Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ένα χειροκρότημα και για αυτόν!

Ένα χειροκρότημα και για αυτόν!
Σάββατο, 24 Ιανουαρίου 2015 - 18:10

Τελειώνει το ματς και έχεις την απορία. Ρωτάς τους παίκτες λοιπόν «Τι σας είπε ακριβώς ο Σφαιρόπουλος στην ανάπαυλα όταν έχετε σκοράρει μόνο 28 πόντους και έχτε παίξει χάλια άμυνα;» και τι απαντούν; Τίποτα απολύτως. Δηλαδή; «Δεν μας φώναξε. Αντιθέτως ήταν πολύ ήρεμος και μας ζήτησε να χαλαρώσουμε. Πίστεψε σε μας και μας έδωσε φτερά» είπαν οι παίκτες του Θρύλου. Και όμως δεν είναι ψέμα αυτό. Ο Σφαιρόπουλος τους μετέδωσε στα αποδυτήρια την ψυχραιμία του. Ανάγκασε τους παίκτες του να πιστέψουν την ανατροπή.

Και τα κατάφερε. Οι «ερυθρόλευκοι» πίστεψαν στον εαυτό τους και μεταμορφώθηκαν. Μόλις 27 πόντους έβαλε η Λαμποράλ στο δεύτερο ημίχρονο.

Τα μπράβο λοιπόν πρέπει να πάνε και στον Σφαιρόπουλο. Που σε όλο το ματς ήταν ήρεμος στον πάγκο. Που ασχολήθηκε με τους «γκρι» μόνο σε σημεία που έβγαζαν μάτια. Που έπαιρνε τάιμ άουτ όταν έπρεπε και τα ακύρωνε σε μία καλή φάση των παικτών του ως επιβράβευση. Που σήκωνε τον παίκτη του από τον πάγκο και στο… καπάκι του έλεγε να ξανακάτσει γιατί αυτός που θα έβγαζε ήταν θετικός στα αμυντικά του καθήκοντα. Ακριβοδίκαιος από την αρχή μέχρι το τέλος. Επιβραβεύοντας κάθε καλή προσπάθεια (πίσω ή μπροστά) των αθλητών του.

Που έχει ελευθερώσει τον Σπανούλη, ο οποίος παίζει το καλύτερο του μπάσκετ (προσωπική μου γνώμη) από την στιγμή που φόρεσε την φανέλα με τον Δαφνοστεφανωμένο. Που οι παίκτες του σκίζονται για αυτόν και λένε τα καλύτερα λόγια για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το παιχνίδι και την σοβαρότητα που βγάζει στο παρκέ.

Το χειροκρότημα λοιπόν και σε αυτόν που έχει καταφέρει σε μερικούς μήνες να βάλει την σφραγίδα του σε αυτήν την ομάδα και να την φέρνει από την μία νίκη στην άλλη. Το χρειάζεται και αυτός.

UP

1 Τι να πεις και τι να πρωτογράψεις για αυτόν τον τύπο! Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν απολαυστικός! Δεν είναι μόνο οι 27 του πόντοι σε όλο το ματς. Δεν είναι καν οι 15 που πέτυχε στην τρίτη περίοδο. Είναι η αυταπάρνηση που δείχνει. «Δεν με κερδίζετε» φώναζε ο αρχηγός. Στην μία πλευρά του παρκέ έκανε άσχημη επιλογή; Στην άλλη έπαιρνε το επιθετικό φάουλ από τον Τζέιμς. Πέρασε πάνω από τον αντίπαλο του σε άλλη φάση για να του κλέψει την μπάλα και να βγει στον αιφνιδιασμό ο Ολυμπιακός. Ξέρετε τι έλεγαν (λένε) οι συμπαίκτες του;

Αν πέφτει έτσι ο αρχηγός σου για μία άμυνα, δεν γίνεται να μείνεις αμέτοχος. Δεν γινεται να μην συρθείς στο παρκέ για μία χαμένη μπάλα. Αυτή είναι και η αλήθεια. Και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ακούστηκε το όνομα του στο ΣΕΦ. Τόσοι και τόσοι έχουν αποθεωθεί (μέχρι και ο Κλέιζα καταχειροκροτήθηκε!!). Τόσο καιρό ο Σπανούλης τίποτα! Εγινε και αυτό μετά από πέντε χρόνια.

2 Το καλοκαίρι ακούστηκαν πολλά. Ποιος Χάντερ, που έπαιξε Ηλυσιακό, που σερνόταν στην Σιένα. Χτες ήταν όμως (για ένα ακόμη ματς) μία όαση στο «πέντε». Με βαριά κορμιά απέναντι του που του έριχναν πόσους πόντους. Αυτός όμως για ένα ακόμη ματς σκέπασε τα καλάθια, έπαιξε υποδειγματικότατα το πικ εν ρολ και πέτυχε από καλάθι και φάουλ μετά από μπάσιμο του, μέχρι και χουκ στο πρόσωπο του Μπέγκιτς. Στα επιθετικά του συν το γεγονός ότι έχει σταθεροποιήσει τις βολές του. Το… ζουμί όμως ήταν στην άμυνα. ΘΗΡΙΟ με φοβερά ανεβάσματα στα χετζ άουτ, κόβοντας την γρήγορη πάσα στον κοντό, ενώ στην συνάρτηση έμπαινε και το αντίστοιχο γκαρντ που βοηθούσε στην παγίδες που έστηνε ο Σφαιρόπουλος.

3 Μετά από καιρό (αφήνω τον Ερυθρό Αστέρα στην άκρη) γούσταρα με τον κόσμο στο ΣΕΦ. Συγνώμη για το ύφος, αλλά έτσι ήταν. Το ματς πήγαινε στραβά και όμως οι φίλοι του Ολυμπιακού (8000 λέει η Ευρωλίγκα, στα εννιά ήταν για μένα) ήταν ψύχραιμοι και έδιναν τον παλμό όταν έπρεπε. Γιούχαραν τους Βάσκους και πίεζαν με την φωνή τους. Στράβωνε πάλι το ματς; Ξανά χειροκροτούσαν και ζητοκραύγαζαν. Μπασκετικός κόσμος, που ήξερε τι συμβαίνει, ζήταγε βήματα όταν ήταν (και ας μην τα έβλεπαν οι «γκρι») πανηγύριζε σε κάθε καλάθι. Οι οργανωμένοι έδιναν τον ρυθμό μεν, αλλά δε έβλεπες τους υπόλοιπους να τους ακολουθούν. Ομορφη ατμόσφαιρα που ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ (το ξαναγράφω) γνωρίζουν το τόπι και αναγνωρίζουν αξίες.

4 Πάμε και στο στατιστικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός μετά από καιρό εκτέλεσε υπερβολικά από την περιφέρεια. Το 8/26 είναι κακός αριθμός. Αλλά το 8/16; Καλό δεν είναι; Τόσα είχε ο Ολυμπιακός από την στιγμή που έβαλε το πρώτο ο λαβωμένος Πέτγουεϊ. Και όμως η ομάδα του Πειραιά άργησε αλλά πήρε μπρος την κατάλληλη στιγμή. Από την άλλη 5/19 είχε η Λαμποράλ, όμως όλα τα εύστοχα ήταν με πίεση και τυχερά.

Το πιο σούπερ στατιστικό όμως είναι οι 19 ασίστ και μόλις τα εφτά λάθη. Δείγμα πως παρά τον εκνευρισμό από τα χαμένα σουτ, ο εγκέφαλος λειτουργούσε και το… πείσμα ήταν ευεργετικό. Όσο για την αμυνα; Ο Θρύλος είναι η κορυφαία ομάδα στην Ευρώπη και το έδειξε και στην Λαμποράλ. Οι Βάσκοι πετύχαιναν πριν το ΣΕΦ 80,3 πόντους ανά ματς. Έπεσαν στους 64, με τους 38 να έχουν μπει το πρώτο ημίχρονο! Τι άλλο να θες…

Down

1 Από τους αγαπημένους πέρσι, πολύ πεσμένος όμως φέτος. Δεν μπορώ να καταλάβω πια τι φταίει. Ο Ντάνστον ο φετινός δεν έχει την ίδια δύναμη την χρονιά που διανύουμε. Δεν ξέρω αν τον ενοχλεί πως νιώθει την… καυτή ανάσα του Οθέλο που του «τρώει» την θέση. Δεν ξέρω αν ακόμα δεν έχει βρει τον ρυθμό του. Για ένα όμως ακόμα ματς με ψηλότερα μεν αλλά πιο βαριά δε κορμιά, ο Αμερικανός ήταν κατώτερος του αναμενομένου. Μάζεψε μεν εφτά ριμπάουντ, όμως η τάπα στα ίσα που τρώει από τον Άιβερσον (τον «κατέβασε» κάτω ο παίκτης της Λαμποράλ) είναι ένα δείγμα της κατάστασης που βρίσκεται. Μπορεί να είναι και ψυχολογικό. Ότι και να είναι πάντως ο Ολυμπιακός τον χρειάζεται τον καλό Ντάνστον και τον αναζητά. Ακόμα..

2 Το νευρικό ξεκίνημα. Δίχως λόγο. Κακές επιλογές, γρήγορες και βιαστικές, δίχως σωστές πάσες. Χωρίς ρίσκο και με μηδενική ουσιαστικά κίνηση. Οι 28 πόντοι δεν γινόταν να είναι τόσοι και στο δεύτερο, αλλά η περιφέρεια τουλάχιστον για 20 λεπτά όχι απλά ήταν κάτω από την βάση. Σαν λευκή κόλλα έμοιαζε. Ευτυχώς άλλαξε η εικόνα. Τα ριμπάουντ χάθηκαν, αλλά αυτό είναι λογικό όταν παίζεις τόσο πιεστική άμυνα και ανεβαίνουν τόσο πάνω οι ψηλοί σου. Δεν δικαιολογείται όμως η μία ταχύτητα κάτω που έβγαιναν οι «ερυθρόλευκοι» στις φάσεις στο πρώτο ημίχρονο.

Διαβάστε επίσης

Χαλαρά η Μιλάνο

Χαλαρά η Μιλάνο

Η αντίπαλος του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα διέλυσε 94-61 την Κρεμόνα για την ιταλική Λίγκα...