Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Το... χάλασε ο Θρύλος, το κατέστρεψε ο Μπαστιάν

Το... χάλασε ο Θρύλος, το κατέστρεψε ο Μπαστιάν
Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2019 - 00:04

Ο Ολυμπιακός είχε όλες τις προϋποθέσεις, για να φύγει νικητής, από το Βελιγράδι και να συνεχίσει θριαμβευτικά στον δεύτερο όμιλο του Champions League, αλλά μέσα σε λιγότερο από ένα ημίχρονο, χάλασε την καλή εικόνα που είχε, στο πρώτο μέρος (και κάτι παραπάνω) και ηττήθηκε από τον Ερυθρό Αστέρα με σκορ 3-1. Αν και προηγήθηκαν, με τον Σεμέδο στο 37’, οι παίκτες του Μαρτίνς μπήκαν στο δεύτερο μέρος πιο νωθροί, από ότι στο πρώτο και μία τραβηγμένη αποβολή του Μπενζιά, στο 56’, για φάουλ στο κέντρο, ήταν το… σύνθημα αντεπίθεσης των γηπεδούχων. Ο Ερυθρός Αστέρας σκόραρε τρεις φορές μέσα σε κάτι λιγότερο από μισή ώρα και γύρισε ανάποδα ένα ματς, το οποίο ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει… Πικρή κατάληξη στον αγώνα, για τον Θρύλο, ο οποίος αν και ήταν καλύτερος, μέχρι την αποβολή του Μπενζιά, έβγαλε, στη συνέχεια, μία τελείως διαφορετική εικόνα.

Οι ενδεκάδες

Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε αρκετές αλλαγές, ξανά, στην ενδεκάδα του. Έδωσε φανέλα βασικού σε παίκτες πιο φρέσκους. Ο Σα ήταν στο τέρμα. Στην άμυνα ο Τοροσίδης πήρε φανέλα βασικού, δεξιά, ενώ οι υπόλοιποι ήταν ίδιοι με το ματς κόντρα στην Τότεναμ. Τσιμίκας, Σεμέδο, Μεριά. Αλλαγές είχε ο Ολυμπιακός και στον άξονα, με τον Καμαρά να μένει στο αρχικό σχήμα, μετά τον ΠΑΟ, τον Μπουχαλάκη να επανέρχεται στην ενδεκάδα και τον Μπενζιά να παίρνει για πρώτη φορά φανέλα βασικού. Στα άκρα ήταν οι Λοβέρα (επίσης ντεμπούτο στη βασική ενδεκάδα και ντεμπούτο στο Champions League), Μασούρας και στην επίθεση άρχισε ο Γκερέρο.

Ο Αστέρας, από την πλευρά του παρατάχθηκε με τους Μπόριαν, Ντεγκενέκ, Μάριν, Γκαρσία, Τομανέ, Μιλούνοβιτς, Ρόντιτς, Γιόβανσιτς, Γκόμπελιτς, Κάνιας, Φαν λα Πάρα.

Το πρώτο κομμάτι

Ισορροπία, από την αρχή στο ματς. Αρκετό παιχνίδι κέντρου, αναγνωριστικό, για τις δύο ομάδες, υπό τις ιαχές ΓΑΥΡΩΝ και DELIJE. Και οι δύο ομάδες προσπαθούσαν να πιέσουν ψηλά. Οι οδηγίες του Πέδρο Μαρτίνς ήταν πάνω σε αυτό, από νωρίς: Πίεση ψηλά, για να κλέψουν την μπάλα, ει δυνατόν, κοντά στην περιοχή του Μπόριαν. Σιγά-σιγά ο Αστέρας κέρδισε λίγα μέτρα παραπάνω και προσπάθησε να κλείσει τον Ολυμπιακό. Η πρώτη απειλή, από πλευράς Ολυμπιακού, ήρθε σε ένα σουτ του Λοβέρα, άστοχο, όμως, στο 12’. Το πρώτο δεκάλεπτο πέρασε δίχως ιδιαίτερη φάση, με τις δύο ομάδες να ψάχνουν χώρους.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν ήρεμος, στο πρώτο κομμάτι αυτό του ματς, δίνοντας οδηγίες προς τον Λοβέρα, να ψάχνει λιγότερο τις ατομικές εμπνεύσεις και περισσότερο τους συνδυασμούς, με τους συμπαίκτες του.

Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο ακούμπησε το 0-1 στο 23’, εξαπολύοντας τρομερό σουτ, με την μπάλα να περνάει ελάχιστα έξω από την εστία του Μπόριαν! Ένα λεπτό μετά, στο 24’, ο Ισπανός ακούμπησε και πάλι το γκολ! Σέντρα του Τσιμίκα, από αριστερά, με τρομερή ενέργεια, κεφαλιά του Ισπανού, η μπάλα ελάχιστα άουτ… Ο Ολυμπιακός είχε στο 25λεπτο τρεις τελικές ενέργειες, οι δύο για γκολ! Ο Καμαρά ήταν πολύ καλός, στον άξονα, ελέγχοντας αμυντικά, αλλά και βγάζοντας μπροστά την ομάδα, με άνεση και ωραίες ενέργειες. Ο Μπενζιά έψαχνε λιγάκι τα πατήματά του και δεν είχε φανεί πολύ.

Με σκόρερ Σεμέδο!

Σταδιακά ο Ολυμπιακός ανέβασε την απόδοσή του και κέρδισε μέτρα. Έγινε πιο απειλητικός και πιο ουσιαστικός και ανταμείφθηκε με γκολ! Πριν το 40’ κατάφερε να πάρει κεφάλι στο σκορ, με τον Σεμέδο! Ο Καμαρά κέρδισε φάουλ, στον άξονα, το οποίο ο Μασούρας εκτέλεσε στο δεύτερο δοκάρι, εκεί όπου ο Σεμέδο, με πλασέ προς το τέρμα νίκησε τον Μπόριαν, ο οποίος δεν κατάφερε να αντιδράσει! Ο Θρύλος, παίζοντας έξυπνα, υπομονετικά και με πλάνο, είχε καταφέρει να μπει μπροστά, πριν το ημίχρονο. Πολύ θετική εξέλιξη, για τον Θρύλο! Ο Αστέρας προσπάθησε, από στατική φάση, ένα κόρνερ στο 44’, να απειλήσει, αλλά ο Ολυμπιακός δεν ανησύχησε, με τον Σα να είναι εκεί.

Το πρώτο μέρος έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται 1-0, χάρη στο γκολ αυτό του Σεμέδο. Δίκαιο προβάδισμα, με την ομάδα του Μαρτίνς να είναι ανώτερη, ουσιαστική και πολύ σοβαρή. Ο Αστέρας προσπαθούσε να ισορροπήσει, αλλά δεν είχε και πολύ χρόνο, από τη στιγμή που δέχθηκε το γκολ, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να πάει στα αποδυτήρια προηγούμενος.

Ίδιος, αλλά… άλλος!

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο μέρος με την ίδια ενδεκάδα, με την οποία ολοκλήρωσε το πρώτο. Ο Αστέρας είχε την πρώτη απειλή, στο δεύτερο μέρος, με ένα σουτ του Γιόβανσιτς, το οποίο όμως ήταν άστοχο. Ο Πέδρο Μαρτίνς έδειχνε ήρεμος, στον πάγκο του. Το πρώτο κόρνερ για τον Ολυμπιακό ήρθε στο δεύτερο μέρος. Στο 51’. Ένα σουτ του Καμαρά, στην εξέλιξη της φάσης, ήταν πολύ άστοχο. Ο Αστέρας απείλησε, αμέσως μετά, από στατική φάση! Ο Ολυμπιακός άντεχε, σε οποιαδήποτε πίεση του Αστέρα και έδειχνε, σχετικά εύκολα, να ελέγχει το ματς.

Ο Αστέρας έκανε την πρώτη του αλλαγή, με τον Γιόβανσιτς να αφήνει την θέση του στον Βοούλιτς, στο 56’. Οι γηπεδούχοι είχαν ανεβάσει λιγάκι την απόδοσή τους και ο Ολυμπιακός δεν είχε μπει το ίδιο δυνατά, στο γήπεδο, με τον Μαρτίνς να προβληματίζεται λιγάκι, σε σχέση με το πως τελείωσε το πρώτο μέρος… Η ανησυχία του Μαρτίνς επιβεβαιώθηκε, όταν ο Μπενζιά αποβλήθηκε, με δεύτερη κίτρινη (απαράδεκτη απόφαση, είναι η αλήθεια) για μαρκάρισμα στον χώρο του κέντρου… Ο Ολυμπιακός θα έμενε με δέκα παίκτες, για το υπόλοιπο του ματς. Ο Πορτογάλος τεχνικός σήκωσε τον Ποντένσε.

Ο Ρόντιτς έκανε ένα καλό σουτ στο 60’, ανησυχώντας (ελάχιστα) τον Ολυμπιακό, με την μπάλα όμως να περνάει έξω. Ο Λοβέρα άφησε την θέση του στον Ποντένσε, στο 61’, μπαίνοντας στο άκρο, το οποίο κάλυπτε ο νεαρός Αργεντινός. Παράλληλα, μπήκε στο ματς και ο Μποάκι, στο γήπεδο. Δεύτερη αλλαγή, για τους γηπεδούχους. Αμέσως ήρθε η απάντηση, από πλευράς Ερυθρού Αστέρα, με τον Βούλιτς (πρώτο ευρωπαϊκό γκολ) να σκοράρει στο 63’ με σουτ μέσα από την περιοχή.

Δύσκολη η συνέχεια

Τα εναπομείναντα 25 λεπτά, αναμένονταν ιδιαιτέρως δύσκολα, για τον Ολυμπιακό, ειδικά από τη στιγμή που έπαιζε με παίκτη λιγότερο. Ο Αστέρας άρχισε, σιγά-σιγά να πιέζει και περισσότερο. Ήταν αναμενόμενο ότι οι γηπεδούχοι δεν θα έμεναν ευχαριστημένοι με το 1-1 και θα έψαχναν το γκολ που θα τους έδινε τη νίκη. Ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να μην κλειστεί. Αυτές ήταν και οι οδηγίες του Μαρτίνς προς τους παίκτες του. Ένα σουτ του Κάνιας, στο 71’, ήταν εύκολη λεία για τον Σα. Δεν ανησύχησε. Πολύ θετικός, σε όλο το ματς και σταθερά, ο Τσιμίκας. Συνεχίζει τις καλές του εμφανίσεις.

Ο Ολυμπιακός είχε βγει στην επίθεση, με καλές προϋποθέσεις, σε μια-δυο περιπτώσεις, αλλά οι τελικές επιλογές των παικτών του Μαρτίνς δεν ήταν οι κατάλληλες, με αποτέλεσμα να χάνονται οι ευκαιρίες. Έπρεπε ο Ολυμπιακός να είναι πιο προσεκτικός, στις ελάχιστες ευκαιρίες, που θα του παρουσιάζονταν. Ο Μποάκι απείλησε με κεφαλιά στο 76’, με την άμυνα να δυσκολεύεται λιγάκι, με τη συνθήκη και τις αριθμητικής υπεροχής του Ερυθρού Αστέρα. Ένα σουτ του Πέτροβιτς, στο 78’, δεν ανησύχησε καθόλου τον Σα.

Ο Μασούρας άφησε την θέση του στον Ελαμπντελαουί στο 79’ μπαίνοντας δεξιά, μπροστά από τον Τοροσίδη. Κίνηση τακτικής, από τον Πέδρο Μαρτίνς, για να ενισχύσει αμυντικά την ομάδα του. Ο Ολυμπιακός έδειχνε κομμένος στα δύο, με τον Γκερέρο να μοιάζει απομακρυσμένος, στην επίθεση. Ήταν δύσκολο για τους παίκτες του Μαρτίνς να κρατήσουν την μπάλα και την έχαναν εύκολα. Μπαίνοντας στο τελευταίο πεντάλεπτο, ο Θρύλος έφτασε κοντά στο 1-2, αλλά ο Μεριά, από κοντινή απόσταση, δεν κατάφερε να πλασάρει εύστοχα και να τελειώσει θετικά το ματς, για τον Θρύλο.

Ο νόμος του ποδοσφαίρου τιμώρησε τον Ολυμπιακό, με τον Αστέρα να βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα, από στατική φάση, αμέσως μετά. Στο 87’ ο Μιλούνοβιτς με κεφαλιά, από το κέντρο της περιοχής και μπροστά από τον Σεμέδο, έδωσε το προβάδισμα στον Αστέρα, ανατρέποντας τελείως την κατάσταση. Αμέσως ο Καμαρά άφησε την θέση του στον Ελ Αραμπί, αλλά ο Αστέρας κυνηγούσε και τρίτο γκολ. Το πέτυχε μάλιστα… πριν το τέλος του ματς. Ο Μποάκι βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα, στο 90’, τελειώνοντας ουσιαστικά το… έργο, για τον Θρύλο. Ένα παιχνίδι, το οποίο ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει απόλυτα, του έφυγε μέσα από τα χέρια, με δικά του λάθη…

Ερυθρός Αστέρας (Βλάνταν Μιλόγεβιτς): Μπόριαν, Ντέγκενεκ, Μάριν, Γκαρσία, Τομανέ, Μιλούνοβιτς, Ρόντιτς, Γιόβανσιτς (56’ Βούλιτς), Γκόμπελιτς, Κάνιας (74’ Πέτροβιτς), Φαν λα Πάρα (61’ Μποάκι).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Πέδρο Μαρτίνς): Σα, Τοροσίδης, Τσιμίκας, Μεριά, Σεμέδο, Καμαρά (89’ Ελ Αραμπί), Μπουχαλάκης, Μπενζιά, Λοβέρα (61’ Ποντένσε), Μασούρας (79’ Ελαμπντελαουί), Γκερέρο.

Διαβάστε επίσης

«Δεν αξίζαμε να χάσουμε»

«Δεν αξίζαμε να χάσουμε»

Οι δηλώσεις του Βασίλη Τοροσίδη μετά το τέλος της αναμέτρησης του Ολυμπιακού στο Βελιγράδι κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα.