Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

FIFA, UEFA: Τι είπαν αλλά δεν έκαναν

FIFA, UEFA: Τι είπαν αλλά δεν έκαναν
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 - 00:34
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Την Τετάρτη 22/01 και ώρα ( 3 μ.μ.) στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» έχει καθοριστεί το ραντεβού των FIFA, UEFA με τους Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Αλαφούζο, Σαββίδη, όπου αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για υλοποίηση πρότασης του ηγέτη του Ολυμπιακού στο ΔΣ της Λίγκας. Στόχος είναι, από το καλοκαίρι και μετά, να βρεθούν πρόσωπα κοινής αποδοχής για την προεδρία της ΕΠΟ, το ΔΣ της ΕΠΟ αλλά και την ΚΕΔ που κάνει τους ορισμούς των διαιτητών.

Όμως, αξίζει να θυμηθούμε το ξεκίνημα της επιτροπείας τους που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι και θα αφήσουν συντρίμμια: Ο κατήφορος του ελληνικού ποδοσφαίρου άρχισε στη ΓΣ της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου 2017, όπου αν αναφέρουμε όσα ειπώθηκαν εκθέτουν τις FIFA, UEFA, επειδή αποτέλεσαν τη... βιτρίνα της «καταστροφής». Η Παγκόσμια Ομοσπονδία εκπροσωπήθηκε από τον Νόνταρ Αχαλκάτσι και η ευρωπαϊκή ομοσπονδία από τον Ζόραν Λάκοβιτς, ο οποίος είναι διευθυντής ομοσπονδιών της ευρωπαϊκής συνοσπονδίας, ο οποίος διατήρησε και την υψηλή επιστασία της επιτήρησης του Ελληνικού ποδοσφαίρου και την Τετάρτη θα εκπροσωπήσει την UEFA στη συνάντηση με τους Μαρινάκη, Αλαφούζο, Μελισσανίδη, Σαββίδη.

Ο κατήφορος άρχισε επειδή η επιτήρηση έμεινε μόνο στα λόγια ενώ η... ομπρέλα ότι στη διαιτησία «γίνονται όσα θέλουν η FIFA και η UEFA» αποτέλεσε το άλλοθι για την αλλοίωση της βαθμολογίας. Για τρίτη σερί σεζόν γίνονται πράματα και θάματα.

«H FIFA και η UEFA θα είναι παρούσες και μετά τις εκλογές και θα δημιουργήσουμε μια Επιτροπή Παρακολούθησης, αυτός είναι ο στόχος μας, αυτή είναι η πρόθεσή μας. Και αυτή η Επιτροπή Παρακολούθησης θα παρακολουθεί τις δραστηριότητες της νεοεκλεγείσας διοίκησης της ΕΠΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αχαλκάτσι.

Ποιός βγήκε στις εκλογές; «Ο δικός μας Γραμμένος», όπως τον παρουσίασε ο Σαββίδης. Τι είδαμε; Έλλειψη ισονομίας και στη διαιτησία 100-0 υπέρ των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και 100-0 κατά του Ολυμπιακού και οι ξένοι να είναι θεατές. Που ήταν η... επιτροπεία; Πουθενά! Στην Ελλάδα έρχονταν για καφέ και για παγωτό, όπως λέγεται, μεταξύ σοβαρού και αστείου στην ποδοσφαιρική πιάτσα.

Να μην ξεχνάμε ότι η Επιτροπή Παρακολούθησης που είχε πρόεδρο τον Χούμπελ επέτρεψε μέχρι και να γίνει συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ στο «Μακεδονία Παλλάς», συμφερόντων Σαββίδη. Μάλιστα, και οι ίδιοι έδωσαν το παρών!

Στις 30 Ιουνίου 2017, ο Λάκοβιτς είχε δεσμευτεί επίσης ότι θα λαμβάνει υπόψη του τις θέσεις των μεγάλων ομάδων. Όμως, το καλοκαίρι έμεινε ο Περέιρα, στην ΚΕΔ, τον οποίο ήθελε μόνο ο ΠΑΟΚ! Έφτιαξαν μέχρι και την Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου, μια ακόμη επιτροπή, «να' χαμε να λέμε». Α, ο Περέιρα έμεινε και τον ήθελε μόνο ο ΠΑΟΚ. Κατά τα άλλα ελάμβαναν υπόψη την γνώμη των ομάδων!

- «Σύμφωνα με την πρότασή μας, στην Επιτροπή Ελέγχου και Συμμόρφωσης, την Επιτροπή Διαιτησίας και την Επιτροπή Παρακολούθησης. Θα υπάρχουν μόνο ανεξάρτητα μέλη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λάκοβιτς, πάντα σύμφωνα με τα πρακτικά, από το βήμα του ΓΣ της ΕΠΟ στις 30 Ιουνίου 2017. Άλλη μια απόδειξη ότι τα πρακτικά εκθέτουν όσους πήραν αποφάσεις. Ο Περέιρα συνέχισε στην φιλοσοφία των Τριτσώνη, Κουκουλάκη, οι οποίοι τα είχαν κάνει μαντάρα, έναν χρόνο πριν, αποτελώντας την αιτία που η διαιτησία έγινε το νούμερο ένα πρόβλημα. «Ξεχείλισε» η ανεξαρτησία (χα, χα, χα!)...

-Ο Λάκοβιτς, πάντα με βάση τα πρακτικά της τότε ΓΣ, είχε υποσχεθεί: «Είμαστε έτοιμοι να σας στείλουμε τους καλύτερους ειδικούς μας ώστε να σας βοηθήσουν και να συνεργαστείτε όσον αφορά κάθε ζήτημα διαιτησίας, από τους διαιτητές μέχρι τα θέματα ασφαλείας». Καλύτεροι ειδικοί οι Περέιρα, Μαρίν, Λίντμπεργκ με τους Τριτσώνη, Κουκουλάκη στην εκπαίδευση και στο VAR; Τον Τριτσώνη και τον Κουκουλάκη τους ήξεραν από χθες και τους «βάφτισαν» καλύτερους ειδικούς; Οι ξένοι με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν; Ο Περέιρα απέδειξε στην Πορτογαλία ότι είναι ο καλύτερος;

Νο 1 θέμα: Να φύγουν από... χθες

Ενόψει της συνάντησης του Μαρινάκη με τους ιδιοκτήτες των υπόλοιπων ομάδων το μείζον θέμα είναι το εξής: Υπάρχει και το παρόν. Όσο η διοίκηση Γραμμένου μένει στην ΕΠΟ και ο Περέιρα στην ΚΕΔ υπάρχει κίνδυνος να τιναχθεί το πρωτάθλημα στον αέρα! Αυτό το γράφουν μέχρι και «εξυγιαντικά» ΜΜΕ. Αρα, πρέπει να φύγουν από χθες. Έχουν ημερομηνία λήξης και δεν υπολογίζουν τίποτα.

Ούτε οι ίδιοι δεν αντέχουν το... τέρας που δημιούργησαν και το αποκάλεσαν «εξυγίανση». Απόδειξη ότι ξεκίνησαν για να βρουν τις Κυριακές τους, όμως ο ΠΑΟΚ αμφισβήτησε το πρωτάθλημα της ΑΕΚ και η ΑΕΚ το πρωτάθλημα και τα κύπελλα του ΠΑΟΚ. Αν υπήρχε ισονομία και 50-50 αυτό δεν θα γινόταν, όμως η αμφισβήτηση υπάρχει επειδή δεν έχουν αφήσει τίποτα όρθιο.

Συνολικά 12 θα πάρουν μέρος

Τη συνάντηση κάλεσαν ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και ο Διευθυντής Εθνικών Ομοσπονδιών, μελών UEFA, Ζόραν Λάκοβιτς, ενώ εκτός από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ, θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Ευάγγελος Γραμμένος και της Λίγκας, Μηνάς Λυσσάνδρου.

Εκ μέρους των διεθνών ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών θα συμμετάσχουν και οι Λούκα Νικόλα (Διακυβέρνηση Ομοσπονδιών μελών FIFA), Χέρμπερτ Χούμπελ (Εντεταλμένος εκπρόσωπος FIFA/UEFA), Μάριος Γεωργίου (Διεύθυνση Εθνικών Ομοσπονδιών, μελών UEFA) και Σέφτον Πέρι (Διευθυντής Κέντρου Ερευνών και Ανάλυσης UEFA).

Διαβάστε επίσης

Να τα περιμένουν ΟΛΑ!

Να τα περιμένουν ΟΛΑ!

Και… κλωτσιές «στο ψαχνό» και «χειρουργεία» μπορεί να έχει το μενού -και- σήμερα. Άπαντες να είναι έτοιμοι!

Θέλει δουλειά πολλή…

Θέλει δουλειά πολλή…

Ο Ολυμπιακός δίνει στους παίκτες την ευκαιρία. Είναι στο χέρι τους, όμως, το τι θα κάνουν με αυτή.

Εκτός με Ξάνθη ο Καμαρά

Εκτός με Ξάνθη ο Καμαρά

Ο μέσος του Ολυμπιακού συμπλήρωσε τέσσερις κίτρινες κάρτες και έτσι δεν θα αγωνιστεί στο ματς με τους Ακρίτες.