Ντουντούκα
Θρύλε των γηπέδων, Ολυμπιακέ!

Ο Αγγλος Κλάτενμπεργκ και ο Σουηδός Φιόρντφελντ υποψήφιοι για αρχιδιαιτητές

Ο Αγγλος Κλάτενμπεργκ και ο Σουηδός Φιόρντφελντ υποψήφιοι για αρχιδιαιτητές
Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 - 17:21
Αρθρογράφος: Βαϊος Μπαλάφας
ΒΑΪΟΣ ΜΠΑΛΑΦΑΣ

Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ και ο Πέτερ Φιόρντφελντ είναι οι δύο υποψήφιοι για την θέση του αρχιδιαιτητή, όπως προέκυψε μετά την πρώτη συνεδρίαση της ομάδας εργασίας. Θα περάσουν από συνέντευξη εξ αποστάσεως την Πέμπτη ενώ την Παρασκευή θα γίνει η ψηφοφορία.

Ο Κλάτενμπεργκ είναι πρώην ρέφερι της ελίτ κατηγορίας της UEFA. Είναι 45 χρονών και ήταν διεθνής για 12 χρόνια και αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2017 και σφύριξε πολλά μεγάλα ματς. Τη σεζόν 2018-2019 ήταν ο επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας στη Σαουδική Αραβία.

Ο Σουηδός Πέτερ Φιόρντφελντ ήταν διαιτητής στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας για 12 χρόνια. Είναι 56 ετών και ήταν διεθνής για 7 χρόνια. Και ο Φιόρντεφελντ έχει παρουσία σε Μουντιάλ και το Euro. Από το 2011 έως και το 2019 ήταν εκπαιδευτής των Σουηδών ρέφερι.

Τα ονόματα προέκυψαν μετά την πρώτη σύσκεψη στην αίθουσα της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Οι δυο ρέφερι είναι προτάσεις της Επιτροπής Διαιτησίας της UEFA.

Στην «ομάδα εργασίας» από πλευράς Ολυμπιακού μετέχει η Γενική Διευθύντρια Λίνα Σουλούκου. Επίσης, μετέχουν ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. κ. Ευάγγελος Γραμμένος, ο πρόεδρος της Super League 1 κ. Λεωνίδας Μπουτσικάρης, ο α' αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ κ. Μηνάς Λυσάνδρου, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Ιωάννης Αλαφούζος και ο α' αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Χρυσόστομος Γκαγκάτσης.

Η «ομάδα εργασίας» θα συνεδριάσει συνολικά τρεις (3) φορές, στις 14, 16 και 17 Ιουλίου, οπότε και θα εκλεγεί με μυστική ψηφοφορία ο νέος πρόεδρος της Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο.

Στη διαδικασία παίρνουν μέρος, ως παρατηρητής, ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας των FIFA/UEFA κ. Πετρ Φούσεκ, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των διεθνών ποδοσφαιρικών αρχών. Σήμερα παρουσιάστηκαν τα προφίλ των υποψηφίων, όπως αυτοί προτείνονται από την Επιτροπή Διαιτησίας της UEFA.

Υπενθυμίζεται ότι, με πρόσφατη απόφασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Ε.Π.Ο. ενέκρινε ομόφωνα τη διαδικασία επιλογής του προέδρου και της συγκρότησης της νέας Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Ο., όπως αυτή προτάθηκε από τις FIFA/UEFA και η οποία προβλέπει:

α. ο νέος πρόεδρος της Κ.Ε.Δ./Ε.Π.Ο. θα είναι αλλοδαπός και θα επιλέξει ο ίδιος τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής, τα οποία θα είναι επίσης αλλοδαποί κι ένας εξ αυτών εξειδικευμένος σε θέματα VAR,

β. η σύμβαση του νέου προέδρου της Κ.Ε.Δ. θα είναι τουλάχιστον διετής,

γ. στη διαδικασία θα συμμετάσχουν οι FIFA/UEFA, η Ε.Π.Ο., η Super League 1 και ένας εκπρόσωπος από τις Π.Α.Ε. Α.Ε.Κ., Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και Π.Α.Ο.Κ., οι οποίοι θα συγκροτήσουν «ομάδα εργασίας»,

δ. η «ομάδα εργασίας», σε τρεις συναντήσεις εντός μίας εβδομάδας θα δρομολογήσει την όλη διαδικασία, ώστε τελικά οι 4 Π.Α.Ε. να εκλέξουν σε μυστική ψηφοφορία το νέο πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.

Η Ε.Ε. έχει εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Γραμμένο να υπογράψει τη σύμβαση συνεργασίας με το νέο πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.

Διαβάστε επίσης