Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο «ωραίος» και ο «μοιραίος» mr. Baldwin IV

Ο «ωραίος» και ο «μοιραίος» mr. Baldwin IV
Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2019 - 21:50
Αρθρογράφος: Θεόφιλος Τυριντζής
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΤΥΡΙΝΤΖΗΣ

Κακές επιλογές στην επίθεση, αστοχία στις βολές (11 χαμένες) και εν μέρει απειρία! Οι δύο πρώτοι λόγοι αναφέρθηκαν στις αιτίες της ήττας στο ΟΑΚΑ, αλλά έπαιξε ρόλο φυσικά και ο 3ος παράγοντας, που μετουσιώνεται στο ακέραιο στο πρόσωπο του Γουέιντ Μπόλντγουιν.

Ίσως να το λησμονούμε κάπως, αλλά ο Αμερικανός είναι “ρούκι» σε τέτοιες καταστάσεις και μάλιστα με μία εντελώς διαφορετική νοοτροπία.

Από τη μία, συνέβαλλε κι αυτός στο να “επιστρέψει” ο Ολυμπιακός από το -13 και να πάρει κεφάλι στο σκορ (10 πόντους με 4/8 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη), από την άλλη, είχε μια κακή επιλογή στην επίθεση με ατυχές ντράιβ, το λάθος στην επαναφορά της μπάλας και φυσικά το φάουλ που δεν έκανε στον Παπαγιάννη, με αποτέλεσμα ο ψηλός του Παναθηναϊκού να στείλει το ματς στην παράταση, έτσι όπως εξελίχθηκαν εν τέλει και τα τελευταία 3.4 δευτερόλεπτα.

Ο Μπόλντγουιν- ο οποίος ήταν στην πόρτα της εξόδου, αλλά μετά από συζήτηση με τον Κεμζούρα, πήρε μια 2η ευκαιρία που αξιοποιεί και εκμεταλλεύεται- έχει δείξει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο παίζοντας στο «2» και έχοντας κλασικό πλέι μέικερ δίπλα του (σ.σ. Ρότσεστι, Τσέρι). Είναι «οικονομικός» στις προσπάθειές του, δεν εκβιάζει μπάλες και αποδεικνύεται συνεπής στα pull up σουτ που παίρνει είτε από το χάι είτε από το λόου ποστ.

Έχει πίστη στις δυνατότητές του, πόσες φορές έχει πει ότι θέλει να ηγηθεί και δεν… πολυκαταλαβαίνει κιόλας, δηλαδή, βλέπετε πως μπορεί να… καίγεται ο κόσμος γύρω του και αυτός να μένει ανέκφραστος.

Στο ΟΑΚΑ «πλήρωσε» και ο ίδιος και ο Ολυμπιακός την απειρία του, αλλά και την πολύ πιο διαφορετική προσέγγιση και αντίληψη στο άθλημα.

Στην επίθεση που παίρνει, πάει για το αγαπημένο του pull up, δεν έχει σχεδιαστεί κάτι (σ.σ. για τα τελευταία 3.4 δευτερόλεπτα είχε ζητήσει ο Κεμζούρα να πάει η μπάλα στον Πολ) καθώς η μπάλα «παίζεται». Δεν έχει υπάρξει τάιμ άουτ ώστε να σχεδιαστεί κάτι.

Όσον αφορά το φάουλ τώρα, δεν είναι στη νοοτροπία του, δεν είναι κάτι που συνηθίζουν στην Αμερική και το ΝΒΑ. Ο Πόποβιτς έχει χάσει πρωτάθλημα έτσι. Τού φώναξαν από τον πάγκο «φάουλ», αλλά αφενός, δεν το ακούει, αφετέρου πιστεύει στην άμυνά του. Πιστεύει πως θα βάλει σωστά και δυνατά το κορμί του παρά την τεράστια υψομετρική διαφορά με τον αντίπαλο και πως θα τον δυσκολέψει και θα τον εμποδίσει να πάει πιο κοντά στο καλάθι. Άλλωστε, έβγαλε κάποιες φάσεις πιο πριν, ανάλογη άμυνα.

Από την άλλη, θα μπορούσαν να είχαν συμβεί χίλια δυο: Να είχε κάνει γκολ φάουλ, να είχε κάνει αντιαθλητικό ακόμα, από τη στιγμή που δεν είναι στην ιδιοσυγκρασία του να κάνει «τέτοια» φάουλ.

Το «μάθημά» του γενικότερα, το πήρε γρήγορα, καθώς μετά το ματς ακόμα, είπε πως θα έπρεπε να είχε κάνει φάουλ.

Γενικότερα, ο 23χρονος Αμερικανός «πλήρωσε» την απειρία του. Τόσο σε αυτό το επίπεδο όσο και σε καταστάσεις τέτοιας πίεσης. “Ειδικές καταστάσεις”, στις οποίες, όχι μόνο ο Μπόλντγουιν, αλλά ολόκληρος ο Ολυμπιακός δεν έχει μάθει ακόμα να αντεπεξέρχεται. Είναι νέα ομάδα, με τον Κεμζούρα να έχει αλλάξει όλη τη φιλοσοφία αυτής και να «μαθαίνουν» βδομάδα τη βδομάδα μέσα στο ματς το ίδιο το παιχνίδι τους. Συναντάνε ειδικές καταστάσεις μπροστά τους, τις οποίες δεν είχαν ακόμα δουλέψει και πως θα μπορούσε να είχε γίνει, όταν ακόμα έφτιαχναν βασικούς άξονες του παιχνιδιού τους.

Διαβάστε επίσης

Ο Ολυμπιακός του «πριν» και του… «τώρα»!

Ο Ολυμπιακός του «πριν» και του… «τώρα»!

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν βρει την ταυτότητά τους. Η βελτίωση σε πόντους, τρίποντα, ασίστ είναι ραγδαία. Σταθερή η άμυνά τους. Οι ρόλοι και τα κέρδη σε παίκτες αλλά και αυτοί που δεν πρέπει να «χαθούν».