Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Εφές: Ο παράγοντας «Χ» της ομάδας του Αταμάν

Εφές: Ο παράγοντας «Χ» της ομάδας του Αταμάν
Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 - 16:09

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΑΜΙΑΝΑΚΟΣ

Στην 9η θέση με ρεκόρ 12-11 βρίσκεται η, αποψινή αντίπαλος του Ολυμπιακού, Εφές. Οι Τούρκοι προέρχονται από μια σεζόν που κατέκτησαν την Euroleague, όμως ο δρόμος προς το repeat, είναι δύσκολος. Σήμερα, έρχονται στο ΣΕΦ για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό, ο οποίος είναι στην 6η θέση της Euroleague με 13-9. Ο Ολυμπιακός θέλει να επιστρέψει στις νίκες στο ΣΕΦ και να διατηρήσει την βαθμολογική του θέση, έχοντας μικρή διαφορά από τις Ζενίτ και ΤΣΣΚΑ στην 4η και 5η θέση αντίστοιχα.

Σήμερα, ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει μια ομάδα, της οποίας το παιχνίδι επηρεάζεται άμεσα από την επίδοση της στο τρίποντο. Η Εφές στηρίζει πολλά στα σουτ πίσω από τα 6.75μ. και τα ποσοστά της καθορίζουν αποτελέσματα. Είναι μια ομάδα που… «ζει και πεθαίνει» με το τρίποντο. Σουτάρει κατά μέσο όρο 26.8 τρίποντα και ευστοχεί στα 9.3 (34.7%). Πάμε να δούμε, όμως, πως επηρεάζονται τα αποτελέσματα της από τα σουτ τριών πόντων.

Ξεκινώντας από τις ήττες. Η Εφές έχει 11 ήττες σε 23 παιχνίδια. Οι 8 από τις 11 είναι εκτός έδρας. Στις 11 ήττες της, η τουρκική ομάδα σουτάρει με ποσοστό 29.5% (7.3/24.9) πίσω από τα 6.75μ., ενώ έχει πετύχει μόλις δύο φορές 10 ή περισσότερα τρίποντα σε παιχνίδι που έχει ηττηθεί.

Άρα, εάν ο Ολυμπιακός καταφέρει να κρατήσει την ομάδα του Αταμάν σε χαμηλά ποσοστά τριπόντων, έχει καλές πιθανότητες να πάρει το παιχνίδι. Πρέπει να πιέσει πολύ την περιφέρεια της Εφές και να μην επιτρέψει στους παίκτες του Αταμάν να σουτάρουν υπό καλές προϋποθέσεις και να τους αναγκάσει σε «τραβηγμένα» σουτ ή προσπάθειες κάτω από πίεση.

Διαφορετικά η Εφές… «σκοτώνει» πίσω από τα 6.75μ.! Σε 12 νίκες, η Εφές έχει 11.1/28.5 τρίποντα (38.9%), έχοντας πετύχει εξαιρετικές επιδόσεις, όπως τα 19/34 τρίποντα στην έδρα της ΤΣΣΚΑ την προηγούμενη εβδομάδα. Στις 9 από τις 12 νίκες της πετυχαίνει περισσότερα από 10 τρίποντα, και σουτάρει με ποσοστό 41.7% πίσω από τα 6.75μ. (12.2/29.2).

Είναι εύκολα αντιληπτό, λοιπόν, πως η Εφές αποτελεί μια ομάδα που εξαρτάται έντονα από το τρίποντο. Για να πάει το παιχνίδι εκεί που θέλει, ο Ολυμπιακός πρέπει να μειώσει την ευστοχία των Τούρκων και να μην επιτρέψει να εξελιχθεί το παιχνίδι σε… ροντέο και διαγωνισμό τριπόντων. Πρέπει να κρατήσει την Εφές, ει δυνατόν, κάτω από τα 10 τρίποντα, πιέζοντας πολύ την περιφέρεια της ομάδας του Αταμάν.

Διαβάστε επίσης