Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Όταν τρέχει είναι «άλλος» Ολυμπιακός, αλλά…

Όταν τρέχει είναι «άλλος» Ολυμπιακός, αλλά…
Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018 - 19:44

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος χαρακτήρισε «ανεπίτρεπτο» το να πηγαίνει η Μπαρτσελόνα πρώτη σε κάθε μπάλα με συνέπεια τα… 50 ριμπάουντ. Κι αυτό γιατί, αν υπήρχε μια ομάδα με περισσότερα κίνητρα στο παρκέ, αυτή ήταν ο Ολυμπιακός, που ήθελε τη νίκη για να βρεθεί ακόμα πιο κοντά στο πλεονέκτημα έδρας, και όχι οι Καταλανοί που βρίσκονται εκτός πρόκρισης. Τι έφεραν αυτά τα 50 ριμπάουντ (μεγάλος ο αριθμός από τη στιγμή που ήταν και τόσο άστοχοι οι «ερυθρόλευκοι») μεταξύ άλλων; 11 πόντους στον αιφνιδιασμό για τους «μπλαουγκράνα» και 17 πόντους από δεύτερη ευκαιρία…

Ριμπάουντ και αιφνιδιασμός είναι έννοιες ταυτόσημες. Αν δεν έχεις την κατοχή… δεν τρέχεις. Αν δίνεις τη μπάλα στον αντίπαλο μετά από αποτυχημένη επίθεσή σου, 1ον) δεν τρέχεις, 2ον) του δίνεις ακόμα μία ευκαιρία για σκορ.

ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΤΡΕΞΕΙ ΑΛΛΑ… !

Ο Ολυμπιακός, είναι μία ομάδα που θέλει να τρέξει στο ανοικτό γήπεδο, ωστόσο δεν το πράττει με συνέπεια, πολλές φορές δεν το επιδιώκει κιόλας ενώ έχει τις ευκαιρίες. Στην σχετική κατηγορία στην Ευρωλίγκα βρίσκεται χαμηλότερα του μέσου όρου μην βγάζοντας πολλούς αιφνιδιασμούς και κατά συνέπεια μην παίρνοντας τους πόντους που θα ήθελε. Συν τοις άλλοις, έχει «προδοθεί» αρκετές φορές με το ίδιο νόμισμα, απόρροια της έλλειψης συγκέντρωσης στην άμυνα, της κακής επιστροφής, του πανικού... Δεν τρέχει αυτός, αλλά επιτρέπει να τρέξει ο αντίπαλός του.

Η Μπαρτσελόνα του Πέσιτς πλέον, που θέλει να πιέζει ψηλά, ώστε να καθυστερήσει τον αντίπαλό της – και το πέτυχε-με αποτέλεσμα να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο σετ παιχνίδι, δίνοντάς του το τρίποντο και κλείνοντας τη ρακέτα, κατάφερε να δεχτεί… μόλις ένα καλάθι από αιφνιδιασμό του Ολυμπιακού. Αντίθετα, αυτή- η οποία έχει ρίξει το παθητικό της στην άμυνα από το 85,7 στο… 66,8- πήρε 11 πόντους στο ανοικτό γήπεδο.

ΤΟ ΑΜΥΝΤΙΚΟ ΤΡΑΝΖΙΣΙΟΝ ΜΕ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ

Κάπως έτσι έχουν έρθει οι «μεγάλες» ήττες του Ολυμπιακού φέτος στην Ευρωλίγκα! Κατ΄ αυτόν τον τρόπο. Χάνεται το μυαλό, πελαγοδρομούν πίσω και γίνονται… μπόσικοι, με το παιχνίδι να τους φεύγει από κάθε έλεγχο. Αν δεν είσαι σκληρός και στιβαρός στην άμυνα, αν δεν βγεις στο τρανζίσιον όπως γίνονταν το ’12 ως πούμε, δεν μπορείς να ανατρέψεις καταστάσεις. Αντίθετα, η (εις βάρος σου) διαφορά μεγαλώνει.

Όπως συνέβη και στη Βιτόρια απέναντι στην καλύτερη ομάδα της Ευρωλίγκας στο ανοικτό γήπεδο και την πλέον παραγωγική στον αιφνιδιασμό. Ο Ολυμπιακός δεν είχε πάρει τίποτα από δικό του αιφνιδιασμό, αντίθετα έδωσε 16 πόντους στην Μπασκόνια συν 13 πόντους (3 ο ίδιος) από 2η ευκαιρία.

ΣΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΣΕΡΙ ΤΩΝ 5 ΝΙΚΩΝ

Στο τελευταίο νικηφόρο σερί των πέντε νικών στην Ευρωλίγκα, ο Ολυμπιακός ήταν σωστός στο τρανζίσιον και στο ριμπάουντ. Είχε τον έλεγχο των καταστάσεων, το κοντρόλ του ρυθμού και ήταν πιστός στο πλάνο του. Εύλογα λοιπόν ήρθαν οι νίκες. Κάπως εξαίρεση αποτελεί το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό, το οποίο «χάρη» σε αυτά τα στοιχεία πήγε να του γλιστρήσει μέσα από τα χέρια. Τη διψήφια διαφορά την είχε «χτίσει» με αυτόν τον τρόπο. Όταν επέτρεψε στον αντίπαλό του όμως να πάρει 12 πόντους στον αιφνιδιασμό και 12 από επιθετικό ριμπάουντ, το έκανε ντέρμπι και οδήγησε το ματς στην παράταση.

Με τη Ρεάλ αντίθετα, η οποία είναι μία από τις πολύ καλές (σ.σ. πίσω από Μπασκόνια και ΤΣΣΚΑ που θεωρούνται εξαιρετικές) ομάδες της Ευρωλίγκας στον αιφνιδιασμό και η οποία παίρνει κατά μέσο όρο 11 πόντους σε κάθε παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο, όντας μελετημένος και συγκεντρωμένος στην προσπάθειά του, την πήγε ακριβώς εκεί που ήθελε. Πήρε 2 πόντους αυτός στον αιφνιδιασμό, καθώς δεν επεδίωξε να ανοίξει τον ρυθμό (θα ήταν σφάλμα), αλλά κράτησε τους Μαδριλένους στο απόλυτο 0! Δεν δέχτηκε πόντο στον αιφνιδιασμό από μια ομάδα που θέλει και θα επιδιώξει να πάει στο τρανζίσιον παιχνίδι. Δέχτηκε 14 πόντους βέβαια από 2η ευκαιρία αλλά πήρε κι αυτός 13 με τον ίδιο τρόπο.

Ανάλογη και ακόμα καλύτερη η κατάσταση και με τη Φενέρ. Ο Ολυμπιακός, μέσα στην έδρα του κιόλας, έτρεξε, πήρε περισσότερους πόντους (9) στον αιφνιδιασμό από τον μέσο όρο του (7) ωστόσο και στο αμυντικό τρανζίσιον δεν δέχθηκε καλάθι από τους πρωταθλητές Ευρώπης. Κέρδισε μάλιστα 13 πόντους από 2η ευκαιρία δίνοντας 9 στους Τούρκους.

Με τη Βαλένθια στο ΣΕΦ, μία παρόμοια κατάσταση… Πήρε 10 πόντους από αιφνιδιασμό ο ίδιος και «έδωσε» μόλις 4 στις «νυχτερίδες», συν μόλις 5 πόντους από δεύτερη ευκαιρία, ενώ με την Μπάμπεργκ, που κατάφερνε να του μειώνει συνεχώς τις διαφορές που έπαιρνε, τής έδωσε 8 πόντους σε αιφνιδιασμό, αλλά πήρε κι αυτός αντίστοιχο αριθμό πόντων με τον ίδιο τρόπο. Το πλεονέκτημά του όμως, ήταν οι 18 πόντοι από δεύτερη ευκαιρία σε σχέση με τους 7 που «έδωσε» στους Γερμανούς.

ΜΕ ΤΗΝ ΤΣΣΚΑ…

Να δούμε και το τι έκανε με την ΤΣΣΚΑ, καθώς είναι στις καλύτερες ομάδες στον αιφνιδιασμό; Είχε δεχθεί 13 πόντους στο ανοικτό γήπεδο ωστόσο είχε πάρει και ο Ολυμπιακός 10 πόντους, καθώς στόχος του ήταν να τρέξει στο ματς, ωστόσο η μεγάλη δουλειά είχε γίνει και στο ριμπάουντ, με τον Ολυμπιακό να παίρνει 13 πόντους από δεύτερη ευκαιρία και τους Μοσχοβίτες…6!

Διαβάστε επίσης

Πλακώσανε (ξανά) προβλήματα!

Πλακώσανε (ξανά) προβλήματα!

Τρία τα θέματα για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο με το σημαντικότερο να θεωρείται αυτό του Κιμ Τιλί που θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία…