Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Παίκτες εργαλεία, πλάνο για κάθε περίσταση

Παίκτες εργαλεία, πλάνο για κάθε περίσταση
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2019 - 09:39
Αρθρογράφος: Θωμάς Μπίχτας
ΘΩΜΑΣ ΜΠΙΧΤΑΣ

Το χθεσινό ματς με τη Λαμία αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη του βάθους και της ποιότητας του ρόστερ του Ολυμπιακού. Αποτελεί μία ακόμη τρανή απόδειξη της μεθοδικότητας, με την οποία οι ερυθρόλευκοι δούλεψαν, από πέρυσι το καλοκαίρι, όταν άρχισαν να χτίζουν τον νέο Ολυμπιακό. Αποτελεί μία επιτομή της φράσης «έχω καλή ομάδα». Ο Πέδρο Μαρτίνς είναι ίσως ο πιο ευτυχισμένος προπονητής στην Ελλάδα. Έχει τους καλύτερους παίκτες, αλλά και τη δυνατότητα να τους χρησιμοποιεί, κατά το δοκούν.

Ο Σουντανί, ο Βαλμπουενά, ο Ποντένσε, ο Καμαρά, ο Μπενζιά, ο Λοβέρα… Και όχι μόνο αυτοί. Είναι ποδοσφαιριστές, οι οποίοι μπορούν να προσαρμοστούν άμεσα σε διαφορετικές συνθήκες. Αγώνα, συστήματος, αποτελέσματος. Πόσες φορές είδαμε τον Πέδρο Μαρτίνς, στο ματς με τη Λαμία, να αλλάζει πλευρά στους Βαλμπουενά και Ποντένσε. Να βάζει ξανά δεκάρι τον Ματιέ. Να φέρνει σέντερ φορ τον Σουντανί, δίπλα στον Ελ Αραμπί. Να τον γυρνά σε περιφερειακό επιθετικό.

Αλλά και πιο μετά… Να βάζει τον Λοβέρα πίσω από τον σέντερ φορ. Να τον βγάζει στο πλάι… Να κάνει τον Καμαρά και τον Γκιλιέρμε τους δύο κεντρικούς χαφ, σε 4-4-2. Τους δύο κόφτες (έξι-οκτώ ας πούμε) σε 4-2-3-1. Να φέρνει τον Μπενζιά μπροστά τους και στην επίθεση να κρατά τριάδα, σε 4-3-3…

Πόσοι μπορούν να το κάνουν αυτό, σε ένα ματς; Πόσοι μπορούν να… υπερηφανευτούν ότι έχουν παίκτες που μπορούν να κάνουν τόσα πολλά μέσα στο γήπεδο, με επιτυχία; Πόσοι μπορούν να αλλάζουν έτσι εύκολα και με επιτυχία τη διάταξη μέσα στον αγωνιστικό χώρο;

Ο Ολυμπιακός δίνει τη δυνατότητα στον Πέδρο Μαρτίνς να το ψάχνει το πράγμα… Να μην επαναπαύεται σε ένα σύστημα και να μην αρκείται σε μία κατάσταση, μέσα στο γήπεδο. Και ο Πέδρο Μαρτίνς το κάνει. Δεν επαναπαύεται. Και συνεχίζει να το ψάχνει και να το δουλεύει, ανάλογα με το τι ρίχνει μπροστά του, ο κάθε αγώνας.

Διαβάστε επίσης