Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ξεφτιλίζονται παγκοσμίως ΕΠΟ και ΚΕΔ με την επιλογή Μπορμπαλάν!

Ξεφτιλίζονται παγκοσμίως ΕΠΟ και ΚΕΔ με την επιλογή Μπορμπαλάν!
Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018 - 20:24

Δεν μας έφτανε που ξεφτιλίζονται εντός συνόρων, έπρεπε να πάρει και διεθνείς διαστάσεις αυτή η κατάσταση. Στην ξεφτίλα της ΕΠΟ και της ΚΕΔ με τον ορισμό του Ισπανού διαιτητή Μπορμπαλάν στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας. Η παγκοσμίου φήμης ιστοσελίδα «insideworldfootball.com» κατακεραυνώνει τη διοίκηση της ομοσπονδίας και της επιτροπής διαιτησίας που στο φινάλε της σεζόν πήρε την απόφαση να φέρει ξένο διαιτητή, όταν όλη τη χρονιά στα σχετικά αιτήματα που υπήρχαν τόσο από τον Ολυμπιακό όσο και άλλους συλλόγους για αλλοδαπούς ρέφερι, η ΕΠΟ και η ΚΕΔ σφύριζαν… αδιάφορα, φτάνοντας στο σημείο να βγάλουν επιθετική ανακοίνωση κατά του Ολυμπιακού.

Το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει: «Στο τέλος μιας σεζόν με μια ασυνήθιστη αναταραχή και ισχυρισμούς για διαφθορά που υποδεικνύουν το στήσιμο αγώνων και τη χειραγώγηση τους, στα υψηλότερα διοικητικά κλιμάκια του ελληνικού παιχνιδιού, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αποφάσισε τελικά να ορίσει έναν μη-Έλληνα διαιτητή για τον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας.

Μήπως είναι πολύ αργά; Η απόφαση που πάρθηκε, αντιμετωπίζεται με μεγάλο κυνισμό και γελoιότητα εντός του ελληνικού ποδοσφαίρου, ειδικά από τη στιγμή που έρχεται μετά την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και το “κλείσιμο” των θέσεων για τα προκριματικά του Champions League.

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας δεν έχει καμμιά απολύτως σημασία σε ό,τι αφορά το οικονομικό αντίκτυπο για τις ομάδες που πήραν το εισιτήριο για τα κύπελλα Ευρώπης. Παρότι οι θέσει αυτές έχουν ξεκαθαρίσει και η αντιπαράθεση συνεχίζεται, γιατί να μην διεξαχθεί ένας αγώνας με έναν ανεξάρτητο διαιτητή;

Η κλήση ενός διεθνή διαιτητή για να σφυρίξει σε ματς στην Ελλάδα ήταν ένα αίτημα που είχαν θέσει κι άλλες ομάδες από την αρχή και κατά τη διάρκεια της σεζόν, εκνευρισμένοι από την “ακεραιότητα” των Ελλήνων ρέφερι για τους οποίους θεωρούσαν πώς μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τις ομάδες που έχουν μεγάλη επιρροή μέσα στην ΕΠΟ.

Ο ορισμός του Ισπανού διαιτητή Νταβίντ Μπορμπαλάν δηλώνει πώς στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία συμφωνεί με αυτή την άποψη, αλλά μόνο μετά την κατοχύρωση των θέσεων στη βαθμολογία που έχουν “αξία” – η οποία καμμιά δεν κατέληξε σε ομάδες που ζητούσαν μη-Έλληνες διαιτητές από την αρχή της σεζόν.

Η ετήσια παρουσία και οι επισκέψεις από την Επιτροπή Παρακολούθησης της FIFA και οι αξιωματούχοι της UEFA απέτυχαν να εξαλείψουν τις υποψίες σε μια εποχή όπου είδαμε ακόμη και τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, τον Ρώσο-Έλληνα Ιβάν Σαββίδη, να εισέρχεται στον αγωνιστικό χώρο, φέροντας όπλο, για να απειλήσει τον διαιτητή στο ματς-“κλειδί” με την ΑΕΚ λίγο πριν το τέλος της σεζόν.

Ίσως αυτό να ήταν το σημείο αναφοράς για τη σεζόν, σε μια εποχή χάους όπου ξεπεράστηκε η ικανότητα της Ελλάδας να αυτοθεραπεύει τις πληγές της από το εγχώριο ποδόσφαιρο.

Ο Σαββίδης στη συνέχεια τιμωρήθηκε με απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα (θα του είχε επιβληθεί μεγαλύτερη ποινή εάν είχε πυροβολήσει πραγματικά τον διαιτητή;) και από τον ΠΑΟΚ αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί. Ήταν μια περίοδο με εξωφρενικές αποφάσεις για τους φιλάθλους του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσα στα γήπεδα από τις διαιτητικές αποφάσεις και εκτός από αυτό, από τους ιθύνοντας του ποδοσφαίρου.

Ο Σαββίδης, ένας δισεκατομμυριούχος που στο παρελθόν ήταν κοντά στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει φίλους σε υψηλές θέσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή και θεωρείται ότι έχει τη δύναμη να ελέγχει τις δυνάμεις πίσω από τη διοίκηση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (είχε περιγράψει τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γραμμένο ως το “δικό μας άνθρωπο” στην ελληνική τηλεόραση), Υπάρχουν υποψίες πώς η τιμωρία που του επιβλήθηκε δεν άλλαξε στο παραμικρό τα πράγματα σε ό,τι αφορά την ικανότητά του να χειραγωγεί το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η ομάδα του, ο ΠΑΟΚ, τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα, έξι βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ και επτά μπροστά από τον Ολυμπιακό.

Ο Μπόρμπαλαν αναμφισβήτητα θα αποτελέσει μια “σημαία” για την “εξυγίανση” στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αν και η κάλυψη θα ήταν πιθανώς μια καλύτερη περιγραφή.

Ένας από τους πιο έμπειρους διαιτητές της Ευρώπης, θα διευθύνει το παιχνίδι του Σαββάτου μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, με τη βοήθεια δύο Ισπανών βοηθών διαιτητών. Σφυρίζει στο ισπανικό πρωτάθλημα τα τελευταία 14 χρόνια και είναι διεθνής διαιτητής από το 2010.

Ο ίδιος αναμένεται να αποσυρθεί (ίσως να είναι ευτυχής κατάληξη για εκείνον) στο φινάλε της σεζόν, για να επικεντρωθεί στην εισαγωγή του συστήματος VAR (Video Assistant Referee) στο ισπανικό πρωτάθλημα.

Ο Μπορμπαλάν ορίστηκε από τον Πορτογάλο Βίτορ Μέλο Περέιρα, που είναι επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της ΕΠΟ, επελέγη από τη FIFA για να διευθύνει τα πράγματα ομαλά και με τον σωστό τρόπο. Κάτι που έχει κάνει στο μεγαλύτερο μέρος της παρουσίας του στο χώρο».

Διαβάστε επίσης