Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Για να δούμε, θα ανέβει τώρα θέσεις η... ανερχόμενη δύναμη;

Για να δούμε, θα ανέβει τώρα θέσεις η... ανερχόμενη δύναμη;
Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 - 21:27
Αρθρογράφος: Δημήτρης Γρηγορόπουλος
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αφού ξεκαθαρίσουμε ότι καθένας έχει δικαίωμα να λέει ότι επιθυμεί -αρκεί φυσικά να μην υβρίζει και να μην κάνει συκοφαντική δυσφήμιση- ας σχολιάσουμε λίγο την περίφημη δήλωση του Μαρίνου Ουζουνίδη, ο οποίος μας είπε ότι... η ΑΕΚ είναι ανερχόμενη δύναμη στην Ευρώπη!

Ας ξεκινήσουμε με τα δεδομένα: Η ΑΕΚ προκρίθηκε φέτος στους ομίλους του Champions League αποκλείοντας στα προκριματικά την Σέλτικ και τη Βίντι. Και στις δυο προκρίσεις είχε την τύχη με το μέρος της, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά...

Η ΑΕΚ τρέχει ένα σερί 14 αήττητων αγώνων στην Ευρώπη, το οποίο μόνο μικρό δεν μπορεί να το πει κανείς. Μεγάλο είναι, αλλά και πολύ σημαντικό, έστω κι αν εμπεριέχει μόλις τέσσερις νίκες και δέκα ισοπαλίες!

Αυτό το σερί βοήθησε την ΑΕΚ να ανέβει πολλά σκαλοπάτια στο ranking της UEFA. Πιο συγκεκριμένα πριν από δύο χρόνια βολόδερνε κάπου στο Νο213 της ευρωπαϊκής βαθμολογίας, ενώ πλέον βρίσκεται στο Νο83. Μια πολύ μεγάλη άνοδος, για την οποία όμως αρκούσε μια σχετικά καλή χρονιά. Πέρυσι η ΑΕΚ μάζεψε 9.000 βαθμούς, πρόπερσι είχε πάρει άλλους 1.000, ενώ φέτος έχει ήδη βάλει στο σακούλι 4.000. Στην πενταετία, δηλαδή, έχει 14.000 βαθμούς, με τους οποίους κατατάσσεται στην 83η θέση του ranking της UEFA.

Μπορεί να την χαρακτηρίσουν ανερχόμενη δύναμη όλα αυτά; Λυπούμαστε που θα στεναχωρήσουμε τον Μαρίνο Ουζουνίδη, αλλά η απάντηση είναι όχι. Το να ανέβει μια ομάδα από το 213 στο 83 είναι σχετικά εύκολο. Μια χρονιά με 9.000 βαθμούς είναι αρκετή. Και προσέξτε οι 9.000 βαθμοί δεν είναι κακή επίδοση, αλλά δεν είναι και τίποτα τρομερό. Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα τη σεζόν 2103-14 είχε μαζέψει 18.000 βαθμούς. Σε μια χρονιά δηλαδή μάζεψε περισσότερους απ' όσους έχει η ΑΕΚ σε μια σχετικά καλή γι' αυτήν πενταετία. Επίσης αν εξαιρεθεί η τελευταία σεζόν που οι Πειραιώτες μάζεψαν 5.000 βαθμούς, στις τρεις προηγούμενες είχαν πάρει 11.000, 10.000 και 10.000 αντίστοιχα. Σε όλες δηλαδή είχε καλύτερη συγκομιδή απ' αυτήν που βοήθησε την ΑΕΚ να ανέβει 130 θέσεις στη βαθμολογία.

Και να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι δεν προσπαθούμε να συγκρίνουμε τις ευρωπαϊκές επιδόσεις Ολυμπιακού και ΑΕΚ, διότι στην παρούσα φάση απλά δεν συγκρίνονται. Ο Ολυμπιακός άλλωστε δείχνει συνέπεια στην Ευρώπη εδώ και 20 χρόνια, ενώ η ΑΕΚ έκανε πέρυσι μια καλή σεζόν και φέτος πέτυχε μια σημαντική πρόκριση. Τώρα όμως αρχίζουν τα δύσκολα για την ΑΕΚ και γι' αυτό ακριβώς ο Μαρίνος θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του. Να τονίσουμε και πάλι βέβαια πως ότι θέλει μπορεί να λέει, αλλά θα θέλουμε να δούμε τι θα μας πει μόλις ολοκληρώσει η ΑΕΚ τις υποχρεώσεις της στον όμιλο του Champions League. Για να δούμε θα καταφέρει να ανέβει κι άλλες θέσεις στο ranking;

Μπροστά της έχει ομάδες όπως η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Εβερτον και η Παρτιζάν Βελιγραδίου, οι οποίες δεν παίζουν ή δεν συνεχίζουν φέτος στην Ευρώπη. Εφόσον η ΑΕΚ κάνει μια νίκη ή δυο ισοπαλίες στον όμιλο πιάνει τους Ισραηλινούς. Εφόσον κάνει μια νίκη και δυο ισοπαλίες (ή τρεις ισοπαλίες που τόσο της αρέσουν...) πιάνει την Έβερτον και εφόσον κάνει δυο νίκες (ή... τέσσερις ισοπαλίες), πιάνει την Παρτιζάν Βελιγραδίου και θα πλασαριστεί κοντά στο Νο75 της ευρωπαϊκής βαθμολογίας. Για να δούμε, λοιπόν, θα πιάσει ή θα περάσει κάποιες απ' αυτές τις ομάδες η... ανερχόμενη ευρωπαϊκή δύναμη του Μαρίνου; Για να δούμε...

Διαβάστε επίσης

Αποστολή στην Ισπανία

Αποστολή στην Ισπανία

Άνθρωπος του Ολυμπιακού θα είναι στο «Μεστάγια» το Σάββατο για να «κατασκοπεύσει» τη Μπέτις, στο ματς με τη Βαλένθια.

Το μυαλό στο πρωτάθλημα

Το μυαλό στο πρωτάθλημα

Η προσοχή όλων στον Ολυμπιακό είναι μόνο στην αναμέτρηση με τον Αστέρα Τρίπολης (16/09) και καθόλου σ’ αυτή με την Μπέτις (20/09).