Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Σάσα Βεζένκοφ βάζει στη «ζυγαριά» Euroleague και NBA

Ο Σάσα Βεζένκοφ βάζει στη «ζυγαριά» Euroleague και NBA
Σάββατο, 22 Ιουνίου 2024 - 19:01

Για τις διαφορές μεταξύ Ευρώπης και NBA μίλησε στο συνέδριο προπονητών της Euroleague ο Σάσα Βεζένκοφ.

Ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού και νυν NBAer εκθείασε το μπάσκετ της «Γηραιάς Ηπείρου» και την Euroleague αναφερόμενος, μεταξύ άλλων στον τρόπο που γίνονται οι προπονήσεις, αλλά και το πως επηρεάζονται αυτές, ανάλογα με την ποσότητα των αγώνων.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Σάσα Βεζένκοφ:

«Όταν άρχιζα να παίζω όλα ήταν διαφορετικά. Είχαμε αυτές τις μεγάλες προετοιμασίες πριν από κάθε σεζόν. Προπονούμασταν στα ίδια πράγματα και για να είμαι ειλικρινής οι παίκτες που έπαιζαν περισσότερο, είχαν διαφορετικά προγράμματα από εκείνους που έπαιζαν. Οι προπονητές προσπαθούσαν, αλλά όπως είπα, για να είμαι ειλικρινής, πιο σημαντικοί ήταν οι παίκτες που έπαιζαν περισσότερο.

Όμως όσο παίζεις περισσότερο έχεις διαφορετικές ανάγκες, η καταπόνηση είναι διαφορετική. Όταν άρχιζα να παίζω πριν από δέκα χρόνια, τα παιχνίδια ήταν λιγότερα, όλα ήταν διαφορετικά. Τώρα με περίπου 80 ματς είναι σχεδόν αδύνατο να κάνεις τις προπονήσεις που θέλεις. Τώρα οι προπονήσεις είναι μικρότερες σε διάρκεια.

Χάρη στην ELPA, υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες για τις διπλές προπονήσεις. Κάθε παίκτης είναι διαφορετικός γιατί κάθε παίκτης έχει σοβαρούς τραυματισμούς, έχει τη ρουτίνα του και διαφορετικές ανάγκες με τα βάρη. Οι ομάδες πρέπει να χτίσουν ένα καλό σταφ. Ο head coach θα πρέπει να ασχολείται με ό,τι συμβαίνει στο παρκέ, αυτή είναι η δουλειά του. Οπότε όλη η υποστήριξη έρχεται από το σταφ.

Είτε παίζεις, είτε δεν παίζεις πολύ, πρέπει να βρεις την ισορροπία. Όταν δεν παίζεις πολύ πρέπει να κάνεις περισσότερη προπόνηση, πρέπει να βρεις πώς θα δουλεύεις. Στο NBA είναι όλα διαφορετικά, όλα είναι πολύ συγκεκριμένα για χρόνια. Εδώ στην Ευρώπη, όμως, κάνουμε κινήσεις για να πάμε μπροστά και να βοηθήσουμε την εξέλιξη όλων αυτών των πραγμάτων»

Διαβάστε επίσης