόν…

* Το ότι ο Ρόμπερτς εκεί που πηγαίνει καλά, που κάναμε αμάν και πώς να βοηθήσει… βγαίνει στο 7 αντί να παίξει μέχρι το 15. Εκεί που είχε πάρει φόρα και είχε βρει ρυθμό βγαίνει.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΠΟΥ…

* Ο Μάντζαρης σέρνεται… Που αντί να παρουσιάζει βελτίωση αυτός χρόνο με το χρόνο παρουσιάζει πτώση. Γνωρίζαμε όλοι πως δεν είναι σκόρερ και δεν θα γίνει και ο σούπερ δημιουργός αλλά ήταν χρήσιμος στην άμυνα. Πάει και αυτό… Τον περνάνε σαν σταματημένο. Ο Ένις μετά από χρόνια θα τον εκθειάζει για το μεγάλο βράδυ που είχε στην Ευρωλίγκα.

* Τα σπάνε στα σουτ και δη στα τρίποντα αντί να κάτσουν να δουλέψουν πάνω σε ένα πρόβλημα που είναι χρόνιο για κάποιους όπως είναι ο Παπαπέτρου.

* Τα παρατάνε και υψώνουν λευκή πετσέτα στα ματς με αποτέλεσμα να ξεφτιλίζονται. Γιατί καλή η παραδοχή με δημόσια τοποθέτηση αλλά το θέμα είναι στη πράξη τι γίνεται… Ποια είναι η αντίδραση; Εδώ καλά –καλά δέχονται σερί 18 και 20-0 και δεν κάνουν ένα σκληρό φάουλ που έχουν κιόλας να δώσουν. Φταίει εκεί ο προπονητής; Αυτός πρέπει να φωνάξει; Φωνάζει… και το κάνουν;

* Με το που μπαίνει ο Σπανούλης στο παρκέ κάθονται όλοι ακίνητοι και περιμένουν. Μηδέν κίνηση, μηδέν βοήθεια… Να δούμε τι θα κάνει ο Σπανούλης. Περιμένουν σαν αγάλματα. Στατικοί. Αλλά μετά φταίει ο Σπανούλης. Το ότι με τον Ερυθρό Αστέρα μοίρασε 3 ασίστ λέει πολλά. Που να την έδινε; Ποιος ακολουθούσε;

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟΥ ΤΙΜ, ΤΟΥ ΣΤΑΦ, ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΗ, ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΠΟΥ…

* Δεν διαχειρίζονται σωστά τους παίκτες. Ο Πρίντεζης έχει σκάσει. Είναι φανερά κουρασμένος. Φαίνεται σε επίθεση και στις επιστροφές στην άμυνα. Και είμαστε στον Γενάρη. Γιατί πρέπει να γίνει αλλαγή ο Ουίλτζερ (που έχε πάρει φωτιά) με τον Προμηθέα για να μπει ο Πρίντεζης;

* Το ίδιο θα πάθει και ο Παπανικολάου. Παρουσιάζει πτώση παιχνίδι με παιχνίδι και θα του κτυπήσει και αυτού την πόρτα. Ο Στρέλνιεκς το έχει πάθει ήδη…

* Ο Παπαπέτρου με πρόβλημα στο μετατάρσιο (ευαισθησία) μπήκε για 3 λεπτά στη Πάτρα, δεν έπαιξε ξανά φυσικά και μετά είχε ενοχλήσεις και πάλι με αποτέλεσμα να απουσιάσει από το Βελιγράδι. Όπως είχε γίνει και με τον Μιλουτίνοφ με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Λείπει πάλι «τεσσάρι»; Παίξε πάλι Γιώργο παραπάνω γιατί είσαι ο Πρίντεζης, είσαι… ψυχάρα εσύ και δεν καταλαβαίνεις.

* Ο Ολυμπιακός έχει τόσες απουσίες. Καλά τα παραδείγματα της Ρεάλ φέτος, της Μπαρτσελόνα πέρσι… αλλά ο Ολυμπιακός είναι μονίμως στην κορυφή της μαύρης λίστας κάθε χρόνο. Κάθε χρόνο. Αυτές έχουν μία χρονιά. Ο Ολυμπιακός είναι κάθε χρόνο έτσι.

* Πιάστηκαν «αδιάβαστοι». Το παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα το έδειξε ξεκάθαρα. Είχαν θέμα αντιμετώπισης ορισμένων παικτών. Ξέρεις τι κάνει ο Ρότσεστι, ξέρεις τι κάνει ο Όμιτς και ο Ντάνγκουμπιτς, οφείλεις να περιμένεις τι μπορεί να κάνει ο Ένις.

Τα λόγια κούρασαν… Ο Ολυμπιακός δεν είναι η μόνη ομάδα στην Ευρωλίγκα με βαρύ και περιορισμένο πρόγραμμα. Το ίδιο πρόγραμμα έχουν και οι άλλοι. Τα ίδια περιθώρια δουλειάς και προπονήσεων έχουν. Δεν είναι δικαιολογία πλέον. Κούρασε και το «δεν στεκόμαστε στους τραυματισμούς» αλλά στα στραβά επικαλούμαστε τους… τραυματισμούς. Το είπαμε και πιο πάνω. Με τους τραυματισμούς η ομάδα πήγαινε καλύτερα απ’ ότι τώρα που είναι πιο «γεμάτη». Άρα κάτι φταίει και εκεί στην διαχείριση. Ο Ολυμπιακός δεν είναι η μόνη ομάδα που είναι κουρασμένη. Κουράζονται και οι άλλοι που παίζουν και σε πιο ισχυρά πρωταθλήματα. Ο Ολυμπιακός δεν είναι η μόνη ομάδα που βγάζει τραυματισμούς από το βαρύ πρόγραμμα. Γι αυτό άλλωστε «γέμισε» το καλοκαίρι μετά την πρωτόγνωρη περσινή εμπειρία.

ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ…

Να το γυρίσουν όλοι μαζί… Μία γροθιά. Μία ομάδα. Να μοχθήσουν και να τιμήσουν τους εαυτούς τους, τον διπλανό τους, τη φανέλα, τον κόσμο. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς είπε πως «αν ήμουν φίλαθλος των Σπερς θα ζητούσα τα λεφτά μου πίσω». Με την εικόνα που παρουσιάζουν, που δεν παλεύουν, που τα χάνουν, ο κόσμος κλείνει τις τηλεοράσεις. Θα σκεφτεί να χαλάσει, ιδίως αυτός της επαρχίας, ένα σωρό λεφτά για να πάει στο γήπεδο. Να δει τι; Αφού πονάνε τα μάτια του.

Έχουν άπαντες ιερή υποχρέωση να το αλλάξουν. Να αναθεωρήσουν σε πολλά ο καθένας από την πλευρά του γιατί για την εικόνα αυτή φταίνε όλοι και πολύ απλά γιατί δε γίνεται να στεκόμαστε στις επιτυχίες του παρελθόντος. Πρέπει να υπάρξει και συνέχεια. Αν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε δυστυχώς ο κύκλος έκλεισε και ενδεχομένως να μπούμε σε νέες οπτικές και φιλοσοφία. Μέχρι τότε όμως…

Η χρονιά κυλάει, δεν έχει χαθεί τίποτα. Στο χέρι τους είναι να το αλλάξουν. Η διοίκηση είπε στον κόουτς «στηρίζω, έχω εμπιστοσύνη». Ο κόουτς πιστεύει πως μπορεί, οι παίκτες αποδεδειγμένα μπορούν και οφείλουν να ανατρέψουν την κατάσταση. Τώρα πράξεις… Από όλους!

Ο Ολυμπιακός είναι υπεράνω όλων. Όλοι είναι περαστικοί. Ας τιμήσουν την υπερηφάνεια που έχουν να τον υπηρετούν.

Διαβάστε επίσης

Το απίστευτο σερί των γυναικών

Το απίστευτο σερί των γυναικών

Με τη νίκη τους επί της Νίκης Λευκάδας, οι γυναίκες του Ολυμπιακού συμπλήρωσαν 60 συνεχόμενους νικηφόρους αγώνες στην Ελλάδα.

Στο χέρι τους είναι...

Στο χέρι τους είναι...

Δεν είναι και τόσο καλά τα πράγματα στην ομάδα του Ολυμπιακού, αλλά μπορούν να γυρίσουν την εις βάρος τους κατάσταση.

Κλείστηκαν στα αποδυτήρια οι «ερυθρόλευκοι»

Κλείστηκαν στα αποδυτήρια οι «ερυθρόλευκοι»

Οι παίκτες και το προπονητικό τιμ του Ολυμπιακού πήγαν κατευθείαν στο ΣΕΦ από το Βελιγράδι και συζήτησαν για περίπου 1 ώρα, προκειμένου να βρουν τι φταίει και να αλλάξουν την εικόνα τους.

Πρέπει να συνέλθει γρήγορα…

Πρέπει να συνέλθει γρήγορα…

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του κρίσιμα και δύσκολα ματς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωλίγκα και για αυτό οφείλει να γυρίσει τον διακόπτη και να επιστρέψει στις καλές εμφανίσεις, οι οποίες θα φέρουν νίκες και αυτοπεποίθηση ξανά στην ομάδα.