Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Άδικο το 4-0

Άδικο το 4-0
Παρασκευή, 18 Νοεμβρίου 2011 - 18:08

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 4-0 ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 26/02/1967 ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ

Η μεγαλύτερη ελληνική ομάδα θα μπορούσε να είχε πετύχει και υπερδιπλάσια τέρματα,
βάσει της εικόνας και της απόδοσης που είχε εκείνη την ημέρα κόντρα στους «πράσινους»

«Του Μπούκοβι την ομαδάρα την λένε Ολυμπιακάρα». Ένα σύνθημα που δονούσε όλα τα ελληνικά γήπεδα, τη διετία 1965-67, από τους απανταχού ΓΑΥΡΟΥΣ για να αποθεώσουν τον μεγάλο προπονητή και το δημιούργημά του. Ένα σύνολο που έπαιξε εντυπωσιακό ποδόσφαιρο, πρωτοποριακό για την εποχή του. Τα δύο πρωταθλήματα, σε ισάριθμες σεζόν, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Και τι καλύτερο αυτό να συνδυαστεί με ένα ακόμα γλέντι επί του αιώνιου πελάτη!

Τη σεζόν 1966-67, το «ραντεβού» των δύο ομάδων στο γήπεδο Καραϊσκάκη ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου. Πριν από τη σέντρα της αναμέτρησης, το ερώτημα ήταν ένα. Όχι αν θα νικήσει ο Θρύλος καθώς αυτό ήταν δεδομένο, αλλά πόσα γκολ θα βάλει στον ΠΑΟ! Το τελικό σκορ ήταν 4-0, αλλά εκείνη την ημέρα αυτό που έλεγαν όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, ακόμα και οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού ήταν ένα:

Πως αυτό το 4-0 αδικεί κατά κράτος τον Ολυμπιακό. Διότι και οκτώ και εννέα τέρματα να σκόραραν εκείνη την ημέρα οι «ερυθρόλευκοι» και πάλι λίγα θα ήταν... Οι «πράσινοι» σταμάτησαν πολλές φορές την μπάλα πάνω στη γραμμή, σε σημείο που χάθηκε το μέτρημα.

Το σκορ άνοιξε με την έξυπνη κεφαλιά του Βασιλείου που εκμεταλλεύτηκε την ασταθή απόκρουση του Οικονομόπουλου στο φάουλ του Γκαϊτατζή, στο 17’. Βέβαια, πριν γίνει το 1-0, οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν τον ΠΑΟ, όπως... η γάτα το ποντίκι. Τον είχε κλείσει στο μισό γήπεδο και επιτίθονταν ασταμάτητα, απειλώντας πέντε φορές στο πρώτο τέταρτο.

Το πρώτο γκολ ήταν απλώς η αρχή, διότι είχε και συνέχεια... Και πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των ΓΑΥΡΩΝ στις εξέδρες ήρθε και το 2-0 από τον Σιδέρη που ανάγκασε την άμυνα του πελάτη να τον παρακολουθεί. Απέφυγε το μαρκάρισμα του Σούρπη και με μια βολίδα «νίκησε» τον Οικονομόπουλο, την ώρα που οι αμυντικοί του ΠΑΟ ήταν θεατές της φάσης.

Το πρώτο μέρος ολοκληρώθηκε με πολλές χαμένες ευκαιρίες από τον Θρύλο, αλλά κι ένα ακόμα γκολ, στο 36’ και πάλι από τον Γιώργο Σιδέρη. Φάουλ έξω από την περιοχή, εκτελεσμένο με πάσα από τον Γιούτσο στον «Φόντακα» και αυτός, με δυνατό σουτ, πέρασε την μπάλα μέσα από το τείχος και την έστειλε στη γωνία του Οικονομόπουλου. Στο 62’ εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Μπέλλη, προχώρησε και πλάσαρε τον γκολκίπερ του ΠΑΟ (4-0).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Φρονιμίδης, Πλέσσας, Ζαντέρογλου, Γκαϊτατζής, Παυλίδης, Πολυχρονίου, Αγανιάν, Βασιλείου, Σιδέρης, Γιούτσος, Μποτίνος.
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Οικονομόπουλος, Μητρόπουλος, Μπέλλης, Σούρπης, Πανουσάκης, Ροκίδης, Πιτυχούτης, Φυλακούρης, Κοψαχείλης, Καλαϊτζίδης, Παπουτσάκης.

ΧΑΤ ΤΡΙΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΓΙΩΡΓΟ ΣΙΔΕΡΗ
Ο θρίαμβος του Ολυμπιακού, το 1967, ήταν έργο δύο ανθρώπων. Αφενός του Γιώργου Σιδέρη με τα τρία γκολ που πέτυχε εκείνο το απόγευμα, αλλά και του Μάρτον Μπούκοβι. Ο μεγάλος Ούγγρος τεχνικός κοουτσάρισε με μαεστρία τον Θρύλο κόντρα στον πελάτη. Και η καλύτερη επιβράβευση για τον ίδιο ήταν η αγκαλιά από τον «Φόντακα», αμέσως μετά το τέλος της αναμέτρησης.

Διαβάστε επίσης

Έγραψε τέσσερα

Έγραψε τέσσερα

Μια ακόμα μεγαλειώδη εμφάνιση για τον Θρύλο με αντίπαλο τον αιώνιο δεύτερο που έφαγε τρία γκολ μέσα σε 17 λεπτά.

Ντάρκο, ψυχάρα...

Ντάρκο, ψυχάρα...

Τα γενέθλιά του έχει την Παρασκευή (μια μέρα πριν το ντέρμπι) ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς που έκλεισε τα 38 του χρόνια.

Η τρομπέτα ηχεί ακόμα

Η τρομπέτα ηχεί ακόμα

Ο Βασίλης Δουρίδας, γνωστότερος ως Αττίλιο αποτέλεσε μία από τις πιο θρυλικές μορφές στο Λιμάνι.

Κουασιμόδος...

Κουασιμόδος...

Με τον Κουασιμόδο παρομοίωσε τον εαυτό του ο Νέβεν Σούμποτιτς, μετά το χτύπημα που δέχθηκε από τον Σωτήρη Κυριάκο.